Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 425
  • 290
  •   1
Отговори
# 210
Нито е първата нито ще е последната следваща медицина, която не издържа като се стигне до практиките. Колко са припадали по моргите, или в спешното, че даже и работещи там администраторки знам. И прекъсват, като им стане ясно че нямат необходимите качества. Какво толкова сте се заяли от диваните?
Това е.
След като и се отдава ученето ще си намери друга сфера, а относно привикването със мръсотии, бебета и възрастни, или пък нещо друго, знаете че има хора които никога не свикват. Цял живот са така. И това го има, не е чудо невиждано.

# 211
А защо чака чак до 3 курс? От позицията на родител, издържащ студентка мога да си представя какви пари са инвестирали вашите в теб. А ти в средата на образованието решаваш, че те е гнус от пациентите. Съжалявам, но изобщо не съм склонна да те разбера и да адмирирам глезенето ти. Напусни, иди да работиш за МРЗ и върни похарчените по теб пари на баща ти. Така ми се струва, че е най справедливо.

# 212
Пари, пари, пари Rolling Eyes Какво като са "инвестирали" - родители са, това им е работата. Имали, дали. Своите мечти и планове са следвали, не нейните. Дай сега като са "инвестирали", цял живот да е като кукла на конци. Не знам защо всички я нападате, че не си е отстоявала мнението. Не всички деца си изживяват бунта навреме, някои никога не го постигат, сякаш не познавате хора по на 30-40 години, за които думата на мама или тате е закон. Момичето е младо, поосъзнало се е, как да знае ясно какво иска и накъде да тръгне, като досега не е имала и крачка встрани от свещения родителски план. Да прекъсва нежеланата специалност, да си хваща живота в ръце, и това е.
Колко хора познавам, които не харесват професиите и живота си, но понеже нямат чак такава осезаема непоносимост и отвращение, кретат криво ляво от понеделник до петък, отиват с нежелание всяка сутрин, мразят колегите и шефовете си, клиентите ги дразнят, работата им изпива силите. Не го пожелавам това никому, особено на млади хора, за които все още има шанс.
Напусни, иди да работиш за МРЗ и върни похарчените по теб пари на баща ти. Така ми се струва, че е най справедливо.
А баща и ще и върне ли изгубеното време докато е била дете, когато е трябвало да и бъде дадена възможност да намери себе си, да опитва от всичко- спорт, изкуства, математика, хуманитарни специалности? Да ходи на всякакви занимания, да експериментира? Ще и върне ли правото на ИЗБОР? Не е ли ролята на родителя да помогне на детето си да открие своите силни и слаби страни, да подкрепя развитието му там, накъдето има желание? Много грешна постановка е това. Нищо не му дължи.

# 213
А защо чака чак до 3 курс? От позицията на родител, издържащ студентка мога да си представя какви пари са инвестирали вашите в теб. А ти в средата на образованието решаваш, че те е гнус от пациентите. Съжалявам, но изобщо не съм склонна да те разбера и да адмирирам глезенето ти. Напусни, иди да работиш за МРЗ и върни похарчените по теб пари на баща ти. Така ми се струва, че е най справедливо.

А баш на място!

# 214
Чакала е, от една страна не е могла да откаже ( то и сега и е почти невъзможно ) от друга с надежди дано и хареса и да претръпне. Ама както се оказва по зле става и ще става.
Относно инвестициите - много родители инвестират с някакви надежди в децата си, не само в учене, а и спорт, бизнес и какво ли не, пък накрая резултатите могат да разбият всички предвиждания и вложения.

# 215
Е, то е ясно, защо е чакала до 3 курс, какво се правите и вие на интересни. Тя сама казва, че всеки път като каже, че не иска да става лекар баща и вдига скандали, а и няма явна подкрепа от майка си. Явно сега е набрала смелост. Или сега вече е станало съвсем непоносимо.
За мен странното, е че си стигнал до 3ти курс без проблеми и не искаш да завършиш. Аз, за себе си, лично такова нещо бих приела като грандиозен провал. Но това съм аз, а хората са различни.

И другото - има сериозен проблем с това, че ти е неприятно дори стандартно ръкостискане. И то по-сериозен от драмата с медицината. На това трябва да потърсиш решение.

# 216
Хората, които коментират в темата, повечето не работят в тази сфера и за повечето виждам, че е "Какво толкова, една работа ,завърши го, после ще го мислиш" , обаче реалността изобщо не е толкова лесна и приятна.
Да не кажа, че е и жестока в тежките отделения.
И не всички имат психика и възможност да понесат  тая реалност.

