Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 595
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Аз искам са видя как в Щатите, Франция или Великобритания искаш определен специалист по празници. 😂😂😂

# 406
  • София, Bulgaria
Аха, точно както и предполагах - темата е пълна с хора с розовите очила. България била рай, ама кое точно й е райското? Разбира се, че тук има и хубави неща, спор няма, но това прехвалване ми идва малко в повече.

Здравеопазването ни е на дъното на всички евопейски държави, а даже и тези в Азия започват да ни изпреварват, например в една Турция. Тук става дума не само за запуснатите болнични заведения, ами и липсата на професионални кадри. Има няколко професори, които са на наистина високо ниво, но обикновените хора не могат да се доредят до тях така или иначе. Масата я виждате какво представлява - пресен пример от съвсем скоро с най-голямата болница за спешна помощ в София. Ами, пестят се пари от изследвания и диагностика, претупва се и после "опаа, изпуснахме работата". На някого не му ли се е налагало да търси специалисти по спешност по празници? Такива в действителност липсват, да не му се налага на човек!

Да отворим темата и за градовете и селата (за да сме по темата) - ами няма градоустройствено планиране и стратегия за развитие на други региони освен столицата! Самата ни столица е толкова неподредена, а зимата да не говорим и че не може да се диша. В една съседна Румъния дръпнаха и вече са години пред нас, зимата може да се диша, дори в малките населени места не се отопляват на твърдо гориво! Погледнете София на сателитни снимки - всичко е строено на парче, съответно жителите понасяме неудобствата на това да няма нормална инфраструктука (не само улици, ами и училища, детски градини и т.н.), градът прилича на една циганска махала погледната отгоре в сравнение с други градове в западна Европа.

Да, природа имаме много хубава.

Относно миграцията - да не би пък ние да си нямаме вътрешен проблем с един определен етнос? Та ние вече си имаме предостатъчно такива циганьори, какво толкова се стряскате на мигрантите в западна Европа? Положението е "присмял се хърбел на щърбел".

Дайте малко по-реален поглед над обстановката, а не толкова емоционален, макар и да сме в женския форум!

Като почнете с тези болнициии...болници лъскави, ама недостъпни. Чакаш с месеци за специалист..не ми се разказва. Имала съм досег с тях. И Англия и в Германия и в Нидерландия...и то от първо лице и не и един пример. Че и братовчед ми е хирург в Берлин.
Внучето ни, като си сцепи главата преди няколко седмици, да ви разказвам ли, колко чакаха и каква анархия и как са ги препращали от кабинет на кабинет...4 часа!!!
В ЕВРОПЕЙСКА столица!
Та, викам да не се палим много.

# 407
  • Бургас
Това за "специалиста по празници" и на мен ми стана забавно.
Българинът има най-бърз и най-лесен достъп до който и да е от специалистите в страната в сравнение с Европа и САЩ. Дори и при професор можеш да се уредиш за след седмица. Срещу 100-200 лева, а не 400 паунда за обикновен УНГ (това една позната, която накрая си хвана самолета и се прибра за преглед в БГ).
Българското здравеопазване е най-достъпното в Европа и само човек, който не се е опитвал да търси здравна помощ там, може да твърди обратното.
И смея да твърдя, че средностатистическият българин има много по-добро качество на живот от средностатистическия европеец. И все още му е много евтино да живее, да се храни и да се ползва от благата на цивилизацията:)

# 408
  • София, Bulgaria
Това за "специалиста по празници" и на мен ми стана забавно.
Българинът има най-бърз и най-лесен достъп до който и да е от специалистите в страната в сравнение с Европа и САЩ. Дори и при професор можеш да се уредиш за след седмица. Срещу 100-200 лева, а не 400 паунда за обикновен УНГ (това една позната, която накрая си хвана самолета и се прибра за преглед в БГ).
Българското здравеопазване е най-достъпното в Европа и само човек, който не се е опитвал да търси здравна помощ там, може да твърди обратното.
И смея да твърдя, че средностатистическият българин има много по-добро качество на живот от средностатистическия европеец. И все още му е много евтино да живее, да се храни и да се ползва от благата на цивилизацията:)

150 лева...75 евро е платен преглед при професор. След пандемията аз си направих един тур по лекари, че 3г. не бях стъпвала. За една седмица обиколих 1 професор и 4 доцента в различни области, барабар със всичките лабораторни изследвания и нужните образни дианостики...по няколко. 700 лева общо платих, като ги сметнах. 350 евро.
Бротовчетка ми в Нидерландия получава известие за час при специалист, отива след 2 месеца, няма я графика. Вади писмото, то било за същата дата, ама за 2024г.

# 409
Сравнявате платен преглед извън НЗОК в България и безплатен, т.е. платен от тамошна каса/здравна застраховка преглед. 700 лв. може и да изглеждат малко на някои хора (хубаво е, че има такива хора), но истината е, че поне половината от българското население не могат да си позволят да платят тези пари за преглед "на частно". 99% от тези доценти и професори не приемат по каса, а ако случайно го правят - часовете по НЗОК са 1/10 от часовете срещу кеш/по допълнителна здравна осигуровка. И тогава изборът ти е дали да чакаш за преглед за след 2-3 месеца, без да плащаш, въпреки че състоянието ти изисква преглед сега, а не някога си, или търсиш начини да платиш.
А ако някой си мисли, че в поликлиниката, при джипи-то и останалите доктори в поликлиниката, към които джипи-то препраща по каса, получава адекватна здравна помощ - дълбоко се лъже. Имам живи примери какво се случва в поликлиниките, ако вие не сте посещавали такава наскоро. Ако оживееш, значи въобще не си бил толкова болен.

