Обзавеждане на малки пространства

 • 6 757
 • 149
 •   1
Отговори
 • Rock & Roll feeling ...
 • Мнения: 6 691
Въпроси, дискусия и идеи за обзавеждане на малки пространства за живот.


В момента съм в размисли как да обзаведа по максимално функционален и лесен за поддържане начин една гарсониера.  Има хубава локация и е подходяща за отдаване под наем.
Кухнята е мъничка и за нея чуденки нямам.
Голямата стая е правоъгълник с размери ~ 4.80 х 3.40.
Искам бъде обзаведена така, че да бъде удобно както за 1 човек, така и за двама. И най-вече да не е нужно набавяне/махане на мебели при смяна на наематели.  Затова се колебая колко и какви легла ще е най-добрият вариант. Мястото позволява следните комбинации -  едно легло персон и половина + канапе с функция "сън" ; 2 легла персон; голям модулен диван, който се "разпада" на единични лежанки.
При леглата и канапето може да има и раклени пространства за  багаж.

Мястото при прозореца искам да го обособя като работен кът от такъв тип :
Скрит текст:# 1
 • Мнения: 4 027
Не мога да кажа кой знае какво, защото не съм обзавеждала нищо, но като човек, търсещ едностайни или гарсониери под наем - сложете мебели за съхранение - гардероб, скрин, етажерка... 90% от апартаментите имат максимум по 1 скрин, което е абсолютно недостатъчно за наемател, особено ако е жена. Не знам как успяват да обзаведат повечето собственици апартаментите така, че да е красиво, но напълно нефункционално...

# 2
 • Мнения: 46 582
За тези шкафове по външни стени трябва да имате много добра изолация и дограма, иначе има риск от влага и мухъл - зад тях и вътре.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 5 383
Решете какви наематели искате да живеят в жилището и така изберете обзавеждането. При положение, че е малка гарсониера и няма да живеят повече от 2 души, няма смисъл освен леглата да има разпъващи се дивани за допълнителна леглова база.
Не съм фен на леглата персон и половина. За един човек е излишна загуба на пространство (говорим за малко жилище все пак), а за двама е крайно компромисно решение. Спала съм с гадже на такова легло в една квартира и въпреки че и двамата бяхе солети, ни беше тясно.
Каква е локацията на жилището? Ако в близост има университет, 2 единични легла ще са достатъчни.
Но най-универсалното решение е спалня за наематели - двойка. 140 - 160 см широчина според мястото, а дължината може да е 190, ако 200 см ви спъват сметките за някоя мебел. Все още се поддържат тези размери от повечето производители на матраци.
Добре сте се сетили леглото/леглата да са с повдигащ механизъм. Мястото за багаж никога не стига. 
Голямо бюро пред прозореца също е супер. Само рафтовете за съхранение сложете на съседните стени, а не на външната с прозорците. Гарсониерата ви вероятно е панелка, внимавайте с мухъла.

Като цяло тази стая хич не е малко пространство. Очаквах друго, прочитайки заглавието на темата. Grinning
Ние скоро закупихме супер маломерно жилище, но на топ локация и на ретро цена. От една година мъдря проекти, тъй като се нанесохме веднага, а ремонтираме малко по малко. Бих казала, че обзавеждането е бая голямо предизвикателство дори за човек като мен, който обича да се занимава с това, има опит с не едно жилище, работи с чертежи и с програми, обича да сканира всичко по магазините и да дебне намаления. Не разполагам с бюджет за изцяло поръчкови мебели, а същевременно буквално всеки милиметър ми е ценен.
Едната ни спалня, която е отредена за бъдеща детска, е с площ 8,22 кв.м. и в нея трябва да поберем необходимото за евентуално 2 деца.

# 4
 • Rock & Roll feeling ...
 • Мнения: 6 691
Много благодаря за съветите, определено са неща на които трябва да се обърне внимание.
Да, гарсониерата е панелка. Стената с прозореца не е съвсем външна, защото има тераса. Но пак не е като вътрешна, така, че ще се замисля дали работния кът да остане така позициониран. ( в плана в главата ми Grinning )

Таргетът за наематели не е голям. Или 1 работещ човек, или двойка, или студент/и.
Затова мисля как максимално да намеря обзавеждане, което да пасва на изброените.

Малко за организиране на пространствата за съхранение и мебели, които съм харесала.
Най-напред в коридора има голям триклирен гардероб.

Ако се спра на варианта леглата да са 2 ъглови, съм харесала такъв тип :
Скрит текст:

Има голямо подматрачно пространство както и ракличка. Харесва ми, че се вдигат, а не се дърпат, защото при чекмеджетата може да се наложи преместване на някоя и друга мебел.

Но все си мисля, че легло и диван е по-уютна комбинация. Навярно е по-приятно да гледаш филм на дивана, отколкото цялото пребиваване да е позиционирано на леглото, на което и спиш. Не знам, дали това е такъв дерт или на мен така ми се струва.
Затова, ако се спра на тази комбинация съм избрала такова легло, което става от 86см ширина на 160см. И има чекмеджета, макар и не много големи, но все пак ги има.
Скрит текст:
В канапето, което съм харесала ( на живо Simple Smile ) намирам следните плюсове.
Първо не е твърде обемно. Твърдо е, но казаха, че няма склонност към пропадане като при повечето.
Има  и ракла и опция за сън.
Скрит текст:


Другото важно е, че при опцията за сън няма тази неизбежна средна бразда като при повечето тик-так дивани, така е измислено, че не е необходимо и допълнителен топ матрак. Получава се една повърхност и никъде не ръби от процепи или от различна височина на повърхностите.
Скрит текст:


На срещуположната стена на леглото и дивана, мисля пространството около телевизора да е организирано по сходен начин, така че пак да има възможност човек да прибере разни неща :
Скрит текст:

# 5
 • Мнения: 10 919
Като човек, живял по квартири, ще кажа, че да спиш на диван е меко казано е ужасно.. налагало ми се е да спя с месеци и то не може да се нарече сън и отмора това... Аз лично, ако съм с приятелка и видим, че едната ще спи на легло, а другата на диван, няма да наема квартирата. Или пък двойка, дето да спи на диван, абсурд. Така че се спрете на ъгловите легла или единични легла, които да кажем, че могат да се съберат в едно голямо с топ матрак отгоре (ако наемателите са двойка). Иначе да,  не е приятно леглото ти да е диван, но по-добре така, отколкото обратното и да не се наспиваш. Тази функция сън е за гости, да поспят 2-3 вечери, а не да спиш с месеци/ години.

# 6
 • София
 • Мнения: 38 880
Гласувам за легло и диван. Леглото - възможно най-голямо.

# 7
 • Мнения: 18 703
Единствено легло бих сложила. С диван първо ще бъде излишно претрупано, второ малък диван нито е удобен за спане, нито втори наемател би приел да бедства на него, че и да си плаща.
Бих се целила в таргет 1 наемател или двойка без деца.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 5 383
Таргетът за наематели не е голям. Или 1 работещ човек, или двойка, или студент/и.
Е то това не е никакъв таргет, а всички възможности горе долу. Таргетирайте един вариант.


Най-напред в коридора има голям триклирен гардероб.
Супер


Ако се спра на варианта леглата да са 2 ъглови, съм харесала такъв тип :
Скрит текст:

Такъв ъглов тип е подходящ по-скоро за деца - братя, сестри. Възрастни самостоятелни хора студенти няма да умират от кеф, ако спят глава до глава. Ако пространството позволява, бих избегнала този вариант и бих осигурила повече лично пространство на наемателите, ако няма да обзавеждам за двойка.


Но все си мисля, че легло и диван е по-уютна комбинация. Навярно е по-приятно да гледаш филм на дивана, отколкото цялото пребиваване да е позиционирано на леглото, на което и спиш. Не знам, дали това е такъв дерт или на мен така ми се струва.
Ми не. За пребиваването нали има отделна кухня. Леглата са си за спане.В канапето, което съм харесала...
Какъвто и да е дивана, е крайно компромисно решение за място за сън. Аз съм спала на подобен, в собствено жилище, в продължение на година, хем харесвам да спя на твърдо. Не е приятно всяка сутрин да се събуждаш вместо отпочинал, с болки в гърба. И най-евтиният матрак ще е по-добро решение.
Освен това матракът е нещо, което сравнително бързо се амортизира в една квартира. При нужда от смяна ще е в пъти по-лесно, бързо и евтино да смените един матрак, отколкото цял диван.
Освен това младите хора, каквито се предполага, че ще са наемателите ви, използват квартирите предимно за склад, за спане и да има къде да се изкъпят. Животът им е навън. Малък е шансът да попаднете на някой, който да кибичи на дивана по цял ден и да зяпа филми.
Диван - ок, ако има място и ако е допълнителна мебел, но ако ще слагате диван вместо второ легло - пълен абсурд.


На срещуположната стена на леглото и дивана, мисля пространството около телевизора да е организирано по сходен начин, така че пак да има възможност човек да прибере разни неща...
Супер. Това си е стандартно решение. Но аз бих предпочела в спалното помещение да има още един гардероб, защото не е приятно за всеки чорап да ходиш в коридора. Там по-скоро биха се държали якета, обемни неща. Нека и в спалното помещение има някаква голяма мебел за съхранение - дали ще е още един гардероб или скрин - приоритетно пред малки отворени етажерки.


Сори, че стана дълго. Но да обобщя. Първо решете какви хора ще искате да живеят там и после избирайте обзавеждането.
Ели Мели много добре ви е обяснила също.
Още непоискани съвети - можете да пестите пространство с гардеробите ако сложите по-плитки такива. Аз имам 50 сантиметров и с правилните закачалки всичко се побира по същия начин вътре, а отвън остава повече пространство за минаване.
Също - освен хоризонталното планиране, замислете се и за вертикалното такова. Окачените рафтове са много добро решение за малки пространства.

# 9
 • Мнения: 6 345
Може да помислите за падащо легло с гардероб и секция. Така ще заема най-мялко място през деня, а и ще се ползва като диван
https://hm-masters.com/padashti-legla/ имаше такива варианти и в ИКЕА. Има вариант и със сандвич легло или изтеглящо се второ легло. https://m.olx.bg/dom-i-gradina/q-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B2% … 0%B3%D0%BB%D0%BE/
Другият вариант е, ако разбира се Ви се занимава и имате възможност да вложите средства е да преместите кухнята на балкона пред холната част, а кухнята да пригодите на спалня. Ако в коридора имате място то там е добре да разположите колкото може повече вградени гардероби и шкафчета и там да вкарате пералня и сушилня една върху друга.

# 10
 • Мнения: 1 536
Аз като наемател на подобни жилища, бих ви посъветвала да дадете апартамента полуобзаден. Най-добре е кухнята да е обзаведена с техниката, макар и по-базови марки. Важно е да има голям вграден гардероб, с хубаво разпределение, за да побира повече. За леглата и диваните - ако наемателят ви е сериозен и дългосрочен, може да си купи каквото легло иска и диван. Иначе мисля, че най-добре откъм легла е да се вземе или легло 140см, ще е походящ за 1 човек или двойка. Ако пък искате да е за двама студенти, то може да вземете 2 френски легла * 70см, обаче студентите днес масово наемат самостоятелни стаи и е малко вероятно да искат да са заедно в гарсониера.

# 11
 • Мнения: 15 281
Цитат
Ако се спра на варианта леглата да са 2 ъглови, съм харесала такъв тип :
Скрит текст:

Има голямо подматрачно пространство както и ракличка. Харесва ми, че се вдигат, а не се дърпат, защото при чекмеджетата може да се наложи преместване на някоя и друга мебел.
Дългите странични табли да могат да се свалят или да ги няма, което дава възможност да стават на спалня и да не са по широки от 84 см /такъв е стандарта, ако не се лъжа/.
За диван, зависи какво пространство остава, все пак трябва да има и кът за хранене. Там може да се помисли за ъглов диван за кухня. Нещо подобно - https://mebelmag.bg/p/boyan

# 12
 • Мнения: 10 919
Спала съм на квартира на подобно ъглово единично легло, но бяхме с най-близката ми приятелка и не е било проблем. Отделно съм спала и на двуетажно легло, на втория етаж, но съм била на 20 и не ми е пукало. На 30 годишна жена, например, надали ще е й е приятно да спи на двуетажно легло.  Та за това има и значение дали ще са студенти, дали сами хора, дали двойка. Трудно ще се намери среден оптимален вариант.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 5 383
Единственото универсално решение, което да става хем за двойка, хем за двама не-двойка, е единични легла с табла само към главате, без към страниците, които да могат да се поставят какво самостоятелно, така и едно до друго - за спалня. Но пак ако дойде двойка на оглед, а леглата са в позиция самостоятелни, от последните наематели, няма да са много въодушевени от идеята да се занимават с топ матраци. Биха предпочели квартира с нормална спалня. Освен ако тази не е по-евтина.

# 14
 • Мнения: 10 919
Така е. Особено, ако са прясна двойка, дето иска да се гушка нон стоп по средата на леглото Grinning

Общи условия

Активация на акаунт