RYANAIR - 24

• 46 368
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
Ако ти отмениш полета - пиеш студена вода и прежалваш платените пари.

Би ли ми обяснила малко по-подробно, моля те! Ако направя регистрацията и искам да отменя полета преди да се чекирам - от компанията ще ми възстановят парите, така ли? А по-ранният чек-ин носи ли някакви ползи, например, че ще е сигурно, че ще има място за мен в самолета? Питам, защото имам купени билети за мен и гаджето за след шест месеца, ама не е 100% сигурно, че той ще почива по това време.

# 181
При отказ от ваша страна има една голяма такса. Има я на сайта. Така че ако сте платили по-малко, просто не летите и губите парите от билета. Ако сте платили много, искате отказ, приспадат си таксата и връщат останалото. Няма значение кога сте се чекирали.
Щом сте платили за места, изберете места, за какво сте платили иначе? Да се чекирате предварително помага срещу овърбукинг, въпреки че не е толкова страшно.

# 182
  • на малък остров в океана
При отказ от ваша страна има една голяма такса. Има я на сайта. Така че ако сте платили по-малко, просто не летите и губите парите от билета. Ако сте платили много, искате отказ, приспадат си таксата и връщат останалото. Няма значение кога сте се чекирали.
Щом сте платили за места, изберете места, за какво сте платили иначе? Да се чекирате предварително помага срещу овърбукинг, въпреки че не е толкова страшно.
Може ли линк, за да прочета за тази такса?
Нещо ново трябва да е., защото миналата година имах полет отиване и връщане, който не ползвах и въпреки, че опитах всички възможности, отказаха да ми върнат парите, защото не е според правилата им за връщане.

# 183
Ами май съм се объркал. Има missed departure fee, но само до 1 час след заминаването. Така или иначе е 100 евро на човек в посока.

# 184
Ujasia, neuromancer има предвид следното: ако вие сте платили 300€ за билет, а таксата е 100€, ще ви върнат 200€. Ако сте платили 50€, нищо няма да ви върнат, тъй като таксата за анулация е по-висока от цената на билета. Но няма да ви искат допълнително пари. Така че в случай на евтини билети няма смисъл да анулираш. Иначе си прочети колко е таксата в ЧЗВ, предполагам там ще пише, аз сложих хипотетични суми.

# 185
  • София
Аз не знам да връщат пари, дори срещу такса, ако сам се откажеш.
Има такса за закъснение, но тогава се качваш на следващия възможен. Има такса за промяна на полет, но пак пътуваш.

# 186
Ясноооо, ще се пътува, няма как иначе.

# 187
  • на малък остров в океана
Ujasia, neuromancer има предвид следното: ако вие сте платили 300€ за билет, а таксата е 100€, ще ви върнат 200€. Ако сте платили 50€, нищо няма да ви върнат, тъй като таксата за анулация е по-висока от цената на билета. Но няма да ви искат допълнително пари. Така че в случай на евтини билети няма смисъл да анулираш. Иначе си прочети колко е таксата в ЧЗВ, предполагам там ще пише, аз сложих хипотетични суми.

За анулиране никакви пари не връщат. За това поисках линк, ако е нещо ново. Имат стриктни рифънд правила и ако не попадаш в тях нищо не връщат. Могат да ти върнат пари за летищни такси, в случай че са начислени такива, но иначе нищо не връщат.
Миналата година купих билети да заведа детето при баба му, да се върна сама и сле месец да отида да я взема и да се приберем заедно. Общо двете резервации бяха за 800 евро. Но баба й почина седмица след като купих билетите, а полетът беше за след три месеца. Ако беше в рамките на 28 дни след смъртта връщат всичко.
Но на мен нищо не ми върнаха, защото полетът беше три месеца след смъртта, нищо че ни беше отпаднала причината за полета.
Въпреки всичко, съпортът ме посъветва да опитам, като ми пратиха линк през който да опитам, но все пак ми отказаха.

# 188
Да, ясно, съжалявам, ако съм подвела, наистина не съм проверявала. Въпреки че и на  мен ми отпаднаха 2 полета този  месец поради промяна на плановете- един с Раян и един с Уиз. Много се надявах да ги променят/ отменят. Обаче толкова хора изпищяха за променени полети, точно моите останаха 😀

# 189
  • Варна
Да, ясно, съжалявам, ако съм подвела, наистина не съм проверявала. Въпреки че и на  мен ми отпаднаха 2 полета този  месец поради промяна на плановете- един с Раян и един с Уиз. Много се надявах да ги променят/ отменят. Обаче толкова хора изпищяха за променени полети, точно моите останаха 😀

Да, добре е човек да е наясно предварително с правилата на компанията и да взема своето информирано решение какви билети да си купува.
В този смисъл бих припомнила една друга възможност за промяна на полетите - това е да си купиш билета по тарифата FLEX, която завишава цената със 70 евро, срещу което имаш правото на безплатна промяна на полета (забележете - не връщане на парите, а промяна), а също така да вземеш по-ранен полет, но който е в същия ден на резервацията.
И всеки може да прецени доколко го устройва тази опция. Например при евтини полети 20-30-50 евро - според мен няма смисъл, но при полет от 300 евро (примерно) , който е за много далечна дата и има съмнения за риск от възможно възникване на необходимост от промяна  - тогава може да се дадат още 70 - за да не изгорят въпросите 300.  Това е просто пример де, и лични разсъждения.

# 190
  • София
Мира, 300 евро и далечна дата, едва ли някой в тази група би купил. Имам подозрения, че и средностатистическия клиент на Раян въобще не би.

# 191
  • Варна
Мира, 300 евро и далечна дата, едва ли някой в тази група би купил. Имам подозрения, че и средностатистическия клиент на Раян въобще не би.

Сигурно е така, въобще не споря, просто дадох пример, който ми хрумна.
 Някой, който евентуално е купувал по тарифата ФЛЕКС може да сподели  какви съображения е имал. Аз лично никога не съм  я ползвала.

Обаче искам да споделя едно мое подозрение, а вие ще кажете доколко е достоверно. Имам усещането, че ако системно, т.е. често проверяваш за цените на един и същи полет - и системата е настроена така, че започва да ти увеличава само на теб тази цена. Случвало ли ви се е?  Аз наблюдавам ей така за кеф един полет (София Будапеща) и точно той расте с по 5 евро на всеки 2-3 дни, а цените на съседните въобще не мърдат.

# 192

Сигурно е така, въобще не споря, просто дадох пример, който ми хрумна.
 Някой, който евентуално е купувал по тарифата ФЛЕКС може да сподели  какви съображения е имал. Аз лично никога не съм  я ползвала.

Обаче искам да споделя едно мое подозрение, а вие ще кажете доколко е достоверно. Имам усещането, че ако системно, т.е. често проверяваш за цените на един и същи полет - и системата е настроена така, че започва да ти увеличава само на теб тази цена. Случвало ли ви се е?  Аз наблюдавам ей така за кеф един полет (София Будапеща) и точно той расте с по 5 евро на всеки 2-3 дни, а цените на съседните въобще не мърдат.

не мисля, че е така, но можеш лесно да провериш
влез от друг компютър, друг IP адрес без да се логваш в профила и виж дали цените са еднакви с този, където си проверявала. Почти съм сигурен, че ще са еднакви.

# 193
Флекс на Раян не знам дали се купува. Виж, флекс на Уиз е друга “бира”, като и там повече от 7-8-10€ не ми се дават, но поне има врътки да се купи изгодно.
Когато искам да следя цена на полет, си го задавам в гугъл флайтс и получавам мейли при промяна на цената.  И това не те ограничава само за една компания.

# 194
Флекса на райън не е добавка като на Уиз, а е друга, доста по-висока тарифа. Дали си струва, не знам, зависи от обстоятелствата. Подкрепям да се ползва Гугъл флайтс, виждате повече възможности така.

Общи условия

Активация на акаунт