Зима иде, виждам знаци, за сладко бебе, може и близнаци ! ~бебеправене 425~

• 37 698
  • 854
  •   1
Отговори
# 225
Да, аз вероятно до ден -два, утре съм на преглед и ще знам точно кога ще е. Успех и на теб 🍀 Дано станат нещата при всички
Жаки мина ли при Калчев? Как беше?
Много съм доволна от Калчев. Мислех, че е някаква реклама да го хвалят толкова, но сега разбрах, че има за какво. Показа ми и ми каза неща, които до сега никой не ми е. Чух си кръвообращението в матката за първи път хаха. Оказа се, че от едната страна матката ми е с различна форма плюс от тази страна кръвообращението е над нормата 2.92, норма до 2.50. Предложи офис хистеро плюс микробиом. Ако там всичко е наред отивам веднага на трансфер. Ако не отлагаме с месец. Ако и с тези два ембриона не се получи ми предложи ПРП на яйчниците за подобряване на качеството. Каза ми, че имам лека поликистоза. Питах го дали не е от стимулацията сега, каза не. Странно амхто ми е около 3. Общо взето това е плана. Януари отивам на хистеро. Наистина е страхотен човек. Видя един от ембрионите ми от Надежда и каза, че на вид е доста хубав и е странно, че дори имплантация не е имало. Иначе за доктор Станулов знаете, че аз съм му пациентка от скоро. Нямам забележки за сега, но съм чувала и аз от форумите, че не взима жени над 40. Моя приятелка на 40 с ИЯР и мъжки фактор забременя при него от втори трансфер. Не я беше отпратил тогава, просто й беше казал, че има пет яйцеклетки на кръст и трябва бързо да действат. За всеки според мен ще има лошо мнение и т.н. Не знам колко е вярно това с жените над 40, че не ги взима, защото пред кабинета му виждам и  жени около 38-40 години. Заговорихте за имунология. Трябва да пусна имунологичните, обаче всеки месец боледувам. Този месец имах стомашен вирус. Дали ще повлияе на резултатите?

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 07:28 от Jakito999999

# 226
АА, много хубаво си го обяснила. Аз в момента съм в субклинична хипофункция. Как не съм се сетила да проверя как е йода.....
Жаки, радвам се, че си останала доволна. Малко преди началото на пролетта те чакам с хубаво ЧХГ ❤️
Колкото до доктор Станулов, както каза Одри и на дядо Коледа да имаше групичка, пак щеше да има недоволни. При доктор Тургут е същото. Аз обаче съм изключително доволна. ☺️

# 227
АА, много хубаво си го обяснила. Аз в момента съм в субклинична хипофункция. Как не съм се сетила да проверя как е йода.....
Жаки, радвам се, че си останала доволна. Малко преди началото на пролетта те чакам с хубаво ЧХГ ❤
Колкото до доктор Станулов, както каза Одри и на дядо Коледа да имаше групичка, пак щеше да има недоволни. При доктор Тургут е същото. Аз обаче съм изключително доволна. ☺

О да, определено е така. Един е доволен, друг не- това е нормално. Кактус преди мен теб те чакаме с хубаво ЧХГ. Време ти е. Стискам ти палци!

# 228
Жаки, много ти благодаря! ☺️❤️🍀

# 229
Жаки, мерси, че сподели за Калчев, аз чак за март записах час при него. А за следващ час колко време се чака? И успех на трансфера. Hug

Аз се записвам с МЦ от днес. Уж уцелихме момента този месец, но нямаме късмет. Другата седмица ММ отива на спермограма, а аз ще пусна като ми свърши М едни щитовидно хормони. Ако и при двамата е Ок всичко, до март месец няма друго да правя. Ако не е наред - моето е лесно, но неговото ще го мислим…

# 230
Само да се включа за Станулов.  И аз отидох доста предубедена.  Чела съм всичко по темите и за него и за други доктори и клиники. До сега не съм видяла такова нещо. На последния трансфер бях със жена на 43г, на която ембриона не беше годен за трансфер и доктора я успокояваше.  Аз самата съм вече 40+. На коментара след неуспеха ми каза да не спираме с опитите докато чакаме Мм да се възстанави от операцията и след нова година ни чака да действаме. И за статистиката му също сме по фонд и вече има един неуспех с нас.

