Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 917
  • 759
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
lola92, пиши Simple Smile
Аз се придържам към фактурите. Плащам сметките по фактури и ги прибирам заедно с наема. Изпращам им мейли с подробно описание кое за какво и как. Обаче точно с ВиК имаше едни драми с отчетите, инкасаторите като нямали достъп писали, писали, та се оляли. Старите наематели предплатили, обаче при реалния отчет, сега няма да начисляват за да изравнят надплатеното, та новите плащат на база показания на водомери. Обаче неизвестно защо за мен, цените са различни в различните райони в Бургас. На куб. е ясно, обаче вода, канал, докарване и не знам си още какво. Дори инкасаторите не знаят реалната цена на водата.

В София нещата вървят по друг начин, много по-лесно, водомерите са с дистанционно отчитане, топломерите също, та има реален отчет всеки месец. Сградата е нова и много енергоефективна, сметките са много ниски - това също се има предвид при наемането. Под 80 лв. са разходите за ток, вода и парно на студиото.

# 76
О да, и удобството при приключване на сметките при напускане е плюсът при ежемесечен отчет по уредите. Няма да се чака новата фактура, пък да се вадят показания към датата на напускане, пък да се преизчислява, пък да се връща месец по-късно... Само тази пуста Топлофикация, тя обърква сметките...

# 77
  • Варна
lola92, пиши Simple Smile
...На куб. е ясно, обаче вода, канал, докарване и не знам си още какво. Дори инкасаторите не знаят реалната цена на водата. ...
Странно. Във Варна тези канали, докарване и ала бала са си калкулирани в крайната цена на кубик.

# 78
  • Бургас
Те са калкулирани, обаче интересно защо за апартамент в един район цената излиза около 4.50 за кубик, а в друг - 4.20. А на вилата, която е в същия район, обслужван от ВиК Бургас, цената е още по-ниска от 4.20. Сега като се задълбах в сайта на ВиК, логично стигнах до извода, че на крайната цена влияе разликата между индивидуалните водомери и общия водомер, ако сградата е в етажна собственост.

Скрит текст:

КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ РАЗЛИКАТА ПРОПОРЦИОНАЛНО НА КОНСУМАЦИЯТА ПО ИНДИВИДУАЛНИТЕ ВОДОМЕРИ ?

Сумират се количествата начислена консумация по индивидуалните водомери, свързани след общия водомер.
Полученото по т.1 количество се изважда от количеството вода, преминала през общия водомер и се получава разликата за разпределяне.
Получената по т.2 разлика се дели на полученото количество по т.1 и се получава коефициента за разпределяне.
С получения по т.3 коефициент се умножава начислената консумация по индивидуалните водомери и така се получава пропорционалната част от разликата.

КАКВО СЪДЪРЖА ФАКТУРАТА ЗА ВОДА, ИЗДАДЕНА ЗА ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ?

Изписва се, че фактурата е за консумирана вода и номера на документа.
Името на абоната и уникалният партиден номер.
Адресът по местоживеене на абоната.
Номерът на водомера, в коя карнета и на коя страница се води, както и местонахождението на самия водомер.
Старо, ново показание, разход на вода в м3 и отделно се изписват цената на водата, на канала и на пречистването на отпадни води за един кубически метър.
Под цифрите на показанията се изписват датите на отчет.
При сгради - етажна собственост, където са приели разликата, оставаща по централния водомер след приспадане на индивидуалните да се разпределя автоматично от компютърната програма, пропорционално на консумацията по апартаментните водомери, се изписва и цифрата на стойността от разпределение.
След стойността на сделката е записан ДДС – 20 %. Така се оформя крайната сума за плащане.

# 79
Благодаря на всички от сърце за отзивчивостта и съветите, които ми дадохте.
В imot.bg жилищата са със съвременно обзавеждане и нов тип строителство т.е. всекидневна заедно с кухня.
Както вече споменах нямам финансова възможност за ремонт и нови мебели, затова се консултирах с вас, за да не изпадна в комична ситуация, когато поискам определен наем.
Жилището съм го изчистила с всички възможни препарати, дано това да има все пак някакво значение.
Значи, чета ви, но почти не пиша (имам си проблеми и..), ама в случая просто не мога да се въздържа.
То бива баня за 2 дни да се налепят плочки, то били соц. всичко, то...
Става въпрос за бул. България, южен квартал, с добра локация, близо до всичко и най-вече с удобен транспорт до центъра. Апартаментът само бих пипнала терасата, наистина бързо става, цените ще се вдигат още , а инвестицията ще се избие. Друго нищо. Та матраци, та не знам какво си вече се видяха под завивиките.

Такъв имот за 800лв дори от раз биха го взели, че дори е малко. Как може да я набутвате на 600лв, като една боксониера вече върви към 650 - 700лв и то не лукс. Че дори се бутат да живеят по двама, трима... и то в кварталне толкова добър. Най-малко 850-900лв за мен може да почне. Ако много бърза и иска да си избере наемател да го пусне на 830лв . Моля ви, кой дава вече двустаен, обзаведен, южен район, с всичко необходимо, почистен, приличен за 600лв ???? Това просто...

