За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 199
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 10 855
какво правите в блендера от фастъците, печени и солени ? аз тъкмо се чудих и намерих разни фастъчени сосове за китайско , но нещо не съм сигурна че точно това ми трябва ... песто с някакви подправки става ли ?

# 151
  • Мнения: 24 620
Мелачката към блендера събира към 150г фъстъци. Наистина става за 5 минути, защото е доста тесен съда, но вие на умряло.
Имам супер мощен блендер, но нещо не става с него - замита ги в ъглите и върти на празно. Пробвах го с 200г, покри перките, смля ги на пулс, но повече не успя. Може би ако му сложа 500г ядки има вероятност да стане. В интерес на истината този блендер го ползвам само за смутита и млека. Нямам му много вяра, защото е боклучав.
С пасатора, също стар и маломощен, става, но трябва да добавя малко олио, иначе умира Scream
Спрях се на ръчен пасатор-комбиниран, 1000-1200W. Точно чопърът е за моите цели. Но сега се чудя колко голям да е чопърът - има с  350мл, 500мл и 600мл. Искам да режа зеленчуци, да бъркам хумус, т.е 600мл, но пък дали ще завърти хубаво ядките за масло Thinking
Ето тук един пример за такъв уред:
https://www.emag.bg/pasator-braun-mq9138xi-1200-w-razgrafena-cha … 379/pd/DML83TMBM/
Има и други модели - Бош, Тефал, но само от този тип ще ми свърши работа като че ли.
Отиват по стените, трябва да спреш и да ги обереш и свалиш от там, това се повтаря няколко пъти докато стане гладко всичко.
Това горното че не е успял уредът да смели до каша - на пулс ги смила на ситно, за паста иска продължително блендиране а не кратки импулси. Ако загрее уредът - почивате си и вие, и той, после пак Grinning Колкото пъти е нужно, докато стане гладка паста.
На импулси от по секунда-две действам когато ми трябва смлян сусам но не искам да става на паста.

# 152
  • Мнения: 2 001
Търся изпитана рецепта за сушена в хладилник свинска пастърма от рибица. По възможност да не е много солена и да стане до НГ Simple Smile

# 153
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Скрит текст:
Препоръчайте ми чопър. Ще го използвам за фъстъчено масло / тахани, хумус и подобни гъсти пастети. Сега ги правя с пасатора, но е голяма борба, защото той залепва за дъното и трябва да го дърпам ... Може и за кълцане на зеленчуци за готвене да го ползвам - сега режа на ръка, ще ми бъде улеснение.
Каква мощност и обем са ми необходими, ако искам да бъркам смеси до 0.5кг? И дуракоустойчивост, защото ядковите масла се бъркат 5 минути.
[/spoiler]
По-скоро мощен блендер отколкото чопър. Не че е невъзможно и с чопър, но си е тормоз и за човека, и за уреда...
Имам опит с блендер който мисля че беше 600 вата, с чаша подобен на Нутрибулет и от сорта. Сусамов тахан дори и с него на почивки правех, загряваше преди да стане достатъчно гладка паста. Сега, това е блендер за смутита, предполагам че не е предвиден за продължителна непрекъсната работа, но сама можете да си направите изводите с чопър каква мъка е.
Скрит текст:
Казвам го защото преди това и в чопър съм пробвала, също 600 вата.
За 5те минути съм скептична, поне аз такъв подвиг не съм постигала, доста по-дълго ми отнема процедурата за сусамов тахан. То при него и семчиците полепват по стените на съда и трябва да се отваря на няколко пъти и да се събарят към ножа, иначе само в средата до самия нож става гладко.

Сусамов тахан правя от години с блендера/чопър, 500 ватовия на Лидл със стъклената купа. Важно е обаче, първо да се загрее добре сусамовото семе, може на сух тиган или в МВ, след това да се блендира за минута, докато се натроши добре и след това си става лесно на паста. Аз му добавям малко сусамово олио за повече вкус. Готов е за не повече от 3 - 4 минути.

# 154
  • Мнения: 24 620
Хм, странно, в рецептата дето гледах тогава пишеше като се загрее сместа в блендера, да се остави да изстине и тогава да се блендира. Може би това ми е бъркало работата, а може би и количеството да не е било подходящо за тази купа на уреда в който го правих, аз гледам по малко да правя че да го изям скоро. Може пък заради това да ми хвърчи така по стените и да остава само малко при ножовете.

