Всякакви въпроси за кафемашините Тема 4

• 37 263
  • 773
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте. Нова съм в темата. За Коледа имам поръчка за подарък - кафеавтомат. Не ги харесвам, четох, че не правели хубаво кафе, по-скоро разредено и почистването не било лесно. Сега сме с една Гаджия и съм доволна, но ще взема и един автомат, щом вкъщи искат. Признавам си, че се обърках. Ние пием само еспресо, понякога и капучино. Тези с каничките мисля, че не са подходящи, рано сутрин, млякото мога и от бутилката да напълня в чаша и да си го стопля. Истината е, че съм се спряла на Делонги и Филипс, като Делонги като че ли повече ме впечатли. Моделът е ECAM 292.33.SB. Мога и на Филипс да ви покажа кой съм харесала. Имате ли наблюдение на коя марка да заложа? Важното е да натиснеш едно копче, да направи хубаво еспресо и след няколко дни да почистиш контейнера. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря ви!
Има специална тема за кафеавтомати https://m.bg-mamma.com/?topic=1618370.msg50513297#new

# 676
Какво ще кажете за тази мелачка, дали е прилична?
https://www.ozone.bg/product/gefu-kafemelachka-lorenzo/
Електрическите ги гледах - доста са ми скъпи,а някои са и доста обемни, а пък нямам място.

# 677
Здравейте! Имаме повече от година машина Делонги Дедика черна, купена от Зора, като я взехме си мелихме кафе в Ел.мелничка и веднага си правихме, за аромат, после почнахме да си купуваме готови смлени. Не сме имали проблеми, профилактика правим редовно с препарат, но сега понеже успях да намеря кафе на зърна на добра цена, смелих и пробвах и не ще да пуска кафе, капе едвам едвам, викам си обърках много ситно съм смлял, но не аз знам, колко трябва де е смляно, още по едро го смлях пуска едвам едвам, а преди е нямало никакъв проблем, на празна цедка като сложа и прави налягане и като я развъртя изпуска налягане, това нормално ли е?

# 678
Извадете цедката (кошницата) от ръкохватката и почистете дупчиците на цедката с четка. Също така почистете и цедката на душа на главата на машината, като свалите ръкохватката на машината.

# 679
Привет ! Бихте ли ми препоръчали кафемашина за къща за гости, предимно лятото ще бъде използвана. Предполагаеми кафета на ден не повече от 5-10.

# 680
За къща за гости може би по-добра идея е вместо кафемашина да се използва кафе автомат. Иначе гостите трябва да имат базови познания за работа с машина с ръкохватка, тампер, дозиране на кафето, пресоване, правилно поставяне на ръкохватката към главата на машината,  почистване на цедката след всяко кафе и т.н. А с кафе автомат - просто натискат един или два бутона и готово.

# 681
Според мен, за къща за гости ще е най- подходяща машина с капсули заради лесната поддръжка.

# 682
Не случайно в хотелите предлагат именно машина с капсули. И аз съм за това, когато не е за основна, лична употреба.

# 683
  • София
Кафе машините 5 в 1 също ще ви свършат работа.
Нещо такова

Не са много скъпи и има право на избор за вид капсули и дори за мляно кафе.
Една приятелка си взе за офиса преди няколко месеца и не са имали проблем- и там се правят максимум 10 кафета на ден

# 684
  • Somewhere far away
Точно за тези машини търся отзив- как е  мляното кафе от тях? Не знам , но все ми се струва че този тип машини 5  в 1 или 3 в 1 са компромис и не правят хубави кафета и не могат да се мерят с онези които си правят само един вид кафе.

# 685
  • София
В къщи сме с такава машина вече трета година.
Основно сина ми пие кафе всеки ден, аз и мъжа ми само събота и недела или като сме почивка
Минахме през всички видове капсули и за сина ми се спряхме на дозичките с филтър на Лаваца или пак на Лаваца, но с приставка за капсули на Неспресо. Купих я основно заради него - по лесна е за работа и няма да ми изцапа цялата кухня, докато си направи едно насипно кафе Laughing

Мляно кафе пия аз- Купивам си на Лаваца -Крема е густо.
За човек, който предпочита Нес Кафе ми е добре -пия го с мляко и по-дълго
Но мъжа ми, който пие всеки ден кафе от професионална машина /от тези големите, от фреш-бара до работата му/  - казва ,че не е достатъчно топло и въпреки ,че му правя двойно,му е слабо.

Относно капсулите- зависи си от самите тях какво ще е кафето. В работата има оригинална машина на Неспресо и друга на Долче густо.
Пробвала съм и на тях и на тази в къщи- не намирам разлика аз лично

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 14:41 от vnd

# 686
Привет ! Бихте ли ми препоръчали кафемашина за къща за гости, предимно лятото ще бъде използвана. Предполагаеми кафета на ден не повече от 5-10.
Зависи от бюджета. Хубав автомат е над 1000лв, но може би си струва.
Иначе в Лидъл другата седмица ще има машина с ръкохватка на ниска цена, пак става.

Едно Долче Густо с капсули би било най практично според мен.

# 687
Момичета, купих една Gaggia Viva Style преди няколко години и съм много доволна. Понеже пластмасовият контейнер за вода го пуснах няколко пъти в съдомиялната (не съм сигурна дали е заради това) и контейнерът започна отдолу да пропуска вода. Не че е фатално, така или иначе всеки ден я сменям, но като я забравя, става една локва около машината. Старичка е милата, но я мъкна навсякъде, а и кафето ми харесва. Дали знаете дали това черничкото отдолу се сменя?

# 688
  • София
Изобщо не се притеснявайте, не ви трябват по-скъпи машини, правилно сте се насочили към Дедиката.
Ползваме много в къщи да разпенваме мляко (правим си лешниково лате, мммм божествено става) , няма никакъв проблем, няма да се развали. Не ѝ помня годините на моята, никога не е влизала в сервиз, работи безотказно. Моята е точно EC685
Единственото, което бих променила е дюзата за разпенване, тъй като е стар модел  и тогава нямаше избор като я купувах на EC685 е от по-обикновените дюзи.
Търсете модели EC885 или EC890 има ги на места на много добри цени. Разликата с цитирана от вас дедика е 40-50лв. Което за по-нов модел и с по-добър разпенител е много добра сделка.
Благодаря ви за този коментар - беше ми наистина много полезен. След доста търсене и четене коя машина би била най-подходяща за нас, се спряхме на De'Longhi]Dedica Duo EC890.GR еспресо машина, 1450 W, 15 бара, която беше намалена на 400 лева.

Имаше голямо чудене какви са разликите между моделите De'Longhi Dedica EC680 / EC685 / EC885 / EC890 / EC950, но след много ровене, попаднах на две видеа, които горещо препоръчвам да изгледате преди да вземете решение. Разликите са дребни, но според личните предпочитания някой модел може да ви е по-подходящ от друг, а и бюджетът си е важен фактор.

The NEW Delonghi Dedica Duo EC890 Review - HOT & COLD

Delonghi Dedica Comparison - EC680 vs EC685 vs EC885 vs EC890 vs EC950

# 689
Ако се гледа еспресо, няма почти никаква разлика или ако има са козметични и незначителни и реално няма да се усети нищо.
 Това се отнася за всички машини от този ценови клас и от по-високия дори.

Общи условия

Активация на акаунт