Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 578
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
  • В полите на Пирин планина
Есме, ти не четеш. Естествено, че ще пише, че се дължи. Въпросът е и кога.

Прочети чл. 70 и 71 от КТ, като не вярваш на мен и другите дами, които се включиха.

# 706
  • SF
Ох, изморих се. Вярвам ви.
Сега се сетих какво ме вълнува. Не е дали им дължа или не им дължа месец. ДЪЛЖА ГО по договор и това е със сигурност. И те ще го очакват от мен, също със сигурност.
Питах, ако ме уволнят, кой член ще впишат в книжката и дали новият работодател би се впечатлил. Вие ми обяснихте, че не могат да ме уволнят и аз ви вярвам.

# 707
Какво значи уволнят? И защо да не може. Всичко може, просто за някои неща после можеш да си търсиш правата в съда, за други не.

# 708
Хайде да се включа и аз. Ако това, което казва потребителката че пише в договора й е вярно, - означава че до м.11 тя може да напусне от днес за утре и те могат да я изгонят от днес за утре.
Очевидно е, че иска да отиде на планираната почивка, а работодателите не са съгласни тя да отсъства.
Уважаема питаща. За отпуските (платени/неплатени) си има процедури. ПИСМЕНИ! Подаваш молба, шефовете разписват съгласни/несъгласни. Ако напишат на молбата ти, че не се разрешава отпуск (имат право да НЕ разрешат, независимо дали се плаща) и ти не отидеш на работа - следва дисциплинарно наказание за самоотлъчка. Най-често наказанието е "уволнение". При такъв случай дължиш на работодателя бутна работна заплата за неспазено предизвестие. (една или три - колкото предизвестие имате договорено писмено)
Това е варианта да бъдеш "уволнена", с който те заплашват.
Наказанието се вписва в трудовата книжка. Но рядко следващия работодател гледа при ново назначаване. Зависи кой е работодателя, как избира кадрите и колко е на зор.
Ако все пак решите да се разделяте с гадния ти работодател доброволно - до края на месец  ноември можеш да напуснеш свободно, без предизвестие, от днес за утре (както писах по-горе и на база обясненията, че сте започнала през юни). Депозираш в деловодството заявление, че на основание чл. 71 от КТ и трудовия си договор спираш да изпълняваш трудовите си задължения, считано от дата....
Не можеш да напуснеш без писмено известяване (различно е от предизвестие). Ако не уведоми писмено, че напускаш работодателя няма как да знае защо не отиваш на работа и след два работни дни неявяване може да те уволни дисциплинарно.

Накратко:
1.Всякакви договорки се оформят писмено. Ти пишеш заявления и търсиш от работодателя писмено изразяване на мнение.
2. Ако искаш да ходиш на почивка след месец имаш два варианта:
-Пускаш писмена молба за неплатен отпуск и искаш да ти върнат екземпляр със становише
-Напускаш (до м. Ноември) пак с писмено уведомяване и без предизвестие. Нито отработваш, нито дължиш обезщетение.
- След края на м.ноемвеи дължиш обезщетение за колкото е неспазеното предизвестие или отработваш.

# 709
Здравейте,
Накратко ...имам фирма от приблизително скоро  ,която оперира в сферата на търговията.Поисках от моята счетоводителка ,да ми даде информация за печалбата ми ,и разходите през първите няколко месеца.Направи ми впечатление,че има разходи ,които са ми в повече .Тогава тя ми обясни ,че имам и  начислени някакви амортизации всеки месец .Имам един закупен климатик ,и тези амортизации били заради него.Аз я попитах на база на какво се изчисляват те ,но комуникацията ми с нея ,как да кажа - ,,куца ,, и не можах да я разбера ,тя все бърза ,не обеснява...Аз не разбирам от сметки .Спирам до тук! Извинявам се предварително,ако не си задавам въпросите разбираемо за вас
Въпросите  ми към вас  :
1. Тези суми, които се начисляват всеки месец като амортизация , в тях какво се включва ,и какво значат те.Защо трябва да ги давам аз и да ми бъркат в джоба ,и да намаляват печалбата ми.
2.Четох че има категории амортизация или нещо такова ,където в зависимост от това какъв е  актива(над 700 лв ) ,се избира и конкретната категория - има години ,полезен живот и тн и тн...Добре ,хубаво ...но в този ред на мисли ,може ли този климатик, да бъде така вкаран ,че да бъде с най- малка амортизация и да ми се начисляват по малко разходи .

# 710
Всяко съоръжение/уред/машина/оборудване/превозно средство, закупено от фирма, на стойност над нормативно определената - 700 лв в общия случай, е дълготраен материален актив. Този актив си има полезен живот, също нормативно определен и с малки изключения не може току-така да си го избираш. Според вида е и категорията - също не може да бъде променяна - автомобилите са 3та категория с амортизация 10% годишно съответно 10 години полезен живот, машините са 2ра категория с 33,3% годишна амортизация и 3 години полезен живот, 4та категория за компютри и всякаква IT техника - 50% амортизация и 2 години полезен живот, и така нататък.
Климатика ако е над 700 лева си е отвсякъде ДМА и счетоводителката ти е начислила всеки месец разход за амортизация абсолютно в реда на нещата, по определените норми.

