Внуци

• 12 570
  • 415
  •   1
Отговори
# 165
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Снахата-лоша. Ясно. Бабата бяла и добра. Ясно. А бащата къде е по ягодите? Виновника, довел до драмата на бабата защо не се споменава?
  Бабата сина и не я интересува, той е пълнолетен, тя за него отговорност не носи, иска си внучето...

# 166
Мда, до 1 година било..чл.56 СК...когато жилището е собствено на близки1 не на мъжа.
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484

Скрит текст:
  Предоставяне на семейното жилище след развода

Чл. 56. (1) При допускане на развода, когато семейното жилище не може да се ползва поотделно от двамата съпрузи, съдът предоставя ползването му на единия от тях, ако той е поискал това и има жилищна нужда. Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползването на семейното жилище.
(2) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява.
(3) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година.
(4) Ползването на семейното жилище се прекратява преди изтичането на срока, ако отпадне жилищната нужда на ползващия, а в случаите по ал. 2 и 3 - и ако сключи нов брак.
(5) Когато съпрузите са съсобственици или имат общо право на ползване върху семейното жилище, съдът предоставя ползването му на единия от тях, като взема предвид интересите на ненавършилите пълнолетие деца, вината, здравословното състояние и други обстоятелства.
(6) При изменение на обстоятелствата, които са от значение за предоставяне ползването по ал. 5, всеки от бившите съпрузи може да поиска промяна на ползването на жилището.

Препратки от статииПрепратки от практикиПрепратки от процедуриБележки
Наемно правоотношение

Чл. 57. (1) По силата на съдебното решение, с което се предоставя ползването на семейното жилище по чл. 56, ал. 1, 2, 3 и 5, възниква наемно отношение. Решението може да бъде вписано в имотния регистър, като вписването има действието по чл. 237, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните може да поиска съдът да определи размера на наема с решението за развод. Не се дължи наем за ползваната от ненавършилите пълнолетие деца жилищна площ. Определеният размер на наема може да бъде изменян при промяна на обстоятелствата.

# 167
Общо вето всичко било тип топ, докато снахата мислела, че ще ѝ припишат жилището. След това свекървата станала лоша Simple Smile Родна класика, шантаж "или имота, или няма да видиш детето".

Авторке, направи една юридическа консултация, виж какви варианти имаш. Имота не бързай да го приписваш, това само ще дообърка отношенията, които и сега са зле.

# 168
Снахата-лоша. Ясно. Бабата бяла и добра. Ясно. А бащата къде е по ягодите? Виновника, довел до драмата на бабата защо не се споменава?
 Бабата сина и не я интересува, той е пълнолетен, тя за него отговорност не носи, иска си внучето...

Е как не я интересува? Виновния за раздялата е той, ама как и защо няма да разберем. Внуче няма да види, в това съм сигурна. Авторката знае защо , но няма да каже. И едва ли е този апартамент. Хвърли го това ей така, за парлама. Нещо друго има в тая история. Отговаря избирателно и общо взето едно и също.

# 169
  • Пловдив
Алекс, до съд и по-нататък до съдебен изпълнител се стига точно когато няма радостно плясване с ръце. Не се разчита само на плясването.
"Аз съм преценил(-а)"/"имам си причина" не винаги са достатъчно основание да се зачете преценка, засягаща и други хора.

# 170
  • София
Може всъщност. Но снахата няма право да остане там до пълнолетие с детето, а при определени условия - най-много година от развода (вината за развода няма отношение, а само с кого остава детето). И да е имало такава година, минала е.
И да повторим, снахата не искала скромно - колко да е скромно, ако има свое жилище - да остане, а и жилището да стане собственост на нейното дете. Според авторката.
Ясно, благодаря Simple Smile

Нещо друго се сетих.
Това не важи ли само ако снахата няма жилище?

# 171
  • Пловдив
Да, по принцип.
Може съдът да не е постановил изобщо да го ползва, а може и да е нямала жилище преди две години.

# 172
Алекс, до съд и по-нанатък до съдебен изпълнител се стига точно когато няма радостно плясване с ръце. Не се разчита само на плясването.
"Аз съм преценил(-а)/"имам си причина" не винаги са достатъчно основание да се зачете преценка, засягаща и други хора.

Това ми е ясно.
Но понеже съм била свидетел на подобна ситуация, мога да кажа, че нищо хубаво не излезе. Измъчиха се всички с тези доброзорни срещи и когато детето порасна, спряха.

# 173
  • Пловдив
Затова бабата да се примири, че няма да види внуче, и точка? Утре внучето ще знае, че бабата не стига, че е била лоша с майка му, ами и от него не се е интересувала.

# 174
  • София
Ами тя без съд не го вижда. Снахата отказва контакт, значи единственият вариант остава съдът.

# 175
Затова бабата да се примири, че няма да види внуче, и точка?

Да търси начин да се разбере със снахата, ако държи на нормална връзка с детето.
Насила наистина ли мислиш, че има шанс.

# 176
Без да сезира съда, не може да очаква преговори. Вече и е отказано. Чрез съда могат да се споразумеят.
И това не променя фактът, че майката може да настройва детето срещу баба му.
Трябва осъзнаване на ползите от контакт с бабата, ама на, великите майки си могат сами всичко.

# 177
  • София
В темата се даде успешен пример от юрист.

# 178
  • София
Търсила е друг начин две години.

# 179
Юристите разясниха - Магдена е съдия, по-нагоре е коментарът й.
Ето аз какво намирам за семейно жилище: ако семейство с деца е живяло преди развода в някакво жилище, което не е на нито единия от съпрузите, то този бивш съпруг, на когото са предоставени родителските права, може да остане там за срок до 1 година. Както и написа Магдена. Като за този срок, родителят (не детето) плаща наем на собственика за половината от ползвания апартамент.
Това е по закон. От там нататък са свободни съчинения и отгласи от някакви наши емоции и обиди, кой знае от кога и в какъв контекст.

Как да се постигне контакт? Аз бих говорила със сватовете (родителите на бившата снаха), ако сме в добри отношения и бих помолила за съдействие. Бих продължила да звъня на снахата, но не често. Бих предложила помощ, например да гледам детето понякога, за да й се освободи време. Добронамерено, но не натрапчиво. Не бих прехвърляла нищо на никого. В никакъв случай.
И не виждам защо авторката трябва да разказва подробности за сина си. Неин си е животът, разказва, каквото намери за добре, а ние коментираме или не.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 15:49 от Uncommon

Общи условия

Активация на акаунт