Камъни в жлъчката - тема 10

• 32 996
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Моят камък е в канала, но статията, която прочетох за Токуда е от преди 10 год. Вчера бях на преглед там и гастроентероложката ми каза, че няма как да се разбие и извади. Не знам дали да търся повече.

ЕРХПГ се прави, мисля, че Токуда бяха пионери за тази процедура в БГ, ако не греша. Сега се прави на доста места. Но как така няма да се вади? Вярно, че зависи точно къде е, но риск от запушване?

# 691
Искат да махнат жлъчката. Имам час за хирург и се чудя дали да не потърся още малко дали може да се махне само камъка. 1 см е. В тази статия пише, че махат големи камъни 1.5-2 см.
Къде другаде се прави Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография в София?

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 22:48 от Stryper

# 692
Искат да махнат жлъчката. Имам час за хирург и се чудя дали да не потърся още малко дали може да се махне само камъка. 1 см е. В тази статия пише, че махат големи камъни 1.5-2 см.
Къде другаде се прави Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография в София?

ЕРХПГ се прави само при наличие на камъни в жлъчните пътища, не и ако са в самата жлъчка.

# 693
Знам.А къде в София се прави?

# 694
Токуда, Правителствена, ВМА и Пирогов. Св. И. Рилски вероятно също.

# 695
Благодаря

# 696
Знам.А къде в София се прави?
Извинете ме, от поста разбрах, че искате да махат само камъка. Също ИСУЛ, Софиямед, Аджибадем, Света София.
По-скоро тук е важен специалистът, не клиниката.

# 697
Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали за добър гастроентеролог за района на София, при който да се следя профилактично и да ми дава съвети? Оперираха ме преди 7 седмици.
Д-р Александър Маринов Сити клиник или болница Надежда

# 698
На мен не ми казаха, да се следя. Трябва ли да го правя. След като ми извадиха жлъчката ми казаха, че вече всичко ми е наред щом нямам жлъчка. Защо се правят тези прегледи?

# 699
  • Пловдив
Pastelka,ежегодно се ходи на профилактичен преглед при гастроентеролог,проследяват се на ехограф жлъчните пътища за камъни,черен дроб,панкреас също,чернодробните ензими(АСАТ,АЛАТ,ГГТ) също се наблюдават ежегодно.Жалко,че не са Ви казали!

# 700
Здравейте,

попаднах на групата, след като днеска съвсем случайно на контролен преглед ми откриха 3 камъка в жлъчката. Не знам от кога са там и кога са се появили, тъй като коремен ехограф не са ми правили години наред. Всички кръвни изследвания са ми добре и нямам възпаление и т.н. НО,  откакто излязох от кабинета съм в пълен шок и плача, не мога да се успокоя.

В притеснението си забравих да питам колко са големи, но нямам никакви симптоми,кризи и оплаквания т.е според лекарката всичко е нормално и може и никога да нямам. На снимката се виждаха съвсем ясно, изглеждаха като малки точки. Тъй като живея в Германия тук след прегледа се изпраща писмо на личния лекар и вече с него се обсъжда какво ще прави след това.

Сериозно съм се вкара във филма, тъй като на 36 години с две малки деца и в главата ме е каша в момента. Имам нормално тегло, храня се сравнително добре и не си обяснявам как са сд появили...

Моля за съвет какво след сега ? Какво трябва да поискам от лични лекар ? Да искам ли направление на гастро ? Това че нямам оплаквания, кризи и са ми добри изследванията успокояващо ли е или нищо не означава ?

Благодаря на всеки, които ще прочете и отговори на моито притеснения

# 701
Разбира се, че е успокояващо. По-назад написах какво не е желателно да се консумира особено по много. Идеята е да предотвратите кризите и операцията.

# 702
Здравейте,

попаднах на групата, след като днеска съвсем случайно на контролен преглед ми откриха 3 камъка в жлъчката. Не знам от кога са там и кога са се появили, тъй като коремен ехограф не са ми правили години наред. Всички кръвни изследвания са ми добре и нямам възпаление и т.н. НО,  откакто излязох от кабинета съм в пълен шок и плача, не мога да се успокоя.

В притеснението си забравих да питам колко са големи, но нямам никакви симптоми,кризи и оплаквания т.е според лекарката всичко е нормално и може и никога да нямам. На снимката се виждаха съвсем ясно, изглеждаха като малки точки. Тъй като живея в Германия тук след прегледа се изпраща писмо на личния лекар и вече с него се обсъжда какво ще прави след това.

Сериозно съм се вкара във филма, тъй като на 36 години с две малки деца и в главата ме е каша в момента. Имам нормално тегло, храня се сравнително добре и не си обяснявам как са сд появили...

Моля за съвет какво след сега ? Какво трябва да поискам от лични лекар ? Да искам ли направление на гастро ? Това че нямам оплаквания, кризи и са ми добри изследванията успокояващо ли е или нищо не означава ?

Благодаря на всеки, които ще прочете и отговори на моито притеснения
Аз не разбирам какво толкова страшно е станало. Толкова много хора имат този проблем, да ви кажа до сега не съм чула някой да се е споминал, че чак да се притеснявате за малките си деца. Хората какви диагнози получават вие ревете за 2-3 камъка. Ще ви кажат да спазвате диета. Топенето на камъни е опасно, тъй като когато станат по-малки, може да запушат канал и да отидете на спешна оперция. Щом нямате никакви оплаквания няма да ви предложат операция. Ако някой ден започнат оплакванията т.е. кризи, може да си я махнете. Толкова по въпроса, няма какво да го мислите, чак толкова.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 08:34 от Pastelka

# 703
Pastelka, благодарянза включването.

Не знам... просто вчера се притесних изключително много и в същото време се ядосах на себе си, че години наред  ги слушам лекарите и не съм ходила на коремен ехограф. Тук препоръката е да не се ходи, ако нямаш оплаквания и ако имаш добри  кръвни изследвания. Дори за хора като мен с Таласемия минор казват, че не е необходимо. А аз сега седя и си мисля, че е можело да ги забележат преди още да станат камъни и просто да се  направи всичко възможно да ме се образуват. Но късно е вече. Днеска звъннах да минам какво са написали в писмото, което ще пратят на лични и казаха че пише: " Много малки и няколко на брой камъка". Под много малки нямам идея какво се разбира, не пишело размер...

Това си си чуденки, които просто искам да споделя, защото се чувствам виновна, че не съм настоявала по-рано за ехограф...

vl  блаходаря и за твоето включване. Видях, че ти години наред имаш камък. Ще може ли на кратко да споделиш как се храниш и какво правиш, за да не расте ?

Аз прочетох доста за това как да се храни човек и аз честно казано по принцип така се храня. Нямам наднормено тегло и т.м и въпреки всичко ето, че са се появили. Мкже би Таласемията минор е оказала влияние, не зная...

Като цяло от известно време се старая да се храня по-добре и да пия много вода, което винаги ми е било трудно.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 12:00 от DENINI

# 704
Pastelka, благодарянза включването.

Не знам... просто вчера се притесних изключително много и в същото време се ядосах на себе си, че години наред  ги слушам лекарите и не съм ходила на коремен ехограф. Тук препоръката е да не се ходи, ако нямаш оплаквания и ако имаш добри  кръвни изследвания. Дори за хора като мен с Таласемия минор казват, че не е необходимо. А аз сега седя и си мисля, че е можело да ги забележат преди още да станат камъни и просто да се  направи всичко възможно да ме се образуват. Но късно е вече. Днеска звъннах да минам какво са написали в писмото, което ще пратят на лични и казаха че пише: " Много малки и няколко на брой камъка". Под много малки нямам идея какво се разбира, не пишело размер...

Това си си чуденки, които просто искам да споделя.
Дори и да си разбрала по-рано, нямаше какво да направиш, кой знае какво. Само диета, но камъните не изчезват сами. Ако им е писано да пораснат ще го направят, със или без твое знание. Консултирай се с лекар и започни диета.

Общи условия

Активация на акаунт