Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 569
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!
При обявен фалит на фирмата няма закрила за прекарятване на ТД на жена, която е в майчинство. Имам въпрос - при фалит, освобождават майката, но детето няма още навършена 1 година. Спира ли се майчинството, намаля ли се сумата, която се получава до навършването на 1 година? Доколкото разбрах, след навършена 1г. на детето, майчинсвото спира при условие на прекатяване на ТД при обявен фалит.

# 721
С уточнението, че не съм 100% сигурна, но ако изхождаме от това как се изплащат болнични при (след) прекратяване на трудовия договор, би следвало ако изплащането на майчинство за 1ва година е започнало т.е. подадена е от действащ работодател декларация за отпуск от 135 до 410 ден, то до края на първата година да не се промени плащането и да си получавате всеки месец пълната сума, без значение че някъде по време на изплащането фирмата е фалирала.
За да започнат да ви изплащат 2рата година обаче е необходима нова декларация от действащ работодател, а към момента на започване на втората година вие вече нямате такъв. Варианта е да ви назначат някъде фиктивно, за да ви подадат приложението в НОИ и да си получавате сумата и за втората година.

# 722
  • SF
Аз пак в темата, пак с някакви въпроси, които не знам как да формулирам, но само който иска и е благоразположен към такива като мен, да отговаря, защото ми е мъка да разбирам материята.
Може ли работодател да задължи служител да работи извънредно, като му заплаща извънредни часове и служителят да не може да откаже, след като му се заплаща? И как точно служителят може да откаже извънреден труд?

# 723
  • В полите на Пирин планина
Аз пак в темата, пак с някакви въпроси, които не знам как да формулирам, но само който иска и е благоразположен към такива като мен, да отговаря, защото ми е мъка да разбирам материята.
Може ли работодател да задължи служител да работи извънредно, като му заплаща извънредни часове и служителят да не може да откаже, след като му се заплаща? И как точно служителят може да откаже извънреден труд?

Извънредният труд е забранен според КТ.

Тук е обяснено добре: https://www.actualno.com/economy/izvynreden-trud-vsichko-koeto-t … news_2111026.html

# 724
  • SF
Обяснено е добре, ако разбираш материята.
"Извънредният труд е забранен. Допуска се по изключение само в следните случаи:
..."
и после
"Продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа." (значи може да работи допълнително срещу допълнително заплащане)
И накрая: "Работникът или служителят има право да откаже полагане на извънреден труд, когато не са спазени правилата на Кодекса на труда, на друг нормативен акт или на колективния трудов договор." - може или не може да откаже?

# 725
Така е. Зависи от много неща. Не е лесно да се каже да или не. Има много фактори и информация, която е нужна, преди да се даде отговора. Знам, че не ти е приятен такъв отговор, но е така.
Като за начало би могла да уточниш за какво става въпрос, смяна ли в почивен ден, часове след смяната ли, нещо друго ли. Също дали си на график или на редовна смяна. Изобщо, малко повече детайли. В противен случай важи просто отговора на Lady Brinne.

# 726
  • SF
Не е работа на смени. 4 дни по 9 часа. Петият трябва да е 4 часа, но е от 10 до 18 часа. Сега искат да е до 19:00 часа, като плащат допълнително 1 час. Може ли служителят да откаже?
Може ли служителят да откаже да се яви на работа в официално обявен за почивен ден (23.09) или някоя събота/неделя?

Ще опростя. Ако служител работи на 5-дневна работна седмица от понеделник до петък от 8 до 5, може ли работодател на му каже да дойде в неделя, като ще му плати допълнително? (то е ясно, че може да му каже всичко, но може ли служителят да откаже и с какъв мотив?)
Иначе, да, мислих преди да питам как да попитам, защото ми е ясно, че не е толкова просто.

# 727
Ще опростя. Ако служител работи на 5-дневна работна седмица от понеделник до петък от 8 до 5, може ли работодател на му каже да дойде в неделя, като ще му плати допълнително? (то е ясно, че може да му каже всичко, но може ли служителят да откаже и с какъв мотив?)
Иначе, да, мислих преди да питам как да попитам, защото ми е ясно, че не е толкова просто.
Може да откаже, ако договора е сключен при подневно отчитане на работното време. Ако е на сумирано отчитане (СИРВ), не може.
Има фирми, които именно с подобна цел вписват в договорите, че се отчитат сумирано, като просто пускат график, приличащ на подневното отчитане на работното време. Т.е. ще си работим от 8 до 5, но си връзвам гащите ако реша, че в неделя ми трябват хора на смяна, да не е незаконно да ги извикам.

П.С. и пак и аз подчертавам, че в КТ има няколко члена, касаещи извънредния труд, както има и Наредба за работното време и още други нормативни актове, които е сложно да се опишат в едно форумно мнение.

Важно е не какво сте си договорили устно с работодателя, а каква декларация образец 1 ви подава той в НАП в края на месеца. И да докажете, че е подадена грешно, т.е. работили сте в неделя, а той е подал редовно работно време, без допълнителни споразумения и т.н.

Не е работа на смени. 4 дни по 9 часа. Петият трябва да е 4 часа, но е от 10 до 18 часа. Сега искат да е до 19:00 часа, като плащат допълнително 1 час. Може ли служителят да откаже?
Редактирам се, сега обърнах внимание и на това.
4 дни по 9 часа не е редовно работно време. Почивката за хранене не е част от работното време и в стандартния вариант с работен ден от 8 до 17, което е 9 астрономически часа, реално признатите за стаж и заплащане (работни часове) са 8. Нямате право на работа повече от 4 часа без почивка за хранене и без физиологични почивки. Така че петия ден също би следвало да е 9 часа и това е напълно законно.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 22:26 от HoneyBee33

# 728
Може ли служителят да откаже да се яви на работа в официално обявен за почивен ден (23.09) или някоя събота/неделя?

Законово определеното количество труд е 5 дни по 8 часа. Работене. 1 час почивка на обяд и две почивки по 15 минути удължават стоенето в предприятието на 9 часа и половина.
Това, което описвате в примера си долу горе отговаря на нормално работно време, ако има почивки. В зависимост кога започва и свършва календарния месец може дори да се получи недоработка.
Сега - най-общо на въпроса ви. Работника може да откаже да работи по графика на работодателя. Все пак не е крепостен селянин. Но и работодателя може да избере да се раздели с работника. Така, че Най-доброто е работника да си сподели съображенията и заедно да решат по кой начин ще се продължи.

# 729
Двете технологични почивки от по 15 минути са част от работното време.

# 730
  • Пловдив
Момичета, знаете ли как става освобождаването по чл.327, ал.1 когато работника става държ.служител?
Всъщност нещо по-специфично...?

# 731
  • SF
Редактирам се, сега обърнах внимание и на това.
4 дни по 9 часа не е редовно работно време. Почивката за хранене не е част от работното време и в стандартния вариант с работен ден от 8 до 17, което е 9 астрономически часа, реално признатите за стаж и заплащане (работни часове) са 8. Нямате право на работа повече от 4 часа без почивка за хранене и без физиологични почивки. Така че петия ден също би следвало да е 9 часа и това е напълно законно.

Служителят се води на стандартно работно време - 40-часова работна седмица, но това е по документи. На практика не е точно така. 4 дни се работи по 10 часа, защото има работа за 10 часа и петият ден искат да е нормален 8-часов ден. Предпочитат да плащат допълнителните часове.
Ако служителят обаче не може да се справи 4 дни по 10 часа, възможно ли е да откаже, въпреки че ще му доплащат (уж) допълнителните часове.
Технологични почивки няма, няма час обедна почивка. Кой когато намери време, яде. Ако не намери, не яде. Според натоварването е.

# 732
Служителят се води на стандартно работно време - 40-часова работна седмица, но това е по документи. На практика не е точно така. 4 дни се работи по 10 часа, защото има работа за 10 часа и петият ден искат да е нормален 8-часов ден. Предпочитат да плащат допълнителните часове.
Ако служителят обаче не може да се справи 4 дни по 10 часа, възможно ли е да откаже, въпреки че ще му доплащат (уж) допълнителните часове.
Технологични почивки няма, няма час обедна почивка. Кой когато намери време, яде. Ако не намери, не яде. Според натоварването е.
Понеже в предния коминтар написахте 4 дни по 9 часа, затова и така съм го обяснила - работният ден е 8 часа с 1 час обедна почивка, което прави 9 астрономически часа.
Сега станаха 4 дни по 10 часа. Кое е вярното?

Сметнете си го така - месец септември има 19 работни дни и обща месечна норма отработени часове 152 часа. Надхвърляте ли ги или не?

Седмичната продължителност на работното време трябва да е не повече от 48 часа при подневно отчитане. Надвишавате ли ги или не?

Тези 152 часа норма не са астрономически, а РАБОТНИ. Това означава, че законно ретламентираните почивки за хранене не се включват. Това, че нямате регламентирана почивка за хранене (тя може да е и 45 минути примерно) и физиологични почивки (поне 2 при 8 часов работен ден) само по себе си е незаконно, и като гледам май и други неща не са му наред на шефа ви.

# 733
Това работно време не отговаря на трудовия договор.
Да не би да има заповед за СИРВ (сумарно изчисляване на работното време)? И график?

# 734
Еsmee, това което описвате е доста често срещана практика и да, не е правилно, нито е законно. Седнете и се разберете с шефа си, за да постигнете удовлетворяващи и двете страни споразумения. Ако не постигнете им напомнете, че има  Инспекция по труда, която може да сигнализирате.

Общи условия

Активация на акаунт