Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 108
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Майка ми която е изключително подредена и винаги е била, много се дразнище че аз съм разхвлрляна, но в моята стая просто не влизаше.
Сега и дъщеря ми е разхвърляна, а аз подредена.
( и трите сме водолеи)

Мисля сама ще стигне до заключението че този хаос не и е комфортен.
JoyJoyJoy
Това малко като вица за снахата и свекървата:

Едно време като бях снаха, какви ужасни свекърви имаше, а сега като станах свекърва, снахите станали ужасни.

Та и ти така, като си била дете, и сега, като си майка. Grinning

# 646
  • София
По повод общите семейни сбирки, настоявам да присъства само на онези с повод. Примерно за Коледа задължително се събираме, за рождени дни на баба ѝ и дядо ѝ, Великден, такива празници. И понеже все пак помня колко досадно може да бъде това за тийнеджър, настоявам да присъства примерно два часа, като после може да се извини и да си тръгне по-рано. Вече не настоявам да обръща внимание на братовчеди и други роднини. Голяма е, нека сама да прецени с кого иска да поддържа отношения извън задължителните семейни празници. Примерно виждам огромни разлики в характерите с най-близката ѝ братовчедка. И за двете е малко измъчена работа като ги караме да излизат и правят неща заедно. И защо да трябва? Виждат се на общи сбирки. Достатъчно е.

# 647
  • Mediterraneo

Мисля сама ще стигне до заключението че този хаос не и е комфортен.

Има хора, на които хаосът им носи комфорт. Сестра ми е най- разхвърляният човек, когото познавам. Водолей. Затова казвам, че това със зодиите е едно голямо нищо. Тя си живее преспокойно в подредения си хаос, ако не е мъжът й, няма да й направи впечатление, че дрехите са по дивана или играчките по целия под. ММ е същият водолей, толкова е над нещата, колкото аз съм вманиачена по чистене и подреждане.

# 648
  • София
БМ е водолей. Супер много подреден е. Всяка дева може да му бъде конкурент. Smiley

# 649
Имат ли интереси вашите деца, относно понататъшно развитие, учене и т.н.
Моята е в 9 клас. Тотална промяна в новото училище. Нищо не учи. Учебниците нови, както ги купих. Но успех докарва над 5.
Не знам и аз как. Ходи на уроци по математика, но изцяло под мой натиск, тъй като едва изкласи миналата година. Оттам нататък нищо не я интересува., освен телефона, гримовете, приятелките, тик ток и инстаграм.
Снощи ми заяви, че това лято е последното с нас. Викам окей, но до 18 значи море няма да  видиш.

# 650
  • Mediterraneo
Малката вятър я вее на бял кон. На 14 е. Иска да учи астрономия в... Шотландия. Ама никакъв зор не си дава, ни физика, ни математика я влекат, каква ти астрономия! Записах я на уроци по математика, че беше оплела конците здраво, тя взе, че се издъни по кастеяно! Решила е, че няма да работи по пластика и там издънка втория срок. Подивяла съм по темата, но нищо не мога да направя, да си троши главата. Като изкара един месец лятото в учене за поправки, може и да й светне.
Голямата започна да се ориентира в 4 клас( т.е. 10ти в Бг, когато завършва гимназиалният етап). Тогава реши каква ще е следваща крачка, изкара си следващите две години в тесен профил рисуване. Но не кандидатства в университет, искаше по- практическо приложение на нещата и записа да учи реклама, дигитален маркетинг и още някакви думички в специалността. Сега установява, че не йхаресва напълно и като завърши догодина, ще записва нещо друго, май тотално различно, като педагогика. Ще видим.

# 651
Девойката ни също е в 9 клас. Отговорна е и учи без натискане, отличничка е, спортува, комуникативна и общителна , но няма изявени конкретни академични интереси или набелязана посока. Любим предмет - изкуство, но категорично отказа да я запиша на допълнителни занимания. Харесва и английски, защото и е лесно в часовете. Тази година трябваше да си намерят места за едноседмичен професионален стаж с цел запознаване отблизо с конкретна професия или бранш, който им е интересен. Тя упорито и методично кандидатства във всички ветеринарни клиники и кабинети в околността и получи желаното място. Но ми заяви, че ветеринар не иска да става, категорично. Иначе много обича животните. Стажът е другата седмица, тръпна в очакване как ще мине.
Момчетата ни късно се ориентираха професионално, така че не се притесняваме и за нея. Все ще проима идеи и за това някой ден.

