Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 554
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
Като дойде юни месец, магистрала "Тракия" се задръства от забулени гастарбайтери, които се прибират по долините на широките гащи. Можете да ги видите как разпъват дисагите по бензиностанциите.
Карат само немски коли, големи и тежки, не по-стари от 5 г.
А за земеделците хранят илюзии хората, които никога не са контактували с тях и представите са им от учебниците от 80-те за Белчо, Сивушка и Андрешко.
ММ работи основно със земеделци. Там какви коли и техники се купуват, няма да повярвате. Разправяше ми история от едно изложение, как някакъв търговски представител вървял подир един такъв пуфтящ и задъхан чичо, да му продава нещо си. И оня накрая му писнало и го разкарал: "Абе момче, ей ти петдесет лева, иди ми купи една вода, че много жега..."
Покрай ММ и аз се запознах с една леля земеделка, обясняваше ми как на една семейна сбирка канели Ивана да пее или някаква пак такава скъпа пайнерка Simple Smile Същата беше убедена, че от електронното банкиране можели да й изчезнат парите и предпочитала да ходи в банката и да плаща по 10 лв. за попълване на хартиено платежно...

# 526
И аз да споделя лични впечатления от пътуване по магистрала Тракия през лятото. Лятото на 2023 г. - от София до Бургас само слънчоглед, тук-там по някое малко петно с царевица. А преди години имаше и хмел, и оризища...
В условията на пазарна икономика се произвежда това, което е най-изгодно, най-печелившо. Ако слънчогледът не беше печеливш, нямаше да се занимават с него.

# 527
Харесвам рубриката на 24 часа, през годините. Ето какво има на първа страница от тази дата 20 год. назад (2004 г.)

# 528
Значи, за 20 години, увеличението е под 10 пъти. Не ми прилича на балон, честно казано. Някак по-скоро хората, които трябва да купят, са изумени и шокирани от цените и като ги видят им идва на ума  само, че е балон, понеже не могат да повярват, че не е. Значи, през 2044 г един квадрат ще е около 20 000 евро. Горе-долу, ако няма махане на нулите, ми се вижда реалистично. Предвид че и сега има жилища за по 5к евро на квадрат

# 529
Намен пък ми прави впечатление черното квадратче в статията. Тази седмица убиха мутра, която се занимава със солидни имотни измами от 20г насам, но няма почти нищо на негово име. Дали ще му изземат имотите? И кой го е убил - държавата в лицето на магистрати. Нищо не се е променило за 20г.

# 530
Нищо не се е променило за 20г.
Е как да не е. Хората които тогава са имали 2 апартамента сега имат поне 4 и вероятно са си сменили кухнята от венге на бял гланц.

# 531
Не знам бъдеще и дали ще стават имоти по евтини или по скъпи. На мен ми се виждат че са надценени в момента, обаче това си е така в условията на криене на данъци от купувачи, продавачи и строители. Не знам защо не взимате този факт впредвид. Веднъж държавата да се намеси и може да се забрави за ниските цени за имоти. Въпрос на време според мен. Едното си е да плащаш кеш 30к евро, и съвсем друго 150к. На чужденец да му кажеш че трябва да плати кеш за апартамент и ще се шашне.

# 532
Ефибуш, говоря за корупция, измами, мафия. Всичко това оказва пряко влияние на стандарта на живот. И не, не визирам цената на имота ти, а визирам качеството и сигурността на живота. Един ден ще разбереш, че цената и бройката на имотите ти, няма да ти донесат по-добро качество на живот, но никой няма да тръгне да преустройва града, за да го подобри. Колективно ще си живеем в едно презастроено гето.

# 533
.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 07:57 от Мinerva О.

# 534
Винаги съм се чудила, всички нови сгради, които строят в София, дали се обитават на 100% след това... Вярно е, че много хора идват тук, но все пак има райони като Манастирски ливади, Малинова долина, Овча купел, Кръстова вада, където буквално никнат като гъби. Уж намаляваме като население, а се строи все вдно е обратното. Не съм чула засега и да речем панелки да са обявявани за опасни и  да се принуждават хората да ги напускат. Та ми е интересно какви са наблюденията ви - има ли пустеещи апартаменти в новите сгради, специално в София?

# 535
  • София
Има пустеещи апартаменти в новите сгради,но масово те са със собственик,а не да стоят и чакат такъв. Защо новия собственик,не се нанася-отговори много.

# 536
Всичко е пълно, как ще пустеят. Даже един брокер ми го разказа това наскоро и направо си вярваше.

# 537
Не само ново, но и старо и панелно строителство не са пълни. Има много пустеещи апартаменти във всеки един тип сгради и всеки квартал. Причините са много - бетон банк, да има за децата, да има за старини, заминал за чужбина, пране на пари, провинциални имвеститори, столични имвеститори, купих ама нямам пари да го обзаведа, починали обитатели с много роднини и много други.

# 538
Може и да се дължи на факта, че стоката е остаряла, и никой не иска да инвестира в нея да я реновира. Ти имаш ли желание да реновираш 50-годишна кола, или някак искаш да зарежеш старата някъде и да си купиш нова. Все едно аз да питам - защо продават нови коли, като има милион стари, които могат да им се сменят частите и да си ги ползваме пак? Ами...не става, остаряват и хората не ги искат.

# 539
Сериозно ли сравняваш стари коли със стари сгради?!
Нелепо!

Общи условия

Активация на акаунт