Избор на прахосмукачка - 6

• 37 947
  • 597
  •   1
Отговори
# 300
В какво се изразява тази осезателна разлика?

# 301
  • до най-прекрасния мъж
В какво се изразява тази осезателна разлика?
В жилището се трупа по-малко прах. След чистене въздухът е наистина чист и не смърди на прах или прахосмукачка като цяло. Хепа филтъра съм го сменила веднъж (заради моя грешка с дозирането на препарат за пране и липсата на обезпенител излезе пяна през него) и измила веднъж за 10 години и беше доста чист. Измих го за спорта, не защото имаше нужда. Сравнявам с останалите прахосмукачки, които имам или съм имала.
Мощността е допълнителен бонус, изхвърлянето на мръсотията след всяко чистене също.

# 302
След прахосмукачка без воден винаги има една специфична миризма, и скъпи и професионални, усеща се, че изхвърля нещо във въздуха.

# 303
В жилището се трупа по-малко прах. След чистене въздухът е наистина чист и не смърди на прах или прахосмукачка като цяло. Хепа филтъра съм го сменила веднъж (заради моя грешка с дозирането на препарат за пране и липсата на обезпенител излезе пяна през него) и измила веднъж за 10 години и беше доста чист. Измих го за спорта, не защото имаше нужда. Сравнявам с останалите прахосмукачки, които имам или съм имала.
Мощността е допълнителен бонус, изхвърлянето на мръсотията след всяко чистене също.

Аз питах само за изходящият въздух в какво се изразява разликата. Разбери, че няма как въздух на една прахосмукачка преминал през HEPA филтър да е по-чист от въздух праминал през HEPA филтъра на друга. В жилището ти няма как да се трупа по-малко прах.

След прахосмукачка без воден винаги има една специфична миризма, и скъпи и професионални, усеща се, че изхвърля нещо във въздуха.
Специфичната миризма е от ароматни молекули, които идват от биологичните процеси в прахоляка събран в торбичката. Тези ароматни молекули не могат да бъдат уловени от HEPA филтър. И тя тази специфична миризма се отделя само в първите секунди след пускането на прахосмукачката. Отделя се само когато има престояли пълни торбичка или контейнер с прах. Разбира се ако сте с циклонна прахосмукачка и изхвърляте контейнера след чистене такава миризма не се отделя. Да не говорим каква смрад се отделя ако оставите да престои мръсна вода в прахосмукачка с воден филтър.

# 304
Ти имаш ли прахосмукачка с воден филтър, The Third?

Теорията е едно, практиката- друго Wink до утре може да теоритезираш...

# 305
Тъкмо щях да пиша, че не съм забелязала такава миризма (познавам я) с миналогодишната ми Филипс (циклонна) и вертикалната Бош, за разлика от старата ми Зелмер и ето,  The_Third веднага даде обяснение.
От друга страна, и с воден филтър съм имала дълги години - ами и тя в първите минути отделяше някаква специфична миризма, въпреки че при всяко почистване перях филтъра, сменях друг някакъв (не помня на какъв период, че отдавна я разкарах) и измивах контейнера.
Благодаря!
Личи си кое списание на кого е било любимо Simple Smile

# 306
  • Бургас
Може ли да снимате прословутия HEPA филтър, който десет години не е сменян. Подозирам че се бъркате и изобщо не е HEPA.
Но, водният филтър си е воден. Определено много по-добър начин за филтриране на боклуците. Само да има кой да го мие след това.

# 307
Ти имаш ли прахосмукачка с воден филтър, The Third?

Теорията е едно, практиката- друго Wink до утре може да теоритезираш...
Представи си имам. И то я имам преди теб и blue.angеl. Обаче след като си купих дайсъна преди 13 години спрях да я ползвам за прахосмучене. Използвам я единствено за миене и когато трябва да мия нещо с пара. Сега правя ремонт и я ползвам да смуча по малко фин прах от шлайфането на гипса. За такова нещо дайсъна не става, водния филтър става.

