Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 51 481
  • 775
  •   2
Отговори
# 675
Здравейте, дами! Честит празник!
Не съм писала тук от август, но Molly успя да ме завърне Simple Smile  Ако си спомняте бях питала тук за мой близък с мозъчни метастази. Почина много бързо. Това много ме афектира и спрях да чета и пиша в каквито и да е форуми и групи, защото изгубих надежда, че можем да помагаме на всички да се преборят. После ме завъртя колелото на нормалния живот, нямам свободно време. Чета, но не пиша. Започнах нова работа. Да се отчета накратко: Играта продължава -направих ПЕТ скенер ноември-чист, изследванията са в норма. Преглед при гинеколог и цитонамазка ПАП III А даде показание за хистеректомия, която направих декември. На 20 февруари по план направих мастектомия с реконструкция и на дясната гърда при д-р Хатър в Уни Хоспитал Панагюрище. Сега се възстановявам. На 6 март съм на контролен преглед и махане на конците. Нищо не си спестих, направих всичко задължително и препоръчително. Добре съм, сутрин си пия хапчетата, вечер виното.
Новите мацки от Варна и не само, ще помагам, пишете, питайте. Пътят е труден, но в повечето случаи успешен. Не бива да се допускат грешки. Писах на Sunny_tulip, ще й помогна с каквото мога.

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 21:36 от Alik

# 676
Alik, Heart Heart
Много неща са се случили при теб....
Виждам, че дух имаш 😀.
Физически  справяш ли се ?

# 677
Здравейте, дами!
Влизам в темата изплашена, но не отчаяна. Преди седмица открих образувание на гърдата си и на 29 февруари бях на преглед при д-р Валентин Иванов в Пловдив. Размера на туморната формация е 3,18/1,12.   BI-RADS-5.
Мамографското изследване потвърди ехографското. Имам насрочена за 4 март широкоиглена (core) биопсия.
Имам много въпроси. Може ли да ми кажете след колко дни излизат резултатите от хистологията?
След биопсията как ще се чувствам? Какво е усещането? На следващия ден трябва да пътувам в командировка.
Каква е следващата стъпка след излизането на резултатите?
Благодаря предварително!
Спокойствие ви желая!

# 678
Alik, Heart Heart
Много неща са се случили при теб....
Виждам, че дух имаш 😀.
Физически  справяш ли се ?
Справям се, Mollly, благодаря Sparkling Heart
Дух, вяра, интуиция, самоувереност, воля и много четене. Това е.
Организмът е съвършена машина, справя се с всичко с времето. Махнаха ми дреновете и ме изписаха в събота,  в сряда бях на работа.  Старая  се да не го мисля много-много. Сутрин душ, мазане с какво ли не, превръзка, хапчета - всичко за половин час. После се впускам в нормалното работно ежедневие. Гърдата ми е синьо-лилава, твърда, гореща, оточна, но и това ще мине Simple Smile
Свиквам с новата си визия - мноооооого съм къдрава Simple Smile Винаги съм била с права коса, а сега след химията израстнаха едни вити охлювчета - странни са ми, но много им се радвам.

# 679
  • Добрич
Alik , всичко ти се нарежда по най-добрия възможен начин. Ти си невероятно силен човек, щом веднага след операцията си се върнала на работа! И предния път се беше върнала по-рано на работа, но сега е даже преди махането на конците...

Кайра, кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. На моменти имах лек дискомфирт в гърдата, но веднага след нея още същия ден пътувах от Варна за София. Е, не шофирах аз, но пътувах съвсем нормално.
После гърдата посиня и пожълтя на убоденото място, но всичко мина леко.
А хистологията излиза за различно време, зависи от болницата, от лекаря от... разни други фактори. Обикновено казват около десетина дни, но може да са повече или по-малко.. Моите резултати заедно с имунохистологията бяха  готови за периода от петък до четвъртък.

# 680
Кайра, да допълня Вела. След като излезе резултата от хистологията отново следва да се видиш с хирурга. Той би трябвало да те представи на онкокомисия, ако е злокачествено, която да реши какво и в каква последователност ще е лечението. Кураж! Като мине чакането, което е доста гадно, и започне да се действа, ако трябва, става по-поносимо.

# 681
Alik , по повод Варна, къде се лекуваш? В аспарухово или в терапията? Може и да е говорено и преди, но искам да споделя впечатленията си относно отношението на персонала в отделението в терапията. Уникално! Не съм предполагала, че ще ме карат да се чувствам толкова добре, което мисля че е доста важно по пътя към успеха Hands Ok Hand
Сестрите са едни мили момичета, които винаги намират какво да ти кажат, за да се почувстваш специална. Винаги те наричат по име, което някак още повече те предразполага и показва, че ги е грижа за теб. За сравнение след операцията ми в Плевен бях просто “седма стая второ легло”. Grinning

# 682
Здравейте, дами!
Влизам в темата изплашена, но не отчаяна. Преди седмица открих образувание на гърдата си и на 29 февруари бях на преглед при д-р Валентин Иванов в Пловдив. Размера на туморната формация е 3,18/1,12.   BI-RADS-5.
Мамографското изследване потвърди ехографското. Имам насрочена за 4 март широкоиглена (core) биопсия.
Имам много въпроси. Може ли да ми кажете след колко дни излизат резултатите от хистологията?
След биопсията как ще се чувствам? Какво е усещането? На следващия ден трябва да пътувам в командировка.
Благодаря предварително!
Спокойствие ви желая!
Един-единствен съвет от мен - следете биопсията да е под ехографски контрол! Това е най-важното - не, че не могат пак да станат грешки, но у пациента остава едно усещане "какво би било, ако". Желая успех от сърце!!

