Отговори
# 825
Всесезонни или сезонни гуми? Нови.
Зависи къде караш. Ако джиткаш градско във Варна примерно всесезонни.  Ако си често в планински райони по-добре два комплекта. Зимните лятото са като размекнат кашкавал докато не завали летен порой вършат чудесна работа, но го сменяш на две години макс. Зимата летни гуми край морето нямаш проблем, ако не се налага да караш по места с ниски температури.
Има много "ако"

# 826
Включвам се и аз в темата за гумите, но въпросът ми е малко по-различен. Всесезонни или сезонни гуми? Нови.

Колата я купих с всесезонни гуми и сега вече са за смяна. Другата седмица ще я свърша тази работа, но тотално се обърках от всичко, което прочетох онлайн.

Нисан Кашкай е автомобилът. 4х4, ако има значение. Шофирането ми се ограничава предимно в града. Спрях се на няколко варианта, но не мога да се отърва от усещането, че поради незнанието си може и да не направя най-добрия избор.

Зависи за кой район и град в България се карат както колко и кога.
Всесезонните ги дават до -5 градуса, за по-ниски не са подходящи.
Януари февруари сутрин температурите все още си падат доста под -5 градуса.

# 827
Летните ми бяха всесезонни за пресечен терен до миналата година, сменях ги със зимни. Разликата беше чувствителна.
Това защо?
Ако ще сменяваш два пъти в годинаат по-добре си го прави летни-зимни

# 828
Скрит текст:
Включвам се и аз в темата за гумите, но въпросът ми е малко по-различен. Всесезонни или сезонни гуми? Нови.

Колата я купих с всесезонни гуми и сега вече са за смяна. Другата седмица ще я свърша тази работа, но тотално се обърках от всичко, което прочетох онлайн.

Нисан Кашкай е автомобилът. 4х4, ако има значение. Шофирането ми се ограничава предимно в града. Спрях се на няколко варианта, но не мога да се отърва от усещането, че поради незнанието си може и да не направя най-добрия избор.
Може би не дадох достатъчно контекст в предишната си публикация, така че допълвам. Шофирам градско в София. Предимно от вкъщи до офиса и обратно.

Имам доста познати, които се качват и по планините през зимата с всесезонни гуми и твърдят, че нямат проблем (аз ако тръгна зимно време по планиние, ще е инцидентно и е малко вероятно). Но имам и други, които напълно ги отричат. Четох доста онлайн, още повече се обърках и за себе си не мога да направя обоснована преценка.

# 829
Аз съм се качвал на Витоша и с летни гуми, януари месец, но не е за хвалене.
Като е изчистено и опесъчено няма проблеми, ако си поне една идея адекватен шофьор.

С това каране взимай всесезонните и не го мисли.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 23:50 от bboiko

# 830
Благодаря на всички за споделените мнения! 🙂

# 831
Въртяла съм се на сух път, в уж слънчево време на светофара пред Центъра по хигиена с всесезонни гуми. Видях левия тротоар, изправих, видях десния тротоар, изправих.. Е, вярно, че имах книжка на месец, но нито съм карала бързо, нито съм спряла рязко. Просто в шуплите на асфалта имало лед.
До преди 10-15 години всички май караха с всесезонни, сигурно може.

# 832
  • София
На лед нищо не помага, въртял съм се с нови гуми с 10мм грайфер

Въпросът е как влизаш в леда Blush

# 833
И трите ми коли в България са с всесезонни гуми последните шест години. Около два пъти месечно минавам през Петрохан. Над 20 години в САЩ не съм ползвал други освен всесезонни гуми от Чикаго надолу до каролините. Според чат gpt започват да добиват популярности в Европа, с около 20% годишно нараствало ползването на всесезонни гуми за последните няколко години.

# 834
Зависи къде. В някои държави изобщо не знаят какво е зимна гума.
Ама у нас лятото асфалтът може да е +70 градуса, а зимата да е -20.
Ми не знам коя гума ще е оптимална в този диапазон.

# 835
Естествено говоря за държави в които са се ползвали традиционно зимни гуми до момента. Зимата у нас не е по-тежка от чикагската, нито пък температурите на асфалта ни през лятото е по-различен от тамошния.

# 836
Ех, нещо ми блокира диспея на компютърчето в колата - пежо 2008........... Не може да се командва нищо - примерно често ми излиза реинициализация на състоянието на гумите и сега не мога да я направя тази реинициализация......

Някаква идея какво да очаквам да ми кажат като евентуална повреда?

# 837
Естествено говоря за държави в които са се ползвали традиционно зимни гуми до момента. Зимата у нас не е по-тежка от чикагската, нито пък температурите на асфалта ни през лятото е по-различен от тамошния.

Taka e, но защо забравяш зимата?  Как държат всесезонните на -20 градуса?

# 838

Taka e, но защо забравяш зимата?  Как държат всесезонните на -20 градуса?

Започвам да мисля че не ме четеш като ми отговаряш Simple Smile В Чикаго няма ли зима?

Ето някакви тестове https://www.tyrereviews.com/Article/Best-All-Season-Tyres-2024-2025.htm

# 839
Има, ама не е като нашата все пак. Нощем ставало до -10, а денем е нагоре.
И да, погледнах тестовете и ясно се вижда, че четирисезонните са си средна работа - компромис и в двата случая. Даже и някой да кара само в града и то кротко никога не се знае кога ще стане белята. аз предпочитам сигурното. Пък всеки да си решава.

Общи условия

Активация на акаунт