Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 588
  • 754
  •   1
Отговори
# 690

А така разписано как се тълкува прекратяването по ал. 2 и 3 след изпитателния срок?

# 691
  • В полите на Пирин планина
Това се отнася за времето след изпитателния срок.

# 692
  • SF
По принцип, ако си още в изпитателен срок, не ти дължат, а може да те освободят веднага.

Да, но така е по принцип. В нашия случай си дължим.
Що се касае до мен, предпочитам да не ми дължат нищо, ако решат да се разделят с мене.
Това са най-дългите и мъчителни месеци, в които даже работодателите имат навика да предупреждават да не комуникирам напускането си с останалите. Така беше и на последното ми работно място. Да не казвам на никого, че напускам. Ядем, пием си кафето заедно, хилим се, а аз си трая, че чакам да ми изтече предизвестието. Голяма простотия е това, защото накрая всички са шокирани и разочаровани.

# 693
Значи не си в изпитателен срок.

# 694
  • SF
От юни работя там. Казаха ми, че първите 6 месеца са изпитателен срок. Аз съм била съгласна, защото не съм сигурна дали ми се работи за тях. И аз ги изпитвам, и те мене.

# 695
  • София
Есме, имаш ли копие от трудовия договор? 
Прочети си го на спокойствие  и виж точно какво е написано.
Ако изп. срок е в полза на работодателя - той днес може да ти каже от утре да не идваш на работа.  Изплащат ти изработеното за месеца и ти оформят документите в определен срок. А ако е в полза и на двете страни  - ти също може да го информираш, че от утре те няма. Но ако не е втората възможност ще дължиш предизвестие. Дали 30 или повече дни трябва да е вписано в договора.
Иначе е естествено служителя също да преценява и решава дали иска тази длъжност.
Кой какво е казал при назначаването няма значение, важно е какво пише в документа.

# 696
Подкрепям, Aisha. 👌

# 697
  • SF
Ама какво се подкрепяте?! Аз не твърдя нещо друго. Нали ви казах, че взаимно си дължим предизвестие и ако напускам, ще трябва да изтърпя досадния месец. Чела съм си договора и си дължим предизвестие - и те на мене, и аз на тях.

# 698
  • София
Joy колеги, няма ненаказано добро!

# 699
  • SF
Уфффффф. И как точно ги наказах?
Иска ми се глупост ненаказана да няма, но има.

# 700
Колегите са счетоводители, не юристи. Въпреки това опитаха да ти обяснят, без да имат договора черно на бяло, защото практически го работят ежедневно и ежечасно и са наясно с нещата.
Повечето въпроси тук са нещо от сорта "щипка сол много ли и е, една позната толкова слага". Ма на какво слага щипка сол, кога и защо, не се знае. Въпреки това се дават доста подробни отговори, и накрая се фръцват, че не им изнася. Don't kill the messenger. Ние не сме виновни ни за законите, ни за договорите, които подписвате, еле па за фиктивни, устни договорки, нечии практики и прочие.

# 701
Ама какво се подкрепяте?! Аз не твърдя нещо друго. Нали ви казах, че взаимно си дължим предизвестие и ако напускам, ще трябва да изтърпя досадния месец. Чела съм си договора и си дължим предизвестие - и те на мене, и аз на тях.
Дължите си взаимно СЛЕД 6те месеца. Едномесечно ти е предизвестието, това ясно.
Но.
Прочети си в договора какво пише за срока на изпитване - в чия полза е.
Ако освобождаването е по време на 6те месеца и срокът на изпитване е в полза на работодателя - дължиш само ти предизвестие 1м, при напускане по твое желание.
Ако през тези 6м те освободят по чл. 71 по тяхна инициатива - е от днес за утре.

# 702
  • SF
Четох си договора. Изречението "в полза на..." не съществува, но пише, че си дължим предизвестие.
Но мене това не ме интересува. Ще работя още месец, ако решим да се разделим. Аз с някакъв друг въпрос влязох. Отпуск искам, който не ми се полага, защото вече си ползвах отпуск през лятото. Сега искам още 2 дни и се уговорихме да са неплатени. Аз съм съгласна, те са изненадани, че се съгласих. Очакваха това да ме спре и да не пътувам. С някакъв такъв сюжет ви занимавах. Защото  1-месечното предизвестие ми е сигурно и няма как да мръдна от него. Късно е да им съобщя, че напускам, защото няма да е изтекъл въпросният месец и няма да мога да пътувам, ако не ме пуснат платен, неплатен, какъвто и да е отпуск.

# 703
Неплатената отпуска пак я разрешава работодателя.
Уговори се да прекратите по взаимно съгласие, ако пътуването е задължително.

Пък подкрепих колегата, защото посочи всички аспекти.

Ако не пише в чия полза е срокът на изпитване, то той е в полза и на двете страни. Ако решиш, тръгни си от понеделник.

Предизвестие се дължи след тия месеци, на изпитване. 😁

# 704
  • SF
В договора пише, че се дължи. Даже сега искам да си изчисля колко пари ще ми дадат, защото при нас те се дават на ръка в брой и трябва да извадя 2 дни. Имам допълнителни часове работа, но подозирам, че няма да ми ги платят.

Общи условия

Активация на акаунт