# 683
Може ли да ми кажете след колко дни излизат резултатите от хистологията?
Ако ще правиш биопсията в Каспела при д-р Иванов младши, аз бях при него и мога да ти кажа при мен как станаха нещата.
За резултатите от хистологията ми се обадиха от патология около седмица след биопсията. Ако е злокачествено, те питат дали искаш да ти направят и имунохистохимия, т.е. допълнителните изследвания за точния вид на рака. Плаща се допълнително, но не помня колко, около 250 лева май беше.
Като излязат и тези резултати, хирургът дава епикризата и резултатът от патологията на онкокомисия и те ти пишат протокол с препоръки какво да правиш по-нататък. Обажда ти се секретарката и ти казва от кой кабинет и кога да си вземеш епикризата и протокола.
Отнема около две-три седмици всичко, но ти можеш да попиташ кога ще ти бъдат готови резултатите от ИХХ и да отидеш да си ги вземеш от Патологията без да чакаш решението на комисията.
Това при положение, че образуванието е злокачествено. Дано биопсията покаже доброкачествено, тогава вече правиш операция, вадиш го и пак правиш хистология, вече на цялото нещо.
След биопсията ще се чувстваш много добре. Самата биопсия е много лека интервенция, вземат те от стаята, ходиш до операционната, там ти слагат местна упойка, почти не боли убеждението.
По време на самата биопсия не чувстваш нищо, освен натиск, няма болка.
Д-р Иванов слага екрана на ехографа пред теб, така че ако искаш може да гледаш как и дали иглата влиза в тумора. Аз гледах през цялото време. Можеш да му кажеш, ако не ти е комфортно, даже и той на няколко пъти ме пита дали съм добре.
След биопсията си ставаш и ходиш, аз излизах до магазина. Малко ме болеше мястото, като ударено, за няколко часа, пих ибупрофен, но може и без него. На другия ден беше синьо, но вече не болеше, махнаха превръзката и се изкъпах.
Мен ме приеха за три дена в болницата, такава била клиничната пътека. Ако си от Пловдив, можеш да нощуваш вкъщи. За командировка не знам, физически няма да имаш никакви проблеми, но трябва да говориш да не стане гаф, хем приета в болница хем на работа.
Имаш право и на 30 дена болнични след биопсията, което е странно за такава лека процедура, но го казвам, ако някой иска да поседи вкъщи.
След излизането на резултатите - зависи дали са злокачествено или доброкачествено образувание.
Ако е доброкачествено - операция и повторна хистология, вече на цялото нещо.
Ако е злокачествено:
- вземаш си хистологията и ИХХот Патологията
- препоръчвам да направиш второ мнение при друг патолог на материала. За целта си вземаш материала от Патологията, в Каспела трябва да заявиш поне един ден предварително, за да ти то приготвят. Дава се 20 лв депозит, като го върнеш, ти връщат парите.
- правиш консултация с медицински онколог. Хирургът само прави операцията, а онкологът предписва лечението.
- взимаш епикризата и протокол от онкокомисията, вземаш предвид какво ти е казал онкологът и те, говориш и с хирургът и започваш лечението.
Общо взето се настрой, че не стават нещата веднага.
Ако имаш въпроси, питай, тук много ми помогнаха момичетата.
Стискам палци за добри резултати от биопсията! Green Heart Flowers Four Leaf CloverHug

# 684
Мили дами, сърдечно ви благодаря за всички отговори, които ми дадохте! Благодаря за времето, което отделихте!
Д-р Валентин Иванов от Каспела гр. Пловдив ме информира на време, че днес е почивен ден и биопсията се мести за утре 5 март.
Чувствам се по-добре, като знам, че вече има кого да попитам. Благодаря ви!
Здраве и спокойствие ви желая.

# 685
Кайра, още нещо се сетих.
Облечи си пижама или блуза, за която няма да ти е жал да се изцапа. Мажат гърдата с нещо оранжево. Уж после те почистват, но остава.
Но мен чак косата ми се беше напоила с оранжевата течност, а ми казаха да не се къпя до следващия ден. Чисти се добре с мокри кърпички, така че сложи в багажа за всеки случай един пакет. Blush

# 686
  • Варна
Здравей Alik.Радвам се че пак се включи.Прочела съм почти всички теми,включително и твоите постове.До колкото се сещам,беше убедила комисията в Терапията,да изпълнят предписание на друг лекар.В сряда имаме час за доц.Цонев и съм притеснена,какво ще бъде лечението и как да разбера дали е правилното.Др.Иванов ни посъветва да видим първо тяхното решение и тогава да направим консулт с доц.Консулова.