# 410
Съгласен съм с Мандаринка. По здравна каза и при джипи е пълна пародия. Просто се усвояват едни пари за нищо. И по принцип няма никаква полза, че в бг мога бързо да се доредя до преглед (платен или по каса) след като ако имам някакъв по-нестандартен проблем, шанса лекаря да ми помогне е нулев. И какво прави човек в такива случаи? Ами томева го каза - търси като гламав препоръки, ходи за 2ро, 3то (че и за 4то съм ходил), пръсне 3-4х разходи, купи няколко вида лекарства, трови се ненужно, пропилее пак 4-6 месеца и дай боже се оправи. Като дръпна чертата, ами то излиза същото като в чужбина - пак плащаш скъпо, пак чакаш с месеци. Лошото е че понякога хората обикалят с години или изобщо не си решават проблемите.

# 411
Конкретно за Нидерландия, няма как да прескочиш личния си лекар и да отидеш директно при специалист - по каса, без каса.. тва е! Дори кръвна картина е трудно да си пуснеш по желание.
Така че аз подкрепям Томева, че тук е лесно да отидеш където пожелаеш.

# 412
То това е куриозното, бърз достъп до здравеопазване и като резултат-  висока смъртност. Аз поне не съм виждала кутии за дарения и кампании за събиране на пари в чужбина и то за деца, може и да има някъде. Но съм виждала специализирани автобуси за деца с увреждания, с които ги  водят на различни мероприятия и рехабилитации. Така, че все тая, че платен преглед при специалист можеш да си организираш бързо /това и в други държави може да се стане бързо/, като ако не дай си боже се разболееш от нещо сериозно и се почва мъката, пари за това, пари за онова, ама тука нямаме това, ама нямаме онова...да не говорим, ако останеш инвалид и не можеш да работиш, пиши се умрял, ако нямаш близки с възможности. Така, че малко крайни мнения...

# 413
С розовите очила докато не му се наложи на човека наистина да опре до нещо сериозно и неотложно.  На другите им пожелавам никога да не разбират за какво им говорим.
  По темата високите цени и малките квадратури в столицата или любовта към живота извън нея извадиха от пазара де що беше годно за живеене в околностите до 130 КЕ. Това е  сякаш  максималната граница  за  повечето работещи  със семейства.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 21:00 от mamamari

# 414
Като е толкова хубаво и достъпно българското здравеопазване защо има толкова теми на здравна тема, хората питат за диагнози, за лечение, за изследвания, вместо да ходят на лекар питат по форуми. Защо?

# 415
Като е толкова хубаво и достъпно българското здравеопазване защо има толкова теми на здравна тема, хората питат за диагнози, за лечение, за изследвания, вместо да ходят на лекар питат по форуми. Защо?

Защото системата позволява да ходиш по доктори самостоятелно, да си назначаваш сам изследвания, да се самолекуваш. Има свободен достъп до голям кръг лекарства.
Това кара хората да се чувстват "много умни" и почти на нивото на лекар. А българинът разбира от всичко и може да ти предпише лекарство във форум и после да ти го продадът в аптека. А това завърта омагьосаният кръг на самолечение, тестване, ходене по лекари до откат.

# 416
Има два проблема.
1. Българите не ходят на лекар, освен ако не стане работата дебела.
В същото време умират да са се самолекуват и да дават акъли все едно са лекари.
2. Лекарите са зле, които стават за нещо са си бизнесмени и гледат да източат пациента и касата, но второто  го правят всички и тези които не стават. Какво ще се случи с  пациента/клиента е второстепенно за тях.

И в крайна сметка има омагьосан кръг. Нито да ходиш, нито да не ходиш.
Само с близки приятели и добри лекари става, иначе тежко на пациента.

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 10:39 от Alexslav

# 417
“Няма да е имотен балон, а бомба!” Така се казва последното видео на Киро Брейка и напълно покрива моето мнение. Просто си чакам бомбата да избухне.

# 418
  • София, Bulgaria
“Няма да е имотен балон, а бомба!” Така се казва последното видео на Киро Брейка и напълно покрива моето мнение. Просто си чакам бомбата да избухне.

А кой е Киро Брейка???!!!

# 419
Здравейте, извинявайте не съм чела темите скоро. Имам за продажба малко жилище в центъра на София - на съседната улица и същата квадратура (по нот. акт) намирам това - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b169562938416921 цената от 3448 EUR кв.м. Нормална ли е или прекалено завишена.  Тепърва започвам да проучвам и да видя с какво бих могла да заменя с доплащане или да пробвам с наем. Етажа също е втори, без места за паркиране изцяло южен към зелен вътрешен двор. Благодаря за информацията ако някой му се занимава с анализ

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 19:56 от Annika Hansen

Общи условия

Активация на акаунт