Майски бебета 2024г. - Тема 6

• 31 843
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Аз забелязах, че на гърдите са много видими.

# 331
И на моя корем са изпъкнали вените.А и на мен много ми е пораснал.Имам чувството,че с всеки ден става все по-голям.Май последната седмица много порасна.Имам един панталон с връзки на корема и вчера като го облякох просто ми стоеше без да пада.А до миналата седмица като го носих си му връзвах връзките.Това в 9 месец няма да мога да вървя сигурно от голям тумбак  Grinning

# 332
JustLinn Би ли споделила стойности на инсулина?
 Забелязвам, че всички при обременяването говорите само за стойността на глюкозата, а никой не говори за инсулина- той няма ли значение?

# 333
Този път не са ми пускали инсулин, а само глюкоза.
Доколкото знам само нея следят сега и не се пуска инсулин.

И на мен са ми станали много видими вените по гърдите.

# 334
Дано наистина подуването да няма нищо общо с рисковете от прееклампсия или други неприятни неща. По принцип знам, че е добре да не се прекарва много време в определена поза и може да се получи при прекалено дълго седене или стоене. Затова е хубаво през някакви интервали краката да се раздвижват или да се вдигат на нивото на таза в хоризонтално положение.

Аз пък забелязвам, че вените по цялото ми тяло са станали доста по-големи и видими. Особено от двете страни на корема, но той все едно изведнъж порасна през последните две седмици и вече е супер изпънат и все така нисък.  На следващия преглед ще попитам АГ дали е нормално да са чак толкова видими. Вие забелязали ли сте такива промени?

При мен няма.В началото имах характерната мрежа на Халер при бременни по гърдите. Трябва да се види от лекаря, все пак нали има варици при бременност при някои жени(разширени вени).Ама логично -увеличен кръвен обем, увеличена работа на сърдечно-съдовата система,и като добавим и хормоналните фактори .Дано всичко да е наред и при вас.

# 335
И аз

# 336
И аз

Моята "мрежа на Халер" изчезна, напълних се със стрии, но това е точно прозиращи съдове кръвоносни по гърдите, характерно при бременни.Сега обаче ми е явна Linea Nigra, характерната линия на корема при бременни.

# 337
Здравейте, момичета Simple Smile
Аз не съм ви писала от както бях може би в 13 г.с. Доста неща се случваха до сега като цяло и дори спрях да следя групата.
Радвам се да видя такова хубаво настроение в групата и толкова активност. Честно казано ми отне време да намеря последната тема 😄
Сега съм в 25 седмица. Към момента ме наболяват десния бъбрек и уретер, кръст и какво ли не, а от снощи установих, ме имам нужда от възглавница между краката през нощта 🫣😄 Тази нощ се събуждах с болки в тазобедрените стави.
Момичета, видях че сте писали за движенията на вашите бебчета, но като цяло по- активните бебчета. Има ли мами, чиито бебчета са по- спокойни (леко се преместват, потреперват, ритнат веднъж..)? Моето момченце има периоди на активност с последващи периоди на затишие. Например преди 3 дни в рамките на 2 дни беше много активен. Почти цял ден. Сега е бавничък или спи. Повече се усеща потрепване като хълцане- еднократни движения.
Просто ми е любопитно да разбера, дали имате такива дни?
Иначе до сега винаги всичко е било добре при преглед.
Друго, което мога да споделя от моите премеждия до момента са направен серклаж в 15-16 седмица при шийка 2,3 см (сега съм с 2,5 см с препоръки да си почивам) и разбиване на камък заседнал в десния уретер със хидронефроза. Разбиха го не повече от 2 седмици след серклажа. Все с пълни упойки. До преди ок. 2 седмици бях със стент (и беше много болезнено през цялото време). Сега започнаха повече болежки 😏 Растем Simple Smile
Поздрави на всички Simple Smile
Ще се радвам да кажете за движенията 🌼

# 338
Аз не съм ви писала от както бях може би в 13 г.с. Доста неща се случваха до сега като цяло и дори спрях да следя групата.
Радвам се да видя такова хубаво настроение в групата и толкова активност. Честно казано ми отне време да намеря последната тема 😄
Сега съм в 25 седмица. Към момента ме наболяват десния бъбрек и уретер, кръст и какво ли не, а от снощи установих, ме имам нужда от възглавница между краката през нощта 🫣😄 Тази нощ се събуждах с болки в тазобедрените стави.
Момичета, видях че сте писали за движенията на вашите бебчета, но като цяло по- активните бебчета. Има ли мами, чиито бебчета са по- спокойни (леко се преместват, потреперват, ритнат веднъж..)? Моето момченце има периоди на активност с последващи периоди на затишие. Например преди 3 дни в рамките на 2 дни беше много активен. Почти цял ден. Сега е бавничък или спи. Повече се усеща потрепване като хълцане- еднократни движения.
Друго, което мога да споделя от моите премеждия до момента са направен серклаж в 15-16 седмица при шийка 2,3 см (сега съм с 2,5 см с препоръки да си почивам) и разбиване на камък заседнал в десния уретер със хидронефроза. Разбиха го не повече от 2 седмици след серклажа. Все с пълни упойки. До преди ок. 2 седмици бях със стент (и беше много болезнено през цялото време). Сега започнаха повече болежки 😏 Растем Simple Smile
И аз имам дни, в които е по-сънлива, бебета са, изморяват се лесно. ❤️Съжалявам да го чуя, много неприятно, напълно ви съчувствам . Желая ви от тук нататък да нямате проблеми, да си гушкате здраво бебче и щастлив финал. ❤️Пазете се и си почивайте.

# 339
LucyFord, ще раждам в Шейново. При д-р Аврамова съм само по здравна каса, понеже моята лекарка не преглежда.

# 340
Моят доктор нищо не ми е казвал за изследване на глюкоза, след седмица съм на преглед и ще го питам. Аз съм правила такова изследване, докато правихме опити за забременяване, но тогава ми изследваха освен глюкоза и инсулин. По време на бременност само глюкоза ли се изследва?

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 18:41 от Lilly_7

# 341
На мен ми казаха да си направя тест за глюкоза в 26 г.с. Било задължително. Друго не са ми искали

И аз имам дни, в които е по-сънлива, бебета са, изморяват се лесно. ❤️Съжалявам да го чуя, много неприятно, напълно ви съчувствам . Желая ви от тук нататък да нямате проблеми, да си гушкате здраво бебче и щастлив финал. ❤️Пазете се и си почивайте.

Много благодаря ❤ Дано! Пожелавам го на всеки

# 342
Моето бебе също е кротичко,поне засега.Аз от скоро започнах да го усещам,но забелязвам,че 1,2 дни в седмицата е много активно а в другите дни по няколко побутвания.При всеки различно.Бебетата на някои мами тук много ритат,но моето не е от тях Blush

# 343
Малко информация, за който желае разбира се,като го споменахме, понеже това състояние(Прееклампсия) е много неприятно, това е усложнение на бременността, имам и аз приятелки, прекарали това ужасно нещо. От учебника ни по АГ е изучавано,аз си ги знам, но понякога се пита тук откъде е информацията изучавана  -  затова казвам. ❤️
За мен е важна тема наистина,човек трябва да умее да го разпознае, за съжаление много жени са минали през нас с това състояние, и затова реших да опиша малко нещата.
Рискови фактори:
Първа бременност; - възраст над 40 години; - фамилна анамнеза за прееклампсия; - хронично бъбречно заболяване; - хронична хипертония; - антифосфолипиден синдром; - многоплодна бременност; - захарен диабет; - затлъстяване и др.

Основните белези на Прееклампсията са:
хипертония – над 140/90 mmHg или над 30 mmHg за систолното и над 15 mmHg за диастолното налягане спрямо стойностите преди 20-та гестационна седмица. След раждането артериалното налягане се нормализира. - протеинурия – над 300 мг. за 24 часа (> 0,3 g / 24h ). - отоци – не се откриват при всички случаи. За патологични се смятат разпространените отоци, тези по лицето и ръцете. - бързо наддаване на тегло
Форми :Лека, умерена, тежка.
Кръвното при леката/умерена форма - диастолното а (долното. е под 110 mm Hg,  качественото изследване на урината за белтък показва 1+.
Вече при тежката, диастолата е над 110 mm Hg.Белтък в 24 часова урина- над 5 гр., 2 + и повече от качественото изследване.
Какви симптоми може да има при тежката?
Главоболие, нарушено зрение.
Повишени чернодробни ензими.
Повишен билирубин.
Намалено количество на отделената урина за 24 ч. под 400 мл.
Повишен серумен креатинин....

Леките до умерено тежки форми може да са безсимптомни и да се открият при рутинен преглед. Анамнестично се търси наличие на рискови фактори и симптоми на прееклампсия. Има повишено кръвно налягане, (предизвикана от б-ста хипертония) може да има отоци, но не при всяка има, както казах.

Лабораторни изследвания :
– кръвни изследвания –
пълна кръвна картина, чернодробни ензими, серумен креатинин, пикочна киселина, изследване на урина за белтък и др.
Извършва се ехографско изследване - да се определи състоянието на плода,
количеството околоплодна течност, оглед на плацентата. - Doppler – за определяне на кръвотока. - нон-стрес тест за мониториране състоянието на плода.

Биофизикален профил:
Описан от Manning (1980)
Брой на биофизикалните показатели свързани с УЗИ:
Фетални движения (ФД)
Фетален тонус (ФТ)
Фетални двигателни движения (ФДД)
Amniotic fluid volume (AFV)

Профилактиката на прееклампсията включва прием на хранителни добавки (калций, магнезий и др.), антиоксиданти, аспирин, антихипертензивни средства при нужда, с назначение и преценка на лекар.
наблюдение в ЖК
Богата на белтъчини диета и намаляване на консумацията  на сол.
Като цяло подходящ режим на живот на жената - правилно хранене, по-малко стрес.

При прееклампсията най-доброто лечение е раждането. Разбира се, когато б-ста е далеч от термин се вземат необходимите мерки и лечение в болница, ако трябва дори .
Антихипертензивна терапия при назначение от лекар само
Магнезий и тн.

Всяка жена бременна е добре да си следи кръвното след 20 г.с.❤️🌹🤗

# 344
Mims1900, благодарим за информацията! Само една корекция в началните редове (от бързината) - прееклампсия е поява на нещата, които си изброила, СЛЕД 20 г.с. Ако високо АН, белтък в урината, множество еритроцити в урината и отоци се появят ПРЕДИ 20 г.с., е израз на активиране на подлежащо хронично бъбречно заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт