Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 042
  • 629
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте!
Аз пак се включвам относно квартирите в Кортрейк. До миналата седмица в сайта на Kotwest беше пълно с обяви, но пък 2025-2026 не беше "отоворена". От вчера почти нищо не е останало - сякаш за една нощ всичко е заето. Свързахме се с едни представители, които явно менажират 4-5 резиденции. На техния сайт и на Kotwest стаите са уж свободни, а по телефона казват, че от 20.02. ще се знае дали изобщо ще има нещо свободно, ако случайно някой напусне квартирата си. Реално само те в момента стоят на пазара, но излиза че не са свободни. На другия сайт Diddit, има някоя и друга свободна стая и отговорът днес беше, че е свободна до края на август. Изобщо - пълна лудница! Подозирам, че обявите са изтеглени от страницата, т.к. още не са се договорили с настоящите наематели, но лекинко взе да ме втриса дали ще успеем да се закачим някъде. Вярно е, че мойта щерка иска самостоятелна баня и тоалетна, но накрая може да й се наложи да вземе каквото има. Всъщност искам да попитам миналите по този път - вярно ли ми е предчувтсвието, че временно няма обяви и как изобщо процедират тия хора - до кога, примерно, договарят със сегашните си наематели и после да пуснат истински свободното?
Дълго се получи Sad Ще съм благодарна на всеки съвет и опит.
Хубав ден на всички!

# 406
Здравейте!
Аз пак се включвам относно квартирите в Кортрейк. До миналата седмица в сайта на Kotwest беше пълно с обяви, но пък 2025-2026 не беше "отоворена". От вчера почти нищо не е останало - сякаш за една нощ всичко е заето. Свързахме се с едни представители, които явно менажират 4-5 резиденции. На техния сайт и на Kotwest стаите са уж свободни, а по телефона казват, че от 20.02. ще се знае дали изобщо ще има нещо свободно, ако случайно някой напусне квартирата си. Реално само те в момента стоят на пазара, но излиза че не са свободни. На другия сайт Diddit, има някоя и друга свободна стая и отговорът днес беше, че е свободна до края на август. Изобщо - пълна лудница! Подозирам, че обявите са изтеглени от страницата, т.к. още не са се договорили с настоящите наематели, но лекинко взе да ме втриса дали ще успеем да се закачим някъде. Вярно е, че мойта щерка иска самостоятелна баня и тоалетна, но накрая може да й се наложи да вземе каквото има. Всъщност искам да попитам миналите по този път - вярно ли ми е предчувтсвието, че временно няма обяви и как изобщо процедират тия хора - до кога, примерно, договарят със сегашните си наематели и после да пуснат истински свободното?
Дълго се получи Sad Ще съм благодарна на всеки съвет и опит.
Хубав ден на всички!
Нашата дъщеря писа, че търси стая на сайтовете на общежитията в Кортрейк и те й пращаха свободни, когато излезе някоя, но не веднага, минаха 2-3 седмици, докато отговорят. Тя си хареса една, но договора се забави, та се бяхме притеснили. Писа няколко пъти да пита за договора, накрая ни го изпратиха. Да знаете, че бавно отговарят, май така си работят, не бързат.

# 407
Благодаря УИНКС БЛУМ! Надявам се на 20.02. като им се обадим отново на тези, които избрахме, да има поне една свободна стая в техните резиденции. Просто не мога да разбера как за един ден всичко изчезна и кога договарят с текущите наематели.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 15:52 от T04itsa

# 408
Благодаря УНИК БЛУМ! Надявам се на 20.02. като им се обадим отново на тези, които избрахме, да има поне една свободна стая в техните резиденции. Просто не мога да разбера как за един ден всичко изчезна и кога договарят с текущите наематели.
Не знам и аз. Тя се оправяше. Но знам, че им писа, че търси стая и се притесняваше, че не й отговарят.Отговориха й след няколко седмици и от двата сайта, като и предложиха стаи. Тя беше уточнила, че търси със самостоятелна баня и тоалетна. Впрочем сега няколко нейни приятелки ще се местят в други общежития. Та да вземе каквото й предложат, а за втората година може да си намери на място нещо по-добро и да се премести.

# 409
УИНКС БЛУМ, ако е удобно и когато е възможно, може ли да попитате дъщеря си, до коя дата са й казали, че трябва да потвърди оставането си в настоящата квартира за следващата учебна година? Това би ме ориентирало откога да очаквам реално свободни стаи. Благодаря за всяка информация!

