Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 16

• 40 907
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
В очакване на третия сезон на "Бриджъртън" отново гледам първите два сезона. И се чудя, та питам и вас - дали такива събирания на омъжени дами, с цел да пият, разпускат и играят хазарт и на смесени групи от висшето общество за намиране на държанки, проектиране с омъжени и женени дами и господа, когато присъстват и съпрузите са съществували или са плод на въображението на авторите на романите и най-вече на сценаристите на филмите?

Съществували са балове.
Организирани сбирки с цел пиене надали е имало. Събирайки за да си намериш държанка също. Това са балове във висшето общество.
Пък с каква цел вече си там,е отделен въпрос. Вероятно всички тези неща са ставали там.
Със сигурност има и доза художествен измислица.
Алкохол си се е пиел на баловете. И в къщите и повреме на вечеря.
Но мисля само от омъжените дами.
На по-младите рядко са позволявали,не е било прието.
Във Франция са големите салони.
Но там са се събирали литератури,хора от елита,от политиката, от изкуството и са били под опеката на определена дама.
Само отбрани са влизали там.
И са било много популярни като интелектуални средища.
В сериала е много модернизирано.

# 331
  • Бургас
Във Франция са големите салони.
Но там са се събирали литератури,хора от елита,от политиката, от изкуството и са били под опеката на определена дама.
Само отбрани са влизали там.
И са било много популярни като интелектуални средища.

Да, за Франция и аз съм чела за подобни събирания от романите на Балзак.
Имало е подобни към края на 19 и началото на 20в в Америка и Англия. Макар и по-малки мащаби. Водили са се нещо като интелектуални кръгове.

# 332
И аз благодаря на Irene за новите филми, които да очакваме.

От мене препоръка за един хубав старичък филм, Магия в полунощ(Magic in the Moonlight).
Филмите на Уди Алън не са точно в жанра на период-драмите, но ако ви се гледа романтичен филм с атмосферата на 20-години, с красиви костюми, заразителна химия между Колин Фърт и Ема Стоун в главните роли, няма да се разочаровате.
Аз с удоволствие си припомних филма.

https://youtu.be/KNJ_x3nQsgI?si=TLxlRM6GTAZIQ9vz

# 333
  • София
Много искам да изгледам Call the midwife, но не  го намирам с български субтитри.
Във фб страницата period drama пускат толкова хубави филми, но жалко, че ги няма по нашите торенти.

# 334
  • Галифрей
Сигурно не са го излъчвали у нас. Аз съм мислила да го гледам също ама много сезони, има го в онлайн платформите.

# 335
  • Down south
Много искам да изгледам Call the midwife
Струва ли си?
Толкова често виждам рекламата и винаги ми навява асоциация с нещо свързано с военните филми от детството ми.

# 336
  • София
Знам ли, като не съм го гледала..., но пък по спомен е с доста висок рейтинг и добри отзиви. И сега от поста по-горе гледам, че го продължават с нови сезони. И си мисля, че си заслужава. Като цяло и аз не съм фен на много военни филми. Тук сигурно всеки епизод си е с нова история, но си продължава някаква линия с главните герои.

# 337
  • Бургас
Преди години даваха първите два сезона по Фокс, не зная защо не го продължиха. Сериала е много приятен и за мен лично много интересен. Напълно си заслужава високия рейтинг. Действието се развива през 50те (поне първите сезони) в градче в Англия, където родилните грижи са поети от акушерки към женския манастир. Не е имало болници в съвременния им вид. Акушерките се предвижваха с велосипеди и раждането ставаше в домовете на родилките. В манастира организираха и прегреди за жени, опитваха се да ги образоват на тема семейно праниране и т.н. Имаше много забавни, но и много тъжни моменти. Няма нищо общо с военните филми. WWII вече е приключила по това време. Наистина жалко, че няма субтитри за него.

# 338
Благодаря за препоръките, набелязах си доста неща за гледане. Оставям ви от мен нов сериал, който върви по Apple tv - The New Look https://www.imdb.com/title/tt18177528/

# 339
  • Бургас
Не знаех, че Call the midwife има тоооолкова сезони! Много ми хареса, когато го даваха по ТВ.

Ако ви допадат този тип истории, препоръчвам Breathless (TV series) . Само 6 епизода. Любим ми е!

# 340
ФБ ме таргетира постоянно с клипчета-откъси от акушерките. Не е лек сериал, има и доста тежки моменти и сюжети. Забелязвам, че много добре са се постарали да предадат времето и актьорската игра е много добра. Тези клипчета ми излизат с английски субтитри понякога. В замунда има епизоди с руско аудио.

# 341
  • След завоя в дясно
Преди години даваха първите два сезона по Фокс, не зная защо не го продължиха. Сериала е много приятен и за мен лично много интересен. Напълно си заслужава високия рейтинг. Действието се развива през 50те (поне първите сезони) в градче в Англия, където родилните грижи са поети от акушерки към женския манастир. Не е имало болници в съвременния им вид. Акушерките се предвижваха с велосипеди и раждането ставаше в домовете на родилките. В манастира организираха и прегреди за жени, опитваха се да ги образоват на тема семейно праниране и т.н. Имаше много забавни, но и много тъжни моменти. Няма нищо общо с военните филми. WWII вече е приключила по това време. Наистина жалко, че няма субтитри за него.
+1  само да допълня, че действието се развива в Poplar, много беден квартал на Лондон. Изгледала съм всички сезони. В момента дават по BBC последния сезон,  но определено губя интерес, вече се повтаря много и правят глупави грешки.  В предишния сезон една от акушерките замина за Ямайка после през новия сезон се  появяви за части от секундата, после се оказа, че изобщо не се е прибрала.

# 342
Наминала е да види как вървят снимките ... и Outlander се появяваха разминавания, май много сериали забравят да си изпипат, а карат по инерция след известно време.

Ревю за новият сериал за Диор-Шанел: https://webcafe.bg/seriali/serialat-the-new-look.html

Чудя се дали да гледам "Милдред Пиърс" с Кейт Уинслет. Някой с отзиви? Чела съм книгата.

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 16:38 от Vessela Nickolaeva

# 343
  • Бургас
Чудя се дали да гледам "Милдред Пиърс" с Кейт Уинслет. Някой с отзиви? Чела съм книгата.

На мен ми беше странен този сериал. Не е лош, но сюжета му не ми допадна. Иначе като визия беше добре.

# 344
  • Countryside
Препоръчвам! Страхотна игра на любимата ми Кейт Уинслет! Но не е захаросан сериал, сериозна драма си е, доста кофти неща й се случиха.

Пак с Кейт Уинслет препоръчвам "Мер от Ийстаун". Там е разследващ полицай с голяма доза лична драма. Многопластов сериал и свърши хем като край, хем като възможност за втори сезон. Но за втори сезон не се чува и нещо ме съмнява да има.

Последна редакция: вт, 27 фев 2024, 20:03 от Г-жа Букет

Общи условия

Активация на акаунт