Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 810
  • 837
  •   1
Отговори
# 360
  • Бургас
Ако един работодател иска да си задържи служителите, актуализира заплатите, спрямо икономическата обстановка. Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн. Това е моето лично мнение. Не разбирам, защо тук се пише винаги, че работодателя не бил длъжен. Не става въпрос изобщо за това, дали е длъжен или не, а дали иска да има екип или да си сменя служителите през месец -два. Всеки работи за пари, с които издържа себе си и исемейството си.

Така е, но това е възможно само в случай, че тези служители си заработват по-високите заплати. Тоест ако собственикът може да дава по 100, но в момента плаща 70 и си гушва 30 като свръхпечалба тогава става. Но ако реалната възможност е 100 и дава 100 няма как. Защото тогава за да вдигне заплатите трябва или да намали персонала, или да вдигне цените, а не се знае дали това е възможно.
Еееее, ама най-накрая да си дойдем на думата. Доооооста работодатели в БГ са от тия със свръхпечалбите, та хайде да не ги жалим и оправдаваме толкоз. Да не отварям дума, че процентът работодатели в България, които плащат заплати на база реално положения труд и резултати на служителите си е пренебрежително нисък. Мнозинството са забили по една заплата за съответната длъжност и я дават на всички заемащи я, без оглед кой служител колко и как бачка. Изобщо няма никакви индексации на база резултати, та да се говори, че жени завърнали се от майчинство не заслужавали. Ако изобщо има някакви увеличения, те са от немай къде поради инфлация,  на МРЗ и осигуровки /да, понякога водят до индексации, особено в сивия сектор/ или просто вече са толкова ниски за сектора, че хората бягат.

# 361
Не виждам никаква негативна нагласа към майките в темата. Какво им се полага, казва законът.
Останалото не се полага по право на никого, а се изработва и постига със собствени усилия. Независимо дали са майки, жени, мъже, небинарни или ескимоси.
И това, което им се полага по закон, е трън в очите на някои. Болничните, например. Или платеният отпуск.

# 362
  • Melmak
Проблемът е с отпускът от 2 месеца, който се натрупва за 2 г майчинство. Той реално не е изработен. Просто една жена се връща на работа и има два месеца отпуск. И още месец за настоящата година. Това е проблем за тези, които я заместват. Плюс, че това не е изработен отпуск, а просто идва от никъде.

# 363
Аааа, момент. Тука май стана двоен аршин. Имам ясни спомени, че някои от скачащите срещу двата месеца нямат нищо против да сменят работата, да започнат на 1.юли някъде и да си имат 20 дни отпуска до 31.декември, защото им се полагало, новият работодател си е нов работодател и откъде-накъде ще разполагат само с пропорционалните 10 дни до края на годината. Сега изведнъж се оказва, че за тях може неизработен отпуск, обаче за други не може, така ли?

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 18:18 от Нарцùса

# 364
  • Melmak
Ама то няма как да почнеш на 1 юли и да имаш 20 дни. Имаш десет дни и толкова. Няма искам, не искам.. то отпуската се чисти като напускаш и при новия работодател ако започнеш на 1 юли не знам как ще искаш 20 дни.

# 365
Ставаше въпрос като след майчинство се върнеш на 1.07 - дните са си 20 + дните от майчинството. Обикновено са около 40, ако си излезнала в болничен в началото на бременността, там се натрупват още дни + ако имам невзети преди това и могат да ударят и 60 дни отпуска след майчинство.

# 366
  • София
В предходната ми работа в България изчиствахме голяма част натрупан отпуск на майките преди фактическото им връщане, така не страдаше никой от техните натрупани отпуски. В настоящата ми работа отвъд океана, в капитализма, колежките ми са с бебета на по 3 месеца и си работят на пълно работно време, без децата им да са в ясла, защото това е изключително скъпо удоволствие. Организацията е вкъщи между 2 родители, лично съм ги питала. Разказвам им как е в Бг, изумени са. Така както съм изумена и аз за тяхната действителност. Това обаче изобщо не ги спира да имат по няколко деца. Та - начин винаги има, както и навсякъде деца се гледат с пари, не с въздух. Всеки знае, че САЩ е далеч от сериозна социална политика като цяло. Само в България се знае да се реве пред телевизиите как искали 2 години майчинство и то добре платено, за да си гледали спокойно децата. Такъв филм в съвременния свят не съществува и няма да съществува, защото тези всичките пари за социални плащания трябва някой да ги изработи, друг начин просто няма. А виждате колко процента е работоспособното население в страната! Е, няма как да излезе сметката нито на майките, нито на пенсионерите.