# 687
Alik , по повод Варна, къде се лекуваш? В аспарухово или в терапията? Може и да е говорено и преди, но искам да споделя впечатленията си относно отношението на персонала в отделението в терапията. Уникално! Не съм предполагала, че ще ме карат да се чувствам толкова добре, което мисля че е доста важно по пътя към успеха Hands Ok Hand
Сестрите са едни мили момичета, които винаги намират какво да ти кажат, за да се почувстваш специална. Винаги те наричат по име, което някак още повече те предразполага и показва, че ги е грижа за теб. За сравнение след операцията ми в Плевен бях просто “седма стая второ легло”. Grinning
Лекувам се основно в Терапията - МБАЛ Св.Марина при д-р Ростислав Манев. Там правих кор-биопсията, три пет-скенера, химиотерапията, там ми е и диспансерното наблюдение. И аз съм много доволна от персонала в отделението по химиотерапия. ЯМР правя само при д-р Виктор Йорданов в Аджибадем Сити клиник Младост София. Лъчетерапия правих също в Аджибадем Сити клиник Младост София при д-р Николай Недев. Мастектомии две правих в Уни Хоспитал Панагюрище при д-р Хатър. Хистеректомия в МБАЛ Св. Анна-Варна при доц. Славчев. Хистологиите в Терапията, при доц. Михова в Трансхеликс, Факирова и при Поповска-DISH. През цялото време се консултирам с доц. Ася Консулова за всичко.

# 688
Здравейте отново,  да припомня мама е с нискодиференциран инванзивен дуктуален карцином PT2 PNO CM0,стадий 2а,G3, ER +PR+, Her2 - ,оперирана с радикална модифицирана масектомия едната гърда, извадени 5 лимфни възела без метастази. От ВМА, където я оперираха онкокомисията препоръчват лъчелечение, ендокринна терепия и симптоматично и палиативно лечение. Намерихме онколог в Дървеница  Панджарова мисля, че беше и тя и каза, че е хормоналнозависим тумора и да направи пет скенер с цел по-щателно стадиране , мултигенна сигнатура, за да видят дали ще има полза от химиотерапия и риск от метастази и рецидивиране. Мама я пита колко струва това изследване,казва и около 5000 лв и тя я пита може ли да го пропусне и да си направи химиотерапия, онколожката казва че може,но е излишно да и се трови организма с химия, която може да не и помогне и че за нея е по-добре да се подложи като за начало на ендокринна терапия с Нолвадекс и Золадекс, след като си пусне изследвания за FSH i естрадиол за определяне на менопаузален статус, за да се започне, ако са повишени, а тя казва, че за нея са, а ако не били тогава химия. Химиите са определени да бъдат 4 doxetacel +cyclophosphamide, ако ще се правят, но един вид оставят пациента да си преценява понеже вида на тумора бил накъв, му рядко се повлиявал. Онколожката след като разбрала, че мама има цикъл все още и казала,че това я притеснява, ако го нямало щели да си направят една хормонална терапия и да забрави за болестта,за лъчетерапия не е споменавала. От там решихме да се възползваме от онлайн консултациити на проф. Тимчева тя каза нека се направи пет скенер и да се почне с Нолвадекса, но на тоя етап не е необходимо да се прави генетичният тест и инжекцията със Золадекс, понеже Нолвадекса действал и на жени, които имат цикъл, а за лъчетерапия и по-нататъшно лечение след пет скенера. Сега вече въпросите, които не ни дават мира, дали пък има разсейки другаде, дори лимфните възли да са чисти след като са назначили този пет скенер. Къде да го направим, споделете къде не се чака дори и да се плаща? Казали са и, че пет скенера е добре до 2 седмици да се направи,нов Дървеница имат свободни дати чак края на април , а тогава било късно.Казали са и химиотерапията, че е излишна едва ли не, но ако иска може да я направят, смятате ли, че е така и има ли смисъл да се прави толкова скъпо изследване, ако се налага ще съберем финанси, няма как. Тимчева казва, че прогнозите като цяло са добри, но дали това е така все излизат нови и нови изследвания. Като цяло мненията на Панджарова и Тимчева са еднакви и понеже Тимчева е натоварена като график ще се консултираме с нея,но ще се лекува при лекар-специализанта Панджарова, единствената разлика е ,че Тимчева каза да се изчака със Золадекса и с тия изследвания генетични. Благодаря ви,предварително. Винаги давате ценни насоки, бъдете здрави!

# 689
Пипилота, онколога трябва да ви даде направление за ПЕТ скенер, как така ще плащате? Това е абсурд. Изберете къде да се проследява майка ти и им искайте направление.ПЕТ скенер, или обикновен скенер,  се прави задължително, за да се стадира напълно пациента. При мен беше преди химиотерапията,за оперираните първо, е след операцията.Никой не може да ти каже дали има или няма разсейки, по вероятно е да няма, защото са чисти лимфните възли.
Недоумявам как пациента сам ще решава дали ще прави химиотерапия, лекарите за какво са?

Общи условия

Активация на акаунт