Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 219
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не знам кой им ги иска, но ал. 3 на чл. 19, която именно предвиждаше задължение на учителите да съхраняват класните и контролните до края на годината, е отменена още 2018-та.

# 121
И при нас нищо не се връща , обяснението е че трябвало да се съхраняват, защото им ги искали при проверка, а ако им ги раздадат често децата не ги връщали.Помолихме да им ги дават поне да ги снимат, ама не винаги и това им разрешават, защото понякога има отсъстващи деца и можело да им покажат теста ....
За притеснителните деца- моето е от тях.Особено в началните класове преди писмено изпитване не спеше, грешеше на неща , които със сигурност знаеше ..Слава богу, попаднахме на чудесна учителка, която някак  намери правилния подход и му вдъхна увереност. Отделно ме посъветва да го записвам на всякакви състезания, олимпиади и други с изпитен характер и както някой по- горе писа - претръпна, видя че няма нищо страшно дори и да се провали. Та така де - и моят съвет е да го пуснете на няколко пробни, нека свикне с изпитната атмосфера

# 122
  • при моите любими
При нас ги дават, даже искат подпис от родител винаги. Съхраняват се в досие на ученика. Не са казвали, че им трябват за проверка. Явно всяко училище си има собствена разпоредба.

# 123
  • София
Собствените разпоредби на което и да е училище не могат да противоречат на нормативен акт. Контролните и класните се връщат на учениците и то така, че те да могат да ги занесат вкъщи и да ги видят родителите. И това не подлежи на коментар или различна уредба от училището. Евентуално учителите могат да помолят след това децата да ги върнат отново в училище, ако по някаква причина държат да ги съхраняват.

# 124
И точно защото повечето ученици не ги връщат, а им ги искат при проверка, учителите не ги дават
Да снимат децата ви и да ви показват

# 125
  • София
Не, не им ги искат при проверки и няма основание, на което да им ги искат. При проверки искат само вариантите на контролните/класните и общ анализ на резултатите, но не и самите писмени работи на учениците. Пак повтарям - същите по закон се връщат на учениците.

# 126
  • София
На последната родителска няколко родители смятаха, че децата им са ощетявани по един предмет и отидоха с учителката да разгледат контролните. Ако им ги беше върнала вероятно слабите контролни щяха да отидат директно в кофата и после иди обяснявай, че не ги ощетяваш. Виждам резон в това учителите да ги пазят като собствена застраховка, след като разбира се дадат на децата да ги снимат.

# 127
  • у дома
На последната родителска няколко родители смятаха, че децата им са ощетявани по един предмет и отидоха с учителката да разгледат контролните. Ако им ги беше върнала вероятно слабите контролни щяха да отидат директно в кофата и после иди обяснявай, че не ги ощетяваш. Виждам резон в това учителите да ги пазят като собствена застраховка, след като разбира се дадат на децата да ги снимат.
Ами учителите да се напънат и да си ги сканират или принтират след като им трябват-закона си е закон и това е.

# 128
Запазвам си информацията от наредбата, която цитира sanaka и ще повдигна въпроса на родителската среща. Това безумие не може да продължава. Нито ги връщат, нито разрешават на децата да снимат.
Единственото контролно, което успях да видя е по история. Една от задачите беше да се напише името на личност свързана с БРЦК. Моето дете написало Левски, а госпожата дебело го задраскала с червено. Посмяхме се, въпреки че не беше никак смешно. Не съм се разправяла защото това не му повлия на оценката, но предупредих детето да си проверява внимателно грешките.
Може би затова така ревностно се крият писмените работи.

# 129
  • София
Учителят не е длъжен да доказва отрицателния факт, че не ощетява децата. Който твърди, че е ощетен, трябва да го докаже.

# 130
Нали госпожите слагат отметки на верни отговори и отбелязват и грешките. Така че, ако имам претенции, самата писмена работа ще го докаже, защо да хвърляме доказателството, не би трябвало да има причина да ходи в коша. Учителят от какво ще се страхува?

# 131
Не, не им ги искат при проверки и няма основание, на което да им ги искат. При проверки искат само вариантите на контролните/класните и общ анализ на резултатите, но не и самите писмени работи на учениците. Пак повтарям - същите по закон се връщат на учениците.
Някой обаче трябва да го каже на инспекторите в РИОтата, защото наистина искат при проверка писмените работи и учителите ги съхраняват в портфолио на ученика. Накрая на годината ги връщат накуп.
А защо съм толкова сигурна, че ги искат от РИО, ММ е начален учител и при разните проверки от РИО поради различни казуси първото нещо, което са искали, след като направят проверка на останалата документация, са точно контролните работи. Та учителите се застраховат за точно тези проверки.

# 132
  • София
Аз от учители знам, че не им ги искат, включително от такива тук във форума - например https://bg-mam.ma/p/1486418/45466678. Но ако някой инспектор ги иска, това говори само за некомпетентност на инспектора. Няма как да им искат нещо, което не са длъжни да съхраняват. Няма и как да ги накажат за несъществуващо задължение и особено предвид изричното нормативно задължение да връщат работите на учениците.

# 133
Не знам защо имам някакъв спомен само за входните нива, че трябва да се съхраняват. Може и да греша....

# 134
Здравейте преди няколко дни качих ви споделих за кукерският фестивал в Перник сега слагам подробна информация за програмата
https://surva.org/index.php/programa/. Учениците са щастливи, че в петък няма да учат. Ако някой иска повече информация може да ми пише на лично.

Общи условия

Активация на акаунт