# 308
Защо не смучеш финия прах с дайсъна? Grinning

Приеми, че изборът на вид прахосмукачка е комплексен. Няма по по най вид, има подходящ за даден бит и по-неподходящ пак за него.

# 309
За ремонт на цяла къща ползвахме лидълска прахосмукачка с казан и торба. 2г й спряхме тока с каквото се сетиш. Работи без проблем и в момента.
С воден филтър съм ползвала също (зелмер), но след като се обърна 2-3 пъти й замина мотора.
В момента съм с робот и имам една супер проста от 120 лв, ако ми трябва нещо по-завряно да смукна. Такива хиляди в прахосмукачки са ми напълно безсмислена инвестиция.

# 310
Защо не смучеш финия прах с дайсъна? Grinning
Защото е проектиран за обиране на домашен прах, а не на строителни материали. Гипс, талк, брашно, пепел са твърде фини и леки за да ги отделят циклоните. Затова не трябва да се смучат такива работи с дайсъна. Което разбира се не е проблем, защото тези неща ги няма при нормално прахосмучене. Говорим за големи количества, примерно лъжица брашно разсипана на пода не е проблем да я изсмуча с дайсъна. Проблем би бил ако трябва да изсмуча килограм.
А между другото не си мисли, че като чистя фин гипсов прах водния филтър се справя много ефективно. Нищо подобно. След като събера почти всичко с метлата и лопатата на пода остава един съвсем тънък слой, който не мога да вдигна с метла и лопата. Него го събирам със зелмера. И колкото и да е малко това количество, достатъчно много преминава праз водния филтър и задръства предмоторния. Обаче ми е лесно да го измия и след това спокойно мога да сложа предмоторния филтър мокър. На прахосмукачките с воден филтър не е необходимо гъби и филтри да се сушат преди ползване.

# 311
Цитат
На прахосмукачките с воден филтър не е необходимо гъби и филтри да се сушат преди ползване.
Ха, колко късно го научих Simple Smile
Вярно, че не се е налагало да чистя през няколко часа, та да не ги изчакам да изсъхнат, но и си мислех, че трябва да са сухи.

# 312
  • до най-прекрасния мъж
Е, хайде сега, не ям доматите с колците, че да не знам що е хепа филтър. Ето това е за моят уред. Може и да се мие на чешмата, защото е от някаква тъкан, която подлежи на мокрене.

Строителен прах не събирам, само нормални домашни боклучета и прах.
The_Third, пиша от опит, все пак аз чистя вкъщи и определено прахът по мебелите намаля. Осезателно за мен е това, което усещам с моите сетива - очи и нос. Безкабелна от ранга на Дайсън не съм имала. Може и да е по-добра. Не мога да коментирам.

# 313
Моят прах намаля, когато си смених старата прахосмукачка с нова, циклон. Обаче за праха има и много действащи фактори - вид и количество текстил, включително спално бельо, облекло, външни условия.
В една стая имам дебели по 2 см вълнени килими - е, уж са отдавнашни, ама пускат доста фин мъх още, в друга с вискозен килим почти няма прах.   

# 314
Вярно, че не се е налагало да чистя през няколко часа, та да не ги изчакам да изсъхнат, но и си мислех, че трябва да са сухи.
Е нали когато заработи прахосмукачката и водата започне да се разпръсква, част от капките веднага започват да попадат по филтрите.
Е, хайде сега, не ям доматите с колците, че да не знам що е хепа филтър. Ето това е за моят уред. Може и да се мие на чешмата, защото е от някаква тъкан, която подлежи на мокрене.

Строителен прах не събирам, само нормални домашни боклучета и прах.
The_Third, пиша от опит, все пак аз чистя вкъщи и определено прахът по мебелите намаля. Осезателно за мен е това, което усещам с моите сетива - очи и нос. Безкабелна от ранга на Дайсън не съм имала. Може и да е по-добра. Не мога да коментирам.
Не става дума за безкабелна, а за кабелна. Преди 13 години още нямаше безкабелни. Субективните усещания нямат значение. Има значение измерване с уреди, които могат да засекат какво излиза от прахосмукачката.

Общи условия

Активация на акаунт