Много общо ще го кажа - разходите за амортизация вие не ги "давате", а напротив - печелите от тях - повече разходи, по-малка печалба, по-малко данък накрая на годината. Това в отговор на първия ви въпрос. Но втория отговорих по-горе - не можете да променяте нормите и процентите и да "вкарате" климатика както на вас ви харесва.

# 711
Здравейте,
Накратко ...имам фирма от приблизително скоро  ,която оперира в сферата на търговията.Поисках от моята счетоводителка ,да ми даде информация за печалбата ми ,и разходите през първите няколко месеца.Направи ми впечатление,че има разходи ,които са ми в повече .Тогава тя ми обясни ,че имам и  начислени някакви амортизации всеки месец .Имам един закупен климатик ,и тези амортизации били заради него.Аз я попитах на база на какво се изчисляват те ,но комуникацията ми с нея ,как да кажа - ,,куца ,, и не можах да я разбера ,тя все бърза ,не обеснява...Аз не разбирам от сметки .Спирам до тук! Извинявам се предварително,ако не си задавам въпросите разбираемо за вас
Въпросите  ми към вас  :
1. Тези суми, които се начисляват всеки месец като амортизация , в тях какво се включва ,и какво значат те.Защо трябва да ги давам аз и да ми бъркат в джоба ,и да намаляват печалбата ми.
2.Четох че има категории амортизация или нещо такова ,където в зависимост от това какъв е  актива(над 700 лв ) ,се избира и конкретната категория - има години ,полезен живот и тн и тн...Добре ,хубаво ...но в този ред на мисли ,може ли този климатик, да бъде така вкаран ,че да бъде с най- малка амортизация и да ми се начисляват по малко разходи .

Здравейте,
Бих искала да съм в помощ със следното обяснение:
Вие сте закупили климатик, парите за тази покупка +пари за монтаж (евентуално, както и разходи свързани с привеждането в употреба) фомират Сумата/стойността на Актива .Тази сума/суми Вие вече сте заплатили, но те не са отчетени веднага като разход, а съгласно нормативната уредба, са формирали актив. Амортизациите се начисляват като процент от сумата на актива (който вече сте платили), тоест всеки месец за разход се признава определена част от средствата формирали актива. Категориите за активи са регламентирани и съгласно ЗКПО в данъчната декларация, се признава амортизацията регламентирана в Закона.
Можете да изискате от вашият счетоводител час за консултация и предполагам, няма да ви откаже, но темата е доста обширна и ако сте започнали да се запознавате с материята, това, ще Ви помогне да разберете по- лесно какво иска да Ви каже и със сигурност ще Ви помогне във взимането на по -добри управленски решения при инвестирането на по- големи суми в дейността на Фирмата.

# 712
  • Варна
Въпрос - За получени услуги от трети страни също трябва регистрация по чл.97а, нали?

# 713
  • София
в най-общия случай да
https://www.tita.bg/free/taxes/565

# 714
Мога ли да попитам отново, не съм имала досега казуси по този въпрос-при така изготвен договор, правилно ли разбирам, че след изпитателния срок може да се пусне молба по чл.325 с едномесечен срок напр. и ако не бъде одобрена, тогава се счита за начало на 3м.предизвестие.

# 715
Мога ли да попитам отново, не съм имала досега казуси по този въпрос-при така изготвен договор, правилно ли разбирам, че след изпитателния срок може да се пусне молба по чл.325 с едномесечен срок напр. и ако не бъде одобрена, тогава се счита за начало на 3м.предизвестие.

Молбата за прератяване на договора по взаимно съгласие, чл.325 ал.1 т.1 няма срок, който да тече. Може да се впише в нея, че ще бъде предизвестие, ако не бъде одобрена.

# 716
Да, но да кажем че служителят иска да започне нова работа и подава молба по чл.325 за напускане след 1м., така се уговаря и с новия работодател. Ако обаче тя не бъде одобрена, единственото което остава на служителя е да плати обезщетение за неотработените два месеца, нали правилно го тълкувам.
Защото при така описано условия, служителят няма как да каже със сигурност кога може да започне при нов работодател.

# 717
Да, но да кажем че служителят иска да започне нова работа и подава молба по чл.325 за напускане след 1м., така се уговаря и с новия работодател. Ако обаче тя не бъде одобрена, единственото което остава на служителя е да плати обезщетение за неотработените два месеца, нали правилно го тълкувам.
Защото при така описано условия, служителят няма как да каже със сигурност кога може да започне при нов работодател.

Да, така е. Или се отработва тримесечното предизвестие или се дължи обезщетение на работодателя за неспазването му.

# 718
  • София
3-месечно предизвестие ли има записано в договора?

# 719
Да, има скрийншот малко по-нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт