Петокласници-2023/2024-2 тема

• 31 291
  • 798
  •   1
Отговори
# 690
  • София
А при нас като изходното по БЕЛ е на 12ти, а?😆🍀 По география го изпитвали за 6 за годината при 5 първия срок; разправя ми, че го оформили с 6, но Школо нищо не е потвърдило засега.
Този път ще отида да гласувам само защото, ако не отида няма да мога да се понасям после. На балотажа Радев/Герджиков отидох само, за да отбележа, че не подкрепям никого. Отвратена и бе-ем-вена съм и добре, че продават узо и днес.
Страхотно креативни натури има в темата, браво за вдъхновението и стиховете!

# 691
Фортуна, много ми хареса идеята изходното ниво направо да се зачита и за входно!

Днес моят човек почете малко от Малкия принц. Идеята ми е всяка книга да го карам да започне от начало, а ако не върви - да минава направо на главите от Радел 1 на списъка (задължителните).
Акцент мисля да поставим на разказите и стихотворенията от българските автори.
Той видя чрез писмените изпитвания по български език колко е важно доброто познаване на съдържанието, така че дано си е направил извод.

И да ви кажа още една смешка по оста избори - 5 клас:

-Защо на пети клас няма да дават хартиени свидетелства за завършен клас?

-Защото цялата хартия отива за печат на бюлетините.
😀😀😀

# 692
При нас вече са оформени и във вторник връщат учебниците. После какво ще правят не знам.
Иначе очаквах 4 по физическо, но госпожата ѝ писала една 6 и я оформила 5, така че завърши с три петици.

# 693
  • shumen
Моя по Изобразително ще е с 5 за срока.По Физическо и Технологии ще е с 6.
Мишленце,аз мисля да започне моя да чете под игото цялото,но ако нещо не потръгне да прочете само главите,който ще учат.За Ян Бибиян,ако я имат в списъка не мисля,че ще му е интересна.

# 694
  • там където има винаги вятър
Свърши 5 клас за внучката. Вторник и сряда само, връщане на учебниците. В четвъртък имат концерт - майка ѝ ще я освободи - за пръв път ще ползват тия дни. В петък и събота са във Варна  на екскурзия.

Какъв Ян Бибиян? Има го в списъка на бъдещата четвъртокласничка.
Купила съм христоматията по литература за 6 клас - няма такова нещо.

# 695
В препоръчителния списък е "Ян Бибиян".

# 696
  • София
Мама Яси ме подсети, и аз ще взема христоматия. Щерката хич я няма по четенето, еле пък на дълги текстове (има лека форма на дислексия) и мисля, че така ще и е по-лесно. Или пак ще пусна сторитела....Ние още не сме приключили, щели да ги оформят по БЕ и по МАТ. По другите е оформена.

# 697
  • shumen
И в нашата христоматия няма Ян Бибиян.
Ние имаме на Йовков и Елин Пелин разказите и на Бранислав Нушич Автобиография вкъщи и ще започне с някоя от тях,ако ги има в списъка.Ще трябва да чете,че ще пише и читателски дневник.
Започнаха да им пишат срочни и годишни оценки.Първата е по ЧП.Там за срока и за годината е с 6,което ме радва,а първият е с 5.

# 698
  • там където има винаги вятър
В препоръчителния списък е "Ян Бибиян".
Че не съм в час, не съм - нали не е при мен детето. Но защо го има в списъка, при положение че няма да се учи? Wink Би трябвало христоматията да е вярна.
Изнамерих и разпечатах части от: Бранислав Нушич Автобиография и "Моето семейство и други животни" на Джералд Даръл - интересни ми се видяха.

