От Великобритания до България – превоз и закупуване на поръчките ни – 25

• 58 482
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Доколкото аз разбирам имейла, казват, че дори да се наложи обмитяване при влизането в България, фирмата ще поеме митата, няма да ги платим ние. А вероятно сумите на стоките са нужни именно за да се изчисли митото.
Възможно е също да искат да знаят какво точно има във всяка пратка, за да могат да реагират при евентуална комуникация с австрийците.

# 241
Здравейте, как се свързвате с uk dostavka? На телефон отговарят ли и на кой Thinking
Имам пратка, която чакам близо два месеца, навярно е била на граница с онзи проблемен курс, който по-назад обсъждахте. А от 24.08 пише “разтоварена в БГ” , но така и няма развитие след това. Единствено досега са ми отговорили в месинджър, на въпроса Защо толкова време седи разтоварена и не идва към Пловдив за получаване, отговориха ме ще се консултират с колегите и вече седмица чакам да се консултират.
Ако отида на място в пловдивския офис, какво да направя, момичето не е виновно че да се ядосам на нея. Яд ме е, защото пратката е скъпа, въпреки това би теябвало да е опакована в кутия на Аргос или някакво кашонче, тоест не би трябвало да се вижда какво има вътре? Пратката е новия сешоар на dyson за изправяне, има ли вариант да е случайно “изгубена”, вече не знам какво да правя, за първи път ми се случва с тях.
Преди време при проблеми отговаряха на Viber от софийския офис. Опитайте, нищо не губите

# 242
От доста време не бях поръчвала до ГГБГ, но днес пуснах една поръчка от английски Амазон. Видях, че имат промени в сайта (не съм поръчвала над 2 години с тях), има ли някаква промяна? Трябва ли да регистрирам поръчката някъде или само чакам да пристигне и евентуално да ми пратят мейл, че са я получили при тях и снимка на пакета?

# 243
  • софия
Дано тази седмица има развитие с този велик курс  на ГГБГ, предвид това че става месец от задържането на камиона.
Аз съм от доволните техни клиенти, но честно казано, обмислям дали да не ги сменя.
Притеснява ме това, че според една от версиите за проблема е, че някой конкурент ги е "натопил"!
Обаче, ако това е вярно, какво му пречи да подава такива сигнали... примерно всеки месец, докато им разбие бизнеса!
И дали това  ще е прецедент само с английския адрес?
.

# 244
Да, защото другите държави не подлежат на заплащане на митни сборове. Каквото те до момента са правили “между капките”.
Не вярвам да е такава причината някой да пуска сигнал, просто къса клечка, контрола е на случаен принцип

# 245
Има ли в темата някой,оставил в офис на UK Dostavka пратка за БГ в дните 1-4 септември и да я е получил? На 3.09.оставена пратка в Лондон,все още  не съм получила и нещо ме мотаят по телефона.

# 246
За мен е доста странно, че точно австрийската митница проверява. Не българската, не английската…
Има поне 4-5 посредника, всеки с ежеседмичен камион, всеки път минава ок - явно не е нещо незаконно, но точно сега това се случва и то точно на австрийската митница, която няма никакво отношение по въпроса.

# 247
  • софия
Точно това ми е необяснимо. Та нали са транзит, каквото и да превозват, просто минава и заминава... Да е бг, разбирам...

# 248
Точно това ми е необяснимо. Та нали са транзит, каквото и да превозват, просто минава и заминава... Да е бг, разбирам...
Всяка държава има право да провери какво минава през нейната територия, дори да е от ЕС до ЕС, така че австрийците са си в правото. Колко наркотици са откривали нашите митничари на българската граница в тайници на тирове, които идват примерно от Азербайджан за Германия?

# 249
  • софия
По принцип имат право,но не ги интересува много много.
А колко не са откривали точно. пък нашите... ?Да не отваряме тема какво друго не откриват! Stuck Out Tongue Winking Eye
Все си мисля че е сигнал от конкурент и заради това огромно забавяне. Чак цял месец проверка.. Не е нормално в никой случай.

