За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 673
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Само да кажа за еклеровото тесто, че пропорцията е чаша течност, чаша вода, 1/2 чаша мазнина и яйцата варират в зависимост от чашата.
Чаша 250 мл е около 160 г  брашно, т.е. на рецептата за малко не й стига.
Също за американските палачинки - пропорцията е чаша течност на чаша брашно, което е по-гъсто от френските тип crepes, който обикновено правим в България. Аз лично правя с колкото може по-малко брашно.

# 421
# 422
Добро утро Simple Smile
Рано -рано да си задам въпросът, който не ми даде мира - какво мога да сготвя от купичка и половина останал сварен ориз? Сварен е без подправки, включително и сол за бебо и за една рецепта за ориз по китайски. След това направих  импровизиран ориз със зеленчуци...
Днес все още имам ориз варен.... 🙄 Освен в супа накрая да го прибавя, което не е решение в момента, какво друго мога да го направя?

# 423
  • Sofia
Салата 🥗
Добави зеленчуци-настъргани моркови,краставица на малки кубчета,царевица,чушки....може и майонеза 😋
...или с риба тон,маслини,кисели краставички...

# 424
  • Sofia
Добро утро Simple Smile
Рано -рано да си задам въпросът, който не ми даде мира - какво мога да сготвя от купичка и половина останал сварен ориз? Сварен е без подправки, включително и сол за бебо и за една рецепта за ориз по китайски. След това направих  импровизиран ориз със зеленчуци...
Днес все още имам ориз варен.... 🙄 Освен в супа накрая да го прибавя, което не е решение в момента, какво друго мога да го направя?
Аранчини - пържени оризови топки с плънка вътре.  Simple Smile

# 425
С Малко спанак, или друга зеления, в тава, правиш 2-3 гнезда, в които чукваш яйца и изпичаш.
Може да запържиш нарязани дробчета смесиш с ориза и направиш заливка отгоре от яйца и кисело мляко като дроб сърма
Може и на аранчини https://pep-4o.blogspot.com/2016/03/blog-post_29.html?m=0
Може да смесиш със спанак и картофи и оформиш на кюфтета

# 426
  • под тепетата
И аз съм за аранчини!

# 427
Аз пък имам голяма сладка питка, почти като козунак е. Подарена е.
Никой не иска да я яде. В какво да я деструктурирам? Това с крем карамела също не се харесва у нас.
Някакви други идеи?

# 428
  • Sofia
Пържени филийки 😋

# 429
  • Sofia
Никой не иска да я яде. В какво да я деструктурирам? Това с крем карамела също не се харесва у нас.
Някакви други идеи?
Пържени филии?  И май не остават много опции... Wink

# 430
  • под тепетата
Режеш на филии, препичаш на тостера и мажеш отгоре разбита сметана сус захар на вкус. Може да лепнеш плодове от сладко и там каквото ти хрумне. Тематично за 14-ти!
 Друг вариант - режеш на филии, сиропираш леко и редуваш с крем, ядки. Става торта, такава правя с изостанал козунак по Великден.
 Трети ми хрумна - пак на пластове в чаша, понапръскано с какаов сироп и с крем от заквасена сметана, маскарпоне ...каквото ти хрумне.

# 431
Благодаря за идеите, ще пробвам някои, без пържените филии!

# 432
  • In transit
Някакви други идеи?
Тирамису, питката я режеш на филии, вместо бишкоти. Напояваш с кафе и мажеш с крем. Чудно става. Може в чаши или в тава да оформиш.

Сетих се още неща. Карамелова торта с плодове

Торта Дзукото

и рециклираните сладки с нутела

# 433
  • Русе
Скрит текст:
Някакви други идеи?

# 434
  • София
Някакви други идеи?
Идеи.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8 … D0%BD%D0%B0%D0%BA

Общи условия

Активация на акаунт