Нашите кухни - тема 96

• 39 647
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Мандаринка като цяла тези неща се учат. Отстояния  между мебели,ергономия, височина , разположение. И има правила. Разбира се всеки може да си прави каквото иска у тях си.

# 151
Права сте не се бях замисляла затова. В такъв случай дали шкаф 20-30см би бил достатъчно отстояние хладилник-котлони? Или да ги слагам в двата края на кухнята и да не го мисля повече

Достатъчно е. Вкъщи е така, напълно нормално се работи с тенджери и тигани, и хладилника нито се загрява, нито цапа!

# 152
Явно е въпрос на навик. На някой му е удобно, на други - не. Преди дни бях на гости на приятелка, която има двойка котлони до хладлник (вграден) и не забелязах да загрява, но въпреки че има малко място до хладилника, защото са двойка котлоните, а отдолу шкафът е 60 и фурната е там, на мен не ми беше много удобно да готвя. И пръска, разбира се, няма начин да не пръска при тази близост. Така и не разбрах защо са набутали котлоните и фурната там - кухнята е голяма и П-образна, т.е. място колкото щеш. А дизанери са правили проекта.

# 153
Ако приятелката си е пожелала котлоните да са в ниша, дизайнерът няма какво да направи, дори и да е дал друго предложение, все пак проектът се одобрява окончателно от възложителя.
За пръскането и цапането - зависи кой какво и в какви съдове готви. При паниране, пържене и запичане на тиган, които готварски технологии изключват ползването на капак, за да не се образува конденз, който да се връща в мазнината, няма как да се избегнат пръски и цапане встрани от готварския плот, включително върху страници на шкафове и подредени плътно около него прибори, кутии и т.н. Разстоянието в такъв случай до други шкафове или посуда, прибори и т.н. трябва да е поне 40 см.
За сладкарските занимания, и особено с карамел, няма да отварям дума.
После се налага всичко това да се чисти, ако е в близост.
Ако се готви само със задушаване и варене под капак, няма и от какво да се цапа.
Аз понеже пържа, пека на тиган и панирам, както и често правя сладкиши, около готварския плот не държа абсолютно нищо в близост, достатъчна за достигане на пръски, нито имам висок шкаф. Затова и за мен не е приемливо разположението на плот между шкафове или в обособена тясна ниша. Ако изобщо имам ниша за готвене, ще трябва да е с около 40-50 см свободен плот двустранно на готварския, за да има място и за съдове с продукти, и за прибори и прочие.
Така че всеки да си преценява удобството и прагматичността при поддръжка според методите на готвене и все пак да има предвид, че предпочитанията се променят с времето. Не бих съобразявала методите си на готвене или менюто според кухнята, която вече съм направила, а по-скоро бих я мислила да е удобна при всички методи и манипулации, пък ако ги ползвам - ползвам, ако не - също е ок.

# 154
Не ми беше удобно да я питам тя така ли е искала или дзайнерите са предложили. Сигурно е казала, че иска двойка котлони, най-малко. Повечето хора си харесват разпределението, обзавеждането, мебелировката, въпреки че за други може да не е ОК и не ми се вижда възпитано да критикуваш. Много ми ги хвалеше като проектираха, показваше ми визуализацията на целия апартамент (е, тогава не се заглеждах в разпределението), били голяма работа, но не ми е казвала, че е имала някакви конкретни изсквания или забележки. Показала им била картинка от Интернет и по нея й направили кухнята. Това ми каза тогава. Както и да е, все пак на дизайнерите работата е и да съветват клиентите, които много често не знаят какво искат или искат нещо, което е не е функционално или добре съчетано и т.н. Разбира се, последната дума винаги е на клиента, стига да не иска нещо невъзможно.
В крайна сметка споделих това с идеята, че на всеки му е удобно различно нещо спрямо навиците му.

Ако дамата има близки познати с подобно разположение в кухнята, да отиде да разгледа, може даже да сготви нещо и да види дали ще й допадне, докато не е късно. А и навиците могат да се променят, в зависимост от ситуацията.

# 155
И аз не искам да съм с котлони до висок шкаф, но пък иначе разделям работната площ на плота, което ми се струва по-неудобно. Ще стане 60 см. плот, 60 см. котлони, 60 см. плот и високи шкафове. На другата страна пак няма да мога да ги сложа, там са мивка, хладилник.... няма вариант.
Иначе триъгълника го имам, точно съм изпълнила това правило Simple Smile

# 156
Ако мястото позволява, може да започнеш с готварския плот, който да не е плътно към стена (ще се получи същото като с висок шкаф), а да оставиш пространство с по-широка бутилиера. Така няма да разделяш плота и в същото време няма да е до висок шкаф.
Не виждаме сега разпределение и площ, но ти си прецени дали е удачно решение за теб.
Моят сега така е разположен в селската кухня и има достатъчно отстояние от стената.

# 157
  • София
То пък не е казано, че трябва да има висок шкаф задължително в една кухня:) и хоп-няма проблем с плота и котлоните. 🤷‍♀️

# 158
То пък не е казано, че трябва да има висок шкаф задължително в една кухня:) и хоп-няма проблем с плота и котлоните. 🤷‍♀️
Е, хладилникът поне в повечето случаи е висок, ако фурната е и в колона, ето още един.
Другият вариант - хладилник под плот - първо, че са много скъпи, второ - трябват поне два и трето - искат повече пространство на ширина, а във височина остава неусвоено. При нашите обичайно "големи" жилища, с изключение на къщите", си е доста проблематично и трудно да избегнеш високи шкафове. Аз много искам да ги избегна, включително поне половината горни, ама мястото не ми позволява.

# 159
  • София
Имах предвид aDream, при която хладилника е на другата стена с мивката.

# 160
Във високия шкаф е фурната, иначе и тя остава без място, освен ако не е долу, но пък висока ми е по-удобна. Със сегашната подредба плотът с котлоните е точно на нивото на вградената фурна (тоест дъното й), но едната й страна е до тях.

# 161
  • София
Да де, общо взето ясно защо е шкафа, но човек си преценява плот ли му е по-важно или висока фурна. 👍 В смисъл не е като да няма избор🤗

# 162
Да де, общо взето ясно защо е шкафа, но човек си преценява плот ли му е по-важно или висока фурна. 👍 В смисъл не е като да няма избор🤗
Ох, така е, но с висока фурна печеля още един шкаф, за сметка на плота, разбира се.

# 163
  • Бургас
Да се включа с въпрос.
Замислям се дали да сложа съдомиялна в шкафа под мивката. Приемам препоръки за марка. Благодаря!

# 164
  • София
Не виждам как ще стане, там има сифон.

Общи условия

Активация на акаунт