Любители на рози 4

• 33 218
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Лилиум напротив, питай. Всички сме се научили с питане и четене. Трябва да има поне 4-5 часа слънце. Обича и вятър, ако е твърде на завет плъзват гъбичките.
Саксията е малка и корените бързо ще се нагряват, трябва да ги засенчиш с нещо. Например с друга по-малка саксия отпред.
Розата  изглежда едър вид, най-късно наесен бих я преместила в друга саксия, поне два пъти по-висока.
Аз успешно гледам в самополивни саксии, но са достатъчно високи и растенията не прогизват. Не слагам дренаж, в началото слагах, но така изсъхват по-бързо, а аз гледам да си спестя честото поливане. Т.е. зависи колко често вали при теб и доколко обичаш да поливаш.

# 691
Лилиум напротив, питай. Всички сме се научили с питане и четене. Трябва да има поне 4-5 часа слънце. Обича и вятър, ако е твърде на завет плъзват гъбичките.
Саксията е малка и корените бързо ще се нагряват, трябва да ги засенчиш с нещо. Например с друга по-малка саксия отпред.
Розата  изглежда едър вид, най-късно наесен бих я преместила в друга саксия, поне два пъти по-висока.
Аз успешно гледам в самополивни саксии, но са достатъчно високи и растенията не прогизват. Не слагам дренаж, в началото слагах, но така изсъхват по-бързо, а аз гледам да си спестя честото поливане. Т.е. зависи колко често вали при теб и доколко обичаш да поливаш.
Тази саксия взех. На снимката не си личи, но е доста висока.

# 692
С питане се стига до Рим. Много се радвам, че има такива теми/групи, в които да се обменят информация и съвети. Purple Heart
Според мен саксията е много подходяща за роза, има достатъчно височина, за да си развие кореновата система.

Споделям моят несполучлив опит със саксиите с двойно дъно, но има хора, които си ги ползват и са доволни. ММ отглеждаше сансевиера в такава саксия, вадеше ли вадеше нови и нови растения. При мен не се получава, затова преработвам в нормална саксия с дренаж.

# 693
С питане се стига до Рим. Много се радвам, че има такива теми/групи, в които да се обменят информация и съвети. Purple Heart
Според мен саксията е много подходяща за роза, има достатъчно височина, за да си развие кореновата система.

Споделям моят несполучлив опит със саксиите с двойно дъно, но има хора, които си ги ползват и са доволни. ММ отглеждаше сансевиера в такава саксия, вадеше ли вадеше нови и нови растения. При мен не се получава, затова преработвам в нормална саксия с дренаж.
Саксиите по снимка ги мерим "на око". Според написаното в предходни страници и в мрежата - за да е добре розата съда трябва да е около 40-50 см. висок. Така че си измерете и ще прецените дали е подходящо.
сансевиери имам насадени от 3 години в кашпи - керамични съдове без никакви отвори на дъното. Поливам веднъж месечно, по малко. Според мен не е толкова от значение отцеждането, колкото поливането - количество и честота.

# 694
  • София
И при мен мн не върви с такива саксии, трябва мн внимателно с поливането, от горе ми изглежда сухо, до някое поливане, в което изведнъж стане локва отгоре....
Свикнах им вече, като цяло, но в началото беше леко драма.

# 695
Идеална е саксията. Моите са подобни. Пак си имат оттичане, само последните десетина сантиметра отдолу се пълнят с вода. Т.е. не е съвсем затворена, ако завали силно се отцежда водата. Поливам веднъж седмично ако не е валяло, с изключение на летните жеги, тогава е по-често.
В такива саксии около розата сея алисум,  пази сянка на корените и увисва доста надолу около саксията. Като нацъфти е цветен водопад.

# 696
Измерих я- дълбока е 50 см, диаметър, 36 см. Не я продупчих, оставих я така да си е с оттичане и сложих керемиди за дренаж. Сложих я на най- слънчевото място, огрявана от 12 часа до залез.

# 697
Измерих я- дълбока е 50 см, диаметър, 36 см. Не я продупчих, оставих я така да си е с оттичане и сложих керемиди за дренаж. Сложих я на най- слънчевото място, огрявана от 12 часа до залез.
Наистина трябва да я засенчите с друга саксия. Ще сварите корените, особено лятото.

# 698
Phloxx, дано се вижда добре.

# 699
Вижда се, много благодаря. Нещо такова ми трябва и на мен. Но най-рано наесен, сега  няма как да се стъпи. Закрепих го криво-ляво, дано не се счупи.
Винаги съм мислила, че първо се прави опората и после до нея се сади розата. Никой не ти казва че роза, която уж расте до 130см, ще има нужда от арка. Явно и тя самата не е знаела Joy

# 700
Вдъхновена от вас днес се сдобих от същото място (Оак плантс) със следната бъдеща красота - модел Jalitah

Пристигна за два дни след поръчка, добре опаковане, жива, с много пъпки. Като цъфне ще покажа.
Иначе би трябвало да изглежда така:

# 701
Phloxx, подобна на арката на Svetlivv имаше в Лидъл, преди 2-3 седмици, за 20 лв. Чудех се дали да взема за розите ми пред оградата, ама ме спираше това, че някой може да ми ги вземе. Поразмислих и реших, че не са много 20 лв. за брой и ще го преживея, ако някой ми я вземе, ама в старозагорските лидъли са свършили. Мисля да звъня да попитам къде из страната има останали.
Миналата година купих две. Едната я сложих на две рози, орязах ги много и на пролет започнах да ги насочвам към арката. Розата вдясно много бавно расте, та още не е цъфнала и не се вижда на снимката.

Ето още рози от моите

Тази ми е една от парфюмните, които засадих през ноември. Беше тръгнала да цъфти, паднаха температурите и цветовете изсъхнаха. Та я чакам някой ден да цъфне. Сложих си я пред верандата да ми мирише. А мъжа ми всеки път като коси, мрънка че му пречела.

Тази си беше изправена, обаче имаше силен вятър преди няколко дена и клоните клюмнаха.

# 702
Мъжът ми на всяко косене ако не измърмори че нещо му пречи, ще се притесня че нещо не му е добре Joy
Имай предвид, че тези арки не са много стабилни. Имах подобна с роза и клематис от двете страни. Изкара 2-3 години, и едно лято падна с все огромните растения по нея, розата тъкмо беше нацъфтяла.

# 703
Може ли да дадете линк за фейс страниците, където се продават/разменят рози?
Аз съм в една, в която основно си показват розите.

# 704
dariVale, честита да ти е! Да те радва с обилен цъфтеж!
Всичко от Оакпланс ми е идвало добре опаковано и в чудесно състояние.

Ето линк към фейсбук групата. Големи полемики има днес с Недеви (Rozi Bg). Не знам какво става с тези хора, но май няма ден, в който да нямат пратка за спасяване или да обвиняват купувач, че твърденията му са неверни. Пълно е с коментари от хора, които казват, че са си сменили името и използват името на наистина добър разсадник, от който хората са много доволни.
https://www.facebook.com/groups/185621638760145

Общи условия

Активация на акаунт