Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 101 913
  • 912
  •   1
Отговори
# 405
Не мисля, че се слагат диагнози ей така. Според мен трябва да има достатъчно налични маркери това да се случи. Родителя не винаги може да е обективен. Когато аз се притеснявах, че не говори и виждах аутистични маркери навсякъде точно специалистите ми казаха, че нищо му няма. Даже един познат заключи "Ще проговори на 3" и аз си мисля "тоз пък...", но точно така стана. И все пак забавянето си го имаше.
Добриана, как реагирате като почне истерията? При нас обяснявам до един момент, после игнорирам, все едно го няма.

# 406
А има ли в интернет такива, подобни тестове?
Любопитно ми е да пробвам моето дете как ще се справи.

# 407
Не мисля, че се слагат диагнози ей така. Според мен трябва да има достатъчно налични маркери това да се случи. Родителя не винаги може да е обективен. Когато аз се притеснявах, че не говори и виждах аутистични маркери навсякъде точно специалистите ми казаха, че нищо му няма. Даже един познат заключи "Ще проговори на 3" и аз си мисля "тоз пък...", но точно така стана. И все пак забавянето си го имаше.
Добриана, как реагирате като почне истерията? При нас обяснявам до един момент, после игнорирам, все едно го няма.
Понякога (ако са ми останали нерви ),зависи по кое време на деня е ,защото той понякога по цял ден е кисел просто му казвам да си крещи ,но стигам до извода ,че се успокоява единствено,като го взема при себе си ,говоря му спокойно и си повтаряме "пиленцето на мама и т.н ...". Той иска да се занимавам 24/7 с него ,не ме оставя за секунда -просто е залепен . Когато усетя ,че ще се изнерви, просто правя каквото каже ,за да не се стига до истерия -това е !Той вече може да си ме манипулира както си иска или просто търси внимание.

# 408
Скрит текст:
Понякога (ако са ми останали нерви ),зависи по кое време на деня е ,защото той понякога по цял ден е кисел просто му казвам да си крещи ,но стигам до извода ,че се успокоява единствено,като го взема при себе си ,говоря му спокойно и си повтаряме "пиленцето на мама и т.н ...". Той иска да се занимавам 24/7 с него ,не ме оставя за секунда -просто е залепен . Когато усетя ,че ще се изнерви, просто правя каквото каже ,за да не се стига до истерия -това е !Той вече може да си ме манипулира както си иска или просто търси внимание.
Практически ти награждаваш лошото поведение. Всеки път като е кисел, когато плаче, крещи получава вниманието, което иска. Вие не сте и постоянни. Понякога се отдавате на крясъците, понякога не. Така детето се научава, че каго крещи повече/по дълго/ по шумно в крайна сметка ще получи това, което иска. Не че това е точно манипулация, просто детето не знае друг начин.
Трябва да почнете да награждавате доброто поведение. Например миете чинии, но детето иска внимание незабавно. Казвате, че ще измиете тази чиния и ще отидете да играете. Просто трябва да изчака съвсем малко. Ако го направи спазвате точно обещанието си, дори и да оставите недоизмити другите чинии. Ако се разреве, просто го оставяте да реве и повтаряте, че като се успокои ще отидете при него. Ако сте постоянни ще имате успех. Насочвайте детето и само да си играе. Например поиграй си малко с количките аз идвам след малко.
И все пак детето е малко. Пак ще има ревове, писъци и т.н. но поне да са в умерено количество.

# 409
Добриана е в тази тема от може би около две години. Тя се появява обикновено за да се оплаче, да каже че не може повече така и колко й е тежко. Обикновено излива проблемите които й тежат и после изчезва ... и така до следващия път след няколко месеца. Каквото и да й се пише, тя просто не го чете, не го коментира, а според развитието на ситуацията с детето - не го и прилага. Според мен на нея  й нужно просто съчувствие и тя го има.
Но ако беше прочела и опитала да приложи поне 1/8743864 от каквото и беше писано от много хора, които се опитваха със съвет или нещо друго да я подпомогнат, все някакъв напредък щеше да има. А аз такъв не просто не виждам. Виждам и влошаване заради порастването на детето и родителските практики.

Мис Чичи поздравления. Много добро тълкувание на съвременна АБА и какво е отрицателно усилване на неприемливо и положително усилване на приемливо поведение.   Детето на Добриана не е малко в онзи смисъл на думата, според мен съвсем наскоро е навършило три уменията за емоционален контрол на тази възраст са овладени, защото не виждаме често деца на 3 често да лежат по подовете на обществените места желаейки да получат нещо сега и веднага. Това е поведение характерно за децата между 2, 2,5 , най-късно 3. Поведение на крещене и угаждане при детето на Добриана е затвърждавано много дълго време и изкореняването му нито ще е лесно нито ще е кратко.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 23:41 от _re_ge

# 410
Ре-ге, и аз чета постовете на Добриана, тя е тук почти колкото и аз. Но с коментара си не отговарям само на нея, а и на всички, които биха прочели сега или след време.
Случая на Добриана има и малко предистория.
До колкото си спомням първото и дете е било по лесно и сговорчиво. Второто обаче не е, което обуславя една по трудна връзка с него. Тя непрекъснато го сравнява с първото. Това изнервя Добриана. Изнервената и напрегната майка не комуникира добре с детето, не посреща емоционалните нужди, което пък от своя страна избива на непрекъснато търсене на внимание от детето, което пък допърнително напряга ситуацията и така се получава един порочен кръг. Тук искам да вметна, че не съдя никого. И аз имам моите моменти на слабост, на умора, на изневеност и т.н. Това, което ми прави впечатление, е че трябва да се подхожда изключително търпеливо в дадената ситуация. Да се обяснява много, да се търпят плача, виковете, крясъците без да се избухва и без да се поддават и т.н. Не знам дали Добриана е на място да приложи каквото е необходимо за колкото време е необходимо.
Според мен детето е умно и бързо би се ориентирало в нова ситуация, ако тя е поднесена правилно. Т.е. те бързо ще видят напредък, ако прилагат методите, които обсъждахме. Ако обаче не го приложат, според мен нещата ще се влошат с тръгването на детето на ясла/градина, а мисля, че това беше този септември.
И още нещо - ако днес сте имали лош ден, ако сте се поддали на умора, изнервеност и т.н. - това е само за днес. Утре е нов ден, пробвате пак. Един провал, един лош ден не ви прави лош родител. Лош родител ще сте ако се откажете да възпитавате и се пуснете по течението, защото днес и било зле и не се получило както го искате.

# 411
Здравейте имам въпрос за двойка която има дете аутист в тежка форма, искат да имат второ, но се притесняват дали и то ще бъде в същото положение. Генетичните тестове как работят? Трябва родителите да се изследват или детето?
Изпратете епикризата на детето на този e-mail: diagnostics@mmcbg.org и напишете мотивите за изпращането.
https://lgdbg.org/contacts
По принцип няма такива генетични тестове.
Може да направите пълно екзомно секвениране на детето и да се открият генетичните мутации свързани с аутизма.После дават и родителите венозна кръв, за да се определи кой е носителя на откритата мутация.Но това не означава, че второто дете ще я има.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6646998/
Цитат
Изводи
Въз основа на данни за населението от 5 държави, в това, което е най-голямото проучване до момента, наследствеността на ASD е оценена на приблизително 80%, което показва, че вариациите в появата на ASD в популацията се дължат най-вече на наследствени генетични влияния, без подкрепа за принос от майчини ефекти. Резултатите предполагат възможни скромни разлики в източниците на риск от ASD между страните. Приносът на взаимодействията ген-среда или корелациите между гените и околната среда за риска от ASD са важни въпроси без отговор.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 16:47 от n_alex76

# 412
Тук искам да вметна, че не съдя никого.
...
Според мен детето е умно и бързо би се ориентирало в нова ситуация, ако тя е поднесена правилно. Т.е. те бързо ще видят напредък, ако прилагат методите, които обсъждахме. Ако обаче не го приложат, според мен нещата ще се влошат с тръгването на детето на ясла/градина, а мисля, че това беше този септември.

Аз също не съдя никого. Но тенденция за движение по течението явно не виждам само аз. Все пак подобрение няма как да се случи без нещо да бъде направено. А тъй като много вода се отече, се опасявам че вече няма как да стане и без "страдание" на детето, защото ще трябва да му бъде отнето правото да разполага с всички и всичко както е свикнало. Т.е. преди подобряване неминуемо ще има влошаване, което ще напрегне и без това напрегнатата атмосфера. Аз лично и тогава и сега смятам че детето има преди всичко проблеми в емоционалния контрол и разбърканите сигнали които получава от средата, но това сам по себе си явно не е малък проблем щом емоционално-поеведнческите разстройства са си специална глава в международния класификатор и примерно импулсивността е част от критериите за определяне на ДВХА.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6646998/
Цитат
Изводи
Въз основа на данни за населението от 5 държави, в това, което е най-голямото проучване до момента, наследствеността на ASD е оценена на приблизително 80%, което показва, че вариациите в появата на ASD в популацията се дължат най-вече на наследствени генетични влияния, без подкрепа за принос от майчини ефекти. Резултатите предполагат възможни скромни разлики в източниците на риск от ASD между страните. Приносът на взаимодействията ген-среда или корелациите между гените и околната среда за риска от ASD са важни въпроси без отговор.

Много благодаря за споделеното.
Преди да си направи извод, всеки трябва много внимателно да прочете статията , понеже детайлите по статията показват  интересни неща.

Самото изследване разглежда 5 страни. Данните са предоставена от правителствата информация, които се анализират единствено и само документално, от медицински картони и за по-голяма точност тези данни са препроверени по диагностични критерии на ревизии 9 и 10 на МКБ за състоянието РАС. Което всъщност означава , че когато се говори за генетична преекспозиция, в изследването не става въпрос за наличието на ген на аутизъм, който се изследва и отразява в медицинския картон, защото според МКБ такъв няма - открит и доказан.
Извън текста на статията -  някои алтернативни медицински течения смятат, че има гени,  свързани с обменни и здравословни причинители, които в определени ситуации и условия  са преекспозиция за РАС - тяхното абсолютно влияние върху състоянието медицински не е доказано, тъй като все още не е ясно каква част от здравата популация на света ги носи и как се отразяват те на техния живот и дали се отразяват въобще.

В случая се разглежда документацията на  деца/лица ( общо 2 001 631 лица, от които 1 027 546 (51.3%) мъже) като се оценяват както се казва 3 поколения и връзките между състояния на баби родители и внуци (информацията се ползва от медицинските картони на лицата) като се говори за деца, родени  грубо казано между 1998 до 2014 . Анализът на предоставените данни се извършва от 2016 до 2018.
Отварям си скоба че от 2014 до сега за РАС говорим вече в рамките на 1:38 в някои европейски държави което е обезпокоителна тенденция. Така че и самия извод за 6 години може да се изкривил в една или друга посока, но това оставям настрана.

По редица причини ( за които ще прочете)  не се обръща внимание на случаите с близнаци , а само с братя и сестри, братовчеди , ако има споделена информация по картоните за да се види корелацията.
В крайна сметка от 2 милиона  деца - 22 156 са диагностираните с РАС, което е около 1 %. Както виждаме получава се именно 1% деца с РАС, 1:100 , каквото е и виждането за аутизма за началото на века.
От там, по картоните се виждат че децата с РАС са асоциирани чрез:
А) наличие на чести и нечести наследствени вариации. Тъй като  всички знаем че официално в медицината няма ген на аутизма, очевидно е че в случая се говори за някакви генетични отклонения , с наследственост, които  продуцират аутистично поведение, а не че състоянието на децата (РАС) е резултат от това че те са  носители на ген на аутизъм, какъвто няма
Б) разглеждат се и допълнително фактори които се наричат "майчини ефекти"  и те са ненаследствени фактори ( среда, бременност, раждане и т.н.) .

