Седмокласници 2023/2024 - тема 5

• 38 564
  • 771
  •   1
Отговори
# 525
Съгласна съм да не отпада нито един от двата предмета (НВО), но един колега, учител в ЕГ в нашия град, на съвещанието зададе резонен въпрос, защо в балообразуването не участва оценката от ЧЕ, всички деца изучават такъв до 7 клас, а се взема математиката. За НВО е ясно, че и двата предмета участват. Обаче, ако децата в МГ ги препъва българския, а и там логично, МАТ*3, БЕЛ*1, то за ЕГ е логично да е обратното - БЕЛ*3 и оценката по ЧЕ в балообразуването. Не, че моето и така ще го огрее ЕГ, въпросът е принципен - за ЕГ и хуманитарен профил БЕЛ е една идея по-важни, за МГ, природо-математическите профили и техническите ПГ - математика, физика, биология и химия трябва да са една идея по-важни.

# 526
Чуждия език няма логика в езикова, все пак до 7-ми клас едно е учило руски, а не английски примерно.
Може би има логика в балообразуваното на да има превес 3 по Мат или 3 по БЕЛ.

Аз примерно по математика чакам по-слаб резултат....

Отностно подкупите обещала съм Южна Корея, ако влезе на първо класиране.

# 527
  • Пловдив
Мисля, че вече споделях тук. И аз не разбирам, защо в КГ в МГ Пловдив не се изисква оценка от изпит по рисуване в балообразуването!? Преди години имаше, от няколко години отпадна. Не следва ли, деца с талант да имат някакъв шанс, пред отличници, без талант за рисуване?

# 528
Към родителите от Варна - някой пускал ли си е детето на ПИ по МАТ и БЕЛ към Вектор миналата събота и неделя и какво ви е мнението за самите пробни?
Вярно ли е, че е са били изключително лесни и по двата предмета?

# 529
На мен за балообразуването ми е ясно, че няма как който и да е от двата основни предмета да не влиза. Драмата ми беше по-скоро за липсата на паралелки с хуманитарна насоченост изобщо. Само езици и СХН са при нас профилираните паралелки. По мое време в едно от тогавашните СОУ-та имаше паралелка с история и български, имаше и паралелка с рисуване. Сега същото това училище предлага 2 паралелки СХН. Не че е задължително, разбира се, да продължат да учат това, което са учили в гимназията, ама това лашкане при нас по "модерни" специалности, винаги е водило до крайности.

# 530
Мисля, че вече споделях тук. И аз не разбирам, защо в КГ в МГ Пловдив не се изисква оценка от изпит по рисуване в балообразуването!? Преди години имаше, от няколко години отпадна. Не следва ли, деца с талант да имат някакъв шанс, пред отличници, без талант за рисуване?
Може би няма достатъчно желаещи за изпит по рисуване. Оценките от ИИ и КМИТ предполагам са балообразуващите там.
Леденото момиче, логиката на колегата е, че понеже всички деца до 7 клас учат някакъв чужд език, оценката от него може да е балообразуваща, защото показва как детето се справя с усвояването на чужд език по принцип, а не на конкретен език. Неговото предложение беше НВО БЕЛ*3, НВО мат*1 + оценките от свидетелството по БЕЛ и ЧЕ, за 95% от учениците това е АЕ, но дете с немски или руски също има оценка от ЧЕ и тя ще участва в балообразуването. Така или иначе чуждият език в 8 клас започва от 0, втория в девети също стартира от 0 във всички училища. Не е задължително децата да са еднакво силни по ЧЕ и математика.
Лутиен, същата работа и при нас. 60 паралелки в града, от тях извън МГ и ЕГ имаме:
1 паралелка "Хуманитарни науки" - БЕЛ, История, Философия
3 паралелки СХН
3 "Предприемачество" като едната е в ЕГ, а едната е с китайски език
2 паралелки "Природни науки", едната с японски език
1 паралелка "Компютърна анимация" в ЕГ
По една паралелка СХН и ПН има и в МГ.
Така за децата, които не могат да се класират в ЕГ остават 1 хуманитарна, 2 ПН, 2 Предприемачество и 3 СХН.
И около 36 паралелки в професионални гимназии, от тях над 20 "мъжки".

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 12:03 от Mama Ru

# 531

А имате ли повече информация за СГСАГ като училище. И ние се интересуваме за там. Учебна среда, учители, виждам ,че има разлика в баловете на различните профили паралелки..

Имаме приятелко семейство с дете там със Строителство и архитектура и ние сме се насочили към тази паралелка. Според майката много се учи и има дисциплина в техния клас. На детето му е много интересно, защото имат интересна практика.
Има голяма разлика в бала, защото наплива е за строителсто и архитектура, останалите паралелки не са толкова желани. Дори нашият син си е решил, че друго не иска - само СА.

# 532
Логиката на колегата е сбъркана. Един може да е учил немски с нежелание, щото майка му го е набутала в топ-паралелка и да има ниски резултати. Друг може да е учил с много труд английски, защото му харесва и да има високи оценки. Но езиците по принцип да не му вървят. Отделно субективността във всяко училище/клас е до болка позната.

Ма как си ги измисляте тия неща не знам. Аз разбирам че понякога гроздето накиселява, моето също не е много сладко(особено догодина с малкото ще горчи), ама моля ви, страници и страници едни и същи неща над които нямаме никакво влияние. Децата трябва да бъдат поставени при равни условия за да бъдат оценени сравнително равнопоставено.

# 533
Към родителите от Варна - някой пускал ли си е детето на ПИ по МАТ и БЕЛ към Вектор миналата събота и неделя и какво ви е мнението за самите пробни?
Вярно ли е, че е са били изключително лесни и по двата предмета?
Синът ми ходи на пробния по БЕЛ. Каза, че бил много лесен, особено текста за преразказ. Въпреки това си откри грешки в първи модул. Та не знам доколко му е вярна преценката.

# 534
Южна Корея за първо класиране? В Оксфорд ли ще кандидатства?
Аз бях обещала куче или коте за 90т по двата предмета, но те няма да са достатъчни за топ гимназия, а и честно казано се надявам да поиска нещо друго, че аз ще трябва да гледам любимеца

# 535
Г-жа Рамацоти Всяко дете си има различни стимули...аз в Корея така или иначе ще я заведа тази година....независимо от класирането и резултата.
За нея Южна Корея и Китай са мечтани дестинации. Като аз плащам хотел и дневни....тя си е събрала пари за самолетен билет.

Отностно пробния днес по БЕЛ.
Първата част е била по-сложна от това, което е решавала до сега като упражнения. А текста за преразказ е имал "гадни" моменти.

# 536
На мен ми е много трудно да преценя къде е границата между здравословното стимулиране на децата с награди и предлагането не нещо като подкупи, за да свършат в крайна сметка това, което в момента си е тяхно задължение реално. Това не е конкретно към Леденото момиче, защото при всякакви екскурзии никога не мога да видя минусите, а принципна житейска чуденка Laughing
Изкушавала съм се и аз да предложа някакъв материален стимул, но нещо имам вътрешна спирачка да го направя.

# 537
Никога не съм предлагала, няма и да го правя. Все едно на мен някой ми дава награди докато ги развявам на курсове и спортове, готвя им и тн. Всеки си има задължения.

# 538
На мен ми е много трудно да преценя къде е границата между здравословното стимулиране на децата с награди и предлагането не нещо като подкупи, за да свършат в крайна сметка това, което в момента си е тяхно задължение реално. Това не е конкретно към Леденото момиче, защото при всякакви екскурзии никога не мога да видя минусите, а принципна житейска чуденка Laughing
Изкушавала съм се и аз да предложа някакъв материален стимул, но нещо имам вътрешна спирачка да го направя.

Аз знам, че ще се справи. Тя си учи от първи клас. Успеха и никога не е бил по-нисък от 5.50.
Екскурзията е стимул просто да се старае още повече.
Аз така или иначе ще я заведа...все пак тази седмица ще купувам билети.
За мен стимула тук по-скоро е емоционален....изобщо не става въпрос за финансовата страна на нещата....за моята дъщеря и 100 лв. дадени за нещо са "много пари".....но тя поначало си е стисната и не обича да харчи "пари за глупости"(дрехи, гримове, техника...са в това число). Харчи пари само за книги.

# 539
  • София
Аз съм против материалните стимули за такива неща. Ако те не разбират, че това си е за тях, значи аз съм се провалила с възпитанието им. Единственото, което казах, защото тя е малка и може да не се усети е, че ако не трябва да чакаме второ класиране, ще имаме време за още едно пътуване

Общи условия

Активация на акаунт