Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 038
  • 629
  •   1
Отговори
# 480
  • София
УИНКС БЛУМ, много благодаря за инфото. Моята девойка ще пътува на 8.04 Scream Cry
Какво се прави в такива случаи? Знаете ли как организират движението на пътниците?

# 481
  • София
УИНКС БЛУМ, много благодаря за инфото. Моята девойка ще пътува на 8.04 Scream Cry
Какво се прави в такива случаи? Знаете ли как организират движението на пътниците?
Аз не разбрах с какво ще пътува?
Предполагам, че автобусите ще се движат.

# 482
  • София
Ще пътува към летището, но й трябва влак от Кортрийк за да стигне до автобус било то от Гент или Брюксел.

# 483
  • София
Brayan_, не се шашкай. Убедена съм, че тя знае как да стигне. Там са свикнали със стачките и са наясно с алтернативните маршрути. Всичко ще бъде наред!

# 484
  • Sofia
Ох, много неприятно! И нашето дете е в това положение и то двойно. На 8-ми си идва, на 15-ти пътува обратно. 😓

# 485
  • София
Ще пътува към летището, но й трябва влак от Кортрийк за да стигне до автобус било то от Гент или Брюксел.
Много неприятно. Нека потърси и види дали няма автобусна линия директно до Брюксел. Сайтът на De Lijn не ми се отваря в момента, но по-късно да погледне. Дано поне автобусите се движат. Аман от техните стачки.

# 486
Ако е сигурно, че автобусите ще се движат, бих предложила предния ден да се придвижат до Гент, преспиване в хотел и оттам с автобуса до Шарлероа. Още не съм го пътувала това, предстои ми, но в подобна ситуация бих постъпила така.

# 487
Здравейте, ние намерихме в Georgetown Kortrik, все още има свободни стаи. На 500 м е от campus  Level 1. Между 490-505 евро + 40 евро за режийни разходи

Здравейте, питахте ли Georgetown ще ви разрешат ли да регистрирате адреса в общината?
На мен ми обясниха, че не позволяват. ("управлявал" над 100 стай и никъде не позволявал регистрация на адрес).
Иначе като снимки на проект изглежда много добре вътре, в момента още е в строеж, като бях там в средата на март, но ще го завършат до лятото.

# 488
  • Пловдив
Когато има стачки се движат два от три влака и са бавно, но има влакове. Може да провери 24 преди пътуването за алтернативен влак, но не по рано. Наистина си е зор със стачките. Обявили са синдикатите стачка всеки вторник до лятото на влаковете, а националните стачки остават. По закон са длъжни да обядват 1 седмица предварително за планувана стачка.

# 489
  • Burgas
Здравейте, не съм ги питала, изпратиха ми договор, но честно не бях се сетила да питам за това.
Ще им пиша и когато имам отговор, ще пиша

# 490
  • Бургас
Здравейте, питахте ли Georgetown ще ви разрешат ли да регистрирате адреса в общината?
На мен ми обясниха, че не позволяват.

А не са ли длъжни да го правят? И за студентските общежития не е ли това правило? Иначе реално какво се получава, ако се наеме стая и се откаже такава регистрация?

# 491
  • София
Зависи колко време е минало между подписването на договора и развалянето му.
На нас ни удържаха половината сума. Отказахме се от стаята 10- Тина дена след сключване на договора.

# 492
Моля, ориентирайте: В момента изборът не е голям. Това, което намираме и с компромис може да ни хареса, е около 800+ евро (без) консумативи за студио, центъра на Брюксел. Това ли са цените?

Нормално е, да. Реално студиата и едноспалните апартаменти излизат най-скъпо като съотношение цена/м2. Предвид че в колок (colloque - многоспален апартамент за съквартиранти) вече цените надхвърлят 600е, е нормално самостоятелна квартира да е по-скъпа от това.

Но пък баш центърът за мен е най-кофти локацията за само̀ момиче. Аз не бих си причинила разходки около Gare Centrale ежедневно (ако идеята е да живее наоколо). А за Gare de Midi да не говорим. Ако от някъде се придвижва до Gare Centrale и оттам да се прекачва на влака за Лювен, по-става. Но аз съм краен антифен на централните райони, освен за спорадична разходка/заведение.

Освен потреблението, често има и общи разходи - за поддръжка на общите части, които варират. Някой път в тях е включена някаква консумация (примерно вода), но при всички положения проучете внимателно, защото наемът може лесно да се окаже със 150е отгоре. А също е добре да знаете и енергийният клас, защото масово сградите нямат никаква изолация и когато енергийният клас е кофти, не само, че става много скъпо отоплението, ами и не можеш да стоплиш жилището.

# 493
  • Варна
И моята девойка пътува от Кортрейк на 08.04 до Брюксел (и самолет за Варна) ,но доколкото  разбрах при стачка са разредени линиите,не че спира съвсем транспорта и няма възможност за придвижване.Дано всички деца се приберат благополучно!

# 494
  • София
На мен ми обясниха, че не позволяват.

А не са ли длъжни да го правят? И за студентските общежития не е ли това правило? Иначе реално какво се получава, ако се наеме стая и се откаже такава регистрация?
По принцип в Белгия престой без регистрация е позволен до 3 месеца. Търсете задължително с регистрация.
https://ibz.be/en/registration-and-reporting-obligation-general

Общи условия

Активация на акаунт