Самият извод гласи че в сериозен процент състоянието РАС се дължи на споделени в медицинския картон наследствени генетични вариации,  които очевидно засягат и братя сестри братовчеди и други роднини. Като очевидно скандинавските участници са по-засеганти от тези от Израел и Австралия. Останалите фактори  като- вид раждане, проблеми по време на раждане, среда на растеж, екология и т.н. в много малък процент повлияват наличието на РАС, което означава че от разглежданите като общо 2 милиона деца  - за мнозина от тях  тези фактори/проблеми са били на лице, но те не са продуцирали РАС в тяхното развитие. Или са продуцирали но на много малка част.

Интересно би ми било какво се има предвид под "наличие на чести и нечести генетични наследствени влияния вариации" , кои конкретно са те, защото тези детайли са от значение, тъй като според този документ резултатът е  80% от случаите. Разлики има защото Едно е детето да има нещо си ( даун, интелектуални затруднения, друг някаквъ генетичен синдром)  и РАС  -  което е много често срещано явление) , друго е детето  да има само РАС - при все че има да кажем реч, интелект, справя се чудесно в училище и все пак изпитва затруднения в разчитане на социални сигнали в осъществяване на взаимодействие и т.н.
Има още много какво да бъде търсено и открито когато става въпрос за РАС.

# 413
  • София, България
Здравейте!
Включвам се в темата с един въпрос, породен от притеснения покрай сина ми, той е на 1 година в момента.
Стереотипните движения срещат ли се при деца, които не са от спектъра (напр. въртене на ръцете в китките и пърхането)?
Тоест ако ги има това сигурен  индикатор ли е, че детето е от спектъра ?

# 414
  • София/Севлиево
Да,аз ги наблюдавам при малкия, който е в норма.Като се зарадва или развълнува и почва да маха с ръчички (вече все по-рядко),като му е скучно се върти в кръг,или си върти главата(пак все по-рядко).

# 415
_re_ge, с интерес следя научните изследвания и медицински научни статии в областта на аутизма. Особено тези на Серджиу Паска.В момента работи върху Тимоти синдрома.
https://neuroscience.stanford.edu/news/unraveling-timothy-syndro … brain-development

Досега има доказани мутации в 1131 гени свързани с аутизъм. Публикувани са и на сайта на ЛГД.
https://lgdbg.org/services/tests/autism
Лично аз като счетоводител изпитах огромно облекчение да се сдобия с документ, който ме информира кои мутации в първото ми дете са следствие на наследени от мен и баща й генетични мутации, свързани със състоянието ѝ.
Още по-интересно се оказа, че 3 от 4-те открити, не присъстват във второто ми дете с аутизъм.Последната мутация не сме я проследили.
Ето защо няма предварителни генетични изследвания, които да хващат дали едно дете ще се роди с аутизъм или не.

Два генетични механизма при двама братя и сестри с интелектуално … спектър и психоза
Цитат
5. Изводи
Открихме два различни генетични механизма в двама братя и сестри, засегнати от ASD, ID и психоза в едно семейство. Нашите открития показват, че генетичната основа на невропсихиатричните разстройства е сложна дори в семейството. Ние също така демонстрирахме клиничната полезност на CMA и WGS при установяването на персонализирана молекулярна диагноза за тези две братя и сестри. Надяваме се, че нашите открития могат да помогнат за подобряване на клиничните грижи за тези двама братя и сестри.

# 416
Добриана е в тази тема от може би около две години. Тя се появява обикновено за да се оплаче, да каже че не може повече така и колко й е тежко. Обикновено излива проблемите които й тежат и после изчезва ... и така до следващия път след няколко месеца. Каквото и да й се пише, тя просто не го чете, не го коментира, а според развитието на ситуацията с детето - не го и прилага. Според мен на нея  й нужно просто съчувствие и тя го има.
Но ако беше прочела и опитала да приложи поне 1/8743864 от каквото и беше писано от много хора, които се опитваха със съвет или нещо друго да я подпомогнат, все някакъв напредък щеше да има. А аз такъв не просто не виждам. Виждам и влошаване заради порастването на детето и родителските практики.

Мис Чичи поздравления. Много добро тълкувание на съвременна АБА и какво е отрицателно усилване на неприемливо и положително усилване на приемливо поведение.   Детето на Добриана не е малко в онзи смисъл на думата, според мен съвсем наскоро е навършило три уменията за емоционален контрол на тази възраст са овладени, защото не виждаме често деца на 3 често да лежат по подовете на обществените места желаейки да получат нещо сега и веднага. Това е поведение характерно за децата между 2, 2,5 , най-късно 3. Поведение на крещене и угаждане при детето на Добриана е затвърждавано много дълго време и изкореняването му нито ще е лесно нито ще е кратко.
re_ge , Учудвам  се на коментара ти и съм леко шокирана от заключенията ти ,понеже не съм фантом - чета ,моите постове никога не са били чак толкова 186543 обсъждани и  ти няма как да знаеш какво  чета ,кое прилагам , колко свободно време имам да пиша и колко напредък има детето ми, винаги съм коментирала или  харесала,когато съм сметнала за необходимо и имам такава възможност. Не съм влизала известно време в групата по ред причини   . Вземала съм под внимание, това ,което мисля ,че ще ми бъде полезно и го прилагам - децата не са еднакви и не всичко винаги работи. Не искам да изпадам в обяснителен режим .  Едва ли някой е тук в групата за съчувствие - това ми се струва нелепо .В научни статии и изследвания ,които чета напоследък не мога да взема отношение,понеже не съм веща в тази област.  И понеже съм възпитан човек ,няма да споря в тази група.  
Miss_chichi ,съгласна съм с Вас . Детето напредва и благодарение на съветите тук ,но нямам много време да споделям . Нещата малко по малко се изчистват . Вината донякъде си е наша , вероятно, трябва повече търпение и упоритост.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 11:18 от Dobriana32

# 417
Dobriana32
Тогава искам да се извиня за допуснатата грешка. Явно тълкувам по неправилния начин всичко, което е изразено в постовете. С усещане съм, че съм чела две различни Добриани. Вероятно съм се подвела по начина на изразяване и усещането за влошаване, което остава от описването поведение .Това не ме оправдава.

Мисля, че търсенето на съчувствие в тази тема е напълно естествен и разбираем стремеж. Но разбира се не всеки е в темата по тази причина.

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48363092#msg48363092 date=
...умирам от крещене по цял ден...  всичко е истерия . Искам шоколад - викайки , искам  навън - крещейки. ...Защо това дете не може да говори спокойно ? ... става сутрин .... и истерията е цял ден. Отделно всичко аз да правя , не може баща му , яде сам ,но аз да го храня . Вече съм на предела .

Скрит текст:
Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48436213#msg48436213 date=
Понякога (ако са ми останали нерви ),зависи по кое време на деня е ,защото той понякога по цял ден е кисел просто му казвам да си крещи ... успокоява се единствено, като го взема при себе си ... иска да се занимавам 24/7  -просто е залепен . Когато усетя ,че ще се изнерви, просто правя каквото каже ,за да не се стига до истерия -това е ! Той вече може да си ме манипулира както си иска или просто търси внимание.

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48275235#msg48275235 date=
.. иска дадена играчка и ми казва " искам бебето " подавам я и той ,хленчейки ми казва "взимай го ,взимай го " почти вече истерично. Взимам го ,подавам му го и той продължава " взимай го " , подавам му го и не иска да го докосне , и вече изпада в истерия, гърчи се , дере се ! В такива ситуация не знам как да реагирам . ...С баща му вече "ходим на пръсти " с всяко подаване на нещо ,което поиска не знам как ще реагира

Честно казано , не знам от къде да тръгна ... Притеснявам се всеки ден ... Отчаяна съм до краен предел

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48145910#msg48145910 date=
Отскоро започна да изпада в страхотни нервни кризи. ...Не мога половин час да го успокоя... Вече е голям , не мога да се справя с него ,когато сме навън ,ако си науми ,че иска да остане на площадката същото се повтаря ...Тези състояния ... ме плашат ,защото не успявам да го успокоя и се налага просто да разреждаме излизанията...

...  все едно гледам бебе на 1 г .и половина...Питам го как беше в градината - няма отговор ,понякога има ,рядко... Памперса още не можем да махнем... и да го питам няма отговор. ..Много ми е трудно

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48455368#msg48455368 date=
Опитвам се , но той просто изпада в нервна криза ... ако го хвана за ръка и му обясня .. започва неистов рев и тръшкане ,нареждане каквото си знае ... Отчаяна съм , просто не знам .

Вече тотално не издържам . ...  много рядко да го оставя на някой... На улицата в триколката е и заговоря ли се с някой или спрем започва да пищи и недоволства ... срам ме е да срещна познат човек на улицата... .иска постоянно да го нося... Как ще се справя

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 14:33 от _re_ge

# 418
Dobriana32
Тогава искам да се извиня за допуснатата грешка. Явно тълкувам по неправилния начин всичко, което е изразено в постовете. С усещане съм, че съм чела две различни Добриани. Вероятно съм се подвела по начина на изразяване и усещането за влошаване, което остава от описването поведение .Това не ме оправдава.

Мисля, че търсенето на съчувствие в тази тема е напълно естествен и разбираем стремеж. Но разбира се не всеки е в темата по тази причина.

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48363092#msg48363092 date=
...умирам от крещене по цял ден...  всичко е истерия . Искам шоколад - викайки , искам  навън - крещейки. ...Защо това дете не може да говори спокойно ? ... става сутрин .... и истерията е цял ден. Отделно всичко аз да правя , не може баща му , яде сам ,но аз да го храня . Вече съм на предела .

Скрит текст:
Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48436213#msg48436213 date=
Понякога (ако са ми останали нерви ),зависи по кое време на деня е ,защото той понякога по цял ден е кисел просто му казвам да си крещи ... успокоява се единствено, като го взема при себе си ... иска да се занимавам 24/7  -просто е залепен . Когато усетя ,че ще се изнерви, просто правя каквото каже ,за да не се стига до истерия -това е ! Той вече може да си ме манипулира както си иска или просто търси внимание.

Цитат на: Dobriana32 link=topic=1616710.msg48275235#msg48275235 date=
.. иска дадена играчка и ми казва " искам бебето " подавам я и той ,хленчейки ми казва "взимай го ,взимай го " почти вече истерично. Взимам го ,подавам му го и той продължава " взимай го " , подавам му го и не иска да го докосне , и вече изпада в истерия, гърчи се , дере се ! В такива ситуация не знам как да реагирам . ...С баща му вече "ходим на пръсти " с всяко подаване на нещо ,което поиска не знам как ще реагира

Честно казано , не знам от къде да тръгна ... Притеснявам се всеки ден ... Отчаяна съм до краен предел

Отскоро започна да изпада в страхотни нервни кризи. ...Не мога половин час да го успокоя... Вече е голям , не мога да се справя с него ,когато сме навън ,ако си науми ,че иска да остане на площадката същото се повтаря ...Тези състояния ... ме плашат ,защото не успявам да го успокоя и се налага просто да разреждаме излизанията...

...  все едно гледам бебе на 1 г .и половина...Питам го как беше в градината - няма отговор ,понякога има ,рядко... Памперса още не можем да махнем... и да го питам няма отговор. ..Много ми е трудно

Опитвам се , но той просто изпада в нервна криза ... ако го хвана за ръка и му обясня .. започва неистов рев и тръшкане ,нареждане каквото си знае ... Отчаяна съм , просто не знам .

Вече тотално не издържам . ...  много рядко да го оставя на някой... На улицата в триколката е и заговоря ли се с някой или спрем започва да пищи и недоволства ... срам ме е да срещна познат човек на улицата... .иска постоянно да го нося... Как ще се справя

Голяма част от тези периоди вече утихнаха , за това и по -радко влизам да чета. Не са две различни Добриани -просто детето расте и за моя радост постигаме успехи ,разбира се и повече търпение от моя страна.

# 419
n_alex76  вие сте правили екзомно сканиране и са излезли мутации. Това дава някакво завършване на търсенето - защо, какво, къде, как.
Аз чакам резултати. Колко гена сте сканирали? Ние първо 300 , нищо не излезе, сега чакам пълно сканиране, но не знам колко гена са.

Общи условия

Активация на акаунт