Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 43 248
  • 781
  •   1
Отговори
# 660
Drago, да, видях го  модел HBA573BS1, има го в момента в Емаг. Супер е за мен, само за избирателното долно печене се чудя - понякога го ползвам като пека определени неща, но моята фурна е толкова стара /пенсионерка Нарди/ Simple Smile  - сигурно сега липсата на долно печене се компенсира с другите програми на новите фурни. В чудене съм...
Виж редакцията на поста и другата фурна, ако е опция да се вдигне малко бюджета...

HBA573BS1, да.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 12:41 от drago_2008

# 661
Зависи какво печеш, но някои печива (главно тестени) може да изискват долно печене, макар и не през цялото време. Не се лишавай от основни режими на печене за сравнително малка разлика в цената, не си струва. Аз не бих взела вече фурна без пиролиза, казвала съм го неведнъж и не съм си променила становището. Може би чак при друга сходна технология, при която сама ще се чисти фурната. При пиролизата след края на почистването само забърсвам 1 кафяна лъжичка (долу горе толкова, че и по-малко) пепел от вътрешността и това е.     

# 662
  • до най-прекрасния мъж
И аз не бих спестила само долно. В някои модели се води Пица, но тогава работи и вентилатор. Моята я избирах да има и функция Пица, защото обичаме и само долно нагряване заради колбасите, че те пък не искат горен реотан и вентилатор. В общи линии Всеки луд с номерата си...

# 663
Електролукс имат модели с всички режими на печене, пиролиза, телескопични водачи, и плавно затваряне!

# 664
Е, да де, ама защо да се взима печка за 1000+ лв. която да се деформира при първата пиролиза, като има други марки с такива екстри, които са по-здрави?
Аз лично, пералня и сушилня може да взема Електролукс, но фурна никогаШ повече.

# 665
  • Пловдив
Взехме фурна и плот Индезит, почти "базов" модел /ако се ползва това понятие при тези уреди/, но пък не сме търсили нещо специално, не сме държали на функцията самостоятелно почистване. Двете неща ни дойдоха под 1000лв. Доволна съм, както се казва.

# 666
А ползваш ли ги вече? И как пече фурната?

# 667
И на мен ми е интересно как ще се представят уредите. Може да споделите по-натам.

Ама то под 1000 лв са и 400 и 999 лв.

Честито!

На моя приятелка с ограничен бюджет поръчахме тези от сделките за под 1000 лв, така че ще споделя отзиви и за тях. Тя пък искаше задължително екстри като пиролиза и плавно затваряне...

https://techmart.bg/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D … 20WS%20Q0530%20NE
и
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … -8660-IX/p/703004

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 09:10 от drago_2008

# 668
  • Пловдив
Тази вечер ще я пробваме и ще споделя как пече.

# 669
А аз мислех, че вече си опекла две-три питки и някоя и друга тава с бисквитки, щом писа, че си доволна Simple Smile  
Аз имам фурна и плот, но комшийката ще сменя и искаше бюджетна фурна, затова се заслушвам. Пиши, моля те, и дали лесно се обслужва, в смисъл да не е много сложно управлението, че комшийката е на близо 80 години.

# 670
  • Пловдив
Основно съм доволна, че е бюджетна. Почти не ползвам този уред - мъжът ми е човекът вкъщи ☺️
Според мен е супер лесно управлението /исках възможно най-опростен вариант/, имаше модел и с обикновени врътки копчета, а не такива прибиращи се.
Моделът ни е  INDESIT IFW 6841 JH IX

Плотът е INDESIT RI 360 C

Като в Техномаркет вчера хванахме последен ден намаление. Нашият уред вкъщи беше комбиниран и както момчето в магазина се изрази - морално остарял вид, вече не се произвеждали комбинирано.

# 671
  • София
Здравейте,
предстои ми закупуване на нова фурна за вграждане. Четох доста тук, но все пак да помоля по-вещите за препоръка на конкретен модел, като важните неща, които бих искала от фурната са:
- писна ми да чистя старата фурна, на всичкото отгоре е монтирана до стена /няма как вече да променя това/ и реално имам достъп само от едната страна. Четох, че най-добре е фурната да има пиролиза ако искам да избегна умопомрачителното търкане с какви ли не препарати;
- да има печене с вентилатор /моята фурна е много стара и няма такава екстра, може би сега вече всички имат?/;
- да има възможност за печене само отгоре, само отдолу и отгоре и отдолу /сигурно и това го има при всеки модел/;
- бюджетът 800-900 лв
Не търся друго конкретно или поне не се сещам за нещо специално, всички други функции биха били екстра.
Цветът също не ми е от значение.

Много, много благодаря, защото като че се обърках от толкова много информация.
Всъщност, трябва ми една сравнително обикновена фурна, която да има нормалните функционалности и да може да се почиства лесно Simple Smile

По вашия казус мога да кажа няколко неща. Първо, за по-лесно почистване може да се сваля вратата на фурната - веднъж като разберете как става, после е много лесно. Така ще може по-лесно да изчистите и самата врата, която дори и при моделите с пиролиза трябва да се чисти ръчно.

Второ, ако вземете броя години, който сте ползали старата си фурна, и разделите едни 100-200 лева разлика в цената, вероятно ще получите сума от порядъка на 10-тина лева. Това означава, че дори 100-200 лв изобщо не са голяма сума на фона на такава дългосрочна инвестиция.

Всъщност сделката е следната: давате 100-200 лв сега и спирате да чистите фурната през следващите поне 10 години. Кой би отказал такава оферта Simple Smile Вдигнете малко бюджета и си вземете Бош с пиролиза.

Ако сте бърза, може да грабнете тази, която иначе струва около 1400 лв, но сега е 1039 лв - има я в централния Технополис, в кв. Младост: https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG5780B0/p/650085

Ако не успеете, има други варианти, но този в момента е най-добър.

Трето, за 800-900 лв може да се намери фурна с пиролиза Електролукс, която не е никак лоша, но както стана дума по-горе, качеството и надеждността ѝ отстъпват на тези на Бош.

На последно място слагам варианта Бош с каталитично самопочистване, макар че лично аз при тази оферта бих го предпочела пред Електролукса: https://vimax.bg/index.php?route=product/product&product_id=4846 Тази фурна обикновено струва около и над 900 лв, така че офертата е наистина страхотна.

Все пак, горещо препоръчвам да си вземете HBG5780B0 за 1039 лв. Това е фурна №1 според авторитетни германски изпитатели, има хубав голям екран и много екстри, към които така ще привикнете, че след това няма да искате да се откажете. Освен това, тя може да поддържа точно определена температура с отклонение не повече от 1 градус, което е страхотно за втасване, водна баня и правене на шунка и други вкусотии (за последното питайте blue.angel).

# 672
На тази HBG5780B0 махат ли се водачите и скарата отвътре при чистене с пиролиза?
И какво е каталитично плюс хидролитично почистване?
Клип релси какво значи?
Слушам ви и чета описанията, ама като не знам кое какво е, пак тук питам😆

# 673
  • София
На тази HBG5780B0 махат ли се водачите и скарата отвътре при чистене с пиролиза?
И какво е каталитично плюс хидролитично почистване?
Клип релси какво значи?
Слушам ви и чета описанията, ама като не знам кое какво е, пак тук питам😆

Да, трябва да се махат. Само в серия 8 има модели (или всички са така, не съм сигурна), на които не се махат. На всеки модел това го пише в упътването. По принцип те са взаимозаменяеми и би могло да си купиш устойчиви на пиролиза странични носачи с телескопични водачи и да си ги сложиш на HBG5780B0.

„Хидролитично почистване“ = без самопочистване. Пишат го, за да изглежда, че има повече неща. На практика е някакво приспособление - при някои модели е вдлъбнатина на дъното, при някои има отделен малък нагревател, при някои има позиция на въртящото копче или отделен малък бутон. Всичко това са символични неща, които не струват много на производителя, но му дават основание да напише някакъв термин, който заблуждава, че е някаква алтернатива на каталитичното и пиролитичното самопочистване. Бош напоследък го представят като „помощ при почистване“, защото то е не повече от това - помага ТИ да почистиш, като размекне мазните  отлаганията по стените и дъното. Иначе, същото нещо човек може да направи във всяка фурна - да сложи малко вода в тавата, на дъното (при много модели то си е с вдлъбната форма) или в някакъв друг съд и да включи фурната докато водата се поизпари.

„Клип релси“ са вид телескопични водачи, които не са захванати трайно за страничните решетки (носачи), а могат да се откачат и закачат. Предимствата им са, че а) могат да се слагат на което искаш ниво; и б) могат да се добавят към фурна, която няма телескопични водачи, като направо се закачат на нейните носачи, защото другият вариант е да купиш нови цели носачи с трайно прикрепени телескопични водачи на 1, 2 или 3 нива. Също така, на странични носачи с фиксирани водачи може да се добавят и клип релси на някое от нивата, които нямат водачи.

# 674
Много благодаря!
Ще премисля тази
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bb1
Обаче тия иноксови лъскотии хич не ги искам, а другите от осма серия ми идват скъпи. Аз и без това до одеве имах един единствен критерий- как изглежда фурната и реших поне да се възпалолзвам от пиролизата. 😆То трябва и MW да сложа, не че много я ползвам, но ми допада да са в колоната две фурни. И като взема тази фурна, трябва и MW да е 8ма серия с тоя кръг, а те са 1000+.😳
Ужас, пак промених списъка😆

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 17:23 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт