За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 626
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
  • Melmak
  • Мнения: 8 794
Ако течностите в рецептата (сметана и мляко) са 500-600мл, 8-10г желатин са ОК.

Течностите в рецептата бяха 600 г сметана, 100 г мляко и 100 г вода, в която се разбърква желатина. Аз лично смених малко пропорцията с 500 сметана и 200 мляко, но запазих същото количество обща течност.
Пишеше желатин 10 г, толкова сложих.

Като го кипнах и видях, че съм объркала, разтворих нов желатин и пак сложих.

Сега видях, че се е стегнало. Както предположихте е леко жилаво, но се яде.

Поли, не 10 желатина, а 10 грама, колкото е 1 пакетче.

Благодаря ви, спасихме положението. Поне вече знам да не го оставям да заври желатина…

# 481
  • Варна
  • Мнения: 2 119
Е, спасихме панакотата...Поне се научи как ... с желатин...Опит-грешка, не се отказвай!
Спокойна вечер!

# 482
  • Melmak
  • Мнения: 8 794
Е, спасихме панакотата...Поне се научи как ... с желатин...Опит-грешка, не се отказвай!
Спокойна вечер!

Благодаря ❤

# 483
  • Мнения: 2 654
Благодаря! Направих 2 маринати по дадените препоръки -  едната с мед, горчица, соев сос, риган, лимон, а другата с майонеза, соев сос, розмарин, лимон ... довечера ще видим резултата.

Каква гарнитура ходи на така овкусено пилешко филе?
Освен това ще има и свински котлети и телешки кюфтета.
Зелена салата е основната салата, с яйце, семки каквото се сетя.
Овкусих снощи печени червени чушки с чесън, зехтин и оцет.
Искам да направя за предястие нещо с лаваш - някакви ролца с филе, крема сирене, маруля, сьомга - Някой да има изпитана рецепта?

Плато сирена, гарнирани с круша и сладко от смокини.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 09:54 от Nivea ツ

# 484
  • Мнения: 17 116
Каква гарнитура ходи на така овкусено пилешко филе?
Бланширано или леко задушено броколи, само колкото да омекне леко като боднеш с вилица, но да остане зелено, после само му добавяш масло, сол, пипер и лимонов сок. Картофено пюре.

# 485
  • Мнения: 9 451
Благодаря! Направих 2 маринати по дадените препоръки -  едната с мед, горчица, соев сос, риган, лимон, а другата с майонеза, соев сос, розмарин, лимон ... довечера ще видим резултата.

Каква гарнитура ходи на така овкусено пилешко филе?
Освен това ще има и свински котлети и телешки кюфтета.
Зелена салата е основната салата, с яйце, семки каквото се сетя.
Овкусих снощи печени червени чушки с чесън, зехтин и оцет.
Искам да направя за предястие нещо с лаваш - някакви ролца с филе, крема сирене, маруля, сьомга - Някой да има изпитана рецепта?

Плато сирена, гарнирани с круша и сладко от смокини.

https://pep-4o.blogspot.com/2020/09/blog-post_21.html?m=0 така правя

# 486
  • Sofia
  • Мнения: 22 558
...
Искам да направя за предястие нещо с лаваш - някакви ролца с филе, крема сирене, маруля, сьомга - Някой да има изпитана рецепта?
Крема сиренето намажи, другите неща така (като на снимката). Ако скоро ще сервираш може да е по-дебел слоя крема сирене и обратно.  Показвам и разреза.





А може и другите продукти (ако не са обемни, а като тези които си изброила) да наредиш по цялата повърхност.
Разрезът ще е различен съответно. Simple Smile  Охлаждаш, за да стегне преди да нарежеш.

# 487
  • Мнения: 17 116
Как ще се ядат тия рулца от гостите, нарязани на хапки или на цяло руло и с ръка, има значение за да не трябва да гонят плънката из чинията и да им пада в скута.

# 488
  • Мнения: 2 654
Как ще се ядат тия рулца от гостите, нарязани на хапки или на цяло руло и с ръка, има значение за да не трябва да гонят плънката из чинията и да им пада в скута.

Добър въпрос. Представям си го като това, което Пепчо предложи, апетайзер заедно със салатите.
Ще се сервират около 7.30, тоест кога трябва да ги направя за да не се разпаднат?

Броколи купих вчера със същата идея и ги забравих, добре, че казахте.

Аз обикновено ги задушавам за 7 мин на пара и после със сол и зехтин. как се правят с масло, в тиган? В такв случай трябва за 2-3 мин да са на пара.

Много благодаря за предложенията на всички ви!

# 489
  • Мнения: 17 116
Като ги нарежеш на кръгчета директно преди сервиране няма да се разпаднат, а в плънката най-добре продуктите нарязани на ситно и омешани с крема сиренето , може да комбинираш маруля-филе-сирене или сирене-сьомга,  както и да добавиш малко настърган кашкавал за обем, той също ще ги държи стегнати.

# 490
  • Мнения: 2 654
Като ги нарежеш на кръгчета директно преди сервиране няма да се разпаднат, а в плънката най-добре продуктите нарязани на ситно и омешани с крема сиренето , може да комбинираш маруля-филе-сирене или сирене-сьомга,  както и да добавиш малко настърган кашкавал за обем, той също ще ги държи стегнати.

Благодаря, направих ги. Отивам да търся как да направя броколите.

# 491
  • Мнения: 404
Здравейте! Днес купих от Лидл джолан от алпийската им седмица. С какво мога да го сготвя? Например с ориз?

# 492
  • Мнения: 7 358
С всичко можеш да сготвиш джолан - с ориз, с кисело зеле, с картофи и моркови, с уиски сос...
Най-добре става бавно под капак в гювеч или йена, още по-добре в чугунен съд, накрая отваряш капака и печеш няколко минути на режим грил да хване хрупкава коричка.

# 493
  • Мнения: 404
Благодаря!

# 494
  • Sofia
  • Мнения: 29 069
Здравейте! Днес купих от Лидл джолан от алпийската им седмица. С какво мога да го сготвя? Например с ориз?
Аз винаги го варя предварително в херметическа за 1,5-2ч.и после влагам в различни ястия.Бульонът също става хубав.
Наскоро готвих доста ястия с джолан-  с ориз,с нахут,във фрикасе,като пача,със спанак,с кисело зеле…
Печен в йена,плик или гювеч също е вкусно 😋

Общи условия

Активация на акаунт