Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 90 534
  • 859
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,някой давал ли си е на детето с аутизъм ДИМЕТИЛГЛИЦИН (DMG)? И ако е да имало ли е подобрение в състоянието?
Давала съм в комбинация с Pedi-active (което е DMAE+PS) и DHA от морски водорасли. Подобри се вниманието на детето, стана по-спокойно и кооперативно. Според д-р Яско точно тази комбинации DMG+PS+DHA задвижва метилацията, а DMAE беше бонус, но се чудя дали на него не се дължи ефекта. Сега съм поръчала само DMAE за себе си и ще разбера дали наистина подобрява концентрацията.
Инак самостоятелния ефект на DMG се дължи както на успокояващото действие на аминокиселината глицин, така и на метиловата група, която участва в процесите на метилация (превръщането на хомоцистеина в метионин и активирането (добавянето на метилови групи) на В12 и В9. Има и глицин с три метилови групи - TMG, но той може да доведе до някои нежелани реакции, защото води до много бурни процеси на метилация и хората с високо метилиране могат да имат непоносимост.
За мен добавките имат своето място в терапията на децата, защото ако са тревожни, разконцентрирани и неспали цяла нощ няма как работата с терапевти изобщо да достигне до съзнанието им, а камо ли да доведе до нужния ефект. За ученето, запаметяването, адекватното социалното поведение и общуване е нужен добър баланс на нервотрансмитерите, а те се произвеждат благодарение на биохимичните процеси в организма. Разбира се, трябва и да има какво да се учи, няма как да държим детето затворено в една стая и да чакаме от добавките да поумнее. И двете условия са необходими, за да има напредък.

Последна редакция: нд, 20 окт 2024, 12:08 от ice_sparky

# 511
Много полезна информация благодаря много.
Съгласна съм терапия+добавки според мен едното без другото неможе

# 512
  • Стара Загора
И аз съм за добавките в комбинация с много работа. Дадох си сметка, че твърде много наблягах на изследвания и коригиране на биохимията . Оказа се, че дори не е било в правилната посока. Последната година работим с проф.Богданов и съм много доволна, защото се вижда цялата картина , а от там и стъпките за коригиране .Подобрението е най-вече в успокояването  и владеенето на емоциите. Но само с това няма как да стане. Трябва си много работа.

# 513
Аз също съм на мнение ,че терапията е най-доброто ,което може да се направи за децата ни. Опитвала съм да предлагам различни добавки, но той отказва да ги приема под формата на таблетки и сироп. Единствено витамини под формата на капки. При последното ни посещение при детски психиатър, лекарят ни изписа Арислоу, тъй като той е с ХАДВ. Имам го ,но все още не съм започнала да му го давам, притеснявам се, не знам защо.  А и факта ,че е на таблетки пак усложнява процеса. Предписвали ли са го на някое от вашите дечица?

# 514
И ние имаме проблем с овладяване на емоциите . Става сутрин и започва неистов рев -все нещо не е както трябва, слага неподходящи гуми на неправилния трактор ,съответно той не се движи и се започва луд рев с дране . Как подхождате в такава ситуация?

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 10:25 от Dobriana32

# 515
Изчакваш да се успокои.След това показваш какво да направи.

# 516
Здравейте,
Много от вас ме познават, пиша от 13 години.
При моето дете се намери проблема - напрaвихме пълно геномно и екзомно  секвениране , в Белгия.
Генетичния проблем се откри. В петък сме на консултация.
Аз затварям страницата и чувствам облекчение, защото последните години бяха много тежки.
Ще пиша подробности, за да дам информация.
Поздрави.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 19:14 от beo

# 517
beo, много се радвам, че се чувствате облекчена за откриване на генетичния проблем при Вашето дете.
Напълно Ви разбирам.Ще ми е интересно да споделите трудна и тромава ли е процедурата в Белгия.
Тук при две деца с аутизъм в семейството детските психиатри не дават одобрение за пълно екзомно секвениране, което за мен е огромен недостатък.Било научно недоказано.Нямало какво да се лекува и нямало смисъл да се минава тази процедура.
Благодарение на генетиците получихме достъп до това изследване за едното дете.
За мен също е много важно да имаме достъп до тази информация след като има проблем в развитието на децата.

Ето и една статия покрай проекта "Геномът на България".
Учени от МУ-Пловдив откриват нови възможности за диагностика и лечение на аутизъм
Открили са нарушена функция на митохондриите при децата с аутизъм.

# 518
Бео, ако не е неудобно би ли ни споделила облекчена в какъв смисъл. Че не е имало възможност да се направи нещо повече? че е нещо за което не носиш вина. Извинявам се че така ровя, но чувството за вина съпъства всеки от нас, Затова питам.

Статията е написана изключително непрофесионално. Журналистите трябваше да се постараят повече.  Наука биоенергетика няма, част от медицината  - с такова име -  също.

За мен , това което би дало насока за размисъл в един или друга аспект относно РАс, е защо в последните 50 години той има толкова голямо разпространение, ако основата му е единствено и само генетична, имунологична и възпалителна. Ако става въпрос за две деца при едни родителите това определено показва генетична обусловеност, но не обяснява прекалено широкото му разпространение последните десетилетия.

# 519
Re - ge, облекчена в истинския смисъл не. Чувството за вина си е ясно, не го коментирам. Изисква се много силен дух, за да се справиш с това чувство.
Но спира търсенето, защото при нас беше вече ясно, на 15 години , че е генетичен проблема и беше въпрос на време да го намерят. Това е важното. Въобще не си правя илюзии, че ще му бият една инжекция  с лекарство и ще забравим за проблемите.  Борим, пък каквото стане.
За 1 година и 6 месеца станаха всички срещи с доктори, невролози, генетици и така........до вчера.

# 520
За мен , това което би дало насока за размисъл в един или друга аспект относно РАс, е защо в последните 50 години той има толкова голямо разпространение, ако основата му е единствено и само генетична, имунологична и възпалителна. Ако става въпрос за две деца при едни родителите това определено показва генетична обусловеност, но не обяснява прекалено широкото му разпространение последните десетилетия.

Разпространение и рискови фактори за аутизъм в Съединените щати
Цитат
Заключение: Наблюдаваната по-висока честота на аутизъм при мъжете в сравнение с жените съответства на резултатите от предишни изследвания. Това проучване подчертава значението на възприемането на цялостен подход за справяне с аутизма, като се признава взаимодействието на генетични, екологични и социално-икономически фактори в неговото развитие. Необходими са допълнителни изследвания на сложните връзки между тези характеристики.

Д-р Иванка Димова: Науката си призна: геномът не е вечен, той се променя

Цитат
- Може ли да се препоръча определена диета за различните генно обусловени заболявания?

- Това ми се вижда много сериозна задача! Когато се срещам с пациенти например с аутизъм, дълбокото ми убеждение е, че такива болести се дължат на неправилно хранене и недостига на някои микроелементи и минерали, от което мозъкът страда. Много е възможно с правилно определени храни такива тежки заболявания да се повлияват благоприятно. Дълбоко съм убедена, че в резултат на правилното хранене мозъкът и клетките в организма могат да намерят правилната си програма. Клетъчната програма е нещо, което би могло да се модифицира. През последните години се оказа, че и геномът е нещо, което не е вечно и стабилно, а се променя динамично – това е последният извод на съвременната наука. Науката си призна, че геномът се влияе от своята среда.

# 521
Здравейте! Имам момченце на 2г. Наблюдавам странно стереотипно поведение, stimming, до колкото разбрах визуален. От 7-8 месечен въртеше китките сякаш завива крушки. След това си гледаше сенките на ръцете, после всичко отшумя. Имахме няколко периода около никнещи зъби с откази от храна, след което започна отново да върти ръчичките сякаш се вълнува, когато го храня. Пак отшумя, сега от може би месец отново забелязвам как гледа ръцете си много близо пред лицето си, дори събира очи. Учихме го да брои и оттогава започна да се фокусира така в тях. Гледам да го занимавам с нещо, когато го прави, но сякаш периодите един ден зачестяват, на другия ден пък не. Водих го на ерготерапевт, според нея той има 5-6 месечно забавяне спрямо възрастта, психичното му здраве било чудесно, с добър контакт, много социален, с леки аутистични черти. Трябвало работа за да навакса - да се храни сам с лъжица и такива неща. В един момент ядеше лъжица, но нямаше прекалено настояване от мля страна и спря, сега вече се тръшка и ми дава лъжицата аз да го храня 😀 кекс и такива неща си хапва сам. Доста ме обърка този коментар. Не мога да спя от напрежение вече. Играчките ги хвърля, обожава да играе с пясък и да се полива с него, блъска врати и шкафчета. Ходи по децата на площадките и ги прегръща… Скоро тръгва на ясла, на тръни съм да не започнат с оплаквания….

# 522
ladyshrew, една консултация с детски психиатър няма да е излишна.Не пишете от кой град сте, за да Ви насочим.
Попитайте за услуга Ранна интервенция във Вашия град.

# 523
Ще започна малко отдалеч
Крайно време  е вече да бъде озвучено , че аутизъм в чист вид, на 100 %,  има само при някаква част от децата които на възраст 2-4 години биват диагностирани с такъв. Има много други състояния, които диктуват симптоматика на спектъра, но това, че те имат стийминги, нямат очен контакт, имат езиково-речево забавяне, имат интелектуални затруднения, опозиционно поведение или каквото и да е било там не значи нищо. Дълги години всичко това е било спрягано като  симптоматика на аутизъм и достатъчно условие децата да бъдат определени да имат РАС.  

Това вече не е така. но отново никой не ни го казва в бг. Иначе редица американски автори, разработили цели методологии за работа със спектрални натъртват на този факт в своите книги , написано преди повече то 20 г. Но не , за бг ако детето има стийминги, не рагира на името си  и няма реч вече е аутист. В културния свят вече говорим за първични и вторични симптоми. Първичните е задължително да присъстват за да има РАС. Ако те не присъстват голяма част от симптомите могат да бъдат обяснение с някакъв друг дефицит. Това поставя детето в риск но не го прави автоматично аутист.

Много често в тази група се говори за аутизъм но никъде не се споменава ила ли и какво е другото което е съпътстващо. Даже в много случаи това , неспоменатото е първичното, което води до аутистична симптоматика. Примерно това могат да са:
А)  както тежки състояния като епилепсия, силна недоносеност при раждане с разни неврологочини отклонения, отклонения в функциониране на биохимично ниво, интелектуални дефицити (макар че в групата на РАС вече е определено че може да има деца с аутизъм и ИД  в съчетание), генетични отклонения
Б) така  и леки отклонения като проблеми със слуха, растеж в двуезична среда , ОНР и други

За съжаление в бг много бързо психиатрите поставят диагноза аутизъм - под една или класификация от МКБ ( лично сме засегнати и имам право да го използвам като пример) и никога не поясняват на родителите, че диагнозата е това което вижда психиатъра/екипа в момента на диагностика. Ако детето има симптоми , но е примерно на възраст от 2 г със силна сензорна дисфункция или в двуезична среда няма как да бъде определено дали детето не се обръща на името си по горните причини или защото е РАС. И съответно ако е така, то детето е в РИСК от това да се окаже РАС, но не се знае дали е наистина РАС.

Разбира се, че е от значение и възрастта на детето. Ако имаме диагностика на 6-7 г. то тогава вероятно говорим за силна възможност детето наистина да е РАС. Но на възраст от 2-3 та дори понякога и 4 г. говорим за РИСК,  без значение че психиатър или колектив се произнесъл документално с диагноза. Никъде и никой не споменава невропластичност на мозъка. Никъде и никой не натъртва  че ранната, съобразена, навременна терапия е в състоения да извади от спектъра тези,  които не са чист вид на състоянието (ако мога така да го нарека), а при тези които наистина се оказват РАС може да направи чудеса, придръпвайки ги максимално напред независимо от дефицитите им.  

Скрит текст:
Разпространение и рискови фактори за аутизъм в Съединените щати
Цитат
Заключение: Наблюдаваната по-висока честота на аутизъм при мъжете в сравнение с жените съответства на резултатите от предишни изследвания. Това проучване подчертава значението на възприемането на цялостен подход за справяне с аутизма, като се признава взаимодействието на генетични, екологични и социално-икономически фактори в неговото развитие. Необходими са допълнителни изследвания на сложните връзки между тези характеристики.

Д-р Иванка Димова: Науката си призна: геномът не е вечен, той се променя

Цитат
- Може ли да се препоръча определена диета за различните генно обусловени заболявания?

- Това ми се вижда много сериозна задача! Когато се срещам с пациенти например с аутизъм, дълбокото ми убеждение е, че такива болести се дължат на неправилно хранене и недостига на някои микроелементи и минерали, от което мозъкът страда. Много е възможно с правилно определени храни такива тежки заболявания да се повлияват благоприятно. Дълбоко съм убедена, че в резултат на правилното хранене мозъкът и клетките в организма могат да намерят правилната си програма. Клетъчната програма е нещо, което би могло да се модифицира. През последните години се оказа, че и геномът е нещо, което не е вечно и стабилно, а се променя динамично – това е последният извод на съвременната наука. Науката си призна, че геномът се влияе от своята среда.

ако имаме функция с две неизвестни (ген и среда) говорим за два варианта на зависимост на тези фактори "И" и "ИЛИ".
Ако теорията за променящ се геном към който е добавена среда е вярна (имаме "И")  то тогава очевидно с това лавинообразно нарастване на случите всички сме носители на този гени и средата ги катализира. И става малко като "Живите Мъртви". Тази перспектива е ужасна.

# 524
Цитирам нещо старо, но във връзка с откритието на Пловдивските генетици.
https://bg-mam.ma/p/759092/28364724

Цитат
Освен ядрената ДНК, има такава и в митохондриите на клетката, малка молекула е и кодира няколко признака, но има случаи, в които носи тежки наследствени увреждания. Е, за такива случаи учените са постигнали следното - взема се донорска яйцеклетка - маха й се ядрото, поставя се ядро от яйцеклетката на жената с увредена митохондриална ДНК, следва оплождане ин витро, и зародишът се имплантира. Така детето ще си има наследствеността на биологичните родители, без увредените няколко гена от митохондриите.

Общи условия

Активация на акаунт