Българските автори ги имаме, Малкият принц - не.
Не обичам фантастика, било книги, било филми. Виж Вазов и Ботев са друга работа - за ужас на някой майки, които не харесваха Хайдути Satisfied Няма значение от поколенията - всеки си има вкус Hands Plus1 Поне сега децата не пишат за "какво е искал да каже поета с думите..." ,но пък не харесвам тези тестове за изпитване по разказвателните предмети. Каква съм аз...има толкова  "умни глави" в МОН. Мине се не мине време и хоп - нови умници Rage

# 699
mama iasi , ние имаме два списъка - един задължителен и един препоръчителен. За втория учителката е писала, че ако искат могат да прочетат произведенията, за да си обогатят речника, за да се запознаят и с други произведения на изучаваните автори.
Моята дъщеря реши да прочете "Ян Бибиян". Казва, че и ' е интересно.
В задължителната литература имат "Малкият принц".
"Моето семейство и други животни" на Даръл прочетох за първи път преди 4-5 години. Хареса ми, но има доста описания, малко бавно се чете.

Наистина добре, че вече го няма това  "какво искал да каже авторът" 😃.
И аз като теб не харесвам тестовете по разказвателните предмети.

# 700
  • shumen
И аз не харесвам тестовете по разказвателните предмети.
Моето семейство и други животни го чете след 3 клас мисля моя,но не му беше много интересно.Сега пак ще го прочете,за да си го припомни.

# 701
Какъв е смисълът да се дават едни и същи книги през година? И “Ян Бибиян”, и “Моето семейство и други животни” ги имаше в списъците от предните 2 -3 години.

Има екранизация по книгите на Даръл. Наборката ги хареса.

Какво четат децата извън задължителната литература, защото моето май зацикли? Изчете Хари Потър, всичко на Риърдън, гръцките митове и легенди ги препрочете, няколко книги на Патрик Нес и четирите Игрите на глада. Сега не може да си намери нещо, което да й харесва. Задаваше въпроси за ситуацията с авто-американците в Щатите и й дадох “Чичо Томовата Колиба”. Интересна й е, но виждам, че бавно й върви. Не знам какво да й предлагам.

# 702
  • Варна
Сто пъти предпочитам тест по разказвателен предмет, отколкото да се наизустява и развива информация. Най-малкото ако имаш представа отговорите в теста могат да те подсетят. Иначе забиваш и до там. Виж, много против изходни нива по разказвателните. Тоя огромен обем да се помни цяла година... Синът ми вика "по-лошото е, че в 6 клас ще имаме и входно на същия материал" Crazy

# 703
  • shumen
На тест играят на тото.
Диавена,моя не чете нищо през учебната година.То и време няма от учене и извънкласни дейности.
За учебниците сега класната писа,че на 13 ще се събират.Казах на моя да ги оставя в училище с това,с което са приключили и да си разчисти шкафа,но ще видя довечера доколко е свършил заръките ми.

# 704
Ние още нямаме официални списъци за четене, но купих христоматията. Повечето книги ги имаме вкъщи, а "Моето семейство и други животни" я е чела преди няколко години. Много я беше харесала, дори разправяше, че иска да ходи да живее на Корфу.

Моята дъщеря доста чете, много поредици е захванала. Сега паралелно чете "Деца на гората", "Последните деца на земята", "Семейство Болд", "Нощта, която заседнахме в приказка" - наскро взехме последните книги от тях. Взех ѝ също така "Пътят на подправките" (мисля, че ще ѝ хареса), и една нова поредица за "Шапкарите".
Отделно други поредици, които следи са: "Сърцебиене", "Малки легенди", "Любов, захар и магия", "Планината на драконите", "Магическата аптека", "Невърмур". Книги, които също хареса последната година са: "Облачна магия", "Търсачите на звънчета", "Полунощният час", "Приказка за долната земя", "Бягството от библиотеката на господин Лимончело". Други поредици, които чакат вкъщи да им дойде ред, са за "Кало змея" и "Училище за добро и зло".
Има и такива, които взима от библиотеката, но тях не ги следя кои са.

Общи условия

Активация на акаунт