Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 447
  • 290
  •   1
Отговори
# 150
Има и аптеки с по ограничено работно време, напр. само до обяд, или по 3 часа сутрин и следобед, и без събота и неделя, така че не е навсякъде лудница.

# 151
  • София
Има и аптеки с по ограничено работно време, напр. само до обяд, или по 3 часа сутрин и следобед, и без събота и неделя, така че не е навсякъде лудница.

В някое село, може би. В голям град дори да не работи в събота и неделя, не виждам как ще работи само до обяд.

# 152
Учудих се на въпроса, много студенти медицина доработват в аптеки, за да си помогнат с паричките, вечерни, съботно- неделни смени, нощем. Завършил медицина не е нужно задължително да специализира и работи като лекар и с пациенти. Има много опции за офис работа, с изключително добро заплащане, точно заради завършената медицина.
Би трябвало да 3ти курс да има ориентация в тази насока.
Лично за мен е безумно да се прекъсва, медицината ти дава стабилна работа, с високи доходи и без да си лекар! И ако прекъснеш..ще запишеш какво? Ако имаш конкретно желание, запиши и паралелно дистанционно..примерно УНСС, спокойно ще изкараш без да усетиш на фона на МУ.
Но всеки решава... но определено държи златен билет за доходи- пипане на хора и тн просто са нереални доводи.
Лекар, разбира се е главна цел на медиците в общия случай, но съвсем не единствената!
Още от сега може да стажуваш лятото във фарма компании и да си изкараш едни добри пари като студент. Много повече се ценят и търсят медици от фармац., точно защото не са много кадрите.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 10:14 от BrightT

# 153
  • София
Ахам, в Гърция.

# 154
  • Далечният изток
Аз съм 99% сигурна, че ако прекъсне медицината и запише нещо друго, един ден ще съжалява. Това образование дава толкова много възможности, колкото никоя друга специалност. И както и назад няколко пъти казаха - въобще не е задължително да се работи с пациенти.

# 155
Фарм. компании отдавна не търсят да наемат масово лекари за мед.представители и се ориентират към по-нискоквалифицирани кадри, защото лекарите се върнаха и връщат към практиката след години в търговската мрежа. За тези, които предлагат патология, образна диагностика и от рода, или пък работа като офисен планктон, защото нямало пациенти - можете да си запазите тези акъли за собствената челяд.

# 156
И за мен ще е по-лесно да се оставя на течението и да не се занимавам с кандидатстване и работа. Щом съм решила да пиша тук, значи наистина имам проблем. Не искам да се сещам за болниците, да не говорим да ходя пак. Успях да изкарам семестъра, защото на асистентите в отделенията не им пукаше за присъствие. Малко ли работа имат. Все пак си е отговорност на студента да се интересува и да ходи. Но по-нататък едва ли ще изкарам такъв късмет. За да стигна до някаква професия, различна от лекар, пак ще трябва да мина през болници, да имам практически изпити и след това дори може да ми се наложи и да практикувам като лекар. Да продължа медицина вече не ми е опция и в това отношение първоначалният въпрос на темата се изчерпа. Благодаря все пак, дадохте ми полезни съвети и насоки.

# 157
Фарм. компании отдавна не търсят да наемат масово лекари за мед.представители и се ориентират към по-нискоквалифицирани кадри, защото лекарите се върнаха и връщат към практиката след години в търговската мрежа. За тези, които предлагат патология, образна диагностика и от рода, или пък работа като офисен планктон, защото нямало пациенти - можете да си запазите тези акъли за собствената челяд.
Въобще не говоря за представители, обикалящи  кабинети. Има много другу RDS компании и отдели, в бранша съм.
Абсолютно отговорно казвам, че държи златен билет за бъдещето си. Вместо да се обяснява с баща си, който напълно я издържа явно, да почне да поработва някъде, дали за или без пари- друга тема.
Дори да следва класическия път, без поработване в отделение и контакти през времето, няма как след държавните да си намери място за специализация с едното искам.
допълвам се за ъкъла за челядта, че грубичко ми дойде. Благодаря ползвам го, включително за мен, дипломата ми и заплатата ми са в бранша, който е доста по-широк, отколкото явно мислите /никой дори не включва търговията/.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 14:34 от BrightT

# 158
Нека не си мерим билетите и браншовете, да не излезе, че златото е ниска топка.

# 159
Добре, де, радиологията е прекрасна ниша да не се занимаваш да преглеждаш, пипаш, че и да говориш кой знае колко с пациенти.

Мислила ли си за стратегии как може да превъзмогнеш отвращението си?

Аз също  смятам, че ще е много жалко да си прекъснеш следването, още повече, че си стигнала дотук.
Дадоха се чудесни съвети, важното е да отсееш важното за себе си и да си готова за конфронтацията с баща ти.
Въпреки че го смятам за циник и намирам мотивацията му гадна, мога да го разбера напълно, ако  кажеш, че прекъсваш.

# 160
Нека не си мерим билетите и браншовете, да не излезе, че златото е ниска топка.
Нищо не меря, нямам и желание- просто уточних, че не говоря за секретарки, координаторки, рецепционистки  по клиники или лаборанти образна диагностика. Продължавам да твърдя е такава диплома си е ключ за много врати.
Извън нашия спор, аз пък съм бруталист и малко не я разбирам тая работата- тати ме кара, аз му ям хлебчето 3г и страдам.
Според последния пост е решено прекъсване. Не ходи на упражнения, много добре, но защо не работи тогава?
Почва работа, кандидатства и готово. Или 3 + 5, ще учим 8г, лошия тати ще плаща.
А ние тука се изпокарахме помежду си..незнайно защо.
Дренче- мир предлагам Simple Smile, нищо не меря, просто малко се ядосах на обясненията и мрънкането. Все едно не е в един от най-престижните университети в БГ, а памук бере.

# 161
Какво би избрала или пренасочила, ако не беше баща ти?

# 162
  • София
Понякога да се заявим като отговорни и свободни пред родителите си, може да бъде далеч по-сложно психически от изясняването на желанията или реализацията им...

# 163
Значи, принципно да си ИТ може да е 10 неща, не е универсална професия и не е програмист, както повечето хора веднага решават.
Но е на светлинни години от медицина и фармация.

Извинете за тъпия въпрос, но хората които правят лекарства, работят там за Актавис примерно или Софарма не са ли фармацевти?

# 164
Значи, принципно да си ИТ може да е 10 неща, не е универсална професия и не е програмист, както повечето хора веднага решават.
Но е на светлинни години от медицина и фармация.

Извинете за тъпия въпрос, но хората които правят лекарства, работят там за Актавис примерно или Софарма не са ли фармацевти?

Ами в огромната  си част не са.  Актавис и подобните им в Бг правят генерици (молекули известни от 1000 години) т.е. фино  химично производсто. Трябват им  химици -  специалисти по синтез и анализ , трябват им инженери-химици, за да модулират производстовото в голям обем, трябват инженери електро- и машинен профил (токове, подемници,   специфична сигурност и подръжка), шлосери, оператори (обикновно среднисти).  Няма пречка фармацевт да работи за такава компания, но там рецептите са известни, по-интересни са химиците и инженерите, от които се очаква да контролират и интензифицират  производстовото.

Всичко, свързано с regulatory compliance обикновено са  химици и/или токсиколози (последните се *произвеждат* от химическите и биологическите направления).

Бизнес страната могат да са каквото се сетиш- обикновено от техническите клонове се може да се мине в *бизнеса*,  обратното е очевидно невъзможно.

В индустрията фармацевтите работят по-скоро развойна  работа в компании, които реално разработват нови лекарства и форми - Глаксо, Новартис, Санофи и т.н или разни старт-ъп.  Изключения винаги има, но те си остават  изключения.

Общи условия

Активация на акаунт