# 231
Жаки, мерси, че сподели за Калчев, аз чак за март записах час при него. А за следващ час колко време се чака? И успех на трансфера. Hug

Аз се записвам с МЦ от днес. Уж уцелихме момента този месец, но нямаме късмет. Другата седмица ММ отива на спермограма, а аз ще пусна като ми свърши М едни щитовидно хормони. Ако и при двамата е Ок всичко, до март месец няма друго да правя. Ако не е наред - моето е лесно, но неговото ще го мислим…

Станеш ли му пациентка не се чака толкова. Аз Януари месец ще правя хистеро, вчера ми беше първичния преглед.

# 232

Аз понеже имам опит с инвитро, а там се виждат повече неща...
Ембрионите които нямат потенциал в голямата си част просто спират да се развиват още преди трансфера, докато ги отглеждат в лабораторни условия и без никакви маточни клетки които да ги разпознават.
     Та аз съм скептична че има такива клетки в матката. Увредените ембриони сами спират развитие на някакъв етап, просто защото не могат да се превърнат в здраво бебе със здрави органи, кръвоносна система и т. н. Дори и плацентата се създава от клетки от ембриона. Ако не е читав ембриона, каква плацента и какъв фетус ще създаде. Все едно развалено мляко да свариш и да чакаш да не се пресече.

Гейзер, вярно е че се виждат повече неща, но точно частта с имплантацията е същото като при естествено. Примерно връщат 2 ембриона дето са ок на 5ти ден, единия само се имплантира.
При естествено, да няма как да знаем, че има оплождане, но не се е развило до имплантация. Но биохимичните са, когато има имплантация или опит за имплантация - демек на 5 дена е стигнало ембриончето.

Явно не бях ясна, от темата 40+ имам тази информация, но там има и пациентки на д-р Станулов, преценя не по възраст, а по други фактори.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 10:10 от Одри ♡

# 233
И двете сте прави до някъде. Има си клетки, които отговарят за рецептивността. Това е причината да се прави и имунологична биопсия. За съжаление има жени със свръхрецептивни матки и се имплантират ембриончета без шанс за живот. При биохимична бременност ембриончетата стигат много по-далеч от 5ти ден. При мен беше около 20 дни след овулацията, в края на 6г.с. прокървих. Иначе и при инвитро може да има БХ, кухо яйце, извънматочна и т.н. Цитирам официален текст:
"Терминологията, използвана за загуба на бременност, трябва да бъде ясна, последователна и с уважение към чувствата към пациента. Затова ESHRE препоръчва използването на „загуба на бременност“ като общ термин. Понятията „спонтанен аборт“, „химическа бременност“, „биохимична бременност“ и „кухо яйце“ е желателно да бъдат избягвани.

Според действащата Международна класификация на болестите (МКБ 10) диагнозата е с код N96 – хабитуален аборт. Латинският термин е abortus habitualis."
При мен си пише точно N96. Няма значение причината, все е загуба.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 10:30 от Kactus

# 234
Нека да се включа и аз за докторите, при този когото ходихме в Турция, има доста успели двойки, при док Ковачев също имаше, много зависи от самия теб в повечето пъти късмета играе ролята и не означава, че и при теб ще бъде успешно както при други, всеки си има плюса както минуса 😇

# 235
Кактусче, не е казано че всички лоши ембриони трябва непременно да загинат до 5ти ден. Някой оцеляват и до 20та седмица, дори и до по късно. Зависи какви ще са дефектите и до колко ще са съвместими с живота. Има дефекти по артерии, сърце, бъбреци на късен етап.....
Одри,
Ами другия просто не е имал потенциал да го направи. Имплантацията е сложен процес при който ембриона трябва да се свърже с кръвоносната система на матката за да започне да се храни. Самият ембрион претърпява много сложни промени и на всеки един етап има риск нещо да се обърка и да загине.
Трансфер се прави обикновено най късно на 5ти ден и много рядко на 6ти ден. Това е така понеже на 6тия ден от своето развитие ембрионът започва да се излюпва. Освобождава се от най външната си обвивка. И на 7мия ден започва процеса на вкопаване и имплантация. Ако ме успее да се излюпи, а понякога се случва въпросната обвивка да е по дебела и здрава, не успява да се имплантира (това дори при годни ембриончета). Затова при инвитро е възможно предварително да бъдат обработени за да се улесни разкъсването на обвивката.
После ембрито образува нещо като "коренчета" чрез които се свързва с матката (имплантация). Ако не е читаво и не успее, то загива.
Тук има много хубава картинка на промените които търпи ембриончето - https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:HumanEmbryogenesis.svg

Отделно ембриончето още от първия ден на своят живот започва да секретира вещество наречено HLA-G (човешки левкоцитен антиген), чиято цел е да предпази ембрито от имунната система на майката. Просто казано, то казва на имунните клетки че ембрито не е чуждо тяло и не трябва да го атакуват.
Преди години се е смятало че е невъзможно да се родят деца със хомозиготна мутация в гена на HLA-G.
После обаче се оказва че не е така. Аз съм живив пример, и има и други като мене с такава мутация, заченати и износени без никакви проблеми.
Тук може да прочетете малко информация, в графа функция е обяснено за ролята му при бременност.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/HLA-G

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 10:53 от geizer

# 236
Минавам само да кажа, че този месец едва-едва правихме някакви опити, мъжът ми още изпитва дискомфорт след операцията. Ще се надяваме следващата година да е нашата. Simple Smile

Благодаря за полезната информация, която пишете, научих нещо ново. Чета ви Simple Smile

# 237
Искам само да допълня, че аз съм човек който силно вярва в науката, и в никакъв случай не отричам ролята на генетиката и имунологията.
Но смятам че на този етап има все още страшно много неизвестни в тези сфери и сме малко на ниво опит-грешка.

# 238
То не си противоречи изобщо, просто казват, че матката обикновено "разпознава" някак си, ембриони без потенциал и не се имплантират изобщо.
В някои случаи тази система не работи съвсем добре и матката приема всякакви ембриони и това води до повечеко биохимични. В други случи пак не работи съвсем добре и отхвърля здрави ембриони. Ей нещо такова. За мен има логика.

# 239
Съгласна, съм, че има много неизвестни и съм далеч от мисълта, че имунологичните терапии, които се предлагат във връзка с инвитро и проблемно забременяване са достигнали своя връх като точност, необходимост и т.н. Все пак конкретно за ролята на имунните клетки в ендометриума при имплантация си има проучвания (примерно https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2858159/, което ако кажа, че разбрах напълно ще излъжа, ама ако някой има повече познания сигурно ще му говори нещо), но дори и там си се казва, че са необходими още изследвания, най-малкото защото няма как да се проследят нещата при хората, когато става дума за ин-виво забременяване.

Порових се по темите да видя какво представлява разчитането на биопсията и не е това, което си представях (вид клетки със стойност и референтни стойности), ама така или иначе няма да си самоназнача по-адекватно лечение ако имах тази информация, така че каквото ми кажат, че трябва да се направи, го правя.

Също така реших, че е време да си почна пак всичките витамини и добавки, стига толкова почивка. Почнах пак желязото (да взема да ги изпия тези 30 таблетки най-накрая), Б12, Д и от днес инофолик комби. В тази връзка - бях си взела този инозитол: Fairhaven Health Myo + D-Chiro Inositol , но бях с идеята да видя дали като пия по-големи количества отколкото има в инофолика цикъла ми ще се регулира. Обаче всеки месец ми се предизвиква цикъла с прогестерон и така си остана, а сега 2-3 месеца преди трансфер като пак ще приемам прогестерон и вероятно естрофем не виждам смисъл да го почвам. Ако някоя от вас има интерес, мога да го продам на половин цена, единственото съм махнала фолиото отгоре на тубичката преди около месец, че някъде прочетох, че са големи капсулите и ми стана чудно точно колко големи, но си е съхраняван затворен така или иначе.

Едит: инозитола си намери нов ползвател/консуматор.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 14:43 от 2402

Общи условия

Активация на акаунт