# 217
Първо трябва да го направя, за да го обявя. Иначе само си говоря. Не знам защо някои ме съветват: "не се лигави, завърши го, ама не искам да попадам на теб".

Много правилно си уловила същността на темата Simple Smile

Има хиляди други професии и ти си достатъчно млада, за да се ориентираш към някоя от тях, че и да я смениш един-два пъти.

# 218
Окончателно реших да не продължавам с медицината. Няма смисъл да се дискутира повече. Не съм готова да си посветя живота за такава професия и да нямам време за семейството ми. Предвид че не обичам да пипам хора, също не е много удачно. Знам, че не съм много нормална в това отношение. Дори и ръкостискания са ми неприятни. След болниците си миех ръцете по 5 пъти до лактите. Едва ли ще е много приятно и за пациентите да виждат, че лекарят е отвратен от тях и не иска да ги докосва,  все едно са прокажени.
За сега ще си потърся работа и с времето ще реша дали да следвам нещо.

Значи само да кажа. Запиши нещо задочно и вземи някаква диплома докато още не си си затрила навика да поемаш информация. Може другите да ме набият за това предложение:-), обаче аз твърде много възможности за работа и за добри пари съм изпуснала, понеже нямам висше. Не защото съм нямала умения за нещото или съм кандидатствала за шеф, а защото са имали изискване да си поне бакалавър, без значение по какво. Мои отдавнашни другарки едва избутаха по една екология и никога не са се занимавали с това, но се наместиха чудесно. Моя настояща приятелка изкара археология на 45, защото си беше заслужила шефска позиция, обаче без висше не можели да я повишат. След година-две ще ти е тъпо да кандидатстваш тепърва с по-младите, а може и да се залюбиш с някого и така да си останеш със средното. Ти пак ще постъпиш както решиш, но аз направо не мога да преглътна, че момиче с качества да влезе медицина ще отиде да работи продавачка или барманка. Почивката е едно и те разбирам, че я искаш, но времето минава и настройката ти да учиш ще замине по дяволите. Наистина разбирам, че си измъчена, но моля те да поразгледаш насам-натам дали няма да намериш специалност, която да не ти е много трудна и която да избуташ докато работиш. Сладко умно дете, не бива да оставаш без образование. Дано всичко ти се нареди все пак успешно, желая ти късмет!

# 219

А баш на място!

Баща и да не я е натискал, сега ще пие една студена вода. То затова не трябва да се налагаме на децата.

# 220
  • ЯМБОЛ
Дали когато го заяви в къщи и й посочат вратата няма да заобича медицината изведнъж?!Стоматолог съм с поти 50 г стаж.Не всички усти миришат на теменужки....

# 221
  • София
Дали когато го заяви в къщи и й посочат вратата няма да заобича медицината изведнъж?!Стоматолог съм с поти 50 г стаж.Не всички усти миришат на теменужки....
А бащата егоист кой ще го гледа на стари години, ако сега ѝ посочи вратата?

# 222
Да записва друго, ОК, но да си го финансира сама. Ако моя дъщеря ми сервира такова решение(след като са похарчени един куп пари) ще я пратя да работи и сама да сбъдва мечтите си. Уважавам правото на личен избор и т.н, но нека да не е за моя сметка.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 16:54 от мекичка*

# 223
Ако и посочат вратата, значи нещо генерално им куца като родители.
Наистина ме изненадвате, във всички други теми адмирирате човек да се противопоставя на родителите си, да порасне и прочие, а сега момичето против волята си трябва да се гърчи по време на следваннето и дори цял живот за чужд хатър.

И после, ама то от това лекар не става. Кой знае колко още са завършили за престиж, от родителски натиск и амбиции и погрешна представа какъв трябва да е един лекар. Това е тежка професия и много отговорна, дори едно джи пи, дато тука ги изкарахте че само кръстят крак въз крак, са по цял ден на конвейер и на косъм да уморят някого.

Да записва друго, ОК, но да си го финансира сама. Ако моя дъщеря ми сервира такава дилема, ще я пратя да работи и сама да сбъдва мечтите си.

Е защо? Нищо подобно няма да направиш. Simple Smile

# 224
  • София
Нежеланието за ръкостискане е основен симптом за ОКР. Но това се учи чааак по психиатрия 😀
П. С. Далеч съм от мисълта за каквото и да е твърдение. 😀 Просто асоциативно отбелязвам.

Общи условия

Активация на акаунт