Камъни в жлъчката - тема 10

• 32 912
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Толкова много хора имат камъни за които не знаят и не им създават проблеми, вие сте една от тях. Когато нямате болки или други клинични изменения, не се прави нищо.  Не се вкарвайте в филми, живейте си живота, ако започнат кризи тогава му мислете иначе просто си създавате излишна драма. Вие как се изказвате, а за нас които нямаме жлъчка и пак имаме две деца, не сме седнали да се вайкаме както вас, едва ли не живота ни свърши!

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 15:29 от Pifun

# 706
Да, знам че е така.

Просто вчера ми дойде от нищото и много се притесних. Направих си днеска и примерни менюта и ще гледам да ги спазвам максимално.

От клиниката ми казаха да ям и пия горчива неща за подпомагане на черния дроб. Например: чай от артишок и чай от глухарче.

Хората минали по този път биха ли  ми казали какво е най-добре  да се хапва ?

# 707
Да, знам че е така.

Просто вчера ми дойде от нищото и много се притесних. Направих си днеска и примерни менюта и ще гледам да ги спазвам максимално.

От клиниката ми казаха да ям и пия горчива неща за подпомагане на черния дроб. Например: чай от артишок и чай от глухарче.

Хората минали по този път биха ли  ми казали какво е най-добре  да се хапва ?
Избягвай пържено, ядки, шоколади, патладжан (син домат), мазни храни. Останалото е индивидуално. Аз получавах кризи от грозде, сокове и не помня още какво. А това за горчивото не бях го чувала.

# 708
Нормално и човешко е да се притесните и да имате нужда да споделите, да се оплачете. Всички реагираме различно на житейските и здравословни проблеми. Диета е ясна. Аз се включвам с друг съвет. Избягвайте дълги часове без храна и засилете водата - ключово е за превенция. Дългите часове без храна не дренират жлъчката и като се натрупа шлака, постепенно тя формира камъни. Водата е ясно защо. И тъй като нищо в човека не е изолирано от друго - обмислете задържате ли гняв, злопаметност, обида и се освободете от тях (на едни простете, на други очертайте здрави граници). Жлъчен мехур и черен дроб отговарят за гнева и обидата.

# 709
Нормално и човешко е да се притесните и да имате нужда да споделите, да се оплачете. Всички реагираме различно на житейските и здравословни проблеми. Диета е ясна. Аз се включвам с друг съвет. Избягвайте дълги часове без храна и засилете водата - ключово е за превенция. Дългите часове без храна не дренират жлъчката и като се натрупа шлака, постепенно тя формира камъни. Водата е ясно защо. И тъй като нищо в човека не е изолирано от друго - обмислете задържате ли гняв, злопаметност, обида и се освободете от тях (на едни простете, на други очертайте здрави граници). Жлъчен мехур и черен дроб отговарят за гнева и обидата.

Благодаря много за съветите 🙂 Осъзнах, че е много вероятно аз сама да съм си виновна, както се казва. Цял живот не съм закусвала, а съм карала на едно кафе поне до 11:00, а понякога и до по-късно, ако имам много задачи. Така съм от дете.... Сутрин просто не изпитвам глад, но след всичко прочеъено  ми става ясно, че този голям интервал без храна явно не е бил добра идея, колкото и сега да е нашумял Фастинга. През деня покрай децата и всички задачи често съм хапвала нещо съвсем на бързо и наистина са ми са се получавали големи дупки без ядене.
Отделно дълги години бях скарана с водата, със зор пиех, ако изобщо се сетя.  
От септември миналата година започнах осъзнато на пия вода, дори и да не усещам жажда и пия поне 1,5-2 л. на ден.  

Интересно ми е има ли хора, които от години знаят, че имат камъни, внимават с хранено и нямат кризи, оплаквания и т.н. Възможно ли със спазването да диета, спорт и т.н камъните да не растът и да не ни създават проблеми ? Ясно е, че за всеки е индивидуално, но ми е интересно дали има такива хора тук сред нас 🙂

# 710

Благодаря много за съветите 🙂 Осъзнах, че е много вероятно аз сама да съм си виновна, както се казва. Цял живот не съм закусвала, а съм карала на едно кафе поне до 11:00, а понякога и до по-късно, ако имам много задачи. Така съм от дете.... Сутрин просто не изпитвам глад, но след всичко прочеъено  ми става ясно, че този голям интервал без храна явно не е бил добра идея, колкото и сега да е нашумял Фастинга. През деня покрай децата и всички задачи често съм хапвала нещо съвсем на бързо и наистина са ми са се получавали големи дупки без ядене.
От септември миналата година започнах осъзнато на пия вода, дори и да не усещам жажда и пия поне 1,5-2 л. на ден.  

Интересно ми е има ли хора, които от години знаят, че имат камъни, внимават с хранено и нямат кризи, оплаквания и т.н. Възможно ли със спазването да диета, спорт и т.н камъните да не растът и да не ни създават проблеми ? Ясно е, че за всеки е индивидуално, но ми е интересно дали има такива хора тук сред нас 🙂
Възможно е камъните да не ви създават проблеми. Не прочетох на колко сте години, но ако планирате бременност, не я планирайте. С камъни не трябва да се забременява. Дали ще порастат и дали ще започнат кризи си е индивидуално. Това, че спазвате диета не е 100% гаранция. Преди да се оперирам гледах интервюта на лекари по въпроса. Казваха, че много хора живеят с камъни, но всяка година някакъв процент от тях започват да получават кризи. Дали това ще се случи при вас или не никой не може да каже. Мен в началото леко ме наболваше стомага и отидох на гастро. Тя ми каза, че съм с камъни. Не след дълго това поболване се превърна в чести кризи. Уж спазвах диета, но при мен само една грешна хапва и кризата е гарантирана. Хората са различни. Живейте си живота без да ги мислите тези камъни. Хранете се здравословно. Ако започнат кризите пак не е страшно ще я извадите. Операцията не е тежка, максимум седмица след нея ще я забравите.

# 711
Колко време е престоя в болница, ако операцията не е по спешност и всичко мине нормално?

# 712
Мъжът ми е с камъни в жлъчката от преди 5 години, не се увеличават, стоят едни и същи размери от както са се появили, виждат се на всички образни и всеки път ги описват.  До сега не е имал кризи, лекарите, обаче всеки път му казват да се реши на операция и да ги махат. За сега неиска и си ги носи. На края на този месец пак има изследвания и пак ще се видят и лекарите отново ще кажат същото...но. Опасно е да се чакат кризите, защото ако започнат да излизат камъните не се знае какви поразии могат да направят и какво ще разкъсат или къде ще заседнат.

# 713
Колко време е престоя в болница, ако операцията не е по спешност и всичко мине нормално?
Приемат те, втория ден я вадат, а на третия си тръгваш. 3-4 часа след операцията си на крак.

# 714
Операцията не е тежка, максимум седмица след нея ще я забравите.

Всичко е точно и тази тема е изключително полезна, но ето такива "обещания" се въздържайте да правите. Можете единствено да споделите своя личен опит, но не и да дадете едно масово обещание, че някой друг ще забрави за операцията след седмица. От опит казвам, че може и три месеца по-късно никак да не е забравил. Всеки човешки организъм е отделна Вселена и реагира като такава.

# 715
Мъжът ми е с камъни в жлъчката от преди 5 години, не се увеличават, стоят едни и същи размери от както са се появили, виждат се на всички образни и всеки път ги описват.  До сега не е имал кризи, лекарите, обаче всеки път му казват да се реши на операция и да ги махат. За сега неиска и си ги носи. На края на този месец пак има изследвания и пак ще се видят и лекарите отново ще кажат същото...но. Опасно е да се чакат кризите, защото ако започнат да излизат камъните не се знае какви поразии могат да направят и какво ще разкъсат или къде ще заседнат.

Здравейте,

благодаря много за  отговора 🙂 Колко големи са при него камъните ?
Той спазва ли някаква диета, хранителем режим, избягва ли определени храни ?

Аз не знам колко големи са при мен, защото напълно изключих да попитам. На другия ден се обадих да питам, но момичето от регистратурата не можа да ми каже, тъй като не пишело. Пишело само, че са няколко и са много малки. Какво означава много малки, не зная.  При личния лекар имам час на 26.05, така че се надявам той да ми каже.

Майка ми твърди, че баба ми години наред е имала камъни над 20 години и много от тях излизали сами. Колко е вярно не знам....

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 17:56 от DENINI

# 716
Здравейте, мъжът ми не спазва абсолютно никаква диета. Вече повече от 5 г и не са мръднали дори с милиметър, знаем го защотони ги описват на образни изследвания на всеки 6 месеца. Ако не се лъжа ги има в разчитането на КТ скенер. Не са му създавали проблеми и затова  се ослушва още. Камъните в жлъчката вече образувани няма да се  повлияят нито от диета, нито от разни хапчета добавки от нищо... начините да излезнат са два с операция или ако недай си боже сами тръгнат.

# 717

Възможно е камъните да не ви създават проблеми. Не прочетох на колко сте години, но ако планирате бременност, не я планирайте. С камъни не трябва да се забременява. Дали ще порастат и дали ще започнат кризи си е индивидуално. Това, че спазвате диета не е 100% гаранция. Преди да се оперирам гледах интервюта на лекари по въпроса. Казваха, че много хора живеят с камъни, но всяка година някакъв процент от тях започват да получават кризи. Дали това ще се случи при вас или не никой не може да каже. Мен в началото леко ме наболваше стомага и отидох на гастро. Тя ми каза, че съм с камъни. Не след дълго това поболване се превърна в чести кризи. Уж спазвах диета, но при мен само една грешна хапва и кризата е гарантирана. Хората са различни. Живейте си живота без да ги мислите тези камъни. Хранете се здравословно. Ако започнат кризите пак не е страшно ще я извадите. Операцията не е тежка, максимум седмица след нея ще я забравите.

На 36 съм, с две малки деца и нямам планове да забременявам. Опитвам се да не мисля много, много за това, НО започвам да чета....
 Аз даже не знам какво трябва да усещам и вече всяко нещо ме притеснява, особено, след като прочетох, че малките са по-опасни дори от големите. Усещам примерно съвсем лек натиск, тъпа болка в дясно почти в края на ребрата и то само, ако седна ило се свия на дясно, ако съм права  я няма. До сега не съм обръщала внимание, защото мислех, че е самата поза на тялото, но сега вече влизам във филми.... 
Като симтоми лекарката ми каза: силна, нетърпима болка и повръщане, силни  спазми и т.н. Но, чета тук, че много хора са нямали такива болки, а задъхване само...

Просто съм наистина объркана от цялата информация, която изчетох...

# 718

Благодаря много за съветите 🙂 Осъзнах, че е много вероятно аз сама да съм си виновна, както се казва. Цял живот не съм закусвала, а съм карала на едно кафе поне до 11:00, а понякога и до по-късно, ако имам много задачи. Така съм от дете.... Сутрин просто не изпитвам глад, но след всичко прочеъено  ми става ясно, че този голям интервал без храна явно не е бил добра идея, колкото и сега да е нашумял Фастинга. През деня покрай децата и всички задачи често съм хапвала нещо съвсем на бързо и наистина са ми са се получавали големи дупки без ядене.

На 36 съм, с две малки деца и нямам планове да забременявам. Опитвам се да не мисля много, много за това, НО започвам да чета....
 Аз даже не знам какво трябва да усещам и вече всяко нещо ме притеснява, особено, след като прочетох, че малките са по-опасни дори от големите. Усещам примерно съвсем лек натиск, тъпа болка в дясно почти в края на ребрата и то само, ако седна ило се свия на дясно, ако съм права  я няма. До сега не съм обръщала внимание, защото мислех, че е самата поза на тялото, но сега вече влизам във филми....  
Като симтоми лекарката ми каза: силна, нетърпима болка и повръщане, силни  спазми и т.н. Но, чета тук, че много хора са нямали такива болки, а задъхване само...

Просто съм наистина объркана от цялата информация, която изчетох...
Няма причина да влизате във филми. Пак ще кажа, че умрял от камъни в жлъчката няма. Кризите са толкова силни, че няма как да не разберете, че сте в криза, защото боли като контракция за раждане (по сила), да не кажа, че дори по-силно. Очевидно нямате кризи. Усещането, за което говорите и аз съм го имала от камъните. За съжаление малките камъни са по-опасни, но все пак вие нямате кризи! Опасни са защото може да тръгнат да излизат и да запушат малкото канелче, а големите са твърде големи за запушване. Дори и да се случи, не си представяйте, че ще паднете позпомощно и никой няма да ви помогне. Ще започне криза и ще отидете в болница, НО не е задължително да се случи, казвам ви го за успокоение, че дори и да стане "най-страшното", пак ще си имате време за реакция няма да сте в безпомощно състояние. За съжаление единственто лечени е операция, но ако нямате оплаквания няма смисъл. Наистина не разбирам какво толкова ви плаши. Няма страшно!

# 719
Писала съм и пак ще напиша баба на 80+ години след криза перитонит и направена операция се възстаноеи напълно, подчертавам напълно за 10 дена. Операцията беше март и към днешна дата яде всичко, живее сама и се оправя сама. Нищо и няма. Готви, чисти живее нормално с един куп съпътстващи заболявания като диабет хипертония и болно сърце. Държаха я в болницата малко повече заради възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт