Камъни в жлъчката - тема 10

• 33 001
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,  има  ли лекар, болница, дори в чужбина, който премахва оперативно само камъните, не цялата жлъчка? Не разбирам защо да се премахва целия орган, а не само проблемът.

# 676
Всъщност има такава клиника, в Калифорния.

https://allaeimd.com/non-surgical-gallstone-removal-cholangioscopy/

В долната част на страницата има снимки и видеа на пациенти с премахнати камъни и запазени жлъчни мехури.

И за мен е жалко, че не се премахват камъните само, а целият орган.

Обяснението е, че веднъж започнала да прави камъни, жлъчката ще продължи да ги образува. От друга страна при знание от пациента, че е податлив откъм образуване на конкременти, винаги може да се вземат превантивни мерки с препарати като Урзофалк и Ровахол, диета, по-чест скрининг и по този начин да запази органа си, едно, и второ -- да не преминава през инвазивна процедура.

Ако някой в България реши да прави това, което правят в американската клиника, ще изкара доста пари.

# 677
Не разбирам защо хората продължават да търсят алтернативни лечения. Не е случайно, че лечението е вадене на жлъчката. Веднъж образувала камъни, винаги ще образува и ще трябва да те оперират през няколко години. Този "орган" е толкова малък и незначителен, че не виждам какво се притеснявате. Със него или без живота ще ви е същитя. Само да подчертая, че при опасните заболявания се изрязват части от околните органи. Тъй че се радвайте че само една нищо и никаква жлъчка ще ви махната. Операцията е съвсем лека. Не знам пола на автора, но аз мога да кажа, че секциото е много по-болезнено, с бавно възтановяване и много повече мъки, а жените се подлагане по няколко пъти, а тази операция я забравяш още на следващия ден. Другия вариянт е да спазвате диета и да живеете със страх, че тази нощ отново може да има криза. Също така съм чувала, че камъните увеличавали шанса за рак на жлъчката (не знам дали е така наистина поправете ме), но аз познавам 2 с такава диагноза. 🤷

# 678
Щом Бог ни е създал с жлъчка,  кои сме ние, че да я смятаме за ненужна! ? На мен ми трябва и търся алтернатива.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 09:11 от acer

# 679
  • Пловдив
Pastelka,природата ни е създала с този орган защото ни е нужен,а медицината(и не само) все още не е намерила начин как да надхитри природата!!!Не натрапвайте Вашето лично мнение-щом органът създава проблеми трябва да се отстрани!Медицината толкова може,но дали това е най-доброто...риторичен въпрос,не ми отговаряйте.За протокола-аз съм БЕЗ жлъчен мехур,но не съм убедена,че направих най-доброто за себе си,медиците ми предложиха само това...

# 680
Някой с премахнат мехур има ли и рефлукс?
На мен наскоро ми се отключи, а никога не съм имала преди.
Иначе и аз ако можех бих запазила мехура си,а само камъните да ми махнат, но нямах избор.

# 681
След лапароскопската операция колко време не сте ходили на работа? Притеснява ме това, което чета, че може да има проблем с често ходене до тоалетна.
Между другото казаха ми, че и в България се махат само камъните, но в много редки случаи.  https://clinica.bg/681-mahat-kamyni-ot-jlychkata-prez-ustata

# 682
След лапароскопската операция колко време не сте ходили на работа? Притеснява ме това, което чета, че може да има проблем с често ходене до тоалетна.
Между другото казаха ми, че и в България се махат само камъните, но в много редки случаи.  https://clinica.bg/681-mahat-kamyni-ot-jlychkata-prez-ustata

Болничният е 30 дни. аз не съм имала проблем с по често ходене до тоалетна. И рефлукс не съм имала.

# 683
Видях публикации,  че в Токуда се практикувало вадене на жлъчни камъни през устата. Ако някой има повече информация за метода, дали е успешен или пък някакъв  личен опит,  моля да пише.

# 684
В Токуда (и на някои други места) ги вадят камъните, само ако са в  жлъчните пътища, т.е. не са в самата жлъчка, с една процедура наречена ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография ЕРХП.

Но в Токуда не изваждат камъни по подобие на калифорнийската клиника от жлъчката, за съжаление.

# 685
Аз имах проблем с ходенето често до тоалетна, но имаше причина за това-понеже пих 3 Аб за 1месец (имах и възпаление на жлъчния мехур) и ми се появи бактерия. След като пих правилния пробиотик всичко се оправи.

# 686
Аз живея в чужбина, тук ми обясниха следното. Камъни се вадят през устата ако са заседнали в някои от жлъчните пътища, което можело да се случи с и без жлъчка (е това е много рядко, защото обикновено по време на операцията се проверяват тези пътища за всеки случай да няма нещо там, но винаги може да се пропусне).

Асер, вие търсите под вола теле. Прочетете медицински журнали, говорете с лекари по въпроса и ще стигнете на същото на което останалите съфорумки се опитват да ви кажат-операция, но вие решавате кога ще е , не дали ще е. И аз не исках да си вадя този орган, разсъждавайки, че щом е там има функция, но когато не е здрав може да направи много поразии и трябва да го приемем. Ако имаше друг начин нямаше да я извадя, и вярвам, че нито една от нас нямаше да предпочете да извади орган пред друг надежден метод, но уви това е положението.

Да добавя, големите камъни също били често свързани с рак на жлъчката (според медицинските журнали които прочетох), под голям се счита над 1см. Моят беше голям и това ми стигаше да ме убеди да не го мисля, рак на жлъчката се открива прекалено късно и може да засегне черния дроб, което е game over, не исках да рискувам.

Успех каквото и да решите!

# 687
Моят камък е в канала, но статията, която прочетох за Токуда е от преди 10 год. Вчера бях на преглед там и гастроентероложката ми каза, че няма как да се разбие и извади. Не знам дали да търся повече.

# 688
Щом Бог ни е създал с жлъчка,  кои сме ние, че да я смятаме за ненужна! ? На мен ми трябва и търся алтернатива.
Това изказва е несериозно. Никой не ви кара да си вадите здрави органи. Ако човек изпитва болки и има завишен риск от рак, заради камъните, за мен е логично да помисли за операция. Мен никой не ме е карал на сила да ходя под ножа. Казаха ми, че мога да спазвам диета, но като се убедя, че няма друго решение на проблема, да се върна за операция. Познайте... Тичах и се молих за операция няколко месеца по-късно. Това, че Бог ни е създал с жлъчка не означава, че трябва да я пазим като писано яйце. Бог е създал и жени и мъже, които не могат да забременеят ама правят инвитро, дето няма нищо общо с Бог. Да не говорим, че деца се раждат без или с увредени жизнено важни органи, и какво да правим, да ги оставим така, защото Бог е казал... Ако жлъчката ви пречинява страдание, за мен е логично да се премахне. Аз нямам абсолютно никакви проблеми след махането, преди 5 месеца. Храня се напълно нормално, без диети, но се стремя да е здравословно. Не съжалявам, че я махнах, тъй като получавах нечовешки кризи.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 14:24 от Pastelka

# 689
Вече обсъждахме предостатъчно какво се прави, за да не ни причинява страдание жлъчката. Това за евентуален рак с какъв % вероятност е?  А друг вид рак дали не е възможно да ни сполети?
Е, кризите ако са налични, това вече е страдание и операцията става необходимост. Но, ако не се е стигнало до кризи???

Общи условия

Активация на акаунт