# 367
  • София
Експлоатацията на хора не е за пример по принцип. Били те майки, или не.

# 368
  • София
Експлоатацията на хора не е за пример по принцип. Били те майки, или не.
Е, кое е експлоатация?!
Искам да запитам същите тези майки, защо не излезнат да искат промени в КТ и в България най-после да се облекчи процедурата за работа на лица под 18 г? Или може би и това ще го класираме в графа експлоатация на непълнолетни? Ако и това го класираме там, няма да се чудим защо е този глад за качествена работна ръка, абсолютно повсеместен!

# 369
  • София
САЩ

# 370
Отпускът е законово право. Повечето го ползват, преди фактическото завръщане след майчинство. Ако работодателят не е организирал заместване на майката по време на бременността и гледането на детето за година- две, то проблемът няма да е в двата натрупани месеца.
И, да, тук имаме добри закони за майки, които  са една доста уязвима група. Един мъж няма как да изпадне в ситуация да е неработоспособен, защото е бременен, нали, а отглеждането на а бебето най-често и логично приоритетно е ангажимент на жената. Нали си давате сметка, че жена в такава позиция е силно уязвима и точно затова законът предлага защита. От гледна точка на държавата, пък, тая жена извършва работа, като отглежда бъдещ данъкоплатец и платец на бъдещите ни пенсии.

# 371
Да се сравняват САЩ и България, след като възможностите за работа, манталитетът, отношенията между половете и обществените очаквания към тях, семейните отношения са толкова различни, е неадекватно. Пак удобно се пропуска, че както в САЩ далеч не всички майки се връщат след едва три месеца на работа, така и в България далеч не всички майки си гледат децата вкъщи до втората година. Удобно не се наблегне как в САЩ мъжете са пълноправни членове на домакинството, а у нас се очаква жената и деца да гледа, и домакинство да върти, и пари колкото мъжа да внася в семейния бюджет. Хубаво се пускат коментари за социалните плащания, но проблем са единствено пенсиите, но никоя тук не е родила по 4-5 деца (2.1 са ок за демографията, но не и за пенсионната система). Пък и никоя не се е отказала от двете години гледане на дете, но това са подробности сигурно.
Може и без манипулации, моля, в 2024 и ние познаваме емигранти по цял свят.

# 372
В настоящата ми работа отвъд океана, в капитализма, колежките ми са с бебета на по 3 месеца и си работят на пълно работно време, без децата им да са в ясла, защото това е изключително скъпо удоволствие. Организацията е вкъщи между 2 родители, лично съм ги питала. Разказвам им как е в Бг, изумени са. Така както съм изумена и аз за тяхната действителност. Това обаче изобщо не ги спира да имат по няколко деца.

Казвате, че тези майки и бащи с 3-месечните бебета се връщат на пълно работно време, но  това пълна 5-дневна работна седмица и пълен 8-часов работен ден ли означава? Някак не мога да си го представя. Ако и двамата родители са от понеделник до петък на работа по цял ден, бебето ще стои вкъщи само, което е невъзможно!

# 373
То и у нас имам много приятели, които работят от вкъщи и гледат деца, ама нито работата ти е свършена както трябва, нито децата са гледани и им е обръщано внимание, а от цялата тази схема ставаш доста изтощен най-вече от недоспиване.

# 374
Може би имат детегледачки, които са по-евтини (явно) от детските ясли. Или някоя баба ги гледа. Няма как майка да се върне на пълен работен ден с 3-4 месечно бебе.

Общи условия

Активация на акаунт