Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 717
  • 759
  •   1
Отговори
# 660
Преди да ни изтрият ще сподедя, че имам познат художник, скулптор, който се преориентира от преподаване към плочкаджийство. Единственият му проблем беше, че гледа на лепенето на плочките като на изкуство и го прави с такъв педантизъм, че човек трябва да разполага с безкрайно много време, за да ползва услугите му. Но, това са най-прекрасно подредените плочки, които съм виждала!
Ох, хора, ако ви кажа, че това започва да ми се оформя като мечта. Flushed
Аз съм дизайнер, през различни области минах, но в последните години даже работя свързани със строителството неща (обаче търговски обекти като молове, там е много различно от жилищното строителство). Но работата ми е само да чертая и да джъчкам софтуера, аз реално дори не ги виждам на живо обектите Joy Донякъде манията ми за "pixel perfect" (перфектно до милиметъра) е удовлетворена от чертаенето на компютър, нооо не мога да ви опиша какво неистово желание имам да лепя реални плочки, да изрязвам паркет, да слагам корнизи и первази по възможно най-красивия начин на снадките. Лудост, но и факт. Просто ме влече!
Според вас възможно ли е жена да работи такава работа и изобщо някой би ли я взимал на сериозно. Понякога, когато ми писне от компютъра, си задавам такива въпроси.

Брутален офф-топик, но да си кажа. Grinning
Имам две познати жени, които се занимават с  подобни неща - и двете са доста яки като структура. Едната е завършила Техникум по строителство и архитектура (да не се бърка с този по сградостроене) и си лепи плочки, прави мазилки и т.н., но й е по-скоро като хоби.
Та, ако е за лични нужди - по-скоро - да. Но ако е професия - тежка си е за жена.

# 661
  • Бургас
Да сверим часовника с наемите - детето нае в София голям тристаен до Медицинска академия, за 1200 лв.
На хубаво и тихо място, но с лошо обзавеждане, с което направиха компромис. Съдомиялна няма (щели да купят). Хладилникът е стар и шумен, децата ще си купят техен. Климатик - 1 бр.
Кухненските шкафове били стари - също щели да ги сменят, както и да боядисат апартамента. Казах, че според мен тези неща се правят преди да пуснеш под наем, а не впоследствие, но собствениците имали друго мнение.
Но най-важното е, че може с котка Simple Smile

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 14:11 от Tintina

# 662
Церезита е 25кг, широкоформатна плочка е око 13-14кг. Има си колички и чираци, няма нужда да се мъкне по хамалски. На запад има много жени, които извършват вътрешни ремонти. Ако жената е по-здравичка, защо не? Но пък мечтите и творчеството нямат нищо общо с реалността. Явно не си имала много вземане даване с плочкаджии и майстори. Доста често нивото е доста ниско. Ако искаш да се оприличаваш на тях, няма лошо.

# 663
Да сверим часовника с наемите - детето нае в София голям тристаен до Медицинска академия, за 1200 лв.
На хубаво и тихо място, но с лошо обзавеждане, с което направиха компромис. Съдомиялна няма (щели да купят). Хладилникът е стар и шумен, децата ще си купят техен. Климатик - 1 бр.
Кухненските шкафове били стари - също щели да ги сменят, както и да боядисат апартамента. Казах, че според мен тези неща се правят преди да пуснеш под наем, а не впоследствие, но собствениците имали друго мнение.
Но най-важното е, че може с котка Simple Smile

За всички нововъведения искайте да се приспаднат от наема. Иначе там е хубаво и тихо с много стари кооперации и вероятно не е пипан отдавна апартамента. Наемът е висок, защото се очаква да се наеме от чуждестранни студенти.

# 664
  • Бургас
Съдомиялната ще я купят собствениците и ще остане в апартамента.
Хладилника ще е техен и ще си го вземат или продадат, ако се наложи отново да се местят.
Иначе преди тях е имало точно чуждестранни студенти.
Щастливи са, защото няколко месеца търсеха, всички приемливи квартири бяха около 1500 лв., а и котката е голям проблем.