# 410
  • Sofia
T04itsa, не се паникьосвай още, твърде е рано. Ние започнахме доста късно с търсенето и пак намерихме стая на ок цена. По-късно имаше и други, но клоняха вече към 500 и повече евро. Гледахме само с баня и тоалетна.
Иначе наистина бавничко отговарят и може би трябва малко да ги ръчка човек.

# 411
  • София
Здравейте!

Включвам се и аз в тази тема, макар дъщеря ми да е едва 10 клас. Засега споделя, че има желание да учи архитектура. В България вариант е само УАСГ, но има желание и за университет в чужбина. Разглеждайки университетите в Белгия се е спря на КУ Льовен. Регистрира се в уебинар на Интеграл за разяснения за кандидатстване във Франция и Белгия, но повече разяснения за архитектура  имаше за френските университети. Тя е интроверт и обяснението, че приемът ще бъде с интервю я отказа от кандидастване във Франция (макар че учи във френска гимназия и езиковата подготовка е отлична). Консултантът така и не обясни спецификата за кандидатстване в тази специалност в Белгия, а на отправен е-мейл не отговори.

Моля, ако има запознати с кандидатстване за архитектура в Белгия да споделите как се случват нещата. Най-вече дали има изисквания за задължителен хорариум по определен предмет, тъй като предстои избор на профили. Засега везните натежават към математика и ИТ, но ако се изисква физика или химия не е късно да замени ИТ с някой от нези два предмета. Признавам, че не сме чели подробно в сайта на университета, но ще съм благодарна, ако някой сподели "от първа ръка" опит.

Приятен ден!

# 412
T04itsa, не се паникьосвай още, твърде е рано. Ние започнахме доста късно с търсенето и пак намерихме стая на ок цена. По-късно имаше и други, но клоняха вече към 500 и повече евро. Гледахме само с баня и тоалетна.
Иначе наистина бавничко отговарят и може би трябва малко да ги ръчка човек.

Благодаря за подкрепата! Телефонен терор мисля да им приложим Simple Smile

# 413
Здравейте, дъщеря ми кандидатства в Томас мор, Мехелен, специалност Международна журналистика. Получихме имейл за потвърждение, в който казват, че ще се свържат с нас до 1-2 седмици за резултата. Минаха 2 седмици и нещо, но все още не сме получили имейл. Има ли някой кандидатствал там да е получил отговор? Блаходаря! Simple Smile

# 414
  • София
Здравейте,
Радвам се, че ви открих.
Дъщеря ми я одобриха по Eразъм за KDG Antwerp. Тя учи в Бреда и се чудим дали да остане в квартирата си там и да пътува. Затова гледам картите за отстъпка при  пътуване с влак. Виждам, че има например "Студентски Multi Roosendaal", но не мога да се ориентирам каква е цената. Може ли да ме насочите?
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 415
Здравейте! Изчитайки отново цялата тема Simple Smile , виждам че наемодателите изискват сметка с периодично плащане, поради което възнамерям да се пробвам дистанционно да открия сметка там. Бихте ли ми казали вашите деца ви кои банки на територията на Белгия ползват (в частност Кортрейк) ?

# 416
  • София
Моето момче ползва ING , но не съм сигурна, че без адресна регистрация и удостоверение за записан студент ще можете да откриете сметка в белгийска банка!

# 417
  • София
Аз плащам от моя сметка в България. Тя няма сметка там.

Имам въпрос за здравна осигуровка. Къде може да си направи здравна застраховка или да се регистрира някъде, за да е в сила здравното осигуряване от България?

# 418
Аз плащам от моя сметка в България. Тя няма сметка там.

Имам въпрос за здравна осигуровка. Къде може да си направи здравна застраховка или да се регистрира някъде, за да е в сила здравното осигуряване от България?
Ние направихме здравна застраховка към Алианц още преди да замине. А аз ходих в Общината с бележката, че е приета в Белгия и у нас не плащаме здравни осигуровки.

# 419
  • София
Ети, тя е здравно осигурена тук в Бг. Нали сте занесли в НАП преведено удостоверение за записване.
Иначе ако искаш и там, аз ползвам https://www.partenamut.be/fr, не плащам нищо.

Общи условия

Активация на акаунт