Има ли следродилна депресия при мъжете

• 4 570
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
Според мен обаче, този си има любовница, при това е влюбен. . Не знам чие е жилището, обаче на мястото на авторката - пълен игнор към него, само задачи поставям, ултимативно -  да напазарува, да пусне прахосмукачка, да простре прането, да гледа детето. Нито ще му слагам, нито ще му вдигам, изобщо няма да сядам с него на масата, остави да разговарям за нещо, различно от нуждите на детето и домакинството, или пък да му се натискам да го гушкам... Изобщо няма да го питам къде е ходил и кога ще се прибира. Като се прибере, особено късно, изобщо не излизаш да видиш кой е дошъл, все едно - никой. Ако се усети, добре, ако не - времето ще покаже. Най много аз да му посоча вратата, да ходи там, където се чувства добре. Ако закъснее вечер, никакво ядене, предполага се, че е вечерял с любимата. Да си пере и глади неговите дрехи сам.
Да се отдалечиш емоционално от него, авторке, това е целта. После ще решиш, ако междувременно той не е взел решение сам.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 18:26 от Прекрасная Василиса

# 61
  • София

Моя позната ми разказа как с мъжа си сключили граждански брак, а църковният бил уреден за след месец заедно с празненството в ресторанта. И той взел да залинява така като нашия лиричен герой, един ден хъката-мъката изплюл камъчето "ъъъъ, таковата, аз май не съм готов да се оженя"
- Миличък - рекла му тя - ама ти ВЕЧЕ си женен!
На другия ден като се прибрала от работа, жената заварила вкъщи само празните гардероби.

Ха-ха-ха-ха-ха!
Това е култово! Крада го!

# 62
Вероятно не си е давал сметка какво всъщност означава да имаш дете. Грижите и отговорностите го натоварват и отегчават. 10 години сте били двамата, ти си се въртяла около него, пърхаща от любов и чакаща да ти каже какво не му допада в теб, че да му угодиш и да се коригираш. Изведнъж се появява някой, който има повече нужда от теб и мъжа ти почва да се мръщи. Мълчи, защото как да каже, че се дразни на детето, защото вече не можеш да го обгрижваш и да се съобразяваш само и единствено с него. Има ги такива странни типове, този мъж звучи точно на такъв.

# 63
Радева, не е точно така. Той, ако се чувства пренебрегнат от жена си, няма да спи в другата стая, да избягва физически контакт, да не се прибира вкъщи, да не иска да разговаря с нея и да я обвинява , че не го разбира... А щеше да иска внимание. Явно другаде получава нужното му внимание, а се чувства депресиран покрай нея, щото хем не я иска и сигурно вече едвам я понася, хем съвестта не му позволява да я изостави с малко бебе на ръце. Че те сигурно от 1 година не са правили секс, за бога... Млад, здрав мъж... Толкова да се отвращава от собствената си жена... Просто е влюбен в друга. Е, дано му мине скоро,  и да се освести, й пожелавам на авторката. Иначе тя каза, че към детето се държал нормално, докато към нея отношението коренно се е променило след раждането. Тоест, до тогава я е щадял, заради детето, което е  чакала и което е и негово. След като е родила, е спрял да играе театър. Сметнал е, че си е изпълнил дълга към нея, и сега се чуди как, ако може, тя сама да си тръгне, или поне да не го закача за нищо,  докато той лети на крилете на любовта.. Знам, че звучи гадно, и дано не е това, но аз така виждам нещата.
Тя твърди, че той изобщо не бил такъв човек... Ми именно, щото не е такъв човек, явно е влюбен сериозно. Треснала го е сляпата неделя. И сега се чуди какво да прави - от една страна неговото дете и жена, която вече не само не обича, но и едвам я понася, от друга - новата любов. И трябва да избира между детето и любовта, отделно - хорското мнение. За това и е депресиран, не от раждането, това са смешки.
А може и просто хормони да са. При авторката. Човекът да има нужда да се наспи, да не му се ходи по паркове с малко бебе, да не иска постоянно да слуша нейните обсебващи мрънканици на майка първескиня, затворена между четири стени без социален живот и изискваща непрекъснатото му внимание 24/7. Както и да е, това с липсата на всякакъв секс толкова дълго време е повече от повод за съмнение.
Времето ще покаже.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 06:26 от Прекрасная Василиса