# 665
Barbabeau, как си представяш да вдигаш и лепиш плочи 120 х 60? Ами чувалите с церезит/цимент как ще разнасяш? Тъкмо оперирахме  на моята свекърва прешлените на кръста (4 прешлена!!!) - следствие от цял живот вдигане на тежко, вкл. чували с цимент...я си пази здравето.
Шарки, то и от работа на компютър, най-редовно с overtime (щот' нали срокове), може да стане това последствие с 4-те прешлена, но самата истина е, че през живота си не съм местила такава плочка. Relaxed Други неща съм правила успешно и с пословична сръчност, но за съжаление в грешната тема се събуди разговора и спирам със спама.
Много ми беше интересно да прочета на всеки от вас личните ви наблюдения и съображения. Kissing Heart

# 666
  • София
35 г. на компютър => операция на прешлени на врата (моя милост). Но само на един, не на 4.

# 667
И аз съм си правила разни неща в къщи - от немай къде, а и се дразня на майсторите, които го карат джаста-праста. Гипсова шпакловка, обръщане покрай прозорци. Практически покрай всички прозорци аз съм обръщала. Една почти цяла стена изкарах, тясната, 3,60 м. и има и 2-крил прозорец. Доволна съм от резултатите ми, но много бавно го правя, все пак ходя и на работа. И си е уморително. Гипсова шпакловка можеш да забъркаш и малко количество, малка кофичка, аз така правех. Хем не е толкова тежко, хем и като съм бавна, няма да се стегне, колкото и дълго да е времето за стягане.
Принципно не си е работа за жена, но на един строеж до нас, инвеститор с добро име, всички тераси, включително покривните, ги направиха мъж и жена на средна възраст, но тя наистина беше по-едра. Да лазиш по пода на колене, дори само това е гадно.

# 668
Следващия път препоръчвам от готовите фини шпакловъчни смески. Продават се в кофа с капак в най-различни разфасовки и най-различни марки. Само затваряте  хубаво капака след  всяко вземане и може да се ползва и след една година. Сухата шпакловъчна смес е за много здрави и умели ръце.

# 669
  • Бургас
И аз препоръчвам от готовите смеси Simple Smile Най-доволна съм от Церезит:) Мога да шпакловам, научих се и с лента. И плочки съм лепила отлепени, ама там, където нямаше да ме е яд за резултата Simple Smile
За хоби и отнемай къде - да.
Но не се хващам да го работя Simple Smile
Иначе се раздвижва човек добре и кила се свалят от качване и слизане по стълбата.

# 670
Аз

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 10:45 от vgi

# 671
  • София
И аз съм имала подобни, българско семейство с две деца.

# 672
Тя за 3 години не е ли влизала поне веднъж да види какво става в това жилище?
Аз бих искала на 6 месеца например да минавам, буквално за 2 минутки, не повече, не бих притеснявала хората. Но бих го поставила като условие и бих го вписала в договора, така че наемателите да си знаят. Човек като влезе с един поглед може да разбере дали жилището се чисти и поддържа. Естествено, наясно съм, че след 3 години ползване ще има нужда от освежаване, някоя друга дребна поправка/ремонт и основно почистване от-до, но чак такава мизерия…

# 673
  • Бургас
Не всички са такива.
Но и контрол си трябва.
А как казвате на наемателите, че не е достатъчно чисто? Не ми се е налагало, ама все си мисля, че ще ми е неудобно.
При украинците ми например е малко разхвърляно. Но изглежда чисто. Сложили са стреч фолио на стените около готварския плот. За пръв път виждам такава иновация Simple Smile
А при наемателя, който беше сам мъж всичко беше много добре, докато живееше с жената, ама като се разделиха... Помните сигурно как заварих.
vgi, клауза да се предава професионално почистен имате ли в договора?

# 674
Неудобно е...на мен ми е неудобно.
Последният път като ходих и ме покани в коридора, ме лъхна неприятна миризма някаква. Нищо не казах, но се притеснявам...
Чудя се и аз другия месец как да зачекна деликатно темата...

Общи условия

Активация на акаунт