За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 9

• 29 631
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Замръзналото цвете го гледах и аз наскоро без да прочета предварително за какво се разказва. Мислех си,че ще е като Hwarang. То така се и оказа....почти Smiling Imp
Ето ,че с общи усилия стигнахме до истината Hug
След като гледах Moon Lovers за първи път и попаднах на трейлъри за втори сезон,който трябваше да се развива в съвремието,където се върна Хе Су, а кралят я е последвал,за да я намери.

Тогава болезнено исках да има втори сезон, сега вече съм на мнение,че е по-добре така без продължение.Като гледам какво са замислили - много корейско щеше да стане Joy Устройва ме финала на сериала. Всеки сам си шета на акъла, както се казва. Може да искаш всичко,но не може да получиш всичко, има възмездие,угризения, а любовта и властта определено не вървят ръка за ръка.
Често го повтарят вече по наш тв канал и всеки път се заглеждам по любимите сцени - появата на Lee Joon Gi, запознанството им, когато Хе Су му носеше закуска,изкачвайки хълма с кошница,сцените край светилището, и когато тя го лекуваше и бяха заедно преди той да стане крал. Харесвам го повече с маска и развяти коси.
Lee Joon Gi се беше завърнал да снима в двореца преди няколко години реклама на крем за лице.

на мен най ми хареса момента, в който го гримираше, за да прикрие белега. Тогава между тях като че ли се изгради доверие и се затвърди привличането

# 346
МоарейнД, най-лесна и бърза справка може да се получи в Спирита. Там всичко е подредено по държави и не се луташ между хиляди мнения, за да откриеш каквото ти е нужно. Дори и да не си регистриран мисля, че можеш да разглеждаш и четеш.

# 347
  • пак на Рив Гош
Непопулярно мнение: аз не се разбрах особено с "Аленото сърце" (Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo), но си е от бръмбарите в главата ми Wink

О! О! Ооооооооо!!! Heart Eyes
Това определено ще се гледа, мерси Hug! Видях, че и в дорамата е започнал да излиза, но засега само с озвучка.
Много харесвам книгите за съдията Ди, даже запалих и Благоверния и сега имаме всичките книги на Робърт Ван Хюлик на френски (а аз и на български на Киндъла). Не помня дали съм споменавала тук, но преди няколко години видях, че един френски автор на криминални романи, Фредерик Льонорман, е публикувал серия романи за съдията Ди, където действието се развива след романите на Хюлик (когато съдята Ди е вече в столицата). Като кримки са добри, атмосферата е подобна, но ми липсват някои от образите от първите романи.

Аз си напредвам полека с трите текущи корейски исторически (Love Song For Illusion, Knight Flower, Captivating the King), ще пиша повече като ги приключа. Ама нали ми вървят едноверменно и трите са исторически, понякога бъркам кой брадат министър от кой сериал е и за какво се бори... Да си имам проблемите Joy

Китайският My Boss (2024) - почти съм в крачка с излъчването му но пускат само по епизод на ден. Остават ми последните 10 епизода преди да ви измрънкам цялото ми мрънкало по него. Главната Гугутка, както се очакваше, разказа играта на Шефа и той като типичният цундере, от за*ник стана бяло и любвеобилно пухкаво зайче. Упорствам само заради Chen Xing Xu (сладур е, може да играе, а пък какви хубави ръце и глас имааааа....), но не мога да се "привържа" към героите, дори и да реша да го разглеждам като пародия на офисния ром-ком.
Та в тоя ход на мисли се чудя - китайските актьори могат ли да отказват роли? За корейците и японците е ясно, но китайците имат ли право на глас, или имат "петилетен" план - тази година да се снимат в 2 ром-ком-а, 3 уксии и един в прослава на революцията Thinking. Това би обяснило защо кадърни актьори се снимат в големи безумия.
И, все пак да си измрънкам за китайските стилисти (или има нови правила за показване на актьорите без риза?) - в един от последните епизоди Той е в банята, без риза... и тъкмо се възрадваш в очакване на хубав торс, той се оказва покрит от потник (или "мъжка юнашка", както пишеше навремето по етикетите от Нармаг). Та даже и едно око не може да оплакне човек за компенсация на кофти сценария. Joy

Едновременно с това, видях, че текущо е започнало излъчването и на новия сериал на китайския ми номер едно, Wu Lei/Leo Wu (Лео), Amidst a Snowstorm of Love (2024). Естествено, веднага се метнах на клона Grinning. За 4 епизода много ми харесва. Лео е пораснал и повъзмъжал, одобрявам! Играе един тип "kuudere" бивш професионален играч на билярд (върви му да играе спортисти на младежа, къде в конвенционален спорт, къде в електронен), който среща Нея още в първите 10 минути на сериала. Дава всички заявки за бааааавен романс, точно по моята част.

