Любители на рози 4

• 33 257
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Пак се появява ръждата на някои листа. Сега не е валяло, както беше миналата пролет, когато се появи за първи път при мен. Така се надявах, че ще ме пропусне тази година. С какво да започвам да пръскам? Рано напролет пръсках със син камък и меден сулфат

# 511
  • гр. София
С фунгицид.

# 512
  • София/Варна
Розата  Зефирин Друен наистина ли е без бодли?

# 513
Да се похваля, че от малките декоративни розички за първи път ми се хвана цвете и расте. Досега винаги изсъхваха и умираха. Но се появи друг проблем - тръгна нагоре, един два стръка стърчат прекалено и не ми харесва. А точно там се появиха нови пъпки. Какво да направя, за да стане цветето по-кичесто, да расте настрани, в смисъл да се разклонява, а не само на горе да расте.

# 514
Изчакай да се засили и тогава режи. Малките розички са прясно вкоренени клонки от храстовидни рози, които стават около 50-70 см. високи. А и е вероятно само да се разклони, но височината няма да избегнеш, такъв е сортът.

# 515
  • гр. София
Розата  Зефирин Друен наистина ли е без бодли?
Да. Тя е еднократно цъфтяща, но обилно и продължително. После изкарва по някой друг цвят само. И мирише. Цвета е парцалив обаче.

# 516
  • София
Да ви питам за моята розичка

Така й позасъхнаха, прегоряха връхчетата... Дали ще прокара нови, да не би да умира?

И в основата има едно две такива изсъхнали и почернели... Тук там някои присадки също поизсъхнаха, предполагам до някъде е нормално, но нещо мога ли да направя да й помогна да укрепне?

# 517
Ще попитам нещо, което не е свързано само с този, но предимно за розите (в саксия) е проблем
При отсъствие за 10дни и липса на човек, който да ми полива цветята, какво мога да направя? ако сложа саксии те в голям съд с вода, дали е решение?

# 518
Ако са високо ги свали долу ниско, налей ги примерно предния ден добре, преди тръгване пак сложи вода и ще издържат. Аз понеже имам много саксии и нямам такава възможност всяка да е в по-голям съд с вода ги свалям долу ниско и в продължение на 2 дни ги наливам здраво да се напои почвата. Мушкатата издържат обикновено. Розата ми е в една голяма 12 литрова кашпа и на практика и на нея като сипя в подложката издържа, защото почвата й е повече.
Слагала съм шишета забодени, но не съм забелязала да има някакъв ефект кой знае какъв. Има едни поливници, може с тях да пробваш, аз не съм ги пробвала.
Ето ги: https://badu.bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8 … %B0-p-480177.html

Ейнджъл, струва ми се, че е измръзнало там до където е черното, може би ако го отрежеш и го премахнеш да избие по-надолу, не съм специалист, нека някой, който повече разбира да даде съвет.

# 519
Светкавица, зависи колко е голяма саксията. 40 литра или по-голяма ще изкара без поливане, ако е на сянка и преди тръгване полееш много добре.
Ейнджъл, розата изглежда много зле, спешно трябва да направиш нещо. Не знам какво да те посъветвам, причините може да са много различни.

# 520
Ангелче, разгледай добре - струва ми се, че двете клонки от втората снимка са под присадката. Т.е. расте шипка, а не роза. Ако е така, махни ги, за да не взимат от силата й. Ще се справи. И на градинските ми рози имаше измръзнали връхчета, а сега са нападнати и от въшки, но въпреки това се готвят за цъфтят.

# 521
  • София
На 8април я получих така, мидля, че вс са присадки и на мен не ми изглежда добре, но нямам никаква идея какво да правя.

В момента цялата изглежда така

# 522
Като я получи така ли беше? Ако не, нещо при теб не и допада. Ще изброя какво при мен е водило до подобен проблем, може пък нещо да те подсети.

Лоша, недостатъчно богата, или песъчлива почва
Засушаване, или рехава почва, която не задържа вода
Твърде слънчево и горещо място, особено ако саксията се нагрява от слънцето
Увредени корени (изядени от ларви на бръмбари)
Плитко засаждане (присадката трябва да е зарита на 5см)

# 523
  • София
Сложих снимка как я получих 🤷‍♀️ но не това от няколко дни го гледам...

Взех пръст за рози, сложих я с цялата нейна пръст, тя беше в една висока тясна саксия и покрих малко с нова. Слънчево е, но в най-горещото слънце е на шарена сянка. То пък последните дни и мн вали, включително градушка мина. За флорибундите пише поне 6 часа пряка слънчева светлина.
Купила съм й и тор за рози.
Засушаване - не - тук съм й я поддържам влажна. Освен да й е мн влагата?
За корените не мога да кажа...

Да изрежа ли тези почернелите клонки?

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 19:32 от Angel_Dust

# 524
Присадката е останала отгоре, вероятно затова съхнат клоните.
Тези парчета дърво отгоре от пръстта ли са си, или си посипвала с мулч? Много рехаво изглежда, ако това е пръстта. Розите искат тежка, хубава градинска пръст, най-добре смесена с 50% компост.

Общи условия

Активация на акаунт