Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 13

• 10 653
  • 160
  •   1
Отговори
# 150
Не може на 6м, когато в повечето случаи само облизват (или изгълтват 3-4 лъжици пюре) - тогава обикновено се надава вой "да се захранва вече това дете, че да му се дигне желязото!" Simple Smile На годинка хипотетично, ако яде повечко кръвни продукти не е изключено. Но чак остър да се навакса - едва ли, трябва да яде дроб от треска и жълтък за закуска, обяд и вечеря.
И аз съм за консултация, даже ако трябва с хематолог.

# 151
Твърдата храна не е само за наяждане, а и за развиване на челюстта чрез дъвчене. Какви храни са давани?

# 152
Моето дете е на година и половина и също предпочита да суче пред каквато и да било твърда храна. С мъка изяжда по повече от 100гр от нещо. Месо изобщо не иска да яде, яйце преди склоняваше, вече и това не иска. И ние минахме през железен препарат за три месец и полза за храненето не видях. Често пъти се заричам да го отбия, но той е толкова злояд, че дори когато ме няма и няма как да суче, пак отказва да яде и предпочита да стои гладен. Няма любима храна. Като дойде време за хранене вече направо ми се присвива стомаха. Никакъв съвет не мога да дам, аз съм изпробвала всичко и при моя син нищо не работи.

# 153
И при нас е подобно, храната се дегустира и после се търси гърда, малката е на 1г вече и аз също се съмнявам, че има дефицити и ще пусна желязо. Честно казано очаквах да сме заместили поне едно хранене на тази възраст, имайки предвид, че децата около нас се хранят почти изцяло с твърда храна.
Мен ме напряга и че по цяла нощ суче и спи залепена за мен, после до обяд изобщо не иска да чуе за твърда храна..
Това, че растат зъби не го коментирам, защото те тия зъби растат до 2+, ако го караме само на мляко на тая възраст съвсем ще изперкам.
Та, след като и аз се оплаках, подкрепям мнението, че трябва да се оправи дефицита с назначена добавка, на теория част от лошия апетит е заради анемията и при регулиране на желязото, се очаква подобрение с храненето.

# 154
И при нас е подобно, храната се дегустира и после се търси гърда, малката е на 1г вече и аз също се съмнявам, че има дефицити и ще пусна желязо. Честно казано очаквах да сме заместили поне едно хранене на тази възраст, имайки предвид, че децата около нас се хранят почти изцяло с твърда храна.
Мен ме напряга и че по цяла нощ суче и спи залепена за мен, после до обяд изобщо не иска да чуе за твърда храна..
Това, че растат зъби не го коментирам, защото те тия зъби растат до 2+, ако го караме само на мляко на тая възраст съвсем ще изперкам.
Та, след като и аз се оплаках, подкрепям мнението, че трябва да се оправи дефицита с назначена добавка, на теория част от лошия апетит е заради анемията и при регулиране на желязото, се очаква подобрение с храненето.

По-скоро се консултирайте с педиатър, защото може да са много неща - желязо, Б12, Д и т.н.
А може и нищо да не е. Моето прояде към 2 годишна възраст, преди това само на някои конкретни плодове я карахме. Но сега лятото пак отказва, зимата яде повече.
А освен това е безмислено да се пуска само желязо, има и други неща, които трябва да се пуснат с него.

# 155
Здравейте, момичета,
обръщам се с една чуденка към вас. Исках да направим ЗВБ, обаче мъжът ми има някакви притеснения и решихме първо да пробваме с пюрета и ако всичко си върви добре, да минем към храна.
Започнахме захранването на 6 м. +, кърмена е изцяло, включително си продължаваме и нощните. Това, което в момента правя е да предложа различни зеленчуци на хранене, не й ръчкам лъжицата в устата, а я оставям да си взима колкото иска (давам й готовата лъжица в ръката, не си взима храната от чинията Simple Smile), да плюе, да взима с пръсти и т.н. Не я насилвам за количество, колкото иска, толкова яде. Чудя се дали правя нещо въобще или само я обърквам за консистенциите на храната?

# 156
Нищо объркващо няма, спокойно! И ние големите някой път ядем пюрета, например картофено пюре и не сме се объркали

Препоръчвам приложението solid starts - там може да видите всяка храна как да се дава безопасно. Базата им данни е безплатна. Те препоръчват точно вашия подход за пюрета

# 157
  • София
Възрастните отдавна сме захранени и дъвчем, нормално е да не се объркваме. Бебетата тепърва се учат да се хранят по някакъв начин различен от кърменето, те могат да се объркат, защото всичко им се развива в този момент.
Болните хора също преминават през захранване и тези, които са били наистина в тежко състояние се учат да се хранят-възстановяват моториката си, някои способности и процеси. За тях също не е добре да мешат начините.
При ЗВБ идеята за цели храни е и да се прескочи етапа с пюрета и кажи, за да може детето да се научи директно да дъвче. Някои деца чудесно после се научават и да дъвчат, но ще трябва да отделите време да го научите, да свиква с консистенцията, ще има първите пъти моменти, когато гълта направо, изплюва храната, защото очаква нещо течно. С времето ще свикне.
Има малък брой деца, които се напрягат от промените, по-трудно им е да се адаптират и може да отнеме повече време. Те и по ЗВБ да се захранват, са по-плахи, често се закашлят, по-бавничко започват да ядат наистина.

# 158
Вашите деца на колко години започнаха да се хранят самостоятелно с лъжичка?
От скоро давам на моите да ядат сами с прибор и горе-доолу се справят, но понякога е голямо мазало. Искам да знам кога ще мога да ги оставя да ядат що годе прилично сами и да можем и ние да се храним с тях най-накрая.

# 159
Ми моето бебе още от 6 месеца яде с лъжицата и си я слага в устата, на 10 месеца почна да се опитва да загребва (опитва, не успява) и сега на 11 месеца редовно си яде с кафена лъжица. Но не понякога голямо мазало, а всеки път. Желание има, дали уцелва вече е друг въпрос. По принцип на две години се очаква да се справят добре

# 160
На година и осем месеца почна да яде по-гъсти неща като кисело мляко и таратор без да разсипва и омазва много. Пак имаше по някоя лъжица по масата, но повечето отиваше в устата. С течните неща като супа е по-трудно, още ги розсипва по пътя към устата.
А от ден първи на захранването и слагам прибори на масата като яде.
Аз винаги ям с нея. Сервирам на двете яденето, давам голяма и малка вилица и лъжица да си избира с какво да яде и я оставям да се бори. Аз ям до нея и бърша от време на време масата и ръцете и или и давам с моя прибор, ако си поиска.
Но не е съвсем ядене на спокойствие, особено ако реши, че не харесва манджата и иска направо десерта. Blush

Общи условия

Активация на акаунт