И, в подготовка за петък, един кроасанчо Роуон от днес в Инстаграм:
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 20:31 от Роца

# 348
Аз вече изгледах два епизода (но не съвсем внимателно, защото малко трудно изчитам субтитрите - минават прекалено бързо за моя вкус, сигурно защото китайските думи са по-кратки) - то е нещо като предистория, не е по книгите. До тук разследва само един случай, в който е лично замесен и изглежда е някаква мащабна конспирация, свързана с императора, императрицата и т.н.

Предпочитам да бяха отделни криминални истории, като в книгите.

# 349
  • България
2в1, имам регистрация там, но поне докато поглеждах нямаше много коментари.
Всеки сериал си има тема и дотам. Почти няма коментари. Жалко за труда на хората, които оформят темите.
...........
Гледам 18 епизод на Wrong Carriage, Right Groom (2023).
Неволно размениха младоженките.
И двете попаднаха на интересни места и разбира се, на точните мъже.
Проблемите са от друго естество.
Дотук е лек, забавен, приятен за окото.
Има романтика, комедия, действие.
Актьорите са добри, единствено биха могли да разменят добрия и злия братовчед.

Роца, какво ти нашепнаха бръмбарите за Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo? Grinning

# 350
  • пак на Рив Гош
Роца, какво ти нашепнаха бръмбарите за Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo? Grinning
Joy
Моарейн, не понесох Хе Су, героинята много ме нервираше поне през половината сериал (нищо против АйЮ). Освен това, принципно имам проблем с концепцията за "обърнат харем" (но имам същия принципен проблем и с "необърнатия" харем също). Понасям триъгълниците, но по-сложните геометрични фигури са ми изпитание (гореспоменатите бръмбари... или културни различия Joy).

А, и се сетих, че забравих да ви кажа, че между другото изгледах и едно аниме, Flavors of Youth (2018). Описанието на Нетфликс го представяше като "от създателите на Your Name". Обаче като погледнах списъка с режисьори, сценаристи и аниматори не видях името на Макото Шинкай (режисьора на Your Name). За сметка на това, имаше много китайски имена. Та се поразтъсих и видях, че анимето е всъщност сътрудничество между китайски екипи и японски екип от студиото, където работи Макото Шинкай. Тоест, "създателите" са студиото, но не и екипа. Както и да е. Филмът разказва три истории, три погледа на възрастни върху изминалото им детство. Въпреки, че героите са с китайски имена и цялата атмосфера е "китайска" (между другото, рисуваните покриви на селските къщи бяха с плочки Wink ), самите истории са разказани по много "японски" начин. Хареса ми, при това доста.
Беше ми странно да слушам японска реч, но героите да са китайци. Даже имаше и забавни моменти, на един младеж според субтитрите Xiao Li ("малкия Ли"), по китайски, а японският дублаж беше "Xiao Li kun" (където kun е също обръщение към младеж) Joy.

# 351
  • София
Роца, и аз не си падам особено по обърнатите хареми, особено пък като всички са оплезили език по главната. И по стандартните не си падам, защото и две жени да има вече става кокошарник. А да не казвам, че Moon Lovers както ми беше първия азиатски сериал, така всички ми изглеждаха абсолютно еднакви. Добре че Со го бяха барнали с маска и друг цвят дрехи, че иначе мъка. Но пък това ми помогна тотално да изключа останалите от картинката. Буквално до последно не помнех кой от всички принцове беше този, който се ожени за Хе Су, та постоянно ползвах гугъл.

Но пък, пусто, толкова си харесвам лоши момчета в сериалите (че в живота вече им се наживях), и развитието на отношенията от омраза/безразличие към любов, пък и като сложат някоя тъжна житейска история, която ги е направила такива… и актьорът като може да гледа лошо и да пуска полуусмивки и вече съм оплезила език, сложила съм клечки на очите и бинджвам 30 епизода за ден.

Аз изгледах и The Untamed - определно ще го гледам втори път, хареса ми и историята, и отношенията между всички герои, музиката, хареса ми и как е представено това колко лесно се сменя мнението на хората, как съдят без да обмислят, колко е трудно да си добър понякога, как поведението ти си зависи от теб самия независимо от миналото ти и т.н. Доволна съм от това, че не беше абсолютна драма, имаше леки сцени, забавни моменти, краят също, повечето останаха и живи… направо не го очаквах (толкова съм наплашена вече с тия китайски финали).

Бяха ми много забавни в последната част като включиха и групата тийнове и започнаха да  забъркват каши.

Една сцена ми е любима - Главните в половината сериал го играят тийнейджъри, обаче млатят лоши и чудовища, но като “остаряха” и се навъди около тях новото поколение и започнаха “ама те са още деца, не трябва да се забъркват в опасности”. Не знам защо толкова се смях, но си е типичното родителско виждане за децата.

# 352
  • България
Също не харесвам Хе Су, чудех се дали е от актрисата, но тя се оказа много добра.
Героинята е много зле, добре че в последно време попадам все на свестни, разумни.
Не харесвам даже триъгълници, само линии, по възможност отсечки. Grinning
Както се пее "любовта е за двама".
Но Алено сърце ми допадна, защото за първи път видях толкова хубави актьори и актриси на едно място.
Везняшката ми душа направо попадна в Рая.