# 64
Този човек всъщност си има стария живот, ходи си на работа, вижда си приятели. Даже не слуша бебето как плаче, защото е в друга стая. Жена му е тази, за която всичко се е променило. Така че някой ако ще откача, защо да не е жената?

Не е от бебето. Нещо друго е. Може да е сериозно задлъжняване - хазарт, други пороци. Или сериозен служебен проблем, за който не му се говори, защото в момента има ореола на успял мъж.
Ако е едно от тези двете, е обяснимо защо е подтиснат, та чак е направило впечатление на родителите му. Също обяснява нежеланието за секс, призивите да бъде оставен на мира, жалбите как е неразбран. А не е разбран, защото не желае да сподели.

Или е друга жена. Това би обяснило също всичките изброени симптоми, особено недоволството от авторката. Нежеланието да говори толкова с родителите би било, защото не знае как да им каже в каква ситуация се е накиснал, уж отговорен баща на малко бебе.

На мястото на авторката бих била много внимателна, не бих го пресирала да си признава и с течение на времето чорапът ще се разплете.

# 65
  • Paris, France
Според мен обаче, този си има любовница, при това е влюбен.

А според мене не и други жени или дейности изобщо не го интересуват. Кога и къде се вижда с тази любовница след като:

Той не излиза често с приятели или сам, прибира се всяка вечер, но просто не мога да разбера това поведение.

Изморен е и бебето го дразни. Много от съвременните мъже никога не са живели с бебе у дома, нямат реална представа за денонощните нужди на детето и присъствието на бебе скоро им става дразнещо.

# 66
Много от съвременните мъже никога не са живели с бебе у дома, нямат реална представа за денонощните нужди на детето

Щото мъжете от по-старото поколение са живели с бебе у дома? Grinning И са имали представа от нуждите на детето? Това са мъже... То жените нямат идея за нуждите на детето в началото, какво остава за мъжете. За всеки пресен родител бебето е нещо ново и непознато, то не е като да се радваш на племенниците или съседкото дете. Искат се здрави нерви и отговорност, а някои хора нямат и двете по рождение.

# 67
Според мен няма никаква друга жена, свикнал е да е номер 1 и жена му да му слугува и изпълнява капризите. Сега е загубил ореола си и това отношение е наказание към нея. Знае, че това много й действа, защото години така я е манипулирал и сега съвсем умишлено се държи така. Тя самата казва как всеки път се е коригирала спрямо неговите заръки. Ама как сега да коригира бебе? Т

# 68
  • София
Загубил е трона на бебето на семейството.

# 69
Много от съвременните мъже никога не са живели с бебе у дома, нямат реална представа за денонощните нужди на детето

Щото мъжете от по-старото поколение са живели с бебе у дома? Grinning И са имали представа от нуждите на детето? Това са мъже... То жените нямат идея за нуждите на детето в началото, какво остава за мъжете. За всеки пресен родител бебето е нещо ново и непознато, то не е като да се радваш на племенниците или съседкото дете. Искат се здрави нерви и отговорност, а някои хора нямат и двете по рождение.