# 652
  • Mars Hotel
И аз с деветокласничка. Свири на барабани, това й е най-голямата страст в момента. Освен това се занимава ежедневно с разни крафтинг неща - плете, шие, апликира. На любителско ниво, разбира се, но се занимава много. Учи малко, колкото да не е без хич, отличничка е. Не се интересува изобщо от грим, нито от повечето социални мрежи. Единственото YouTube, където откарва часове, върви за фон непрекъснато, докато твори нещо. Професионални интереси няма сериозни засега, освен интерес към географски науки - люшка се от геология до метеорология и климатология. Споделя ми, че се ужасява от идеята, че може да работи в офис някога, но аз съм офисен планктон и може би я отблъсква идеята да е като мен. Ще видим.

# 653
Нашата девойка щеше да става ветеринар. Но си промени решението. Зъболекар ще е и ще специализира допълнително, за да стане  ортодонт. Учи се прекрасно, като любими предмети са биология, химия и математика. Не обича история и география, но пък, отбелязва, че учителката именно по тези предмети, обяснява най-добре.

# 654
Моята ще отваря "бейкъри" (цитирам).. има име вече на проекта, книгата в готова, рецептите и дизайните се подобряват и одобряват ежедневно, аз имам срок 2г да намеря помещение и да го оборудвам 🤣🤣🤣
5 клас е 😈

# 655
Моята дъщеря учи специалност фотография, но по-голяма страст ѝ е грима. Иска да се запише на курс за гримьор.

# 656
  • София
Ще ми се да кажа, че и моята дъщеря учи малко, а е отличничка, но за съжаление в училището й, макар и не от елитния ешалон, оценките се заслужават и то с много учене. Оценките й са в диапазона 4-6, това е положението. Влага най-много усилия в презентации, обича информационни технологии и отделя много време за този предмет, като помага и на приятелките си за заданията. Учи доста по химия и биология. За съжаление преподавателките й по БЕЛ и математика са толкова взискателни и изцеждащи, че там, ако изкара 5, си е жив празник. Но каквото - такова.

Иначе Кати вече си има стабилна момичешка компания от класа. Доста често се събират да учат за тестове по даден предмет в Старбъкс до училището им. Излизат постоянно, вчера се върнаха от екскурзия. И тук идва един тънък момент - започнали са да правят планове за лятната ваканция. Семейството на едната й приятелка ще наеме апартамент на морето за цялото лято и тийнките искат да отидат поне за седмица. Казах, че ще си помисля и то при положение, че има надзор от възрастен. (А и трябва да съм сигурна, че ги канят, не да се изсипят ни в клин, ни в ръкав.) Друга от групичката им пък имат апартамент на морето, съответно и за там започна врънкането. Третата е с вила в Своге... Допреди една година не можех да я изритам от вкъщи да излезе малко навън, сега палачинката рязко се обърна. Но ми е разбрана, доста споделя, много коментираме и говорим за всичко.

# 657
  • София
Тонка, започва забавата.
Моята тази година за сефте ще е само с приятели на море. Наеха апартамент в Бургас. Надявам се да се справят добре сами. Едните родители за всеки случат планират също да са в Бургас по това време. Ако случайно децата имат нужда от нещо.
duhi_puhi, да не забравиш да споделиш името на бейкърито да го тестваме, когато плана се реализира.  Wink

# 658
Тонка, това че ги стягат никак не е лошо. А още по-хубаво е, че си е намерила хубава среда.
При моята дъщеря това куца, Има две приятелки, които учат в други училища и се виждат рядко. Средата в училището и е лоша, не общува с децата. Sad Много сбъркахме с избора на училище). Първа е по успех в класа, взема стипендия, но не си дава много зор, учи по БЕЛ, математика и история повече, по другите неща на магия...
Иначе лятото ще идва с нас на море, не знам до кога, но иска да работи, та ако имате идеи за работа в София..?)

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 12:17 от alina_si

# 659
  • Варна
Моята деветокласничка е с профил музика, свири на китара, ходи и на допълнителни занимания
по това, средата и е все от музиканти и е твърдо решена, че ще става музикант. Аз мисля, че няма
много реализация в това, но кой ли ме слуша. Учи на санитарния минимум според мен, но
успеха и е над 5, справя се повече от добре с математиката без никога никой да и е помагал
по този предмет, но казва, че е скучна и не я влече.

Общи условия

Активация на акаунт