ПП. Правих баня и тоалетна (едно помещение) малка някъде 2.50 на 1.80. (май и по-малка е , но..) Плочки, нова мивка, душ, под теракот, таван висящ с лунички, сифон, батерии ...за 9000лв ми излезе и то не лукс. На майстора за работа поиска 5500 за него си и 1500 за материали (отчет няма ) Мда, забравих и нова врата, огънат прът за завеси (не съм слагала душ кабини или прегради (няма такава възможност) шкаф над мивка и под мивка  и т.н. Другото аз закупих и толкова излезе , а може и малко повече. Та ...ремонтът продължи 3 седмици.

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 21:02 от Анонимен

# 80
Вие по диагонал ли четохте какво? Други мнения преобладаваха, но Вие избирателно анализирате. Ама тя дискусията преключи, да не подкарваме поредната безсмислена...

# 81
Всъщност та се спря на ... 700
..заради коментарите...

След вашите мнения мисля да поискам наем 700 лв.

# 82
Вярно малко по диагонал (написах, че не съм наред много и с проблеми), но жената дори се чудеше дали не са много 650лв и в началото съветите бяха за 600лв , за соц обзавеждане, за матраци и т.н. Ами дори с проблеми още съм малко адекватна донякъде, та...мисля, не съм чела по диагонал. А плочки за 2 дни вече направо.... като знам това лято през какво минах. За сведение съседка под мен също прави банята, с други майстори, същата цена почти поискаха и същото време за работа излезе. Нейната обаче стана по-хубава според мен. И...не знам колко излиза кв. м. , но няколко идваха (дори не искаха да почват, че е малко помещение, няма лукс да го правя и т.н) , та..идват, поглеждат, казват цена толкова за мен, толкова за материали (ако ти изнася) и ако изобщо се навият де.

# 83
Това за банята беше култово....то за ден два аз не мога да я изчистя само, кво остава за ремонт Joy

# 84
Точно аз й написах да тръгне от 800 лв. Тя реши от 700 лв не знам защо, защото не бях единствена! Изкоментирах, че е малко и не бях само аз. Имаше каментари за ремонти и махане на мебелите, но в общи линии стана ясно, че упражнението е излишно и не мисля, че преобладаваха. Заради един нелеп коментар за банята сега пак спорове ще се вихрят.
Лично аз мисля, че за много скромна сума от 150 лв макс, можеше да сложи едни перденца и да смени тапетите (да лепи тапет върху тапет дори е вариант), но дамата каза, че не й е възможно и не иска да се занимава.

И да, лепила съм тапети! Не е кой знае какво да се лепят в стая, в коридор е съвсем различно с многото врати, трегери и чупки...

Ама все тая, темата приключи Wink . Да не разводяваме пак, че е досадно!

# 85
Всеки си пише на база неговия си опит и вкус, и разбирания. Питащият ще си оформи мнението на база на повече и различни мнения. Това е форум, все пак.
Бях с приятелка на огледи на 2- и 3- стайни в хубави квартали, побърка се от високите соц. секции, все питаше дали не може да ги махнат, и се отказваше, защото тя е млад човек и не желае в следващите няколко години да се чувства като в 70-те. Може да си купи нови мебели, но не намерихме нито един необзаведен. И аз не бих наела поради същата причина, но пък има хора, на които това няма да им пречи.

# 86
Махайте в крайна сметка тази секция - пуснете я в олх безплатно и някой ще дойде да ви в изнесе. А още от първия наем може да вземете някоя малко по-модерна пак от там, или да се разберете с наемателите да си изберат и да приспаднете за няколко месеца. Много бързо ще ви се върне такава инвестиция, а няколко модула никак не са скъпи. От любопитство погледнах в old и има прилични секции за по 150 лева.

# 87
Има и хора, които биха харесали соцсекцията заради пространството за съхранение. Може пък дамата да събере малко пари от 1-2 наема и след първите наематели да направи освежаващ ремонт. Но, да, при все, че няколко човека й казахме, че може спокойно да иска около 800, в най-лошия случай - 750, тя си реши да са 700. Може би не й стигна смелост и я е страх от хейт, но хейт винаги ще има - дали заради цената, дали  - заради секцията.

# 88
Fanfani една я пусне друга я хванИ. Не я слуша много главата по принцип.

# 89
Fanfani една я пусне друга я хванИ. Не я слуша много главата по принцип.
Щом казваш и ме знаеш...няма проблем да се съглася. Човек, който е погребал наскоро единствения си най-близък човек не знам да е нормален, както обикновено. Но..хора различни. Иначе Фани дава боксониера в непрестижен квартал, със смесени мебели (дори от соца) за 700лв. Сега не я давам по разбираеми причини, просто съм с други проблеми и не знам на какви бих попаднала. Та..мда, живея приблизително близо (по-напред до центъра), но пак около този район на давания апартамент и знам какви са наемите и там. Та...мен главата още ме слуша, за теб не знам.

Общи условия

Активация на акаунт