?Въпроси всякакви за СО? 2024

• 505 688
  • 13 417
  •   1
Отговори
# 13 020
  • France
Не, в сегашния няма, в съседния, по-голям, има

# 13 021
  • София
Вие без брак сте сменили адресната си регистрация ли? Не временна, а постоянна?

# 13 022
Не съм сменяла адресната регистрация, защото имам жилище и в малкия град, от който е бащата на детето ми. Там е адресът ми. Проблемът е, че там трудно и почти невъзможно е да намеря работа.
Въпросът е дали някой е наясно мога ли да сменя адреса си без негово позволение и без допълнителни дела. Ако не става, ясно е, че ще се съдим, просто искам да го направя по-спокойно.

# 13 023
  • София
Ам, спрямо закона, доколкото знам - не може.
Обаче, може да искате да се впише в споразумението и да минете без драми.

# 13 024
Ам, спрямо закона, доколкото знам - не може.
Обаче, може да искате да се впише в споразумението и да минете без драми.
Да, може би ще опитам по този начин. Благодаря Ви!

# 13 025
  • Далечният изток
Естествено, че в споразумението, щом все още не е одобрено от съда (от съда, не от адвокати), се посочва къде ще е местоживеенето на детето. Пише се адресът на майката, този новият адрес и така ще си имаш съдебно определение с посочен конкретен адрес.

Тия адвокати за кво ги имате, не знам... Ново дело щяло да се води за адреса...?!

# 13 026
  • София
Освен ако детето е записано с баща неизвестен, няма такъв филм като родителските права са твои. Не сме в САЩ. В Европа детето може да живее при единия родител, но другия си има идентични пълни родителски права. И естествено, че единия родител не може просто да се премести с детето в друг град или държава. Неотглеждащият родител може да се премести и на Марс, може да не вижда детето изобщо, но докато има родителски права се иска разрешението му за много неща, включително и смяна на адреса с друг. По-добре извади и едно безсрочно пълномощно за пътуване с детето, и за изваждане и приемане на международен паспорт, че и това ще ти трябва.

# 13 027
  • При семейството си
Стана ми интересно.
При всички случаи ли майката не може да смени адресната си регистрация, без съгласието на бащата на детето. А обратното може ли, тоест бащата без нейно?

# 13 028
  • Варна
Ама ако не е припознато бащата изобщо има ли права за каквото и да е?

# 13 029
Това касае детето, не бащата. Който се грижи и отглежда детето трябва да има съгласието и на другия.
А трябва ли изобщо да сменя адресната регистрация. Аз по лична карта се водя още на моминския си адрес, че даже и той не е точно мой, защото почти не съм живяла там, но ми е удобен.
И аз съм за пълномощно.

# 13 030
  • София
Стана ми интересно.
При всички случаи ли майката не може да смени адресната си регистрация, без съгласието на бащата на детето. А обратното може ли, тоест бащата без нейно?
Ако детето живее с майката не може да смени постоянен адрес без съгласието на бащата. Понеже детето не живее при бащата той може да отиде, където си поиска без изобщо да информира майката и се е случвало доста пъти детето да не знае адреса на баща си. Това е също толкова несправедливо, колкото, че майката и детето трябва да го чакат в часа и деня по режим на лични отношения, майката е подсъдна ако не го чака с готовото дете и багаж, но бащата е напълно свободен да не дойде никога. Законът смята, че като хвърля 180 лв месечно, например, полага грижи и си държи пълни родителски права. Толкова.

# 13 031
  • При семейството си
Аз може би не се изразих правилно.
Ако нямаме решение, споразумение за родителските права, режим на свиждане и т.н., нямаме и брак, аз мога ли да си сменя адресната регистрация без съгласието на бащата.
Или пък, имаме брак, не сме разведени мога ли свободно да си сменя адресната регистрация, ако имаме дете.

# 13 032
  • Далечният изток
Бояна, в грешка си. По закон родителските права се предоставят за упражняване на единия родител. Само при споразумение може да се договори споделено родителство. Да уточня, че родителски права за единия, не означава, че другият е лишен от такива. Могат да се споразумеят кои конкретни права и задължения да споделят примерно в училището или градината. Местоживеенето на детето също трябва задължително да се посочи в съдебното решение или в споразумението. Затова казах да си посочи новия адрес, ще си има съдебен акт с този адрес и няма да има проблем при регистрацията.

Най-правилно е да пише - местоживеенето на детето е на адреса на майката.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 10:03 от AIDA_N

# 13 033
Аз може би не се изразих правилно.
Ако нямаме решение, споразумение за родителските права, режим на свиждане и т.н., нямаме и брак, аз мога ли да си сменя адресната регистрация без съгласието на бащата.
Или пък, имаме брак, не сме разведени мога ли свободно да си сменя адресната регистрация, ако имаме дете.

Аз си смених постоянния адрес около Ковид, защото беше в друго населено място, личната ми карта беше изтекла и трудно щях да отида да си я сменя. Поискаха акта за раждане на детето, за да сменят и неговия адрес. От бащата не са искали разрешение.

# 13 034
  • София
Бояна, в грешка си. По закон родителските права се предоставят за упражняване на единия родител. Само при споразумение може да се договори споделено родителство. Да уточня, че родителски права за единия, не означава, че другият е лишен от такива. Могат да се споразумеят кои конкретни права и задължения да споделят примерно в училището или градината. Местожителството на детето също трябва задължително да се посочи в съдебното решение или в споразумението. Затова казах да си посочи новия адрес, ще си има съдебен акт с този адрес и няма да има проблем при регистрацията.
""Съгласно Закона за гражданската регистрация промяната на адресната регистрация на малолетното дете, без съгласието на двамата родители е извършена незаконно.

Изискването в Закона е заверени подписи и на двамата родители или представяне на изрично пълномощно

Това е императивната норма на СК за упражняване на родителските права по общо съгласие.Как се сменя адрес на дете ?

В повечето случаи общо съгласие няма как да се удостовери по друг начин освен чрез обективирана воля и на двамата родители за исканата промяна в адресната регистрация.

Именно поради това, често се стига до административни дела за незаконна промяна в адреса на малолетното дете и без пълномощно от другия родител.

Как се извършва незаконна промяна в адрес на дете ?
В разпоредбата на чл.127 и следващите от Семейния кодекс е предвидена изрична подсъдност при

А/ спор между родители относно упражняването на родителските права

Б/ изменение местно компетентен е съдът по настоящия адрес на детето

Когато Заявлението е подписано само от единия родител и не е представено пълномощно, изходящо от другия родител.

При това положение следва извода, че промяната на адресната регистрация на малолетното дете е извършена в нарушение на закона.

Изискването в приложимата наредба за подписи и на двамата родители или представяне на изрично пълномощно е в съответствие с императивната норма на СК за упражняване на родителските права по общо съгласие.

Това общо съгласие няма как да се удостовери в конкретния случай по друг начин освен чрез обективирана воля и на двамата родители за промяна в адресната регистрация

В повечето случай Заявлението за постоянен адрес е подписано само единия родител на малолетно/непълнолетно дете без пълномощно от другия родител.

Съгласно разпоредбата на чл.122 от СК родителите имат равни права и задължения независимо дали са в брак

С оглед на текста на чл.123, ал.1 от СК родителските права се упражняват в интерес на детето както заедно, така и поотделно, като в случаите, когато родителят е действал сам, той е длъжен да уведоми другия родител.

Последното задължение е въведено именно с оглед гарантиране интересите на детето.

https://lawyer-bulgaria.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%8 … 0%B5%D1%82%D0%B5/

Общи условия

Активация на акаунт