# 353
За тези, които утре ще посрещат китайската Нова година на Дракона: идеи

Ли Чон Сок и Ай Ю са се взели и вече официално са семейство.

# 354
# 355
Здравейте,
Успях да изгледам две серии от "Съдията Ди"- за мен дотук няма нищо общо с романите на Робърт Ван Хюлик. Романите са  много по-камерни, с по една случка и няколко задкулисни на роман. Имам всичките книги от серията плюс една, която не се отнася до Китай. Чела съм ги над 30 пъти всяка. Къде е прочутата брада на съдията? Защо другар на МаЖун не е Цяо Тай, а жена? Защо съдията е представен като пияница? Изобилства натурализъм. Насилието съвсем не е било изключение, но в сериала е едва ли не самоцел. Нататък подобрява ли се?

# 356
  • пак на Рив Гош
Ли Чон Сок и Ай Ю са се взели и вече официално са семейство.
Потвърдено ли е официално? Че не намерих нищо по обикновените ми източници (и в неговия официален Инстаграм).

Аз след като два уикенда се просвещавах по въпросите на корейската война и Северна Корея, вчера изгледах едно предаване, посветено на Южна. Предаването върви по една от френските телевизии от доста години и се нарича "Красиви бягства". Обикновено в него представят различни страни и градове, къде повече, къде по-малко екзотични. Това от Южна Корея е от 2019та, но, предполагам, нещата не са се променили много оттогава насам. Научих/обясних си някои неща, които сме виждали в сериалите:
- първо - тоалетният хумор - вече разбирам защо присъства толкова безкомплексно в доста сериали. И как няма да присъства, след като в Сеул има Музей на тоалетната и където още на входа децата могат да си играят върху едно голямо златисто ла*но, на купчинка, точно като известното емоджи.
- второ - сламените покриви, дето ги обсъждахме преди две седмици Grinning - при посещение на традиционното запазено село Hahoe , обясниха на журналиста, че навремето керемидените покриви са били запазени само за благородническата класа. Всички останали - на сламата.
- трето - естествено, журналистът стигна и до остров Чеджу и се срещна с гмуркачките haneyo. Имах чувството, че гледам Welcome To Samdal-Ri, Our Blues, или в краен случай - Warm and Cozy. Ситно накъдрените аджуми във водолазни костюми с яркооранжевите шамандури, даже и се придвижваха на групи, ама с мотопеди (не с куад-ове Wink ). И къщите на Чеджу са като от сериалите. Значи, това, което го гледаме, все пак е сравнително близо до "живия" живот.

По отношение на сериалите, Love Song For Illusion на 9тия епизод нещо почна да ми доскучава, дано да го порзадвижат малко нататък. А по случай новата лунна година този уикенд пуснаха 4 епизода от Captivating the King, та си имам какво да гледам вечер.
П.П. "Съдията Ди" още не съм го почнала.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 13:00 от Роца

# 357
Аз напредвам със Съдията Ди - предполагам, че е замислен като предистория - защото е млад (докато в романите е мъж на средна възраст, ако не греша), още не е женен и се нищи някаква трагедия, свързана с баща му. Той дори май още няма официално назначение.

Не е пияница - с приятеля му празнуваха и затова отидоха да се напият. Той няма проблем с алкохола. Освен това, във виното им имаше нещо.

И на мен ми досаждат тези дворцови интриги - щеше да е много по-добре да са обикновени разследвания.

# 358
Роца, слагам в спойлер източника на информацията, а вие си решете доколко е вярна- заради това писах "взели са се", а не че са се оженили.

Скрит текст:
Following the report, Lee Jong Suk's agency HighZium Studio released a statement confirming the news “Actor Lee Jong Suk and IU recently progressed from being close acquaintances into being a couple, and they are maintaining a serious relationship.23.01.2024 г.
За "Съдията Ди"- четейки всеки от нас си изгражда образи във въображението и има очаквания към атмосферата и героите. Няма да се спирам на разминаванията с книгите от първите два епизода- Ди трябва да е имал време да се яви на всички изпити и дори би трябвало вече да е женен с първата си жена. На този тип, който описват в сериала му липсва авторитет и величавост, които предизвикват уважение и възхита у околните. Да видим как ще е по-нататък.
Хубав ден!

# 359
  • пак на Рив Гош
Роца, слагам в спойлер източника на информацията, а вие си решете доколко е вярна- заради това писах "взели са се", а не че са се оженили.
Аааааааа, ясно! Аз като прочетох "семейство" по-горе реших че "взели са се" е като синоним на "оженили са се" (блондинка в неделя следобед) Grinning. Явно става въпрос, че са решили да минат на следващото ниво и да задълбочат връзката си.

Общи условия

Активация на акаунт