За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 234
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
На пазара видях вафлени кори. За какво могат да се използват?

# 181
# 182
  • In transit
CandyVybe, в лазанята освен доматеното рагу с кайма се добавя бешамел, той я прави по-кремообразна и "сготвя" корите.
Освен забележката, която са ти направили за чубрицата и шарената сол(те нямат работа там изобщо), прибавям, че е хубаво сама да си направиш доматения сос с кайма (рагу болонезе), вместо да ползваш готови сосове на Дерони или някоя друга фирма. Не е трудно изобщо. Пепи ти е дала рецепта, показвам и моята, която е максимално автентична до оригиналната рецепта, т.е може да е подобна до тази, която си яла в Малта. Дала съм много съвети и напътствия как да се приготви, дори от хора, които никога не са правили лазаня. Лазаня Болонезе.

# 183
  • Русе
Скрит текст:
На пазара видях вафлени кори. За какво могат да се използват?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_7.html

# 184
С вафлените кори се сещам само за тасладжи- вафли с халва (ако си ги спомняте).

# 185
Колкото пъти видя вафлени кори да се споменават, все са ми пред очите едни неща дето не знам как се и наричат, но ще ги помня до края на живота си...
Като бях малка, кръстницата ми правеше между две вафлени кори някаква смес която според мен е била карамел с масло, имаше и нарязани орехи. Това нещо не много дебело и като стегне, нарязано на малки ромбове, изяждахме си пръстите просто. Нямаше никаква заливка или глазура, само това и беше божествено.
Само че това време беше мнооого отдавна, тогава много трудно се намираха вафлени кори, а сега те са лесни обаче рецептата я нямам... и за съжаление кръстницата ми също я няма вече Sad
От една страна може би е по-добре така, защото бих се изкушила да си правя, а сладко не бива да ям. Но ако някой я помни тая вкусотия и има пропорциите, бих си я записала и прибрала някъде, за много специален случай.

# 186
Здравейте, кажете ми някаква изпитана рецепта за класически кукита, моля. Такива които да остава chewy отвътре. Моите след изстиване стават твърди и хрупащи и направо се побърквам. Може би в печенето ми е проблемът - пека 15 минути на 180 градуса. Но не знам, може и в рецептата да бъркам нещо
Скрит текст:
110 гр масло
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч. бяла захар
1 яйце
1/2 ч.л. сода
185 гр. брашно (това мисля, че е 1 1/2 ч.ч)
1 с.л. царевично нишесте
Шоколадов чипс

# 187
  • Sofia
Вкусно е, но не е като божествената лазаня, която ядох в Малта преди няколко години. Всяка хапка ми се топеше в устата.
Аха чубрица и шарена сол със сигурност не е имало в малтийската. Simple Smile
Дали са рецепти и вероятно го пише.... да сложиш сос на дъното и тогава кори и все трябва да са добре покрити със сос. Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 16:16 от Morena

# 188
Мога ли да замразя бри и камембер? Ще стават ли за ядене след това?

# 189
  • Варна
Честно , едва ли, но може да опиташ с малко парченце.

# 190
Ето ме пак.Днес имах 2ри опит по тази рецепта и пак е несполучлив.Вижте я,моля,какво не и е наред.Спазвам всичко точно.Единствено,пека в еърфрайер Косори е моят с двата реотана.Сега гледам как хляба пак се пече на тухла и си мисля дали пък бакпулвер не се слга в киселото мляко?
https://youtu.be/c6iFptFrkGA?si=J_lcBmsdnMznXfRK

# 191
  • София
А няма ли бакпулвер или сода? А мая?
Питам, защото от работа не мога да отварям ФБ и не виждам рецептата.
Определено овесените ядки поемат повече течност и хляб с тях няма да е като пшеничен. Колко е диетичен - не зная, има си въглехидрати.

# 192
Да,извинявам се,не съобразих.2 яйца,200 мл кисело мляко,1к.л.сол ,после слага 200гр брашно от овесени ядки и тогава слага бакпулвера.После продължава с още до 3 чаши брашно и пече на 180 градуса
Обаче,аз и днес пека тухла

# 193
На същата температура ли печеш като в клипчето? В еърфраер по принцип по-ниска ти трябва, не е баш същото като във фурна. За печива ти е особено важно. Рецептата не я изгледах да видя какво слага, вероятно наистина има някакъв набухвател, но температура и време не са еднакви във фурна и в еърфраер със сигурност.

# 194
Да,следвам стриктно.И във фраейра на 180.

Общи условия

Активация на акаунт