# 155
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Ами купата на лидълския е 500мл, слагам пакетче сусам, около 200-250г, а семената се затоплят, за да може по-лесно да се отдели маслото от тях.
Затова, когато се мелят бадеми или лешници за брашно например, се препоръчва да са много студени или да се сложи малко захар, която да предотврати прехвъщането на ядките от брашно в паста.

# 156
  • Мнения: 7 443
Търся изпитана рецепта за сушена в хладилник свинска пастърма от рибица. По възможност да не е много солена и да стане до НГ Simple Smile
Ще проверя в моите рецепти - правих такава по рецепта на мой братовчед и стана хубаво. Дано съм я записала. Ако не, утре ще го питам пак.

# 157
# 158
  • Мнения: 2 242
В мелнична за ядки/орехи, може ли да направя пудра захар?

# 159
  • Мнения: 8 427
В мелнична за ядки/орехи, може ли да направя пудра захар?
В тази, която е показана, не.
В кафемрлачка се мели захар и става пудра.

# 160
  • Мнения: 9 460
Търся изпитана рецепта за сушена в хладилник свинска пастърма от рибица. По възможност да не е много солена и да стане до НГ Simple Smile
Осолявам си я по нормалния начин , отцеждам, подсушавам, притискам хубаво след това овалвам в подправки
Поставям на някаква решетка в хладилника върху кухненска хартия и я въртя всеки ден. До 10 на дни е готова, може и по-бързо зависи колко дебело е парчето. Ако имате как да го сложите закачено някъде в хладилника да виси е най-добре.

# 161
  • Мнения: 2 001
Благодаря! А на парче около 700 гр колко време горе долу ще му трябват в сол и после обезсоляване? Сложих ги в едра морска сол.

# 162
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 472
Благодаря! А на парче около 700 гр колко време горе долу ще му трябват в сол и после обезсоляване? Сложих ги в едра морска сол.
stalia, виж рецептата на Пепи, разгледай може нещо да ти хареса

https://pep-4o.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

# 163
  • Мнения: 1 133
Благодаря! А на парче около 700 гр колко време горе долу ще му трябват в сол и после обезсоляване? Сложих ги в едра морска сол.
Аз правих през месец ноември за Никулден да ми е готово мезето.
Описвам какво направих аз:
Почистих месото от ципите, разрязах по дължина, от едно парче около 1.800 кг рибица ми се получиха две парчета рибици по около 25-30 см.
Зарових в едра сол и стоя така месото 24 часа, извадих го от солта и го накиснах в студена вода за 12 часа, като
 я смених два пъти. След това го притиснах между две дъски, отгоре натиснати с една бутилка вода голяма за около 10 часа. След това подготвих подправките и овалях парчетата месо в подправките. Оттам насетне само в хладилник върху дъска, после се сетих че имам решетка от старата фурна и можеше нея да ползвам. Всичко това го направих към 20 ноември и за 6 декември всичко беше готово и страхотно се получи.

# 164
  • Мнения: 7 443
Благодаря! А на парче около 700 гр колко време горе долу ще му трябват в сол и после обезсоляване? Сложих ги в едра морска сол.
Аз правих през месец ноември за Никулден да ми е готово мезето.
Описвам какво направих аз:
Почистих месото от ципите, разрязах по дължина, от едно парче около 1.800 кг рибица ми се получиха две парчета рибици по около 25-30 см.
Зарових в едра сол и стоя така месото 24 часа, извадих го от солта и го накиснах в студена вода за 12 часа, като
 я смених два пъти. След това го притиснах между две дъски, отгоре натиснати с една бутилка вода голяма за около 10 часа. След това подготвих подправките и овалях парчетата месо в подправките. Оттам насетне само в хладилник върху дъска, после се сетих че имам решетка от старата фурна и можеше нея да ползвам. Всичко това го направих към 20 ноември и за 6 декември всичко беше готово и страхотно се получи.

Сега си спомних, че това, което исках да намеря вчера в рецептите си и не открих, беше по същата технология. Братовчед ми днес не ми беше на разположение, та не можах да го питам, а рецептата е негова.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт