Рецепти за Airfryer фритюрник - четвърта тема

• 64 774
  • 534
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Сурови ли ги слагате карфиола и броколито?
Аз винаги първо ги бланширам, отцеждам и тогава във фраера, хем скъсявам и времето за приготвяне. Но винаги ги комбинирам с още нещо: моркови, чушки, сметана, яйца или кашкавал отгоре. Все си мисля, че "гол" карфиол или броколи ще станат сухи и леко безвкусни.
Суров карфиол, след 10-12 минути става добре..., омекнал, но не на пюре. Овкусявам със сол, подправки, зехтин...може и някакъв сос да му се добави или пък кашкавал, въпрос на вкус..аз си го обичам гол 😁

# 391
  • София / Пловдив
За тоя номер микровълнова вместо бланширане изобщо не се бях сетила, мерси.

Не, нямат нужда от бланширане, то кое му е бързото тогава... Екстра са си и направо сурови на розички. Тя не е целта да станат меки като сварени, може би това си представяш.
Аз точно тези зеленчуци ги харесвам много и не са ми никак "голи", а и не говоря за ястие в съд със сметана а просто на розички или там на половинки брюкселското, леко посолени и омаслени и директно в еърфраера. Да отнема 15 минути примерно, от това колко още да искам да скъсявам готвене, че да си изкарвам и още работа с бланширане? Grinning
Съвсем различно ястие е това със сметана, кашкавал  и прочие, то си е запеканка, не че и това няма да е вкусно де.

Между другото, когато ми е трябвал леко бланширан карфиол - аз нямам скрупули срещу микровълновата, та съм мятала в купа на розички, без вода а само карфиола. За няколко минути е готов, зависи от количеството и дали е бил в хладилника преди това. И няма отцеждане на гореща вода, да ти стои мокър и прочие.

# 392
  • София
Днес правих артишок във фраера 😃
Артишокът е един много странен зеленчук, на който трябва да се махнат едно 70% от листата, които са много жилави, за да остане нещо годно за ядене. Не съм специалист по почистването на артишока от твърдите листа, правя каквото мога, за това съвети не мога дам.
Но веднъж като се отдели годната част, се нарязва на шайби и по принцип може да се приготви на тиган. Днес го пробвах във фраера, на 205⁰С за около 8-10 минути (напоследък всичко на този режим пека😁) и резултата беше доста добър, направо като ресторантите.  
Овкусявам със сол и балсамов оцет от този кремообразния.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 08:46 от pimpinela

# 393
Следващия път като го разрежеш на две махни с ножа и влаканцата на по меките глави. Много го обичаме и непременно ще пробвам и във фраера.

# 394
Преди 1.5 г взех а реално ползвал съм 4,5 пъти

Как да готвя? На колка градуса и минути? Много съм зле

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 16:21 от waynubg

# 395
  • София
Преди 1.5 г взех а реално ползвал съм 4,5 пъти

Как да готвя? На колка градуса и минути? Много съм зле
Скрит текст:

Бих го пуснала на 180 градуса за 20 минути, като на 10-тата обърна, а след 15-тата пробвам с вилица. Може да се наложи да удължа времето.

Малко бавно е така, но иначе маринатата ще прегори. Ако не ви се чака, пускайте го на 200, обърнете го щом ви хареса, и предполагам, че за не повече от 15 минути ще е готово.

# 396
хляб на bake
170* 20мин

бързи солени курабийки на bake
170* 20мин.

снимка и отдолу

# 397
  • София
И аз много обичам чист карфиол. Само с малко зехтин и осолен. Досега винаги леко съм го задушавала. И аз не го обичам излишно мокър и разкашкан и досега съм го готвила в тенджъра с капак на котлона. Пълня само на дъното с два пръста вода и главата  карфиол пльокната както си е цяла да стои само на чуканчето потопена във водата. Малкото вода се загрява бързо, а от парата под капака карфиола е готов точно за 15-на мин.
Обаче идеите с фрайера и МВ много ми харесаха. Ще пробвам само да се сдобия с карфиол - сигурна съм че ще стане точно по вкуса ми.

# 398
паниран карфиол на АФ 10мин

# 399
Супер изглежда карфиолът... но мислех че темата е за рецепти? Така без нищо описано е само една много апетитна снимка, както и горните.

# 400
  • София
Pinko, дай рецептата за тези солени курабии, как се прави тестото и т.н. много благодаря.

# 401
Каква е рецептата на хляба и хлебчетата на баке.
Аз карфиол го правя в тенжерата под налягане за 1-2  мин,пак с два пръста вода, или в инстант пот.

# 402
  • софия
Моля и аз за рецептата за хлебчетата.
Даже се допълвам, зашото се сетих за, тези хлебчета от тапиока, които по едно време имаше в Happy..
Дали има идея някой да пробва, що да не станат? Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 16:32 от swetulka

# 403
  • Плевен
Каква е рецептата на хляба и хлебчетата на баке.
Аз карфиол го правя в тенжерата под налягане за 1-2  мин,пак с два пръста вода, или в инстант пот.
Ама каква тенджера под налягане за карфиол?Няма нужда от толкова термична обработка.Става прекалено мек и гнусен.Накъсвам на малки розички и заливам с вряща вода.5-10 минути и го отцеждам и овкусявам.Толкоз !Мен ако питате е доста по-вкусен хрупкав,отколкото мек на мокър хляб.

# 404
Извинявайте, peten swetulka candela pimpinela
карфиола го режа на филии, дебелина 1см. знаете овалвам в галета яйце и във чекмеджето. другия му вариант е само с зехтин напръскан  и пак на АФ и после копър пресен!

солените курабиики
смесвам всичко с миксера и пека
продукти : 75гр. меко масло ; 50гр. кисело мляко ; 120 гр. сирене; 6 гр. бакпулвер; 1к.л. сол и 1 белтък (жълтъка запазвам в чашка за намазване) 260гр. брашно Всичко с миксера на еднородна смес става меко еластично тесто късам с пръсти и оформям на топчета леко притискам, мажа с яйцето, ръсвам или сусам или ким и пека bake 170* 20min.

Хляба за АФ
675гр. Брашно
360гр. Вода
7гр. Суха мая
20гр. Захар
5-7гр. сол или кафена лъжичка
3 с . л. зехтин/олио
1,5 с. л. лимонов сок
В купа се пресява брашното, добавя се солта, маята и захарта. Разбъркват се добре. Към сместа се прибавя зехтина/олиото и лимоновия сок. Отново разбъркваме добре и започваме, да добавяме водата на части. Аз я добавям на 100+100+100+60 , като непрекъснато месиш. или Планетарен миксер Накрая трябва да стане еднородна мека топка тесто. Намазняваш купата с малко мазнина и оставяш да втасва тестото докато се удвои, даже утрои - около час, час и половина, зависи от топлината в кухнята/ около 20-25градуса е най- добре/. Когато втаса без да го премесваш късаш равно девет топки и ги редиш в КОСОРИто. Пъхаш чекмеджето в АФ и оставаш 45 минути за второ втасване. Когато се надуят хубаво  печеш. 170градуса 20минути -  bake това е от снимката
горе

п.с. хлебчетата стават много мекички, като ги извадя задължително в кърпа ги завивам и ги оставям върху решетка да ондулират .. ако останат все пак, прибирам в плик, издържат по 3 дни меки без да изсъхват.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 18:33 от pinko

Общи условия

Активация на акаунт