Нашите цветя - обща тема 22

• 34 779
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Семеначета не се торят. Даже се сеят в по-бедна почва, за да израстнат дълбоки коренчета, чак при пикиране се слагат в наторена почва.

# 301
Явно съм ги изгорила с торта, както си мислех😔

# 302
Teddynm,
 тази саксийка с Дървото на живота ми е излишна ако искаш мога да ти я изпратя Simple Smile?

# 303
Виждали ли сте цъфнала сенсевиера? Аз за пръв път.
От една група във фейсбук.

Аз имам една в работата, наследена от колежка. Не мога да я понасям, но ми е жал да я изхвърля. Редовно забравям да я полея. Има много окаян вид и на пук на всичко взе че цъфна. А останалите цветя, дето ги дондуркам как ли не, не цъфтят и това е. това е, което е останало от цвета

# 304
Здравейте. Имам тази драцена, която беше в къщата на село, но я взехме в града. От както я преместихме и опадаха листата и в основата им беше омекнало. Казаха ми да я отрежа. Ами отрязах я, в началото малко, разклоненията ги бях оставила, но се сбръчках и беше хванало малко мухъл. Отрязах още, под разклоненията, четох че било хубаво да се капне восък. Ами не върви, даже най-малката сега като пипам стъблото е меко. Съвети какво да я правя и изобщо има ли спасение. Не ми се ще да я изхвърлям 😩

# 305
Ако може да качиш снимката като коментар, че трудно се вижда. По описание звучи като силно преполята. Засуши я. Мястото да не е на течение? Или студено?
Моят опит с драцените е, че обичат топличко, сухичко и да няма пряка слънчева светлина.

# 306
Според моя опит, има ли меко, то вече тази част си е отишла и вече не може да бъде спасена.
Ако донякъде все още е твърдо стеблото, отрежете до там и запечатайте с восък. Ще избият нови разклонения отстрани на запечатаното.
Драцената хич не обича вода. Полива се рядко и малко. Преполее ли се (а малко ѝ трябва да се случи това), стеблото става меко и изгнива.
И не обича пряка светлина. Вирее чудесно на сянка.

# 307
Малката пръчка е цялата мека. Другите ги отрязах наново последния път и сложих восък отгоре. Тази, на която оставих разклоненията са се сбръчкали. Голямата е тръгнала и тя да се бръчка. Има ли значение свещта за восъка? Само червена имах. Ако трябва ще взема друга и пак ще отрежа.

# 308
Момичета имам една нискостеблена сансавиера . Скоро е разсаждана , но я сложихме в голяма саксия . Според вас дали да не я прехвърля в по - малка . От около месец не е мръднала . Както сме я сели така си стои .

Според мен драцената е издала багажа . Много рядко да избие драцена . В кауфланд пускат на промоция по 5 6 7 лв . Аз се съмнявам да избие . Пробвайте да отрежете където е меко стеблото и оставете това което е твърдо защото рано или късно и то ще омекне . Останалото сложете във вода или в саксия .

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 12:38 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 309
  • Бургас
Драцената ми прилича на изсъхнала.

# 310
  • на кой му пука, майна
Преди няколко дни ви показах колко са хубави петуниите ми, е днес вече умират. Някой знае ли защо и какво не правя както трябва? Да ги чакам ли или да ги хвърлям?

Има ли лампа, която да ги осветява  ? В каква почва са сяти ? Колко често ги поливаш ?

Ето ги моите, които са садени на 10ти февруари:

А тези са разреждани миналата седмица от горната снимка:

А тези са садени самостоятелно пак на 10ти, но са от друга марка производител на семена:

Всички растат под лампа. Това е много важно условие, за да не се издължават. Твоите са издължени и крехки, защото търсят светлина. След покълването се поливат рядко.
Тези от първата снимка са засадени в кокосова почва.
Семената са на лактофол.

Садих семена петунии и на марката цветар...уж по скъпи, всяко семе е обвито, като в капсула. По 5бр. семена в пакетче. 3 пакета различни сортове петунии по 5 семена в пакет...общо 15 семена, които сях самостоятелно.  5 семена покълнаха от които само 3 се развиха добре...вижда се на последната снимка. Изключително недоволна съм от тази марка. Повече няма да купя !

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 18:53 от doniboni

# 311
Преди няколко дни ви показах колко са хубави петуниите ми, е днес вече умират. Някой знае ли защо и какво не правя както трябва? Да ги чакам ли или да ги хвърлям?

Има ли лампа, която да ги осветява  ? В каква почва са сяти ? Колко често ги поливаш ?

А тези са садени самостоятелно пак на 10ти, но са от друга марка производител на семена:

Всички растат под лампа. Това е много важно условие, за да не се издължават. Твоите са издължени и крехки, защото търсят светлина. След покълването се поливат рядко.
Мерси за изчерпателния отговор. Значи нямам шанс да отгледам петунии от семенца😒

# 312
  • на кой му пука, майна

Мерси за изчерпателния отговор. Значи нямам шанс да отгледам петунии от семенца😒

Не се отказвай ! Пикирай някой от тях....тези които ти се струват най-силни и ги зарий до листенцата. Сложи ги под лампа и поливай умерено. Ще тръгнат....не всички, но не пречи да пробваш !

# 313
Имаш шанс, но трябва да изчакаш според мен. Ето ги моите от миналата година, снимката е от 30 март. . Изглеждат като твоите, но накрая имах 3-4 сандъчета само с петунии и още няколко саксии, които цъфтяха до късно.
Ако искаш сега пробвай в една саксия да ръснеш семена. Оставия до прозореца и много не и обръщай внимание те сами ще се оправят🤭.

Дони, твоите са чудесни 😍. Каква лампа използваш ?

# 314
Ако не стане разсада на петунии, в началото на май си засей направо навън. Ще тръгнат със сигурност. Старите сортове се самозасяват и всяка година изкарват нови.
Няма да се отказваш! С проба-грешка се научава всичко. Аз колко разсад съм изтрепала, не е за разказване Grinning

Общи условия

Активация на акаунт