# 250
а може ли някой да ми каже, тия "30 дена", за които всички тука говорите от къде точно идват, щото аз изчетох редица Австрийски Митнически сайтове и дори цялата Митническа Регулация на ЕС (която предполагам е за Шенгенски държави като Австрия):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52023PC0258

и такъв срок - не намирам - намирам, че до 30 дена след Решението на Митницата, в случая предполагам решението е "задържане", трябва да дадеш допълнителни документи, с които да оспориш Решението. още по-лошото дори - пише, че след изтичане на 30 дена всички документи - се считат за невалидни (ако го разбирам правилно, щото не съм юрист).

[UPDATE]

а в този Документ (който е Наръчникът, в българска терминология предполагам аналог на "Правилник за прилагане на Закона за Митниците") и който е изрично за Внос на стоки от Не-ЕС държава (то и на други реално няма, щото ЕС стоки - нямат внос - те минават без митница):

https://taxation-customs.ec.europa.eu/system/files/2023-11/Guida … to%20the%20EU.pdf

дори "30 days" на търсене - не се среща, има "90 дена" и не е добре - пише, че задържането е до 90 дена, ето Ви и точният цитат:

Цитат
Temporary storage refers to a legal situation applicable to non-Union goods that are stored under customs supervision. It starts from the time of the presentation of goods to customs and could last up to no more than 90 days. At the latest at the presentation of the goods to customs a temporary storage declaration (TSD) is to be lodged. A breach of this obligation may incur a customs debt for non-compliance.

а след тия 90 дена, ако Казусът още не е решен, трябва Сключване на договор и още плащане за Продължително Съхранение над 90 дена или Унищожаване на Стоката.

[UPDATE2] Допълнително имаме:

https://www.ggbg.bg/bg/termsandconditions/

и по-точно:
Цитат
2.1.10. В случай, че Дружеството не може да изпълни заявка поради собствена вина, Дружеството се задължава да уведоми Потребителя за това и да възстанови платените от него суми, ако има такива, в срок до 14 дни от датата, на която Дружеството е следвало да изпълни задължението си по договора.

Курс 1348 трябваше да пристигне до 18.08, т.е. вече много отдавна тези 14 дена - минаха (което е около началото на Септември)! разбира се, прояваме разбиране (за момента) като безпрецедентна ситуация и чакаме, но въпросът е до кога точно чакаме - щото срок - не ни се дава...

Цитат
2.2.10. При загуба или повреждане на стока от страна на Дружеството, същият се задължава да изплати на Потребителя сумата, заплатена към изпращача или продавача на стоката, при условие, че е налице удостоверение за доставяне/получаване на стоката на адрес на Дружеството. Удостоверяването се извършва чрез проверка на доставката с номер за проследяване на стоката в системата на оператор на услугата за доставка, както и чрез получено уведомление от Потребителя за получена негова Пратка в склад на Дружеството.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 16:41 от Stefan Dimitrov 729516

# 251
Не разбрах много аз защо ще предоставяме документи за съдържанието на пратките.Те като ще проверяват няма ли да ги отварят?Ако ли не аз не разбирам кой превозвач осигуряващ услуга като тази ще е ок да плати митото и ддс-то.Аз имам 2 големи пратки с ценни неща и не вярвам някой да иска да даде 1000-1500лв за мен.
И като цяло вече 6 седмици ми се вижда нормално само за българска институция.

# 252
Защото най -честия вид контрол, който се практикува е документалния. Ако в тоя камион има към 1000 пратки, те няма да проверяват едно по едно кутийките, а ще проверят колко е ощетен бюджета с неплащането на митни сборове, демек контрабанда

# 253
Пратка, на която на пакета от Амазон пише 249 g, GGBG са ми я измерили 1.050 ... Много ме дразнят. Само да не забравя като дойде да си го измеря и аз тоя пакет и ще им пратя. Не че ще се трогнат, ама да се успокоя...

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 08:16 от tooclose

# 254
Пратка, на която на пакета от Амазон пише 249 g, GGBG са ми я измерили 1.050 ... Много ме дразнят. Само да не забравя като дойде да си го измеря и аз тоя пакет и ще им пратя. Не че ще се трогнат, ама да се успокоя...
На мен няколко пъти ми надписваха килограми, но аз всеки път снимах пратките още в Еконт, на кантара пред свидетели. 😉 И всеки път ми връщаха пари, обаче накрая ми писна да се разправям, а и курсовете им винаги се бавеха много и спрях да ги ползвам. И добре, че!

Общи условия

Активация на акаунт