# 70
Той не е искал това дете изобщо,поне вътрешно не,иначе нямаше да ги прави тези фасони.
Повечето от мъжете изневеряват когато жената до тях е бременна,и не е защото е непривлекателна,а заради страха от бащинството!
Несигурни за бъдещето,несигурни дали е било правилното решение да имат деца точно от конкретната жена и прочее.
Една позната си гледа сама бебето,докато нейния (хубостник) спи в другата стая и ги игнорира,ама да се снима в соц.мрежи с пеленачето не е изморен,да видят колко грижовен баща е.
Правенето на деца не ги изморява,а бащинството да,колко удобно оправдание...! Smile

Последна редакция: сб, 23 дек 2023, 13:54 от Анонимен

# 71
Ох,като прочета за такива свръхемоционални мъже и ми става лошо. Дразнело го, че бебето плаче. Той разбра, че бебетата плачат като направи свое ли?! Айде,бе!
Аз този бих му теглила една ,как пък няма да ходя на пръсти около него, да внимавам за всяка дума и жест, защото него го било дразнело държанието ми. Като толко го напрягам да хваща пътя.. на всичкото отгоре ми се струва, че има друга жена в картинката. Познавам двама ,дето си хванаха любовници с бременна жена. Просто може би му е гузно и затова в такъв унил - има нещо като съвест, което го гризе.
Това, че ходиш по сто пъти да го питаш как е,какво му е, че и чак да ти прави списък кое го дразни, а ти чинно да променяш всичко, не го разбирам. Почнал е да ти вижда кусурите след 10г ли?? Много го лигавиш с това притеснение да ходиш на пръсти и да се умилкваш всичко наред ли е. Кажи му, че или сяда да се изясни защо се държи като жена в цикъл, или отивате с бебето при вашите примерно,да му дадеш нужното " време" да се изясните.

# 72
  • Paris, France

Живели са не само с бебета и деца у дома, ами и в стая рядко са оставали сами. Дядото, който ме отгледа е имал двама по-малки братя, а баба ми е живяла с 5 бебета и 3 деца в къщата като е била дете. Е, не едновременно. Виждам разликата в търпимост към шум, детска глъч, мрънкане, пакости между майка ми и баща ми, които не са расли с бебета в къщата и никога не са деляли стаята си с друго дете и бабите и дядовците ми.

Живяла съм в общества с много висока раждаемост и такива с ниска и виждам разликите в нагласи, отношение към деца по принцип и търпимост. За мене и ММ първата оцапана пелена или памперс, които барнахме бяха тези на първородния ни син. Аз бебе или дете не бях обгрижвала никога. В домовете, в които израснах друго бебе или малко дете никога не е живяло и даже оставало за повече от гости. Ми, не ме умиляват малки деца и се дразня от плач на бебе. Мъжът ми се будеше нощем от плача на внучето на съседката, което изнасяха на балкона в горещините като му никнеха зъби. Като оставаше в болницата нощем се дразнеше, че ми носят бебето на всеки 2 часа и питаше така ли ще го носят всяка нощ. Казах му, че не и като укрепне, ще почнат да го носят на половин час 🌞.

В миналото хората са излизали от родния дом чак като се оженят и навсякъде е имало деца. Днес живеем в малки семейства, после сами, с гаджета и така навъртаме 3-4 десетилетия. Шок си е поява на бебе и ни обръща живота на 180°.

На жените ни е заложено да се грижим за бебета, а за мъж може да е голям шок и неочаквано раздразнение.

# 73
За всеки е шок колко отговорно е да се грижиш за беззащитно същество 24/7, но всеки възрастен с малко мозък в главата и опит в живота бързо влиза в крачка. Като цял живот мама носи, тате меси, логично бебето е извънземно, което да набутаме на отговорния възрастен. В някои връзки това е майката, в други и майката и бащата са тотал щета и се намесва някоя баба, че "младите" им е зор да се пречупят и за определен период да подчинят ежедневието си на бебето.
Преди няколко седмици бях свидетел на една младичка мама на 22г, която омрънка света, че "това ла*но" все мънкало и едно кафе не можела да изпие.... ами много грозно. И не е депресия, а досада.

Общи условия

Активация на акаунт