За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 590
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Препоръчайте какво да направя с един закупен от турция каймак, моля Simple Smile

Яла съм едни мини хлебчета с каймак в Македония, но рецептата не намирам.  Ако някой може да каже- ще се радвам.
Ако месите... просто вложете каймак в тестото, ето примерна рецепта за хлебчета с мляко, може да го намалите малко заради каймака - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_9627.html

# 571
  • Sofia
Благодаря ви, ще пробвам тези варианти Simple Smile

# 572
  • София
Ще стане, само трябва да разбиеш сметаната много студена и в студен съд и бъркалки на миксера, после да смесиш внимателно с останалите продукти. Аз смесвам първо маскарпонето с кондензираното мляко без миксер, само с бъркалка, накрая добавям разбитата сметана.  

А може ли пропорций?благодаря

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 13:49 от Станислава5642

# 573
Ще стане, само трябва да разбиеш сметаната много студена и в студен съд и бъркалки на миксера, после да смесиш внимателно с останалите продукти. Аз смесвам първо маскарпонето с кондензираното мляко без миксер, само с бъркалка, накрая добавям разбитата сметана.  

А може ли пропорций?благодаря
Ще направя опит, но обикновено правя на усет и на око - гледам каква консистенция се получава и преценявам дали да добавя още от по-рехавата съставка или не. То зависи и от количеството крем, което ти трябва, но на мен и да ми остане, после го влагам в друго.
Напр. 500 гр маскарпоне + 2-3 супени лъжици кондензирано мляко (ако е от течното), ако млякото е гъсто, вече сварено и карамелизирано - най-много 1/2 опаковка. Аз си правя домашно карамелизирано мляко и от него слагам около 150-200 гр. Добавям към маскарпонето на части, бъркам и преценявам гъстотата - захарта в кондензираното мляко, пък и самото то, ако е от течното, разреждат крема.  От течната сметана около 300-350, най-много 500 мл разбивам до сгъстяване (веднага щом сгъсти, спираш да разбиваш, че може да се пресече) и пак така на части добавям и разбърквам - като преценя, че кремът е с подходящата за конкретната нужда гъстота, спирам. Ако има остатък от сметаната, го прибирам в стъклен буркан и го ползвам за друго, може да си сложиш и в кафето. 
Ако се опасяваш, че в стаята е топло, докато работиш със сметаната, 10-15 минути преди разбиването я сложи в камерата на хладилника (преди да отвориш кутията, разклати я хубаво, да се хомогенизира) , охлади добре  и купата с бъркалката.

# 574
  • София
Свински вратни пържоли - първо начукване после мариноване или обратно?

# 575
Първо начукване на канчето, после баня с марината Simple Smile
Но не ги начуквай прекалено, това може да втвърди месото, само колкото да се разкъсат мускулните връзки. Когато ги начукваш, сложи под и над пържолата свежо фолио. Аз даже от години не начуквам пържолите, а само мариновам дълго - дори до 2-3 дни. Стават мозък. Зависи все пак и от техниката на приготвяне.

# 576
  • София
Свински вратни пържоли - първо начукване после мариноване или обратно?
Зависи как се приготвят, ако ги задушавам може само да ги мариновам, без да ги начуквам, но ако са на тиган леко им трябва да се начукани, но зависи много и от вида на месото, ако е достатъчно крехко не е необходимо даже да се начукват.

# 577
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Привет, донесоха ми ето това пюре от чушки, но не знам как и за какво се ползва.
Моля да ме "просветлите",  благодаря.
Скрит текст:

# 578
  • София
Привет, донесоха ми ето това пюре от чушки, но не знам как и за какво се ползва.
..............
Не съм ползвала никога, но съм виждала да добавят към разни ястия по 1 ч . л .

# 579
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:

За една порция
•   1 супена лъжица доматено пюре
•   1 супена лъжица паста от чушки (ако обичате пикантно, можете да добавите паста от люти чушки)
•   ½ чаша счукани орехи
•   2 скилидки чесън
•   ½ чаена чаша зехтин
•   1 печена червена чушка ( по желание)
•   1 супена лъжица кисело мляко
•   Черен пипер, червен пипер, кимион (трябва да има много кимион)
•   1 супена лъжица натрошен хляб
Изработка:
1.   Счукайте чесъна и печената чушка и смесете всички съставки.
2.   Сервирайте гарнирано с магданоз.

# 580
Алтернатива на смлян сушен червен пипер.
Баба ми смилаше и затваряше в буркани, когато не и се занимаваше със сушене. Аз съм го ползвала зимата да си приготвям лютеница.

# 581
  • In transit
Скрит текст:

Заповядай няколко рецепти:

Мухаммара - арабска разядка с печени чушки и орехи

Хумус с печени чушки (слагаш 1с.л., вместо чушките)

Късър - турска салата с булгур

Нахут тава - бърз гювеч с чушки и нахут

Лахмаджун - турска пица с кайма

Ризото с червени чушки и крема сирене (заместваш чушките с 2 с.л. от пастата)

# 582
Само веднъж съм ползвала, към сос или гулаш, не си спомням, но не ме впечатли с вкус и се наложи да хвърля остатъка. А може и просто да не е бил с добро качество, знам ли.

# 583
  • Sofia
Скрит текст:
Ползвам също както и доматеното пюре - за овкусяване.

# 584
Гъбите Портобело ароматни ли са? Спрямо печурки, например? Да ги ползвам за гъбена супа или за какво? Оказах се с 2 тарелки.

Общи условия

Активация на акаунт