Любители на котки - Тема 191

• 26 556
  • 771
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Louren, да не се е пъхал някъде из абонатните станции, за да се топли и да е изгорена козинката - ако е опадала само опърлената част, би изглеждало като подстригано.
А може да се е топлил върху горещ мотор на кола. Преди няколко години един след друг няколко котарака бяха с изгорени уши. Пак беше през зимата. Първо си помислихме, че се е появил някой изверг в квартала, но после съседка, която е доста опитна с бездомните котки, каза, че най-вероятно е от топли коли, в които се крият.

Това масло от сьомга как се дава? Храната ли се полива? Преди 2 дни реших, че ще им дам ветомюн, за да им подсиля малко имунитета. Имам цяла опаковка, а напоследък все някой киха или покашля. Лакомията Рижко се уреди с тройна доза за сметка на Преслава и Киро. Joy Невъзможно е да се справя! Щом е храна, избутва всички наред. Още не е изял неговата порция, а подхваща купичките на другите.

# 166
Бездомните котки май са свикнали с живота на свобода и май не им е толкова студено колкото ние си мислим.
Моя единия въпреки студа иска да е вън. Влиза вътре стои малко и си иска вън. Часове наред го няма, като се върне и го погалиш е леден. Яде, ако ще яде, стои малко и пак иска вън да ходи.

Обаче е много интересен казуса с това коте  как си е изгубил козина. Според мен не е от човек. Няма да разреши и домашна котка от шума на машинка ще полудее, какво остава за дива.

В храната им се слага, да. На това май пишеше 3 помни за 10кг. Аз мисля да им слагаме по една, ако не им хареса в храната пак със спринцовки директно в устата. И аз искам да ги подсиля малко и нещо май им падат повече косми.

# 167
Mомичета, не пиша вече много тук, защото знам, че маса хора дразня.
Но вярвам, че все от някого ще получа отговор на въпросът ми.
Ако си спомняте котето ми беше със запек. Водих при много добър ехографист/ рентгенолог.
На прегледа се установи забавена перисталтика и наличие на повече фекалии в червата, но слава на Бога, няма мегаколон (дано се пише така).
Лекарката каза да даваме лактулоза няколко дни и тя действително отделяше двойно повече изпражнения. Днешното беше без слабително и в точното време.
Сега към въпроса. От 5-6 дни съм и посадила тревичка и вече доста добре е избуяла и става за хапване. Та, наблюдавам интерес на Кити към тревичката, вече три пъти (за два дни си попасе малко) . Знам митът, че котетата ядат трева като ги боли стомах, но дали трябва да ме претеснява нещо? В английски източници четох, че помага перисталтиката и че е дори полезна като цяло.
Въпросът ми е към тези от Вас, които нямат проблем да споделят дали вашите опашатковци посягат към тривичката и дали това е нещо на което трябва да обърна внимание?

# 168
  • София
Блеки си хрупа редовно трева навън в двора, но посадена в купичка не иска.
Щом я хрупат, значи им е необходима. И аз знам, че е полезна.
Щом и харесва не виждам проблем да даваш.

# 169
За котето с обръснатата козина - да не би някой да го е водил на ветеринар и да са го гледали на ехограф?

И моя сивия котарак обича трева, пролет и лято му набирам от поляната и му нося, умира си да пасе.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 21:14 от Vanne

# 170
Моите и двете обичат трева. Посяла съм им в една голяма саксия и те ходят по няколко пъти на ден и хрупат. Не е проблем.

# 171
  • София
Аз до сега не съм купувало,но ще купя да видя дали ще пасе😆
Бях питала преди няколко дни дали има друга котка на която се налага да се използва инхалатор? Изи има проблем,ако помните съм ви казвала преди време. Започва да кашля и и бият инжекция с кортикостероид вече всеки месец.По препоръка на ветеринарката купих инхалатор за животни. Каза,че ще е по безвредно с него отколкото с инжекция.

# 172
Надявам се да помогне и за подобряването на перисталтиката.
Докторката твърди, че и на младо коте може да се забави, не страдат само по-възрастните.
Проблемът е, че сме ограничени от към лечението на запек- тя отказва да яде всичко специализирано- било то под формата на пауч, за гранули да не говорим. Единствено лактулоза и това е!
Също ме посъветваха сварена тиква в пауча да добавя, ама тя като, че ли усети и отказа да яде....
Не е спряла да ме тревожи, даже рентгеновата снимка за второ мнение дадох - 50лв.
Някои доктори са просто кожодери, на човек не биха искали за второ мнение толкова. И то без преглед само качен файл по пощата. Бях потресена, но чинно си платих по банков път да не вземат да ме "кълнат" до девето коляно, че съм им взема от ценното време - 2 мин работа.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 21:35 от kitty007

# 173
Ами нали е "трева за котки"? Целулозата подпомага перисталтиката, за да изхвърлят (ако има) събрани топки козина. Щом е забавена перисталтиката - повече течности. Не знам доколко би било полезно да накапваш по малко зехтин в-у храната - действа разпускащо.

Започна пролетната смяна на кожуха. У нас всичко е в пух. Видях на Мъри местенцето - също окосмено. Поръчах похвалената от Ред четка - дано помогне, че ме е срам да ходя с полепнали косми (при нас куча пътува с колата и няма спасение - и в перфектен вид да тръгна, пристигам с полепнали косми).

# 174
  • До хладилника, който обичам
Със стара (или нова, ако не ви е жал) Tangle teezer човешка четка също се решат чудесно и не ги скубе като фурминатора. Новата дойде и с лятна козина още, но Цура като сменя е някакъв кошмар, всички ходим като Йети полепени с бели косми. Държа лепки за дрехи до всички врати. Сега ѝ е първа зима като възрастна котка и има разкошен супер дебел кожух, не ми се мисли какво ще е, като почне да го сменя.

# 175
  • София
Димяни, миналата седмица се наложи да правим инхалации на Блеки. Първите 2 ги правиха в клиниката, после ни дадоха спринцовки (пулмикорт и още нещо във физиологичен разтвор- 5 мл).
В клиниката не видях какъв е инхалатора, но не мисля, че се различаваше от моя.
Сложихме кот в клетката,  прикрепихме накрайника за гърло към решетката с лейкопласт и покрихме плътно с голяма хавлиена кърпа.

Процедурата трае около 15 минути.

# 176
  • София
AnyHr, благодря ти за отговора! 🌷
Този инхалатор ,който купих е ръчен ,като тези за астматици.

Към него се прибавя патрона с лекарство.

# 177
  • София
AnyHr, благодря ти за отговора! 🌷
Този инхалатор ,който купих е ръчен ,като тези за астматици.
Към него се прибавя патрона с лекарство.

И това се слага на муцунката на котето?

# 178
  • София
Да, впръсква се след това лекарството и трябва да се задържи на муцунката около 30 сек. Въобще не знам как ще се справя, но за нейно добро ще се мъчим някак.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 08:31 от ♥ Димяни ♥

# 179
Може да опиташ както Ани е писала, под кърпа с котето в клетката?

Общи условия

Активация на акаунт