Апатия към родители?

• 3 177
  • 39
  •   1
Отговори
Здравейте!
Намирам се в много странна ситуация и имам нужда да споделя.

Родителите ми винаги са били подкрепящи и разбрани хора, докато постепенно не започнаха да потъват в алкохолизма. Всички мои опити да им помогна завършваха с пасивна агресия и отказ от разговор.

След като родих, нещата се влошиха още повече. Не мога да намеря път към тях, а и честно казано вече май не искам.
Справяме се сами с мъжа ми и нямам очаквания към тях. Но имаше един момент, в който наистина имах нужда от тях – физически и емоционално – и тогава те се провалиха.

Раждането ми беше изключително тежко и завърши със спешно секцио. Помолих майка ми да остане първата нощ, защото мъжът ми работи по 12-часови нощни смени. Отговорът ѝ беше: „Аз си имам по-голямо бебе за гледане“ – а става дума за брат ми, който е на почти 30 години! Това за мен беше огромен шок и разочарование.

После дойде и другото. Бебето имаше здравословни проблеми, които отключиха у мен силна тревожност. Вместо подкрепа, при всеки мой страх чувах: „Спокойно, баба ще дойде, ще те открадне и ще се оправиш“. Все едно не мога да си гледам собственото дете. А говорим за баба, която отказа да помогне и не е виждала внучето си от самото раждане.

Давам всичко от себе си, на 100%, както всяка майка. И последното, което имам нужда да чуя в такива моменти, е упрек от собствената ми майка. Баща ми е същият.

В резултат изпитвам дълбоко разочарование и апатия към тях. Не знам дали някога отношенията ни ще могат да се оправят, дали ще успея да им простя и да преглътна всичко…

Моля ви, кажете ми – нормално ли е да се чувствам така? Случвало ли ви се е да останете без подкрепата на родителите си точно когато сте имали най-голяма нужда?

# 1
  • Melmak
Ако наистина са алкохолици, не знам дори как би гласувала доверие да гледат бебе? Трябва да разчиташ на себе си, голяма жена си!

# 2
Не ми се е случвало, но те разбирам и ти съчувствам. Радвай се на детенцето и мъжа ти и всичко ще е наред. Ще се справите заедно с трудностите.

# 3
Според мен е напълно нормално да се чувстваш така, спрямо описаната ситуация.
Бременността, раждането и това да бъдеш майка са изключително изтощаващи (емоционално и физически) и със сигурност имаш нужда от подкрепата на родителите си.
Но щом имат проблеми с алкохола, не виждам как биха могли да ти помогнат, явно са неспособни да отговорят на твоите нужди.
Може би с времето ще намерите път един към друг, а междувременно може би е добре да търсиш подкрепа на други места - съпругът ти, приятели и други близки.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 06:43 от MissBabyJane

# 4
  • София
Нормално е.
Съсредоточи се върху детето си. В крайна сметка дори да бяха добри и разбрани, то е по- важно.
Това ще ти помогне да държиш главата над водата.

# 5
Не е апатия. Апатията е безразличие, липса на интерес, емоции. Ти описваш друго.

Това, което описваш е осиротяване при живи родители. При емоционално недостъпни родители се получава такава празнина и ставаш майка, лишена от майка(при жив родител), но не ставай ти емоционално недостъпна за детето си. Спри порочния кръг на поколенческа травма.
Дистанцирането може да оставя празнина, но е най-доброто.
Фокусирай се да си добър родител и съпруга. Можеш да им простиш, че толкова си могат, но без да им позволяваш да влизат в живота ти и да продължават да те предават. Нямах очаквания към тях.
Прошката те освобождава от отровата, но не ги освобождава тях от правото да нараняват.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 23:13 от Анонимен

# 6
Никога не съм очаквала да ми гледат детето. В това отношение не очаквам подкрепа, а и не   бих се доверила. В същата вечер беше изписването, и смятах, че е адекватна и трезва. То проблема се оказа друг- нямало кой да и гледа по-голямото “бебе”.
Въпроса е, че очаквах емоционална подкрепа, мислех че раждането на внуче ще им даде светлина и стимул за живот. Аз бях готова да им подам ръка да се справят с алкохолизма, но липсваше желание от другата страна.
Не знам и аз какво си мислех, но съм била в жестока заблуда.
Очакванията и реалността се разминаха.

# 7
  • Melmak
Съжалявам, че ти се случва това! Обаче ако имат наистина проблеми с алкохола, просто няма как да се бориш. Гледай себе си и семейството си.

# 8
Не си сама. Случва се. На прав път си. Самият факт, че осъзнаваш какво се случва и въпреки болката си предприела действия, те прави смела. Много жени  продължават да търсят одобрение и валидация от токсични родители, които нямат нищо за даване. Просто тук има рушене на арехетип. Тези, които трябва да да обичащи и подкрепящи, са отсъстващи.

# 9
Съвсем нормално е, ако човекът се променя, да се измени и отношението към него. Никой не е константа. Приеми, че нямат потенциал да помагат, макар да не си го признават, защото това е истината.
И щом не могат, не възлагай на тях надежди.
Така че за спешни случаи мисли за други варианти. Било съседка, приятелка, някой срещу заплащане - просто да си имаш план Б. А родителите ти с проблемите си може скоро и със себе си да не могат да се оправят, за съжаление. С възрастта тенденцията е към влошаване, при всички.

# 10
Ако изпитваше апатия, нямаше да го мислиш. Чувстваш се наранена.
Алкохолизмът е болест и за съжаление много променя хората. Не бих посмяла да си оставя детето при човек с такъв проблем. Те няма да се променят, но ти ще си тровиш нервите. Затова, поддържай отношения до поздрави по повод и празник и си гледай семейството.

Раждането ми беше изключително тежко и завърши със спешно секцио. Помолих майка ми да остане първата нощ, защото мъжът ми работи по 12-часови нощни смени. Отговорът ѝ беше: „Аз си имам по-голямо бебе за гледане“ – а става дума за брат ми, който е на почти 30 години! Това за мен беше огромен шок и разочарование.
В този случай разочарованието ми щеше да е насочено към мъжа ми. Не му се ражда дете всеки ден. Ще вземе отпуск и ще си поеме отговорността като съпруг и баща.

# 11
Не знам какво да ти кажа.., единственото което ми идва наум е за известно време да се опиташ да не поддържаш контакт с тях, или поне да ги търсиш по рядко. Въпреки че е трудно, родители са ти. Но така се самонараняваш сама, търсейки подкрепа от тях, която виждаш че не получаваш!

# 12
Кофти ситуация, нормално да изпитваш такива чувства. Хубаво е че поне мъжа ти е на място и можете да разчитате един на друг. Но едно нещо ми е странно - ако са били добре нещата, какво ги е тласнало към алкохола, при това и двамата? Според мен е имало проблеми и преди това и сега просто се задълбочават.

# 13
Кофти ситуация, нормално да изпитваш такива чувства. Хубаво е че поне мъжа ти е на място и можете да разчитате един на друг. Но едно нещо ми е странно - ако са били добре нещата, какво ги е тласнало към алкохола, при това и двамата? Според мен е имало проблеми и преди това и сега просто се задълбочават.

Вероятно никога не са били наред нещата. Това отношение  не става за ден два.
 Отделно, има пияници които са функциониращи (когато не са интоксикирани)  и си обичат децата. Алкохолната болест е само симптом на по-сериозни неща.

# 14
От опит ще ти кажа да "бягаш" докато е време. Съвсем скоро ще започнат здравословните проблеми, грозните гледки и т.н. Гледай си семейството и се отдръпни.

Общи условия

Активация на акаунт