Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 759
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Извинете, че се намесвам с тъп въпрос. Понеже и аз съм физ. лице, но досега не съм имала наемател фл... Тези тримесечни декларации как, къде ги подавате? Електронно?

# 571
  • В полите на Пирин планина
Извинете, че се намесвам с тъп въпрос. Понеже и аз съм физ. лице, но досега не съм имала наемател фл... Тези тримесечни декларации как, къде ги подавате? Електронно?

Да, с ПИК на НАП.

# 572
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/naem
Това ми беше много полезно, обяснено е и какво и как се изчислява.

# 573
Значи декларация по чл.55 ал. 1 от ЗЗДФЛ. Доста е трудоемко на всяко тримесечие да подаваш декларация. Няма ли опция веднъж годишно с ГДД да се подава информацията и да се удържа данъка за цялата година?

# 574
  • София
Само за последното тримесечие можете да не подавате.

# 575
Значи само заради този труд сигурно доста хора предпочитат да не декларират като фл доходи от фл. Нещо НАП не са го измислили както трябва. Доста хора не знаят как да попълват документи и ако имат разходи за счетоводител за една такава декларация 3 пъти годишно, ясно защо липсват данъци в хазната...
Извинете ме за размишленията. Беше ми много полезна информацията.

# 576
И аз не знаех как се попълват тези документи, но с информацията от сайта на НАП и с помощта тук от тодоричка, на която отново благодаря, нещата ми се изясниха и за не повече от три минути попълних декларацията. С годишната ще е една идея по-сложно, защото там ще трябва да си добавя и доходите от работата.

# 577
  • Балчик
И аз не знаех как се попълват тези документи, но с информацията от сайта на НАП и с помощта тук от тодоричка, на която отново благодаря, нещата ми се изясниха и за не повече от три минути попълних декларацията. С годишната ще е една идея по-сложно, защото там ще трябва да си добавя и доходите от работата.
И за това няма да имате затруднения вече, защото декларациите за физ.лица след 01.03 на следващата година, вече автоматично излиза цялата информация за вас, по отношение на получени доходи - от трудови и нетрудови. Вие само трябва да потвърдите истиността.

# 578
Здравейте! Имам нужда от малко помощ..
Регистрирана съм като фрийлансър, но искам да сменя професията тъй като ще работя за ИТ компания със седалище в Англия (в момента съм регистрирана като консултант по управление на човешки ресурси). Трябва ли да прекратя дейност по старата и да се регистрирам наново с нов БУЛСТАТ номер или мога само да променя?
Също така работата ми е в ИТ сферата и търсейки в нашата Класификация на икономическите дейности най-близкото което се доближава е "Други дейности в областта на информационните технологии". Имам свидетелство за професионална квалификация за работата която ще извършвам, но е на английски. Предполагам, че ще трябва да го преведа на български?
Благодаря!

# 579
  • София
Това е въпрос за юрист. Все пак отивате със сертификатите/документите в Агенцията по вписванията/Булстат и на място ще Ви кажат. Мисля, че може да добавите и другата дейност.

# 580
Би ли споделила след това какво са ти казали от Агенцията? Как са процедирали...

# 581
Най-точно ще кажат в регистър Булстат. По логика би трябвало да останете със същия Булстат, а да запишат новия вид професионална дейност. Особено, ако няма да се занимавате с тази, за която сте регистрирана.
Подгответе си едно заялвние свободен текст, в което обяснявате за новото начинание и че искате да смените. Копие на документа за квалификация. Така отидете, за да не се налага там да пишете на крак.

# 582
  • Балчик
Здравейте, голяма бъркотия сътворих...смених банка и съответно банкаране. Явно не съм се справила правилно с платежните към бюджета, на сол два от преводите на личните осиг. вноски не съм посочила правилно задълженото лице...преди години по спомен - подавах в деловодство на местната НАП заявление. Сега как е? Мога ли по електронна поща с ел.подпис? Благодаря!

# 583
  • София
Здравейте, голяма бъркотия сътворих...смених банка и съответно банкаране. Явно не съм се справила правилно с платежните към бюджета, на сол два от преводите на личните осиг. вноски не съм посочила правилно задълженото лице...преди години по спомен - подавах в деловодство на местната НАП заявление. Сега как е? Мога ли по електронна поща с ел.подпис? Благодаря!
Вече не става. Плащате от вярното ЕГН /Булстат, и си пускате искане за възстановяване от грешното задължено лице. Или ако имате плащания към бюджета, приспадате

# 584
Здравейте,
Ако подам заявление за напускане по член 326 от КТ и посоча “считано от 31.07”, то едномесечното предизвестие на 30.08 ли приключва или на 02.09? Виждам, че 31.08 е събота.

Общи условия

Активация на акаунт